Ką skanaus paruošti iš avinžirnių? Receptų rinkinys

Dar nemažai žmonių sau užduoda klausimą, ką iš jų gaminti. O ruošti, patikėkite, tikrai yra ką. Tai išties vertinga ankštinė kultūra. Avinžirniai tokie sotūs ir maistingi, kad kuo puikiausiai gali atstoti mėsą.
Avinžirniai
Avinžirniai / Shutterstock nuotr.

Iš Pietvakarių Azijos kilę avinžirniai – vieni vertingiausių ir populiariausių ankštinių augalų visame pasaulyje. Jie labai vertinami ir plačiai naudojami daugelyje pasaulio virtuvių: Turkijoje, Irake, Irane, Izraelyje, Palestinoje, Graikijoje, Indijoje ir kt. Kaip byloja istorija, seniausi sukultūrinti avinžirniai rasti Jericho mieste, Palestinoje. Išvardytų valstybių žmonės šią ankštinę kultūrą daugelį amžių naudojo ir iki šiol tebenaudoja įvairiausiems patiekalams (sriuboms, troškiniams, užkandžiams, salotoms, netgi desertams) gaminti. Avinžirniai gali būti valgomi daiginti, virti, konservuoti, taip pat iš jų malami labai maistingi miltai.

Prieš ruošiant avinžirnius, būtina gerai išmirkyti juos. Geriausia užmerkti iš vakaro. Kitą dieną jau galite ruošti. Išmirkyti avinžirniai išverda labai greitai.

Sudaiginti juos taip pat labai paprasta. Tereikia užmerkti iš vakaro drungname vandenyje. Kitą dieną perplauti, nukošti ir palikti dubenyje pastovėti dieną ar pusantros, retkarčiais sudrėkinant ar tiesiog paskalaujant drungname vandenyje. Per tiek laiko paprastai pasirodo baltos daigelių užuomazgos.

  • Avinžirniai nepaprastai naudingi sveikatai. Ypač tinka tiems, kuriuos kamuoja aukštas cholesterolio kiekis kraujyje.
  • Ši ankštinė kultūra – puikus baltymų šaltinis. Todėl neretai sakoma, kad avinžirniai – puikus mėsos pakaitalas. Jie ypač vertinami vegetarų ir veganų. Avinžirniuose baltymų yra daugiau negu tokiame pat kiekyje kiaulienos ar vištienos.
  • Dar vienas privalumas – šiuose ankštiniuose augaluose beveik nėra riebalų, tad kalorijų kiekis gerokai mažesnis nei mėsoje. Pasak mitybos specialistų, jie gerina medžiagų apykaitą ir suteikia energijos. Taigi avinžirniai – puikus maistas norintiems gyventi sveikiau ir metantiems svorį.

KELIOS IDĖJOS, KAIP GARDŽIAI PARUOŠTI AVINŽIRNIUS.

Avinžirnių maltinukai
Receptas: Avinžirnių maltinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 176
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 400.00 g
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (pusė)
Burnočiai: 4.00 valg. š. (galima keisti linų sėmenimis)
Sūris: 100.00 g (brandintas)
Miltai: 125.00 g
Krapai: 2.00 valg. š.
Karis: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Aliejus: 5.00 valg. š. (kepimui)
Kaip gaminti

1. Avinžirnius iš vakaro pamerkite.

2. Išmirkusius išvirkite ir sutrinkite trintuve kartu su vandeniu, kuriame virė. Suberkite smulkintą svogūną, kapotus krapus, tarkuotą sūrį, burnočių sėklas, miltus, karį, pagal skonį pasūdykite. Masę gerai išmaišykite. Ji turi būti tokia, kad suformuoti maltinukai nebyrėtų. Jei prastai limpa, įpilkite šiek tiek vandens, įberkite miltų. Sudrėkinkite delnus ir suformuokite maltinukus. Kepkite įkaitusiame aliejuje, kol gražiai apskrus. Iškeptus gerai nusausinkite.

3. Tiekite su mėgstamu padažu.

Suskleisti
Plovas su jautiena ir daigintais avinžirniais
Receptas: Plovas su jautiena ir daigintais avinžirniais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 50
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 300.00 g (nuvalyti)
Morkos: 350.00 g (350-400 g nuvalytų)
Jautiena: 600.00 g (600-700 g minkštos)
Aliejus: 100.00 ml
Ryžiai: 400.00 g (plikyti)
Avinžirniai: 200.00 g (daiginti)
Vanduo: 1200.00 ml
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 10.00 g (1 arbat. š. maltų)
Kalendros: 5.00 g (1/2 arbat. š. maltos)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Juodieji pipirai: 5.00 g (1/2 arbat. š. maltų)
Razinos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 valg. š. (nubrauktas šaukštas)
Česnakai: 1.00 vnt. (išplauta, bet nevalyta galvutė)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Jei avinžirniai nedaiginti, tuomet juos reikia užmerkti iš vakaro.

2. Ryžius perplaukite, kol vanduo taps skaidrus. Svarbu nuplauti paviršiuje esantį krakmolą, kad vėliau ryžiai nesuliptų.

3. Svogūnus supjaustykite plunksnelėmis, morkas – neplonais šiaudeliais.

4. Storasieniame puode įkaitinkite aliejų ir pirmiausia apkepkite svogūnus, o po to morkas. Išimkite apkeptas daržoves ir sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytą mėsą, kurią apkepkite iki rusvumo. Svarbu nedėti visko iš karto, kadangi mėsa troškinsis, o ne keps.

5. Atgal į puodą kartu su mėsa sudėkite morkas ir svogūnus, suberkite avinžirnius, įpilkite apie 200 ml vandens ir troškinkite ant mažos ugnies apie 30 min. (jei avinžirniai daiginti - užteks 10-15 min.).

6. Ant viršaus lygiu sluoksniu paskleiskite ryžius.

7. Vandenyje ištirpinkite  druską ir juo užpilkite ryžius.

8. Į juos įstatykite česnako galvutę, aitriąją papriką, apiberkite prieskoniais ir supjaustytomis razinomis.

9. Uždenkite puodą dangčiu, o patį dangtį iš viršaus apsukite storu rankšluosčiu, sumažinkite ugnį iki minimalios ir palikite maždaug 30 min.

10. Įpusėjus virimui, medinio šaukšto kotu (jis plonas) padarykite duobutes, kad iš apačios eitų garai.

Vietoje daigintų avinžirnių galite naudoti sausus. Tuomet imkite jų šiek tiek mažiau, nes išmirkę jie didina apimtį. Pakaks 100 ml sausų avinžirnių.

Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“

Suskleisti
Falafeliai
Receptas: Falafeliai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 98
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 530.00 g (2 mažos skardinės (po 265 g nuvarvintų) avinžirnių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Petražolės: 10.00 g
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Uoginės paprikos 1.00 žiupsnelis
Miltai: 4.00 valg. š. (4–5)
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š. (2–3)
Aliejus: 500.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti

1. Avinžirnius nuvarvinkite per tinklelį, gerai nukratykite.

2. Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite. Petražoles nuplaukite ir nukratykite. Lapelius nuskinkite ir smulkiai supjaustykite.

3. Avinžirnius sutrinkite, įmaišykite svogūnus, česnakus, petražoles, pasūdykite, pagardinkite kuminais ir uoginėmis paprikomis. Įmaišykite miltus. Sudrėkintomis rankomis suformuokite nedidelius (maždaug graikinio riešuto dydžio) rutuliukus ir į kiekvieną įspauskite šiek tiek sezamų sėklų.

4. Puode įkaitinkite aliejų, jame 6–7 min. kepkite rutuliukus (kol gražiai apskrus), ištraukite ir sudėkite ant virtuvinio popieriaus, kad nuvarvėtų. Paskui sudėkite į dubenį ir galite tiekti.

Plačiau skaitykite: „Kulinarijos pamokėlė: ruošiame falafelius“

Suskleisti
Baklažanų ir avinžirnių salotos
Receptas: Baklažanų ir avinžirnių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 28
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Avinžirniai: 150.00 g (konservuoti arba virti)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį švieži)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui skystas)
Citrinos: 1.00 vnt. (padažui pusės citrinos sultys)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Baklažaną supjaustykite plonomis riekėmis, patepkite aliejumi ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių arba kol gražiai apskrus. Kuo smulkiau supjaustykite svogūną.

2. Sumaišykite visas padažo sudedamąsias dalis.

3. Į lėkštę dėkite keptus baklažanus, avinžirnius, apibarstykite svogūnu, žalumynais ir užpilkite padažu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Avinžirniai su špinatais
Receptas: Avinžirniai su špinatais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 40
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g
Špinatai: 600.00 g (lapai be kotų)
Džiūvėsiai: 75.00 g (malti)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malti)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (1,5)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (aštrių raudonųjų ir 1 žiupsnelis juodųjų)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (nebūtina)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 2.00 l (virintas)
Kaip gaminti

1. Žirnius iš vakaro užpilkite 2 litrais vandens ir palikite stovėti per naktį. Ryte užvirkite. Nusunkite ir atvėsinkite.

2. Sausoje įkaitusioje keptuvėje apkepkite džiūvėsėlius, kol lengvai paruduos. Išimkite ir atidėkite į šalį.

3. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, į ją įpilkite pusę nurodyto aliejaus kiekio. Įkaitus aliejui su žiupsneliu druskos į keptuvę dėkite špinatų lapus (jei reikia, atskiromis porcijomis). Troškinkite kelias minutes, kol suminkštės. Išimkite ir padėkite atskirai.

4. Vėl įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies ir supilkite likusį aliejų. Įkaitusiame aliejuje iki auksinio geltonumo apkepkite smulkiai kapotą česnaką. Tada sudėkite kuminus, pipirus, raudonėlius ir išmaišykite. Viską kepkite dar 1–2 minutes. Supilkite actą ir išmaišykite. Suberkite džiūvėsėlius, įpilkite šiek tiek vandens, paskaninkite druska ir pipirais. Į gautą masę sudėkite žirnius ir troškinkite 5 minutes. Sudėkite špinatų lapus. Jei troškinys sausas, įpilkite dar šiek tiek vandens. Uždenkite dangčiu ir troškinkite dar 5–10 minučių.

5. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Patiekite su balta duona, ant viršaus užbarstę saldžios paprikos miltelių.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Tiršta avinžirnių sriuba
Receptas: Tiršta avinžirnių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 118
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 st.
Jautiena: 500.00 g (nugarinės)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (milteliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt. (didelės saldžiosios)
Petražolės: 1.00 sauja (lapeliai)
Kaip gaminti

1. Avinžirnius mirkykite per naktį. Mėsą supjaustykite gabalėliais. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir kepinkite aliejuje, kol pagels. Nukelkite nuo ugnies ir pabarstykite aitriąja paprika.

2. Į puodą sudėkite mėsą, pasūdykite, pabarstykite pipirais, įpilkite truputį vandens ir maišydami troškinkite, kol suminkštės.

3. Bulves supjaustykite griežinėliais, morkas – kubeliais, paprikas – dideliais gabalėliais, sudėkite į puodą su mėsa ir troškinkite apie 10 minučių. Užpilkite vandeniu, suberkite išmirkytus avinžirnius ir virkite apie 35 minutes, kol mėsa ir daržovės suminkštės.

4. Sudėkite kepintus svogūnus ir dar virkite apie 5 minutes. Sriubą patiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Karštosios avinžirnių salotos
Receptas: Karštosios avinžirnių salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 78
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 400.00 g
Avinžirniai: 200.00 g
Cukinijos: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji raudona)
Fetos sūris: 100.00 g
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Prieskoniniai žalumynai: 3.00 valg. š. (susmulkintų petražolių, mėtų, svogūnų laiškų,krapų ir pan.)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1.  Avinžirnius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės.

2 Paruoškite daržoves: svogūną nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, cukinijas – griežinėliais, papriką, išvalius sėklas, – dideliais kvadratėliais, pomidorus perpjaukite pusiau. Daržoves sudėkite į negilią skardą, apibarstykite pipirais, apšlakstykite dviem šaukštais aliejaus ir atsargiai pamaišykite. Kepkite 200 °C orkaitėje 30 min. (po 15 min. pamaišyti).

3. Likusį aliejų išplakite su citrinų sultimis ir prieskoniniais žalumynais.

4. Iš orkaitės išimtas daržoves 5 min. aušinkite, paskui sudėkite į dubenį, sumaišykite su išvirusiais avinžirniais ir fetos kubeliais. Apipilkite paruoštu padažu ir iš karto patiekite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Suskleisti
Žuvų suktinukai su avinžirnių ir avokadų salotomis
Receptas: Žuvų suktinukai su avinžirnių ir avokadų salotomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 25
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 8.00 vnt. (šviežia filė)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Petražolės: 4.00 valg. š. (2 - žuviai ir 2 - salotoms smulkintų lapelių)
Česnakai: 4.00 skiltelės (3 - žuviai ir 1 - salotoms)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Aliejus: 2.00 valg. š. (šlakelis)
Avinžirniai: 400.00 g (skardinė - salotoms)
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs - salotoms)
Svogūnai: 1.00 vnt. (0,5 raudono - salotoms)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (kietai virto trynys - salotoms)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (salotoms)
Actas: 2.00 valg. š. (raudonojo vyno)
Kaparėliai: 1.00 valg. š. (salotoms)
Druska: 1.00 žiupsnelis (salotoms)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (salotoms)
Kaip gaminti

1. Paruoškite salotas: į dubenį sutrupinkite kiaušinio trynį, supilkite aliejų, actą ir gerai išplakite. Sudėkite smulkiai sukapotą svogūną, sugrūstą česnaką, petražoles, kaparėlius, nuvarvintus avinžirnius ir avokadą (jį reikia nulupti, o minkštimą supjaustyti kubeliais). Pasūdykite, pagardinkite pipirais.

2. Aliejumi pateptą keptuvę įkaitinkite, sudėkite smulkiai sukapotą aitriąją papriką ir supjaustytus svogūnėlius. Trumpai pakepinkite, tada suberkite petražoles, sudėkite sugrūstus česnakus ir dar truputį pakepinkite.

3. Kiekvieną žuvų filė pusę aptepkite aitriųjų paprikų, svogūnų, petražolių ir česnakų mišiniu, susukite į ritinėlį ir susmeikite mediniu iešmeliu.

4. Paruoštus suktinukus sudėkite į skardą ir kepkite 180 °C orkaitėje 5–8 min. (nelygu žuvų dydis).

5. Iškepusias žuvis išimkite į lėkštę ir iš karto apšlakstykite citrinos sultimis.

6. Patiekite taip: į atskiras lėkštes išdėliokite salotas, ant kauburio viršaus uždėkite po du suktinukus.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Avinžirnių užtepėlė
Receptas: Avinžirnių užtepėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 81
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 200.00 g
Džiovinti pomidorai: 5.00 vnt. (saulėje džiovinti aliejuje)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Sezamo sėklos: 3.00 valg. š.
Kmynai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kanapių sėklos: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Petražolės: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Avinžirnius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.

2. Saulėje džiovintus pomidorus labai gerai nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir susmulkinkite.

3. Avinžirnius ir smulkintus saulėje džiovintus pomidorus suberkite į plakimo indą. Ten pat sukrėskite traiškytus česnakus, suberkite kmynus, kapotas petražoles.

4. Kanapių sėklas sugrūskite, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir suberkite į tą patį indą.

5. Galiausiai supilkite aliejų, įspauskite citrinų sulčių, viską pagal skonį pasūdykite ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu arba kelis kartus permalkite mėsmale. Šaldytuve atvėsintą pagardą tiekite su skrudinta mėgstamos baltos duonos riekele.

Kulinaro patarimas. Jeigu turite mažai laiko, šią užtepėlę galite gaminti iš konservuotų avinžirnių.  

Suskleisti
Kuskusas su avinžirniais  ir mėtų padažu
Receptas: Kuskusas su avinžirniais ir mėtų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 40
Receptas
Ingredientai
Kuskusas: 400.00 g
Vanduo: 500.00 ml (verdantis)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. tarkuotų žievelių)
Pomidorai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Agurkai: 130.00 g
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis)
Petražolės: 2.00 valg. š. (smulkintos)
Avinžirniai: 400.00 g (konservuoti)
Jogurtas: 140.00 g (natūralus - padažui)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų -padažui)
Mėtos: 2.00 valg. š. (smulkintos - padažui)
Kaip gaminti

1. Kuskusą užpilkite verdančiu vandeniu, suberkite citrinų žieveles ir palaikykite uždengę 5 minutes.  Kol kuskusas išbrinks, pasiruoškite mėtų padažą – dubenyje gerai sumaišykite jam skirtus produktus.

2. Į išbrinkusį kuskusą sudėkite smulkintus pomidorus, agurką, svogūną, petražoles ir konservuotus avinžirnius. Užpilkite mėtų padažu.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Harira
Receptas: Harira
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.8 / 33
Receptas
Ingredientai
Ėriena: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės (didelės)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (1,5 malto)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Pomidorų tyrė: 2.00 valg. š.
Avinžirniai: 300.00 g (skardinė)
Pomidorai: 400.00 g (skardinė konservuotų, smulkintų)
Kalendros: 3.00 valg. š. (lapų)
Petražolės: 3.00 valg. š. (lapų)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite ėrieną smulkiais gabaliukais. Įkaitinkite alyvuogių aliejų gilioje keptuvėje arba prikaistuvyje, sudėkite kapotus svogūnus ir smulkintus česnakus, kepkite ant silpnos ugnies tol, kol svogūnai bus minkšti.

2. Sudėkite mėsą, truputį padidinkite kaitrumą ir kepkite, kol mėsa pakeis spalvą. Sudėkite kuminus, paprikas ir laurų lapą ir maišydami kepkite kelias minutes. Supilkite pomidorų tyrę ir maišydami kepkite apie 2 min. Supilkite jautienos sultinį ir užvirinkite.

3. Nusunkite ir perplaukite avinžirnius, sudėkite į prikaistuvį kartu su pomidorais, smulkintomis kalendromis ir petražolėmis. Viską maišydami užvirinkite. Sumažinkite karštį ir virkite dar dvi valandas arba kol mėsa taps minkšta. Patiekdami puoškite kalendrų lapeliais.

Suskleisti
Avinžirnių miltų ir žalumynų lietiniai
Receptas: Avinžirnių miltų ir žalumynų lietiniai
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 51
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 300.00 g (10 valg. š. - miltų)
Pienas: 10.00 valg. š. (10 - 12 - lieso)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (nerafinuoto)
Prieskoniniai žalumynai: 10.00 vnt. (po kelias šakeles - šviežių čiobrelių, krapų, petražolių ar kitokių šviežių prieskoninių žolelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kaip gaminti
  1. Šviežius žalumynus nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, susmulkinkite ir sumaišykite.
  2. Į plakimo indą suberkite miltus, supilkite pieną, aliejų, viską suplakite (jei tešla pernelyg skysta, įberkite dar miltų, jei per tiršta – įpilkite kelis šaukštus pieno).
  3. Įmaišykite smulkintas žoleles, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, išmaišykite.
  4. Į keptuvę įlašinkite kelis lašus aliejaus. Kai įkais, įpilkite porą nedidelių samtelių tešlos ir paskirstykite ją ant dugno. Kepkite kelias minutes. Medine mentele lietinį atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Taip iškepkite lietinius iš likusios tešlos.
  5. Tiekite sulankstytus skarelėmis su šviežiomis salotomis, agurkais ar pomidorais.

 

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis