Daugiau straipsnių

Ką turėti šaldytuve, kad greitai pamaitintumėte ir svečią, ir namiškį

Šaltinis:
Reklama
Turinio kontrolė – užsakovo rankose, redakcija neprisidėjo prie turinio kūrimo

Užklydo svečias, o šaldytuvas tuščias? Situacija tikrai ne kokia. Namuose visada vertėtų turėti bent kelis bazinius produktus, kurie gali išgelbėti padėtį. Ekspertai sufleruoja: jei šaldytuve bus bent gabalėlis gardaus kumpio ar kvapnios rūkytos dešros, galėsite akimirksniu paruošti gardžias vaišes ir netikėtai užsukusiems svečiams.

Užkandžiai

Lietuviai nuo seno mėgo alkį numalšinti gardžiai dūmu kvepiančių rūkytų lašinukų, dešros ar kumpio kąsneliu. Šie produktai ir dabar neužleidžia savo pirmųjų pozicijų mėgstamiausių mėsos gaminių sąraše. Asortimentą papildo pikantiškų skonių vytinti gaminiai, o prasidėjus mokslo metams, kai vaikams reikia greitai paruošti pietus, parduotuvėje dažniau dairomės virtų dešrelių ar karštai rūkytos dešros.

„Rivonos“ technologė Daiva Vaišvilienė sako, kad vartotojai lieka ištikimi pamėgtiems tikru kaimišku natūraliu dūmu kvepiantiems gaminiams su tradiciniais, lietuviams įprastais prieskoniais – įvairiais pipirais, česnakais, lauro lapais.

Atvėsus orams populiariausi yra šalto rūkymo, sūdyti ir vytinti mėsos gaminiai. Tai ypač mėgstama „Kaimiška“ produktų linija: šaltai rūkytas kumpis, šaltai rūkyta nugarinė, vytinta nugarinė, sūdyti lašiniai, sūdytas kumpis, šaltai rūkyti lašiniai.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Norfos“ mėsinės technologė Daiva Vaišvilienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Norfos“ mėsinės technologė Daiva Vaišvilienė

„Prasidėjus rudens sezonui, sugrįžus vaikams į mokyklas, daugiau perkama dešrelių, virtų dešrų, karštai rūkytų dešrų. Populiarūs ir lėtai virti mėsos gaminiai, kuriuos tereikia tik pašildyti. Tai labai patogu, kai vaikams reikia greitai paruošti pietus arba grįžus iš darbo vakare pavalgyti visai šeimai“, – sako D.Vaišvilienė.

Moderni technologija leidžia gaminti sveikesnius produktus

„Rivonos“ technologė pažymi, kad įmonės terminio apdirbimo įranga pritaikyta rūkyti gaminius tik su natūralia mediena: „Gaminių rūkymui naudojame buko ir alksnio medieną (tąšus), kuri iš atsirinktų tiekėjų pristatoma su nustatytus reikalavimus atitinkančiais kokybės sertifikatais.“

Pasak D.Vaišvilienės, prieš dvejus metus „Rivona“ įsigijo ir įdiegė visiškai naujos kartos modernias terminio apdirbimo ir rūkymo kameras, kuriose yra įrengta natūralaus medžio dūmo uždara cirkuliacijos sistema. Ši sistema draugiška aplinkai, minimalios emisijos, mažesnės energijos sąnaudos.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Rivonos“ mėsinėje gaminami gardumynai
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Rivonos“ mėsinėje gaminami gardumynai

„Tai reiškia, kad kameroje atidirbęs dūmas neišleidžiamas į atmosferą, bet grąžinamas vėl į dūmų generatorių pasipildymui. Kamerai pašildyti reikia mažiau energijos, šis gamybos procesas leidžia sutaupyti apie 30 procentų šilumos energijos“, – teigia D.Vaišvilienė.

Technologė pabrėžia, kad terminio apdirbimo ir rūkymo kamerose sumontuotas frikcinis dūmų generatorius, dūmas gaminamas trinties principu apie 450 laipsnių temperatūroje, lengvai reguliuojamas dūmo intensyvumas, tai suteikia galimybę gaminti sveikesnius produktus.

Vytintiems mėsos gaminiams naudojama aukščiausios kokybės žaliava

Pasak D.Vaišvilienės, vytintų gaminių asortimentas labai platus: tai vytintas kumpis, sprandinė, išpjova ir kiaulienos gabaliukai. „Išsiskiria ypatingo skonio vytinta kiaulienos nugarinė su brandintais juodaisiais pipirais – skonis ir aromatas būdingas „Prosciutto Crudo“ tipo vytintiems itališkiems gaminiams“, – pažymi technologė.

Įvairus ir vytintų dešrų pasirinkimas: tai gurmaniškos – „Chorizo“ su figomis, slyvomis, jalapeno pipirais ir vytinti tradicinio skonio gaminiai – „Kindziukas“, „Anytos“, „Klasika“, „Ponių“ ir kt.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Rivonos“ mėsinėje gaminami gardumynai
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Rivonos“ mėsinėje gaminami gardumynai

„Ieškantiems lietuviškų skonių, verta paragauti vytintos kiaulienos dešros su tikrais baravykais, vytintos dešros „Girios su spanguolėmis“, – rekomenduoja D.Vaišvilienė.

Technologė pasakoja, kad gaminiams vytinti naudojamos specialios brandinimo ir vytinimo kameros, kuriose vytinimo ir brandinimo procesas vyksta prie nustatytų drėgmės, temperatūros ir oro srauto parametrų: „Vytintos dešros ir mėsos gaminiai kamerose brandinasi apie 3 savaites. Vytintiems gaminiams pagaminti naudojamos aukščiausios kokybės žaliavos ir prieskoniai. Išraiškingus skonius vytintoms dešroms ir vytintiems gaminiams suteikia specialiai tam atrinkti prieskoniai ir egzotiniai vaisiai“.

Pasak D.Vaišvilienės, kaip ir kiekvienais metais, suplanuota atnaujinti asortimentą, pirkėjams bus pasiūlyta naujienų: tai kiaulienos ir vištienos vyniotiniai, karštai rūkyti vištienos užkandukai, vytintos dešros ir dešrelės, šaltai rūkyti gaminiai, įvairūs marinuoti vištienos gaminiai.

Na, o jei reikia greitai sukurti pietus ar vakarienę, siūlome išmėginti šiuos nesudėtingus receptus.

Šaltos itališko stiliaus makaronų salotos su servelatu

Shutterstock nuotr./Makaronai
Shutterstock nuotr./Makaronai

Greitai paruošiamos Italija dvelkiančios makaronų salotos tiks ir kaip užkandis ir kaip patiekalas į pietų dėžutę. Tai sočios, gardžios, su tikru dešros dūmo skoniu salotos.

Reikės:

  • 50 g „Rivonos“ servelato,
  • ½ vnt. indelio juodųjų alyvuogių,
  • 50 g. Parmezano sūrio,
  • 1/2 vnt. raudonos paprikos,
  • ½ vnt. geltonos paprikos,
  • ½ agurko,
  • petražolių,
  • 1 vnt. pakuotės mažų pomidoriukų,
  • 1 vnt. raudono svogūno,
  • 250 g makaronų ragelių,

Padažui:

  • alyvuogių aliejaus,
  • citrinos sulčių,
  • klevų sirupo,
  • garstyčių,
  • balzaminio acto,
  • žolelių.

Gaminimas:

  1. Paruoškite padažą: sumaišykite visus ingredientus.
  2. Išvirkite makaronus.
  3. Supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais daržoves ir servelatą, susmulkinkite svogūną, pomidoriukus perpjaukite pusiau.
  4. Sudėkite į dubenį visus ingredientus, suberkite tarkuotą sūrį ir viską sumaišykite.
  5. Užpilkite padažu.

Barščiai su rūkyta šonine

Vida Press nuotr./Burokėlių sriuba
Vida Press nuotr./Burokėlių sriuba

Atvėsus orams norisi šiltos, daržovingos sriubos – kas gali būti geriau už barščius? Suvalgius didelę lėkštę barščių su rūkytos šoninės gabaliukais antro patiekalo nenorėsite – ilgai jausite sotumą.

Reikės:

  • 100 g „Rivonos“ šaltai rūkytos šoninės,
  • 2 vnt. dydžio burokėlių,
  • 2 vnt. morkų,
  • 1 vnt. svogūno,
  • 3 skiltelių česnako,
  • 1 vnt. saliero lapkočio,
  • 1/2vnt. raudonosios paprikos,
  • 1/4 vnt. kopūsto,
  • 15 g džiovintų baravykų,
  • 1,5 l sultinio,,
  • 3 vnt. bulvių
  • 2 valg..š. pomidorų padažo,
  • 2 valg.š. obuolių sidro acto,
  • 1 arbat.š. druskos,
  • petražolių,
  • grietinės pagal skonį.

Gaminimas:

  1. Iš anksto pamerkite džiovintus baravykus.

  2. Sutarkuokite burokėlius ir morkas, susmulkinkite svogūną, salierą ir papriką, kopūstą plonomis juostelėmis.

  3. Keptuvėje apkepkite gabaliukais supjaustytą šoninę, kai išsiskirs riebalai, sudėkite burokėlius, kepkite kelias minutes, po to apkepkite morkas.

  4. Daržoves išimkite, į keptuvę įpilkite aliejaus, apkepkite susmulkintą svogūną, salierą ir papriką, pabaigoje sudėkite sutrintą česnaką.

  5. Į puodą įpilkite sultinį ir sudėkite apkeptas daržoves, kopūstus, bulves, baravykus, šoninę.

  6. Virkite apie 20-30 min., kol suminkštės bulvės ir kopūstai.

  7. Pabaigoje supilkite pomidorų padažą, pasūdykite, paskaninkite pipirais, petražolėmis.

  8. Barščius patiekite su grietine.

Spagečiai su šaltai rūkytu kaimišku kumpiu

Shutterstock nuotr./Spagečiai su kumpiu
Shutterstock nuotr./Spagečiai su kumpiu

Daugelio mėgstami spagečiai gali turėti begales variacijų. Štai vienas iš jų, kai makaronams suteikiamas ir aštrus, ir aromatingas rūkyto kumpio bei bazilikų poskonis.

Reikės:

  • 8 juostelių „Rivonos“ KAIMIŠKO šaltai rūkyto kumpio,
  • 3 vnt. pomidorų,
  • 1 vnt. svogūnų,
  • 1 vnt. česnako,
  • ½ vnt. aitriosios paprikos,
  • 1 valg.š. rūkytos paprikos,
  • ½ puodelio smulkintų bazilikų lapų,
  • 2 valg. š. sviesto.
  • druskos, pipirų.
  • 200 g. spageti makaronų.

Gaminimas:

  1. Išvirkite makaronus.

  2. Įkaitinkite keptuvę, įdėkite sviestą, pakepkite svogūną, česnaką, supjaustytą kumpį. Pabaigoje sudėkite supjaustytus pomidorus, aitriąją papriką. Paskaninkite prieskoniais, druska.

  3. Išvirtus makaronus sudėkite į lėkštę, užpilkite padažu, pabarstykite bazilikų.

Bulvių puselės su pikantiška chorizo dešra

Shutterstock nuotr./Keptos bulvės su Chorizo dešra
Shutterstock nuotr./Keptos bulvės su Chorizo dešra

Šis receptas paprastas bulves stebuklingai transformuos į gurmanišką, pikantiško skonio patiekalą, kuris tiks ir šeimos stalui, ir svečių vaišėms.

Reikės:

  • 50 g. „Rivonos“ vytintos „Chorizo“ dešros su slyvomis,
  • 4 vnt. bulvių,
  • 100 g. ožkos sūrio,
  • 1 vnt. šarlotės svogūno,
  • 2-3 valg.š. pieno,
  • 1 valg. š. grietinės,
  • 1 citrinos žievelės,
  • žolelių,
  • 1 vnt. avokado,
  • alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gaminimas:

  1. Bulves nulupkite ir virkite sūdytame vandenyje 20-25 min.

  2. Išvirtas bulves supjaustykite išilgai apie 2 cm storio riekelėmis. Sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir paskaninkite druska, pipirais.

  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepkite bulves, kol gražiai apskrus.

  4. Kol bulvės kepa, paruoškite padažą – sutrupinkite ožkų sūrį, įdėkite smulkiai supjaustytą svogūną, supilkite pieną ir grietinę, ir plakite mikseriu iki vientisos masės. Pabaigoje suberkite citrinos žievelę, žoleles, paskaninkite druska ir pipirais.

  5. Į lėkštę sudėkite iškeptas bulves, ant viršaus uždėkite „Chorizo“ dešros griežinėlių, gabalėlį avokado, užpilkite padažo.

Skanaus!