Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką ruošti iš sveikuolių pamėgtų lapinių kopūstų (kale)? Nuo sriubų iki traškučių

Tamsiais, dideliais lapais mojantys lapiniai kopūsta (angliškai – kale) pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo. Sveikai besimaitinantieji beria šių lapinių daržovių į kokteilius, sriubas, ruošia iš jų salotas ar troškinius. Įjunkite ir jūs patiekalų su šiuo ingredientu į savo valgiaraštį – atrasite naujų skonių, tekstūrų ir, žinoma, gausite daugybę organizmui naudingų maisto medžiagų.
Lapinių kopūstų traškučiai
Lapinių kopūstų traškučiai / Vida Press nuotr.
Lapinių kopūstų ir morkų salotos
Receptas: Lapinių kopūstų ir morkų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.4 / 41
Receptas
Ingredientai
Lapiniai kopūsta (kale): 200.00 g
Morkos: 1.00 vnt. (tarkuotos arba pjaustytos griežinėliais)
Pupelės: 1.00 puodelis (1/2 virtų)
Graikiniai riešutai: 1.00 puodelis (1/2)
Mėlynės: 1.00 puodelis (1/2)
Granatas: 1.00 puodelis (1/4)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. („Dižono“ - padažui)
Sultys: 2.00 valg. š. (granatų - padažui)
Actas: 1.00 valg. š. (obuolių - padažui)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti
  1. Sumaišyti susmulkintus salotų ingredientus ir užpilti padažu.
Suskleisti
Lapinių kopūstų salotos
Receptas: Lapinių kopūstų salotos su keptais pomidorais, šonine ir grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 500.00 g ((vyšniniai))
Aliejus: 1.00 valg. š. ((purškiamas, kepimui))
Alyvuogių aliejus: 8.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis ((košerinė, pagal skonį))
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis ((šviežiai malti, pagal skonį))
Pievagrybiai: 500.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Šoninė: 3.00 vnt. ((gabalėliai))
Kopūstai: 10.00 st. ((smulkinti lapiniai kopūstai))
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Kaip gaminti: 

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Pomidorus sudėkite į stiklinį kepimo indą, padengtą purškiamu kepimo aliejumi. Pašlakstykite daržoves 2  šaukšteliais aliejaus ir pabarstykite žiupsneliu druskos bei pipirų.

  2. Kepkite orkaitėje 15 minučių, kol pomidorai įkais, ir susiraukšlės odelė. Tada išimkite indą, uždenkite folija ir padėkite į šoną.

  3. Į keptuvę į pilkite 2 arbatinius šaukštelius aliejaus ir pastatykite ją ant vidutinio stiprumo ugnies. Įberkite grybus, pabarstykite žiupsneliu druskos ir pipirų. Kepinkite, kol grybai taps švelniai rudos spalvos – apie 5–8 minutes. Paskui dėkite juos į lėkštę ir neleiskite atšalti.

  4. Įpilkite 2 arbatinius šaukštelius aliejaus į tą pačią keptuvę ir pastatykite ją ant vidutinio stiprumo ugnies; į keptuvę įdėkite pusę česnakų ir pusę šoninės bei kepinkite 30 sekundžių.

  5. Tada pridėkite pusę lapinių kopūstų ir maišydami kepinkite, kol žalumynai šiek tiek suvys. Sudėkite viską į didelį metalinį indą. Tą patį pakartokite su likusiais 2 arbatiniais šaukšteliais aliejaus, česnaku bei šonine, trumpai pakepinkite bei įdėkite likusius lapinius kopūstus. Maišydami kepinkite, kol žalumynai apvys, sudėkite į metalinį indą.

  6. Į indą su lapiniais kopūstais sudėkite pomidorus bei grybus. Į keptuvę įpilkite acto (saugokitės garų); ant lėtos ugnies kaitinkite 30 sekundžių. Apšlakstykite salotas ir pagal skonį pridėkite druskos bei pipirų. Patiekalą patiekti šiltą.

Suskleisti
Lapinio kopūsto (kale) salotos tabulė
Receptas: Lapinio kopūsto (kale) salotos tabulė
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Lapiniai kopūstai (kale): 8.00 vnt. (lapai)
Kuskusas: 2.00 valg. š.
Pomidorai: 3.00 vnt.
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių, kapotų)
Šalotinis svogūnas: 2.00 valg. š. (arba saujelė smulkintų svogūnų laiškų)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Citrinos sultys: 5.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės (nedidelė; sutrinto)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Lapinio kopūsto lapus gerai nuplaukite ir nusausinkite. Nupjaukite lapus nuo kieto koto, smulkiai sukapokite, suberkite į dubenį ir patrinkite delnais, „pamasažuokite“, kad suminkštėtų.

2. Kuskuso kruopeles apliekite šiltu vandeniu, mirkykite keletą minučių, kol truputį suminkštės.

3. Pomidorus perpjaukite į keturias dalis, pašalinkite sėklas, gerai nuvarvinkite skystimą. Mėsingąsias dalis supjaustykite mažais kubeliais. Suberkite į dubenį su kapotais kopūstais.

4. Įmaišykite smulkintą svogūną (arba svogūnų laiškus), kapotas mėtas, gerai nuvarvintą mirkytą kuskusą.

5. Aliejų sumaišykite su citrinos sultimis, sutrintu česnaku, druska, pipirais. Įmaišykite į salotas ir mėgaukitės.

Suskleisti
Žalieji blynai
Receptas: Avokado ir lapinio kopūsto (kale) blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 30
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pienas: 0.30 st.
Avokadai: 0.50 vnt. (griežinėliais supjaustyto)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Migdolų miltai: 0.50 puodelis
Miltai: 0.25 st.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Lapiniai kopūstai (kale): 2.00 sauja (arba 1-1,5 puodelio supjaustyto)
Cukrus: 0.50 arbat. š.
Jogurtas: 4.00 valg. š. (natūralaus arba grietinės; patiekti)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustos sultys)
Kaip gaminti

1. Į verdantį vandenį įdėkite kale kopūstą ir pavirkite porą minučių. Tuomet staigiai pamerkite į šaltą vandenį (taip kopūstas nepraras savo spalvos).

2. Į maisto smulkintuvą įpilkite 2 šaukštus vandens, sudėkite kopūstą ir susmulkinkite ir vientisos masės.

3. Dideliame inde išmaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų.

4. Kitame inde sumaišykite likusius produktus, sudėkite smulkintą kopūstą, avokadą ir smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės.

5. Kepkite blynus keptuvėje ant nedidelės ugnies, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Patiekite su natūraliu jogurtu.

Suskleisti
Porų ir lapinių kopūstų sriuba
Receptas: Porų ir lapinių kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 27
Receptas
Ingredientai
Porai: 4.00 vnt. (jei dideli, tuomet 3; tik baltos ir šviesiai žalios dalys)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė)
Salierai: 0.50 vnt. (šaknies)
Sultinys: 1.00 l (vištienos arba daržovių)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Lapiniai kopūstai (kale): 4.00 vnt. (lapai)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (patiekimui)
Sūris: 2.00 valg. š. (tarkuoto; patiekimui)
Duona: 4.00 vnt. (skrudintos riekės; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Porus supjaustykite plonais griežinėliais. Puode išlydykite sviestą ir jame švelniai apkepinkite porus, kol jie suminkštės. Suberkite kubeliais supjaustytą bulvę ir saliero šaknį, dar minutę pakepinkite maišydami.

2. Supilkite sultinį, įberkit druskos, užvirkite. Virkite sriubą uždengtą ant mažos ugnies, kol bulvės ir salierai suminkštės.

3. Nupjaukite nuo koto ir susmulkinkite lapinio kopūsto lapus, kotus išmeskite (arba panaudokite daržovių sultiniui virti). Sudėkite į puodą ir palaukite, kol sriuba vėl užvirs. Po pusės minutės nukelkite nuo ugnies.

4. Virtuviniu plaktuvu suplakite iki vientisos masės, paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.

Patiekite sriubą su paskrudintos duonos gabalėliu arba su paskrudintais pinijų riešutais, galite patarkuoti truputį kietojo sūrio.

Suskleisti
Lapinių kopūstų ir pupelių sriuba
Receptas: Lapinių kopūstų ir pupelių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 31
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (1 - sriubai ir 1 - lapiniams kopūstams)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 6.00 skiltelės (2 - sriubai ir 4 - lapiniams kopūstams)
Rozmarinai: 2.00 arbat. š.
Pupelės: 2.00 vnt. (skardinės baltųjų)
Daržovių sultinys: 300.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sojų (miso) pasta:(lapiniams kopūstams) 2.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 arbat. š. (raudonosios paprikos dribsniai - lapiniams kopūstams)
Kopūstai: 1.00 vnt. (lapiniai - viena gūžė)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite svogūną, sutarkuokite morkas, sutrinkite česnakus, apibarstykite rozmarinais ir dėkite į puodą storu dugnu. Užpilkite alyvuogių aliejumi ir troškinkite 5-7 minutes.
  2. Po to suberkite pupeles ir supilkite sultinį, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Troškinkite 20 minučių.
  3. Lapinius kopūstus nuplaukite, nusausinkite. Alyvuogių aliejų įkaitinkite, sudėkite sojų pastą ir viską kaitinkite 3-4 minutes. Sudėkite raudonosios paprikos dribsnius, smulkintus česnakus ir pakepkite 1-2 minutes.
  4. Į gautą masę dėkite lapinius kopūstus ir kepkite iš abiejų pusių 5 minutes. Į dubenis supilkite sriubą ir ant viršaus dėkite apskrudusius lapinius kopūstus. Patiekalą patiekite karštą!
Suskleisti
Makaronai su ndujos padažu
Receptas: Makaronai su nduja dešros ir lapinių kopūstų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (tyro)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis, smulkiai supjaustytas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Čili paprikos dribsnių: 0.40 arbat. š. (nebūtinai)
Lapiniai kopūstai (kale): 1.00 sauja (didelė, smulkiai supjaustyto lapinio kopūsto, be kotelių ir kietų gyslų)
Sultinys: 100.00 ml
Duona: 1.00 riekės (riekė šviesios, padžiūvusios ir sumaltos iki rupių trupinių)
Nduja dešra: 60.00 g
Makaronai: 500.00 g
Parmezano sūris: 50.00 g (šviežiai sutarkuoto)
Pomidorų tyrė: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Užkaiskite didelį puodą vandens makaronams, pasūdykite.

2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, suberkite svogūnus ir ant vidutinės ugnies pakepinkite, kol suminkštės (apie 5 min.), berkite ir česnakus, pakepkite dar minutę. Truputį padidinkite kaitrą ir berkite susmulkintus lapinius kopūstus, pilkite sultinį ir kaitinkite apie 6–8 min., kol skystis išgaruos.

3. Kol troškinami kopūstai, kitoje nedidelėje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite trupinius ir pakepinkite maišydami, kol taps auksiniai ir traškūs – tai įvyks labai greitai, nesudeginkite! Šiek tiek pasūdykite, išmaišykite ir atidėkite į šoną.

4. Į keptuvę, kur jau suminkštėjo lapiniai kopūstai, dėkite pomidorų tyrę, įtrupinkite ndujos gabalėlius ir gerai išmaišykite, kad dešra išskystų. Jei naudojate čili paprikos dribsnius, suberkite ir juos. Nuimkite nuo ugnies ir laikykite šiltai, kol išvirs makaronai.

5. Makaronus išvirkite al dente, nusunkite pasilikdami kelis šaukštus virimo vandens, o tada suverskite į keptuvę su padažu, užpilkite atsidėto makaronų virimo skysčio. Grąžinkite ant ugnies, suberkite ir pakepintus trupinius, dalį sūrio bei labai gerai viską išmaišykite, kad makaronai apsiveltų padažu ir kitais priedais.

6. Nedelsdami tiekite ant stalo dideliame dubenyje. Leiskite kiekvienam valgančiajam dar užsibarstyti likusio tarkuoto sūrio pagal savo skonį.

Suskleisti
Lapinių kopūstų traškučiai
Receptas: Lapinių kopūstų traškučiai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.7 / 23
Receptas
Ingredientai
Lapiniai kopūstai (kale): 1.00 vnt. (didelė sauja)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Atidžiai nuplaukite kopūstų lapus, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite.

2. Paskleiskite lapus ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi ir pašaukite į orkaitės viršutinę dalį. Kepkite 10 minučių.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų