Pasak pranešime žiniasklaidai cituojamo „Maximos“ maisto gamybos departamento direktoriaus Aido Polenino, dažniausiai į šaldytuvo lentynas dedame įvairias daržoves, tačiau toks sprendimas nėra teisingas. Orientuotis padėtų prekių išdėstymas parduotuvėse – juk čia daržovės guli paprastose lentynose.
„Dažniausiai pasitaikanti klaida yra šaldytuve atsirandantys pomidorai. Kadangi tai ypač vandeninga daržovė, šaltis veikia jos skonines savybes, be to, stabdo nokimo procesą. Galiausiai, ima kisti ir pomidoro tekstūra – jis tampa miltingas, tęžta“, – sako A.Poleninas.
Panašiai yra ir su agurkais, paprikomis, baklažanais, cukinijomis, svogūnais: „Visas šias daržoves dėl panašių priežasčių reikėtų laikyti sausoje, geriau – kiek vėsioje vietoje. Idealiausia – pintame inde.“
Į maišelius ir į sandėliuką
Kiek kitaip, pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktoriaus, yra su kietos tekstūros daržovėmis – paprastomis ir saldžiosiomis bulvėmis, morkomis. Nors šioms daržovėms šaldytuve taip pat perdėm šalta, jas vis tiek reikėtų laikyti vėsesnėje nei įprasta aplinkoje.
„Bulvės turi krakmolo, taigi laikant jas šaldytuve šis greičiau tampa cukrumi. Rezultatas: bulvės tampa saldžios, be to, greičiau suvysta. Taip pat yra ir su saldžiosiomis bulvėmis, morkomis, pastarnokais. Tokias daržoves geriausia sudėti į popierinius maišelius, kurie geriau nei plastikiniai praleidžia orą, ir palikti tamsesnėje, vėsesnėje vietoje. Idealiausia – sandėliuke ar bent jau spintelėje“, – sako A.Poleninas ir priduria, kad palankiausia temperatūra tokioms daržovėms – 8 laipsniai pagal Celsijų.
Skirtingos šaldytuvo lentynėlės
Tiems produktams, kurie savyje turi santykinai daug vandens, šaltis gali būti kenksmingas – stabdys nokimą, lems skonio pakitimus, produktai trumpiau išliks švieži.
Šaldytuve verčiau laikyti tuos produktus, kurie patys nėra vandeningi. Pavyzdžiui, mėsą ir jos gaminius, žuvį, sūrius ir panašiai. Tiems produktams, kurie savyje turi santykinai daug vandens, šaltis gali būti kenksmingas – stabdys nokimą, lems skonio pakitimus, produktai trumpiau išliks švieži.
Be to, svarbu atminti, kad lentynėlės šaldytuvuose įmontuotos ne be reikalo: skirtingi produktai šaldytuve turėtų būti skirtingose vietose.
„Tai priklauso nuo to, kiek šalčio produktams reikia. Pavyzdžiui, durelėse esančiose lentynėlėse reikėtų laikyti tuos produktus, kuriems šalčio reikia mažiau, nes juos nuolat varstomos, todėl temperatūra nėra pastovi. Dažnai čia žmonės išrikiuoja kiaušinius, kuriuos iš tiesų reikėtų laikyti ant vidurinės lentynos – esant pastovesnei temperatūrai, jie ilgiau išliks švieži. Tuo tarpu šaldytuvo stalčiuose vyrauja kiek aukštesnė temperatūra, taigi čia reikėtų laikyti labiau „jautrius“ produktus“, – sako ekspertas.
Kam geriausia spintelėje?
Galiausiai, pasak A.Polenino, žmonės dažnai į šaldytuvus prikrauna skirtingų konservų, prieskonių. Čia ir vėl verta prisiminti, kaip šie produktai laikomi parduotuvėse.
„Visi šie produktai yra konservuoti, fasuoti skardinėse ar stiklainiuose, todėl išorinė aplinka jiems neturi iš esmės jokios įtakos. Juos drąsiai galima palikti kambario temperatūroje, taigi laikyti tokį maistą šaldytuve tereiškia eikvoti jo vietą. Tiesiog sudėkite juos į spintelę virtuvėje“, – pataria A.Poleninas.
Gal daugelis nustebs, tačiau virtuvės spintelėje, anot eksperto, vieta ir sviestui – laikomas šaldytuve jis tampa perdėm kietas, kad būtų galima iškart tepti, todėl bus kur kas lengviau panaudoti produktą vos prisireikus, jei laikysite jį uždengtą sviestinėje, kambario temperatūroje.