Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką skanaus pešti iš savojinio kopūsto ir kuo jis lenkia baltagūžį? 3 receptai

Ar esate girdėję apie savojinį kopūstą? Ši daržovė itin universali – puikiai tinka tiek salotoms, tiek ruošiant sočius ir maistingus troškinius. Be to, savojiniai kopūstai yra gausūs įvairių vitaminų, tačiau mažai kaloringi. Kai kuriuose patiekaluose jie net tinkamesni, nei mums įprasti baltagūžiai kopūstai.
Savojinių kopūstų suktinukas su mėsa
Savojinių kopūstų suktinukas su mėsa / Vida Press nuotr.

Anot prekybininkų, Lietuvoje populiariausią daržovių penketuką sudaro kopūstai, bulvės pomidorai, agurkai ir morkos. Tačiau vis dažniau atsigręžiama į naujienas, retesnes daržoves, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai. Tarkime, neretai vietoje tradicinių pasirenkami savojiniai kopūstai. Kuo jie ypatingi?

Kaip sako daržovių ir vaisių specialistė Jolanta Sabaitienė, savojiniuose kopūstuose yra daug vandens ir mažai kalorijų. Dėl to jie laikomi figūrai palankiu maisto produktu ir puikiai tinka subalansuotai mitybai. „Ypač, jei juos patieksite kaip garnyrą prie pagrindinio mėsos patiekalo arba kaip mėsos pakaitalo sudedamąją dalį“, – pastebi ji ir dalijasi patarimais, padėsiančiais atrasti šią daržovę.

Laikykite tinkamai. Nepaisant savo tvirtos, gal kiek šiurkščios išvaizdos, savojiniai kopūstai – lapinė daržovė, kuri reikalauja ypatingos priežiūros. Juos plauti reikėtų tik prieš gaminimą, o šaldytuve laikyti sausai. Parduotuvėje ieškokite sodriai žalios spalvos kopūsto ir atkreipkite dėmesį, ar ant jo nesimato tamsesnių rudų dėmių, kurios rodytų, kad kopūstai sugedo. Šaldytuve juos galite laikyti ne ilgiau kaip savaitę.

Vida Press nuotr./Savojinis kopūstas
Vida Press nuotr./Savojinis kopūstas

Paruošimas. Dėl išskirtinės jų tekstūros, savojiniams kopūstams reikėtų skirti daugiau dėmesio prieš juos gaminant. Pirmiausia išmeskite išorinius lapus ir pamirkykite visą kopūsto galvą šaltame vandenyje, kad pašalintumėte visus nešvarumus. Tada atskirkite kiekvieną lapą ir kruopščiai nuplaukite. Taip apdorotą kopūstą jau galima pjaustyti ir iš jo gaminti.

Savojiniai kopūstai yra švelnaus, neutralaus skonio, todėl puikiai dera su daugeliu maisto produktų.

Skonis. Savojiniai kopūstai yra švelnaus, neutralaus skonio, todėl puikiai dera su daugeliu maisto produktų. Juos galite patiekti tiek su mėsa, tiek su jūros gėrybėmis, jie ypač gerai dera su įvairiausios rūšies žuvimi. Juos taip pat galite patiekti prie sočių kiaulienos patiekalų.

Fotolia nuotr./Savojos kopūstų apkepas
Fotolia nuotr./Savojos kopūstų apkepas

Išbandykite įvairius patiekalus. Savojiniai kopūstai yra labai universalūs. Juos galima tiesiog supjaustyti juostelėmis ir tiekti kaip sultingas salotas. Tačiau, pasak J.Sabaitienės, jie taip pat gali tapti gardžia sriuba arba suktinukais su mėsa. Beje, su savojiniu kopūstu galite ruošti tradicinius balandėlius – šio kopūsto lapai lankstesni, plonesni, tad jų galima net neapvirti.

Štai 3 lengvai paruošiamų patiekalų receptai.

Savojinių kopūstų salotos su avinžirniais ir avokadais

Ingredientai:

  • 400 g savojinių kopūstų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 200 g virtų ar konservuotų avinžirnių;
  • 150 g avokadų;
  • 2 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 arbat. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 2 valg. šaukšt. šviežių petražolių.

Gaminimas:

1. Kopūstą nuplaukite, pašalinkite kietąją vidurinę dalį ir supjaustykite jo lapus juostelėmis. Jas sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu, sumažinkite kaitrą ir virkite 1 minutę.

2. Nukoškite kopūstus ir suberkite į dubenį su šaltu vandeniu. Kopūstams atvėsus, juos vėl nukoškite.

3. Nulupkite avokadą ir supjaustykite jį kubeliais.

4. Nukoštus kopūstus sudėkite į dubenį, suberkite avinžirnius, dėkite avokadų kubelius, apšlakstykite citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi, pagardinkite žiupsneliu druskos ir įberkite petražolių lapelių. Viską gerai išmaišykite ir patiekite.

Trinta savojinių kopūstų sriuba

Ingredientai:

  • 600 g savojinių kopūstų;
  • 100 g bulvių;
  • 80 g svogūnų;
  • 1 česnakų skiltelės;
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
  • 0,25 arbat. šaukšt. maltų pipirų;
  • 0,25 arbat. šaukšt. tarkuotų muskatų riešutų;
  • 700 ml daržovių sultinio;
  • 100 ml plakamosios grietinėlės;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

1. Kopūstą nuplaukite, pašalinkite kietąją vidurinę dalį ir supjaustykite jo lapus juostelėmis.

2. Bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.

3. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite smulkintus svogūnus ir kepkite 2 minutes. Sudėkite česnakus ir bulves, išmaišykite, užpilkite daržovių sultiniu ir virkite 10 minučių.

4. Atidėkite saujelę supjaustytų kopūstų lapų, o likusius suberkite į puodą. Virkite ant vidutinės kaitros dar 10 minučių.

5. Nukaiskite, supilkite grietinėlę ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Puodą grąžinkite ant viryklės, suberkite druską, pipirus, tarkuotus muskato riešutus ir atidėtus kopūstų lapus. Virkite ant vidutinės kaitros dar 1 minutę ir patiekite.

Vida Press nuotr./Savojinių kopūstų sriuba
Vida Press nuotr./Savojinių kopūstų sriuba

Savojinių kopūstų suktinukai su mėsos ir ryžių įdaru

Ingredientai:

  • 500 g savojinių kopūstų;
  • 300 g maltos jautienos;
  • 100 g ryžių;
  • 100 g smulkintų svogūnų;
  • 2 sutrintos česnako skiltelės;
  • 150 ml pomidorų tyrės;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 0,25 arbat. šaukšt. maltų pipirų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
  • 2 valg. šaukšt. smulkintų petražolių;
  • 50 ml alyvuogių aliejaus;
  • 200 ml vandens.

grietinės padažui:

  • 250 ml grietinės;
  • 1 česnako skiltelė;
  • 1 arbat. šaukšt. citrinų sulčių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 valg. šaukšt. smulkintų migdolų;

Gaminame:

1. Atskirkite savojinių kopūstų lapus, juos nuplaukite ir sudėkite į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu. Virkite 1 min. ant vidutinės kaitros, tada nukoškite ir perliekite šaltu vandeniu. Leiskite nuvarvėti ir lapams visiškai atvėsti.

2. Paruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite pusę alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepkite 2 minutes. Suberkite ryžius ir česnakus, maišydami pakepinkite dar minutę. Dabar suberkite maltą mėsą ir maišydami kepkite ant vidutinės kaitros 5 minutes. Pilkite pomidorų tyrę, pagardinkite druska bei pipirais, sudėkite čiobrelius, petražoles ir viską troškinkite 10 minučių. Nuimkite nuo kaitros ir leiskite atvėsti.

3. Į kiekvieno lapelio vidurį dėkite šiek tiek įdaro. Užlenkite du lapo kraštus vidurio link ir susukite. Suktinukus dėkite į gilesnę keptuvę vieną šalia kito, užpilkite vandeniu, uždenkite ir troškinkite 20 minučių ant vidutinės kaitros.

4. Kol laukiate, sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus. Padažą patiekite su suktinukais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai