Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, figos iš kitų vaisių išties išsiskiria skoninėmis savybėmis. Prinokusios figos paprastai būna prisisotinusios saldaus, medų ir gaivias uogas primenančio nektaro.
Kaip teigia ekspertė, pasaulyje egzistuoja daugiau nei 600 figų veislių: šie vaisiai gali būti ir baltos, žalios, rudos, raudonos ar violetinės spalvos. Jų formų taip pat egzistuoja pačių įvairiausių: nuo apvalios iki ovalios, kiek primenančios kriaušę. Figmedžiai labiausiai paplitę Viduržemio jūros regionuose ir Vakarų Azijoje.
123RF.com nuotr./Figos
Ir į pyragus, ir prie mėsos patiekalų
Figų panaudojamas kulinarijoje – labai įvairus. Šiais vaisiais gardinami įvairiausi pyragai, keksiukai ar tartaletės. Figas mėgstama kepti ir ant grilio. Taip paruošti vaisiai dažniausiai derinami su ledais ar maskarponės kremu. Kaip teigia ekspertė, figos valgomos šviežios, džiovintos, konservuotos. Iš šviežių figų dažnai yra verdamos uogienės ir džemai, gaminami padažai.
Figos dera su įvairiausiais sūriais, ypač pelėsiniais ar pagamintais iš ožkos pieno.
Figos – dažnas salotų palydovas, suteikiantis daržovėms ir lapinėms salotoms saldumo. Šis vaisius puikiai dera ir su įvairiausiais mėsos patiekalais ar sūriais. Pavyzdžiui, troškintos figos yra tipiškas prancūziškas delikatesas, vertinamas gurmanų ir valgomas kartu su žąsų kepenėlių paštetu (foie gras). Figos yra derinamos ir su kiauliena, aviena arba antiena. Jos yra valgomos ir kartu su įvairiausiais sūriais, o ypač pelėsiniais ar pagamintais iš ožkų pieno.
Ingredientai
Vanduo:
5.00 valg. š. (ledinio)
Kumpis:
6.00 riekės (vytinto kiaulės)
Kaip gaminti
- Kambario temperatūros sviestą susmulkinkite, sudėkite į platų negilų dubenį.
- Suberkite su druska sumaišytus miltus. Masę maišykite švariais pirštais, kol gausite trupinius.
- Sudėkite trintus česnakus. Toliau maišydama pirštais po šaukštą pilkite vandenį, kol susuksite tešlos gumulą.
- Kiek paminkykite jį rankomis, valandą palaikykite šaldytuve.
- Figas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais. Iš atvėsusios tešlos iškočiokite vidutinio storio lakštą, supjaustykite stačiakampiais.
- Įtieskite juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, suraižykite peiliu.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
- Ištraukę aptepkite ožkų pieno sūriu, ant viršaus išdėliokite kumpio bei figų griežinėlius, dar kelias minutes pakepkite.
- Puoškite šviežiais žalumynais.
Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko).
Suskleisti
Ingredientai
Antis:
400.00 g (2 vnt. ančių krūtinėlės)
Burokėliai:
3.00 vnt. (nedidelių folijoje keptų arba virtų)
Figos:
2.00 vnt. (violetinių)
Druska:
1.00 žiupsnelis (jūros)
Aliejus:
2.00 valg. š. (neutralaus kvapo)
Kaip gaminti
- Ančių krūtinėles nusausinkite, odą kelis kartus įpjaukite įstrižai.
- Dėkite į įkaitintą keptuvę oda į apačią. Kol viena pusė kepa, gausiai užberkite druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
- Apverskite, pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Kiekvieną pusę kepkite po 1,5 minutės. A
- pkeptas krūtinėles sudėkite į skardą ir 180–190 0C įkaitintoje orkaitėje kepkite 10–12 minučių.
- Išėmusi leiskite mėsai „pailsėti“ 5–8 minutes, kad tolygiai pasiskirstytų sultys.
- Salotas perrinkite, nuplaukite ir gerai nusausinkite, didesnius lapus supjaustykite.
- Burokėlius supjaustykite labai plonais griežinėliais, figas – skiltelėmis. Kedrines pinijas 3–4 minutes paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Salotų lapus sudėkite į didelį dubenį, ant viršaus gražiai išdėliokite kitus reikalingus produktus.
- Įberkite druskos, juodųjų pipirų, įpilkite balzaminio acto ir aliejaus. Labai atsargiai išmaišykite ir iš karto patiekite.
- Pagaminsite per 35 min. (neskaičiuojant burokėlių kepimo).
Suskleisti
Ingredientai
Figos:
2.00 vnt. (šviežių arba džiovintų)
Sultys:
2.00 arbat. š. (citrinų)
Balzaminis padažas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
- Pistacijas išlukštenkite, nuplaukite, kelias min. paskrudinkite sausoje keptuvėje ir smulkiai sukapokite.
- Čiobrelius sukapokite, kelias šakeles palikite papuošti.
- Medų ištirpinkite vonelėje virš garų, sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis, balzaminiu padažu, kapotomis čiobrelių šakelėmis.
- Abu sūrio gabalėlius dėkite ant kepimo popieriaus ar folijos ir gausiai aptepkite paruoštu padažu.
- Ant viršaus užberkite riešutų.
- Figas nuplaukite, supjaustykite gabalėliais, jei naudosite džiovintas, jas pamirkykite brendyje ir išdėliokite ant sūrio.
- Kepimo popieriaus arba folijos kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
- Tiekite su skrudinta duonos riekele.
Suskleisti
Ingredientai
Figos:
5.00 vnt. (didelės, šviežios)
Bazilikai:
1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Kaip gaminti
1. Fetą iki vientisos masės sutrinkite su grietine, tada pagal skonį įberkite druskos ir džiovintų bazilikų.
2. Vytintą kumpį supjaustykite mažais kubeliais.
3. Figas nuplaukite, nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu, figų viršūnėles įpjaukite kryžmai ir švelniai praskleiskite. Neįpjaukite figų iki galo, antraip jos visiškai išsižios – apačia turi likti sveika.
4. Į praskleistas figas berkite po truputį vytinto kumpio, tada krėskite fetos su bazilikais. Taip paruoštas figas išdėliokite šiek tiek riebalais pateptoje kepimo skardoje ir kepkite 10–12 min., kol sūris pradės lydytis ir figos suminkštės.
Kulinaro patarimas. Jeigu prekybos centre neradote šviežių figų, keiskite jas minkštomis džiovintomis, tik prieš gamindama patiekalą trumpai pamirkykite jas karštame vandenyje.
Nebūtina pjaustyti kumpio, jo plokštelę padalinkite į dvi dalis ir kryžmai apjuoskite feta įdarytas figas. Kad kumpio juostelės neišsižiotų, persmeikite jas mediniu iešmeliu.
Taip paruoštas figas skanu tiekti su gražgarsčių lapeliais.
Suskleisti
J.Sabaitienė siūlo figų įtraukti į kasdienį savo valgiaraštį ir dalijasi pora paprastų receptų.
Pomidorų, figų ir prosciutto salotos
Ingredientai:
- 1 šaukštas medaus;
- šlakelis raudonojo vyno acto;
- šlakelis alyvuogių aliejaus;
- figų, supjaustytų ketvirčiais;
- 1 sauja vyšninių pomidoriukų, supjaustytų;
- 1 sauja susmulkintų mėtų lapelių;
- žiupsnelis druskos;
- plonais griežinėliais supjaustyto prosciutto kumpio.
Gaminimas:
1. Dideliame inde sumaišykite šlakelį aliejaus, acto ir šaukštelį medaus.
2. Į gautą padažą sudėkite pomidorus, figas, mėtas, pagardinkite druska ir viską išmaišykite.
3. Galiausiai salotas gražiai išdėliokite lėkštelėje, ant viršaus uždėkite kumpio griežinėlius ir viską dar kartą apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
Vida Press nuotr./Figų, pomidorų ir kumpio salotos
Jogurto ir medaus desertas su figomis
Ingredientai:
- 1 sauja mėgstamų riešutų;
- keli dideli šaukštai medaus;
- keli šaukšteliai rožių vandens (nebūtinai);
- keli puodeliai natūralaus graikiško jogurto;
- šviežių figų, perpjautų pusiau.
Gaminimas:
1. Pirmiausia sausoje, nedidelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies paskrudinkite riešutus, kol šie taps auksinės spalvos.
2. Nedideliame puode apie minutę nuolat maišydami pakaitinkite rožių vandenį ir medų, tačiau neleiskite mišiniui užvirti. Gautą mišinį atidėkite į šoną ir leiskite atvėsti.
3. Į indą, kuriame tieksite desertą, sudėkite jogurtą, per pusę perpjautas figas. Viską apšlakstykite medaus (ir rožių vandens) padažu ir pabarstykite skrudintais riešutais.
Vida Press nuotr./Jogurtas su medumi ir figomis