Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką rinktis griliui: malkas, briketus ar anglį?

Nežinote, ką rinktis kepant mėsą – briketus ar tiesiog malkas? Viskas priklauso nuo jūsų kepsninės tipo. Jei turite įprastą atvirą gilią kepsninę, tiks tiek malkos, tiek anglys. Pasirinkimas priklauso nuo jūsų laiko ir noro mėgautis ugnies žaismu – tai vienas didžiausių kepimo malonumų.
Piknikas, grilis
Piknikas, grilis / 123RF.com nuotr.

Anglys:

  • Greitas kepimas: Puikiai tinka dešrelėms, žuviai, daržovėms ar ploniems kepsniams.
  • Aukšta temperatūra: Anglių temperatūra yra aukštesnė, bet jos greičiau sudega.

Briketai:

  • Ilgesnis degimas: Briketai, gaminami iš presuotos anglies, dega ilgiau ir palaiko vienodą temperatūrą.
  • Sunkesnis uždegimas: Juos uždegti sunkiau, bet jie puikiai tinka ilgesniam kepimui.

Skonio atžvilgiu, vengti reikia žibalinių skysčių, nes jie suteikia nemalonų poskonį. Verčiau naudokite laikraščius ar specialius degiklius. Malkų uždegimą pagreitina specialūs pridegimo siūlai.

Jei turite uždarą grilį su parūkymo funkcija, malkos suteiks ypatingą skonį. Rinkitės obels, alksnio ar vyšnios medieną – tai puikus pasirinkimas ilgesniam kepimui ar didesniems mėsos gabalams.

Grilio ekspertai pataria naudoti įvairias skiedreles parūkymo funkcijai. Jas sušlapinus, pamirkyti ir uždėjus ant žarijų, grilis uždengiamas – maistas įgauna malonų dūmo aromatą. Taip pat galima naudoti žoleles, pavyzdžiui, rozmariną ar čiobrelį, kurios suteikia ypatingą skonį kepsniams.

Kada galima pradėti kepti?

Nepradėkite kepti, kol dar yra atvira liepsna – mėsa sudegs. Kepti galima tada, kai medžio anglis tampa pilkos spalvos. Viduje ji turėtų būti rausva, o iš išorės pilka, tada bus sudegusios visos smalos. Žarijų kiekis priklauso nuo kepsninės ir mėsos tipo. Mažesniems gabaliukams ar vištienai nereikia daug žarijų, o dideliems mėsos gabalams ar kelis porcijoms reikės storesnio žarijų sluoksnio.

Kepimo ritualai ir gudrybės

Kiekvienas kepėjas turi savo ritualus. Ventiliacija yra svarbi – jei uždarome visas griliaus sklendes, žarijos užgęsta. Jei norite daugiau karščio, naudokite vėduoklę. Jei mėsytė pradeda degti, pašlakstykite vandeniu – bet tada žarijos pajuoduoja ir nebeturi karščio, todėl vėl padės pavėdinimas.

Kepimo laikas ir marinavimas

Jei mėsa supjaustyta mažais gabaliukais, ji iškepa per 15 minučių. Vištienai ir ploniems kepsniams taip pat reikia mažiau laiko. Storesniems gabalams, kaip sprandinė, reikia didesnės kaitros ir ilgiau kepimo laiko. Marinavimas taip pat svarbus – ilgai marinuota mėsa iškepa greičiau.

Brandinta ir ilgai marinuota mėsa kepa greičiau, nes baltymai jau pradėjo fermentuotis. Šviežiai marinuotai mėsai gali prireikti daugiau laiko kepimui.

Skanių kepsnių ir malonaus laiko prie grilio!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas