Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, tofu gaminamas stingdant sojos pieną. Jo gamybos procesas panašus į sūrio, todėl dažnai tofu vadinamas sojos sūriu. Šis lengvas, iš sojos išgaunamas maistas yra vienas geriausių augalinės kilmės baltymų šaltinių, kupinas organizmui reikalingų amino rūgščių.
Tofu egzistuoja jau nuo senų senovės. Jis atsirado Kinijoje ir buvo pradėtas gaminti maždaug 206–220 m. pr. Kr., Hanų dinastijos laikais. Manoma, kad tofu sūris, kaip ir daugelis kitų skanėstų, atsirado laimingo atsitiktinumo dėka, kai vienas kinų kulinaras netyčia sojų pieną sutraukė sumaišydamas jį su nigarių jūros dumbliais.
Pasaulyje šis ingredientas išpopuliarėjo tik apie XX a. vidurį, kai žmonės pradėjo aktyviau domėtis augaline mityba ir mėsos pakaitalais. Bėgant metams patvirtinta ir tofu nauda sveikatai. Tofu pasižymi baltymų gausa, taip pat jame yra magnio, seleno, fosforo ir kitų sveikatai naudingų medžiagų.
Ką gaminti iš tofu?
Šiuo metu egzistuoja pačių įvairiausių tofu sūrio pavidalų: kietojo, minkšto, šilkinio tofu, netgi įmantresnio skonio rūkyto tofu sūrio.
Kiekviena tofu sūrio rūšis yra skirta skirtingiems patiekalams ruošti.
„Kokio minkštumo ar kietumo yra tofu, priklauso nuo to, kiek vandens buvo išspausta iš sojų varškės apdorojimo metu: kuo daugiau vandens pašalinama, tuo tofu tampa tvirtesnis. Be to, kietesniame tofu randama daugiau riebalų ir baltymų nei minkštesnėje jo versijoje. Kiekviena tofu sūrio rūšis yra skirta skirtingiems patiekalams ruošti. Kadangi tofu yra itin švelnaus skonio, jis neįsivaizduojamas be pačių įvairiausių prieskonių: tinkančių tiek pikantiškiems patiekalams, tiek desertams gardinti“, – sako V.Juodkazienė.
Pavyzdžiui, kietieji tofu dažniausiai pjaustomi kubeliais, mirkomi tešloje ar džiūvėsėliuose, įvairiausiuose padažuose, kepami aliejuje, karamelizuojami ir naudojami salotose, troškiniuose ar ryžių, daržovių, kruopų dubenėliuose. Šilkinis tofu puikiai tinka kreminiams įdarams, kurie puikiai tinka įvairiausiems pyragams, sausainiams ar keksiukams gardinti, netgi visokiausioms užtepėlėms gaminti. Jo tekstūra – lygi, išorėje šie tiek primenanti želę, todėl šis ingredientas gali būti naudojamas ten, kur yra naudojamas tradicinis kreminis sūris.
Be to, iš šilkinio tofu sūrio galima pasigaminti netgi veganišką „kiaušinienę“: šiam patiekalui dar prireiks mėgstamo augalinio gėrimo, augalinio sviesto pakaitalo ir pačių įvairiausių prieskonių, pradedant druska ir baigiant ciberžole, paprikų milteliais, česnakais ar viskuo, ką mėgstate ir turite savo spintelėse.
„Tofu galima ruošti tiek orkaitėje, keptuvėje, dėti į įvairiausias sriubas ar troškinius. Vienas patogiausių būdų ruošti tofu – supjausčius gabalėliais ir pašlaksčius mėgstamais padažais, pavyzdžiui, terijakiu – iškepti orkaitėje. Taip paruoštas sūris puikiai tinka ne tik salotoms, bet ir sumuštiniams, kebabams ar takams pagardinti“, – sako ekspertė.
V.Juodkazienė dalijasi 4 patiekalų receptais, kuriuose išradingai panaudosite tofu.
Havajietiškas dubenėlis su tofu
Ingredientai:
- 100 g rūkyto tofu;
- 2 valg. šaukšt. sojų padažo;
- 1 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
- 100 g avokadų;
- 1 arbat. šaukšt. citrinų sulčių;
- 50 g raudonųjų gūžinių kopūstų;
- 100 g stiklinių makaronų;
- 1 arbat. šaukšt. juodųjų sezamų sėklų;
- ¼ arbat. šaukšt. šviežiai maltų džiovintų aitriųjų paprikų.
padažui:
- 1 a. š. terijakio
- 1 a. š. sezamų aliejaus
- 1 a. š. alyvuogių aliejaus
- 2 v. š. ryžių acto
- 1 a. š. medaus
Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišykite sojų padažą ir sezamų aliejų, suberkite tofu gabalėlius ir marinuokite mažiausiai valandą.
2. Tuomet sūrį apkepkite keptuvėje, kol gabalėliai lengvai paruduos.
3. Avokadus nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir apšlakstykite citrinų sultimis.
4. Atskirame dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus, o stiklinius makaronus dar kitame inde užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite apie 3–5 minutes, jei ant pakuotės nenurodyta kitaip.
5. Makaronus nukoškite, padalinkite į dvi lygias dalis ir sudėkite į du atskirus dubenėlius.
6. Į dubenėlius su makaronais sudėkite tofu, avokadus ir juostelėmis supjaustytus kopūstus. Ingredientų nemaišykite, dėliokite juos vieną šalia kito, tuomet užpilkite paruoštu padažu, apibarstykite juodųjų sezamų sėklomis, pagardinkite aitriosiomis paprikomis ir patiekite.
Tofu su daržovėmis
Ingredientai:
- 300 g tofu;
- 2 valg. šaukšt. sojų padažo;
- 1 svogūnas;
- 200 g cukinijos;
- 300 g brokolių;
- 200 g žaliųjų žirnelių;
- 100 ml vandens;
- 2 arbat. šaukšt. tarkuoto imbiero;
- 1 skiltelė česnako;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Tofu supjaustykite kubeliais, užpilkite sojų padažu ir palikite pasimarinuoti apie 20 minučių.
2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kelias minutes pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną. Į keptuvę suberkite supjaustyto brokolio ir cukinijos gabalėlius bei žaliuosius žirnelius. Viską kepkite, kol daržovės šiek tiek suminkštės, ir sudėkite į dubenį.
3. Keptuvėje įkaitinkite dar šiek tiek alyvuogių aliejaus ir kepkite marinuotą tofu. Po 10 minučių į keptuvę išspauskite česnaką, suberkite tarkuotą imbierą, vėl sudėkite daržoves, viską užpilkite vandeniu ir patroškinkite kelias minutes.
Tofu su sezamais
Ingredientai:
- 200 g tofu;
- 1 valg. šaukšt. sezamo sėklų;
- 2 valg. šaukšt. sojų padažo;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 arbat. šaukšt. tarkuoto imbiero;
- 300 g svogūnų laiškų arba porų;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Tofu supjaustykite kubeliais, apliekite sojų padažu ir marinuokite apie 30 minučių.
2. Labai trumpai sausoje keptuvėje paskrudinkite sezamo sėklas. Apkepusias sėklas suberkite į atskirą dubenėlį, o į keptuvę įpilkite dar porą šaukštų alyvuogių aliejaus.
3. Kepkite marinuotą tofu, kol gabalėliai įgaus auksinę spalvą. Tuomet į keptuvę suberkite imbierą bei išspaustą česnaką ir trumpai pakepinkite, kol atsiskleis česnako aromatas.
4. Galiausiai suberkite smulkintus svogūnų laiškus arba porus bei skrudintas sezamo sėklas, viską gerai išmaišykite ir patiekite.
Onigirazu suši sumuštinukai
Ingredientai:
- 6 jūros dumblių lapelių;
- 800 g apvaliųjų ryžių;
- 200 g šviežių špinatų;
- 200 g saldžiųjų bulvių;
- 1,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 4 arbat. šaukšt. sezamo sėklų
- 200 g tofu.
Gaminimas:
1. Pasūdykite ryžius ir išvirkite juos pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės.
2. Sūdytame vandenyje išvirkite bulves su lupenomis, leiskite joms atvėsti ir tik tuomet nulupkite.
3. Nuplaukite ir nusausinkite špinatus.
4. Ant dumblių lapelio dėkite 2 šaukštus ryžių, ant jų uždėkite šiek tiek daržovių bei gabalėlį tofu, apibarstykite sezamu ir užklokite dar 2 šaukštais ryžių. Suvyniokite dumblį ir perpjaukite suktinuką pusiau.
5. Puseles išdėliokite taip, kad perpjauta dalis būtų viršuje. Viską kartokite, kol sunaudosite visus ingredientus.