Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Ką skanaus paruošti iš pupelių. 12 receptų

Ar jau išgliaudėte šviežio derliaus pupeles? Na, pasitarkime, ką skanaus iš jų galima pagaminti.
Ką skanaus paruošti iš pupelių. 12 receptų
Ką skanaus paruošti iš pupelių: 12 receptų / Fotolia nuotr.

Pupelės, kaip ir daugelis kitų ankštinių daržovių, labai sotus ir maistingas produktas. Jose yra tiek baltymų, kad pupelių patiekalai kuo puikiausiai gali atstoti mėsą. Taip pat pupelėse gausu mūsų širdžiai ir raumenims naudingo kalio, B grupės vitaminų, vitamino C. Taigi bent keletą kartų per savaitę į savo valgiaraštį išties naudinga įtraukti pupelių. Juolab kad jų būna įvairių rūšių bei spalvų ir jos šiek tiek skiriasi savo skoniu bei maistinėmis savybėmis. Pavyzdžiui, raudonosios pupelės, sakoma, yra puikus antioksidantas (4 SENĖJIMĄ STABDANTYS PRODUKTAI), stabdantis senėjimą.

Ką skanaus iš jų galima pagaminti? Siūlome keletą idėjų.

Keptos pupelės
Receptas: Keptos pupelės
18 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 76
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 500.00 g (sausų)
Svogūnai: 4.00 vnt. (puodelis smulkiai sukapotų)
Aliejus: 4.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 8.00 valg. š.
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (1,5)
Kaip gaminti

1. Pupeles užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų, užvirinkite ir virkite 5 min. Išjunkite ugnį ir palikite porą valandų brinkti.

2. Jei dar liko vandens, nukoškite, įpilkite švaraus šalto, kad pupeles visiškai apsemtų, užvirinkite, uždenkite ir ant labai mažos ugnies šutinkite, kol suminkštės, bet nesubirs.

3. Išvirusias pupeles sumaišykite su visais kitais recepte nurodytais produktais, sukrėskite į negilią skardą ir kepkite 150 °C orkaitėje 2–3 val. (nelygu pupelių rūšis). Retkarčiais pamaišykite. Iškepę pupelės turi būti sausos.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Pupelės pomidorų padaže
Receptas: Pupelės pomidorų padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 28
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 1200.00 g (šviežios išlukštentos)
Pomidorai: 1.00 kg
Svogūnai: 2.00 vnt. (2 - 3)
Laurų lapai: 4.00 vnt.
Druska: 3.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų, kvapniųjų)
Actas: 3.00 valg. š. (3 - 5 - 9 proc.)
Cukrus: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Puode užvirkite vandenį, suberkite pupeles ir virkite, iki jos taps minkštos. Svogūnus nulupkite, nuplaukite, susmulkinkite ir pakepinkite įkaitintame aliejuje.
  2. Pomidorus nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Sudėkite į puodą, suberkite druską ir pavirkite, kol jie išteš. Sutrinkite daržovių trintuvu.
  3. Į pomidorų padažą sukrėskite išvirusias pupeles, kepintus svogūnus, suberkite abiejų rūšių pipirus ir cukrų bei sutraiškytus laurų lapelius. Užvirkite. Supilkite actą, išmaišykite.
  4. Išpilstykite į sterilius stiklainius, sandariai užsukite dangtelius, uždenkite storu rankšluosčiu ir palikite per naktį.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Aštri pupelių sriuba su dešrelėmis
Receptas: Aštri pupelių sriuba su dešrelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 57
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Paprikos: 2.00 vnt. (žalios saldžios)
Pupelės: 500.00 g (2 indeliai konservuotų rudųjų arba baltųjų pupelių)
dešrelės plonos parūkytos 250.00 g
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (Kajeno pipirai ir žiupsnelis maltų kvapiųjų)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š.
Mėsos sultinys: 800.00 ml (2 kubeliai)
Kaip gaminti

1.Paprikas išvalykite ir supjaustykite mažais gabalėliais. Konservuotas pupeles sukrėskite į koštuvą, perliekite šaltu vandeniu ir palikite, kad nuvarvėtų.

2.Susmulkinkite svogūną, česnakus ir ant mažos ugnies 5–7 minutes pakaitinkite puode su aliejaus ir vandens mišiniu. Pusę pupelių sutrinkite. Prie svogūnų ir česnakų sudėkite paprikos gabaliukus, prieskonius, pomidorų pastą ir viską išmaišykite.

3.Supilkite karštą vandenį ir sutrintus sultinio kubelius, išmaišykite, užvirinkite ir ant mažos ugnies troškinkite kelias minutes. Įmaišykite trintas pupeles. Tada sudėkite likusias netrintas pupeles ir riekelėmis pjaustytas dešreles.

4.Uždengę troškinkite apie 20 minučių, jeigu reikia, dar pagardinkite mėgstamais prieskoniais.

Šią sriubą galima valgyti su meksikietiškais kukurūzų traškučiais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Pupelių sriuba
Receptas: Pupelių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
3.2 / 67
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 500.00 g
Kiauliena: 50.00 g (rūkytos šoninės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Petražolės: 20.00 g (ryšulėlis)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pupeles nuplaukite, užpilkite vandeniu, palikite per naktį išmirkti, prieš ruošdama sriubą išvirkite pasūdytame vandenyje.

2. Puode įkaitinkite aliejų, sudėkite kubeliais pjaustytą svogūną, trumpai pakepinkite, įmaišykite šiaudeliais pjaustytą šoninę. Kepkite, kol gabalėliai taps perregimi, tik neperkepinkite svogūnų, nes apkars. Baigiant kepti išspauskite česnaką.

3. Sudėkite griežinėliais pjaustytą salierą ir šiaudeliais tarkuotas morkas, kepkite maždaug 2 min., kol suminkštės daržovės.

4. Supilkite sultinį, suberkite pupeles, užvirinkite sriubą, įmeskite laurų lapus, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Virkite ant mažos ugnies 10–15 min.

5. Išpilstykite sriubą į lėkštes, įdėkite šaukštą grietinės, ant viršaus užberkite kapotų petražolių.

Suskleisti
Turkiškas pupelių troškinys
Receptas: Turkiškas pupelių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 54
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 300.00 g
Sultinys 1.00 st.
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pupeles užmerkite šaltame vandenyje ir palikite per naktį mirti, poto išvirkite pasūdytame vandenyje.

2. Keptuvėje išlydykite sviestą, po truputį supilkite sultinį ir gerai išmaišykite. Įdėkite miltus ir maišant pakaitinkite apie 10 minučių, kol masė truputėlį sutirštės. Sudėkite virtas pupeles ir tiekite.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Pupelių troškinys su šonine
Receptas: Pupelių troškinys su šonine
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 31
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 300.00 g (baltosios)
Kiauliena: 400.00 g (nugarinė 200 g parūkyta šoninė)
Jautiena: 300.00 g (aviena)
dešra aštri (pvz., chorizo) 200.00 g
Mėsos sultinys: 500.00 ml
Svogūnai: 3.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Čiobreliai: 4.00 vnt. (šakelės šviežių)
Petražolės: 4.00 vnt. (šakelės šviežių)
Pomidorai: 8.00 vnt. (vyšniniai)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.Pupeles mirkykite per naktį. Morką nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Viską dėkite į puodą su verdančiu sūdytu vandeniu ir ant silpnos ugnies virkite apie pusvalandį. Nukoškite sietelyje.

2.Pomidorus perpjaukite pusiau. Salierus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai sukapokite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.

3.Mėsą supjaustykite kubeliais ir pakepinkite troškintuve įkaitintame aliejuje. Dėkite šiaudeliais pjaustytą šoninę, salierus, pomidorus, česnaką, smulkiai kapotus čiobrelius ir petražoles.

4.Užpilkite sultiniu ir troškinkite 40 minučių. Sudėkite pupeles, morkas, riekelėmis pjaustytą dešrą, atsargiai išmaišykite ir ant silpnos ugnies troškinkite 45 minutes.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Senovinė pupelių mišrainė
Receptas: Senovinė pupelių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 142
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 1.00 st.
Duona: 250.00 g (pusė kepaliuko)
Sūris: 200.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Majonezas: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pupeles iš vakaro užmerkite. Išbrinkusias išvirkite sūdytame vandenyje.

2. Duoną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite aliejuje.

3. Česnaką susmulkinkite, sūrį supjaustykite kubeliais ir viską išmaišykite su majonezu.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Kiauliena su pupelėmis ir baklažanais
Receptas: Kiauliena su pupelėmis ir baklažanais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 43
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g (malta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 75.00 g
Baklažanai: 125.00 g
Pupelės: 200.00 g
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 100.00 ml
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti

1. Kiaulieną apkepinkite keptuvėje su prieskoniais.

2. Mėsai apkepus, sudėkite pjaustytą svogūną, baklažanus, susmulkintas česnako skilteles ir išvirtas pupeles. Įpilkite daržovių sultinio ir dar viską patroškinkite bei įdėkite pomidorų padažo (aš dėjau pomidorų padažą su aitriąja paprika, kad būtų aštriau).

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Pupelių salotos su grybais
Receptas: Pupelių salotos su grybais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 69
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 240.00 g (konservuotos)
Grybai: 200.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Krapai: 1.00 arbat. š. (kapoti)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kedrinės pinijos: 2.00 valg. š. (arba graikiški riešutai, saulėgrąžų branduoliai)
Kaip gaminti

1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais ir apkepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Sukrėskite į dubenėlį.

2. Grybus nuvalykite, supjaustykite stambesniais gabaliukais ir apkepkite su sviesto bei aliejaus mišiniu.

3. Sudėkite svogūnus, nusunktas pupeles, kedrines pinijas, riešutus ar saulėgrąžas. Pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite. Dėkite į lėkštes ir pabarstykite žalumynais.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

 

 

 

Suskleisti
Kalakutienos ir baltųjų pupelių troškinys
Receptas: Kalakutienos ir baltųjų pupelių troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.9 / 63
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kalakutiena: 450.00 g (faršas)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 2.00 arbat. š. (malta)
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Pomidorai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų)
Pupelės: 200.00 g (skardinė konservuotų baltų)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite kalakutienos faršą ir pagardinkite druska (pagal skonį). Kepkite 6–8 minutes, dažnai maišykite. Susmulkinkite svogūną, česnaką ir suberkite į keptuvę. Išmaišykite ir kepkite dar 4 minutes. Suberkite aitriąją papriką, kuminus ir kepkite dar minutę.
  2. Pomidorus susmulkinkite ir sudėkite į keptuvę. Įpilkite pusę puodelio vandens. Troškinkite 10 minučių, kartais pamaišydami. Likus 5 minutėms iki pabaigos, pupeles gerai nusausinkite ir suberkite į keptuvę. Pakaitinkite minutę.  Sudėkite troškinį į lėkštes ir pagardinkite jogurtu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Moliūgų ir pupelių troškinys
Receptas: Moliūgų ir pupelių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.2 / 59
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 450.00 g (minkštimo)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Baklažanai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 420.00 g (nedidelė skardinė konservuotų pomidorų savo sultyse)
Pupelės: 420.00 g (nedidelė skardinė konservuotų raudonųjų pupelių)
Razinos: 50.00 g
Daržovių sultinys: 300.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį maltų baltųjų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Svogūnus smulkiai sukapokite, moliūgus, paprikas ir baklažanus supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais.

2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejaus bei sviesto mišinį ir pakepinkite svogūnus. Kai jie pasidarys skaidrūs, sudėkite paruoštas daržoves, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais, uždenkite ir ant nedidelės ugnies troškinkite 7–10 min.

3. Sudėkite pomidorus, pupeles, razinas, supilkite sultinį, maišydami užvirinkite, vėl uždenkite keptuvę ir troškinkite dar 20–25 min.

4. Troškinį patiekite su kuskusu ar biriai virtais ryžiais.

Suskleisti
 Paprastosios pupelių   ir pomidorų salotos
Receptas: Paprastosios pupelių ir pomidorų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 70
Receptas
Ingredientai
Pupelės: 360.00 g (2 skardinės konservuotų baltųjų pupelių)
Pomidorai: 450.00 g (vyšniniai)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Krapai: 1.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Pupeles nuplaukite tekančiu vandeniu ir nusausinkite.

2. Pomidorus padalykite puselėmis, svogūnų laiškus susmulkinkite plonais griežinėliais. Sukapokite krapus.

3. Dubenyje sumaišykite pupeles, pomidorus, svogūnų laiškus ir krapus. Pašlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis, pagardinkite druska ir pipirais.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos