1. Berkite uogas į puodą ir užpilkite vandeniu. Užkaiskite, palaukite, kol užvirs ir ant labai lengvos ugnies pakaitinkite 15 min.
2. Nemažą tankų plieninį sietą išklokite muslinu ar dviguba marle, dėkite virš švaraus indo ir perkoškite šaltalankius. Kai siete liks tik uogų masė, trinkite ją kuo kruopščiau mediniu šaukštu, o galiausiai suėmę į medžiagą tiesiog rankomis išspauskite kuo daugiau sulčių (turėtų išeiti 800–900 ml).
3. Praskalaukite puodą ir supilkite į jį gautą šaltalankių sunką, supilkite cukrų (galite dalį paprasto pakeisti uogienių cukrumi, taip džemas geriau stings). Kaitinkite apie 10 min. ant vidutinės ugnies, kartais pamaišydami ir stebėdami, ar nekimba prie dugno.
4. Supilstykite gautą masę į paruoštus nedidelius stiklainėlius.
1. Storadugniame puode svieste pakepinkite svogūnus, pasūdykite, įberkite pipirų ir supilkite visus likusius ingredientus, išskyrus šaltalankius. Užvirkite ir kaitinkite ant nedidelės ugnies apie 20 min. Galiausiai sudėkite uogas ir pavirkite dar 5 min. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.
2. Sukrėskite išvirtą čatnį į nedidelius iškaitintus stiklainėlius ir gerai užsukite.
1. Į 2 indus, iš kurių gersite arbatą, berkite po pusę saujos uogų ir piestele ar kitu patogiu įrankiu (kočėlo kotu ar medinio šaukšto galu) uogas pagrūskite, kad „paleistų“ sultis.
2. Dėkite į indelius su sugrūstomis uogomis po cinamono lazdelę ir užpilkite verdančiu vandeniu. Leiskite 5 min. pastovėti.
3. Išimkite cinamono lazdeles, išmaišykite, paskaninkite medumi ir gerkite. Jei jus nervina tirščiai, galite gėrimą perkošti, tačiau tikrai nebūtina.
- Užvirkite uogų, vandens, cukranendrių cukraus ir vanilinio cukraus mišinį.
- Retkarčiais pamaišydami, mišinį kaitinkite maždaug 10 minučių. Atsargiai nugriebkite putas.
- Gaivą nukoškite ir išpilstykite į švarius butelius. Laikykite vėsioje vietoje.
Receptas DANSUKKER
Maži patarimai:
- Granita nepavyks su sultimis, pirktomis ūkininkų turguje, nes jos būna šiek tiek pakaitintos, o šiam desertui reikia nekaitintų, šviežiai spaustų šaltalankių sulčių.
- Reikės stačiakampės 15 × 7 cm formos. Galite naudoti ir kitą formą, nes svarbu ne indo dydis ar forma, bet kad paruošta granita būtų 2 cm storio.
1. Į puodą pilame vandenį, dedame medų ir kaitiname ant nedidelės ugnies, kol šis ištirps. 2. Vandenį su medumi pilame į šaltalankių sultis, išmaišome 3. Gautą skystį pilame į indą ir dedame į šaldymo kamerą mažiausiai 6 valandoms. 4. Granitą gramdome šakute ir ledų gabaliukus dedame į stiklines.
(Ingredientai pateikti 26 cm skersmens tortui)
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
2. Plaktuvu plakite sviestą ir cukrų, kol masė pabals. Palaipsniui supilkite paplaktą kiaušinį ir plakite, kol masė taps visiškai vientisa. Įmaišykite persijotus miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Galiausiai supilkite avižinius dribsnius ir gerai išmaišykite.
3. Tarp dviejų kepimo popieriaus lapų iškočiokite tešlą iki 1 cm storio. Nuimkite viršutinį lapą ir kepkite pagrindą 15–20 minučių, kol šis paskrus iki šviesiai rudos spalvos. Ištraukite ir atvėsinkite 5 minutes.
4. Kol dar pagrindas šiltas, išpjaukite torto dydžio apskritimą ir, jam atvėsus, apjuoskite jį konditeriniu žiedu (arba dėkite į kepimo formą su nusegamais šonais).
Paruoškite baltojo šokolado sluoksnį:
1. Želatinos lapelius pamerkite į šaltą vandenį. Šokoladą ištirpinkite vandens garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje.
2. 100 ml grietinėlės pakaitinkite iki 80 laipsnių* ir sudėkite išmirkytą ir nusunktą želatiną. Kai želatina ištirpsta, sumaišykite ją su ištirpintu šokoladu ir leiskite masei atvėsti iki 35 laipsnių*.
4. Likusią grietinėlę išplakite iki standumo ir mentele sumaišykite su atvėsusia šokolado mase. Supilkite putėsius ant pagrindo ir padėkite į šaldytuvą.
Paruoškite šaltalankių sluoksnį:
1. Želatinos lapelius pamerkite į šaltą vandenį. Šaltalankių tyrę pakaitinkite su cukrumi, kol cukrus ištirps. Įmaišykite išmirkytą nusunktą želatiną. Atvėsinkite iki 35 laipsnių*.
2. Plaktuvu išplakite maskarponės sūrį. Supilkite grietinėlę ir plakite, kol kremas sustandės ir pradės formuotis minkšti bokšteliai. Įmaišykite šaltalankių tyrę.
3. Supilkite šaltalankių putėsius ant sustingusio baltojo šokolado sluoksnio ir palikite šaldytuve bent 4 valandoms, geriausia – per naktį.
4. Nuimkite konditerinį žiedą ar nusegamus formos šonus ir puoškite liofilizuotomis uogomis bei migdolų plokštelėmis.
*Kepant šį tortą, maisto termometras nebūtinas. Grietinėlę ir šaltalankių tyrę kaitinkite tol, kol jos pradės smarkiau garuoti, bet neužvirs. O masę su želatina vėsinkite iki vos šiltesnės nei kambario temperatūra.