Tokį margą šalių ir patiekalų kaleidoskopą pateikia portalas Businessinsider.com. Pasižvalgykite, gal net pasisemsite idėjų!
Austrija: šnicelis, salotos, šviežios bulvytės
Austrai mėgsta pietaudami darbe stipriai pasisotinti, užkandžiais nesitenkina. Vienas iš Austrijos nacionalinių patiekalų – šnicelis – tam puikiai tinka. Išmušta, džiūvėsėliuose apvoliota ir iškepta mėsa paprastai derinama su sviestu pagardintomis bulvytėmis ir žalėsių salotomis.
Brazilija: mėsos ir pupelių troškinys feijoada, ryžiai, kokosų vanduo
Klasikinis ilgai gamintas troškinys feijoada Brazilijoje itin mėgstamas – jis ruošiamas ir barbekiu restoranuose, ir gatvės prekeivių kioskeliuose. Šis patiekalas paprastai derinamas su virtais ryžiais, o užgeriamas kokosų vandeniu.
Kinija: ryžių, mėsos (ar kiaušinių), koldūnų ir daržovių miksas bian dang
Kinijoje maistą iš namų neštis itin populiaru, tačiau čia didžiulė ir gatvės maisto pasiūla. Populiariausias pasirinkimas – patiekalas-miksas bian dang, kurį sudaro ryžiai, mėsa ar kiaušiniai, kiniški koldūnai ir traškios daržovės.
Prancūzija: sumuštinis su kumpiu ir sviestu, obuolių pyragas, vanduo
Traški bagetė su nesūdytu sviestu ir virtu kumpiu „Jambon de Paris“ – klasikiniai prancūzų pietūs. O pastaraisiais metais šį užkandį dažnai lydi saldus palydovas – pavyzdžiui, obuolių pyrago gabaliukas.
Vokietija: dešrelės currywurst su bulvytėmis, obuolys, kava, vanduo
Vokiečiai dažnai verčiau pietauja biure, nei per pietų pertrauką keliauja į parduotuvę ar restoraną. Čia populiarios ir vidinės biurų pastatų valgyklos, kur galima apsisukti per pusvalandį. Tipiški vokiečių pietūs – greitojo maisto patiekalas currywurst, kuris yra ne kas kita, kaip keptos ir supjaustytos dešrelės, paskaninamos padažu ir patiekiamos su bulvytėmis. Šiuos pietus dažnai lydi atgaivinantis obuolys ir vanduo.
Indija: ryžiai, karis moong dal, chapati papločiai, arbata su prieskoniais
Indijoje net ir pietaujant darbe galima mėgautis namiškių pagamintu maistu. Mat čia, ypač didžiuosiuose miestuose, itin populiari paslauga, kai dar šiltas patiekalas paimamas iš namų ir atvežamas dirbančiajam biure. Tuo užsiima speciali pasiuntinukų grupė. Pietų dėžutėse iš namų dažniausiai atkeliauja vegetariški lęšių ir bulvių kariai, duonos papločiai chapati, o maistą lydi saldi prieskoninė arbata.
Italija: makaronai su tunu ir pomidorais, salotos, pica, espresso kava
Mažesniuose Italijos miestuose nieko nestebina darbuotojai, kurie pietauti traukia namo, o štai dideliuose miestuose populiarios šaltus užkandžius siūlančios vietos. Jei namuose galima greitai suvalgyti makaronų su tunu, pomidorais, alyvuogėmis, žalumynų salotomis, tai valgantieji ne namie renkasi ir porcijomis pjaustomą picą, jų gali būti su pačiais įvairiausiais priedais.
Japonija: bento dėžutė, ramenas, arbata
Japonijoje biurų darbuotojai pietums turi viso labo pusvalandį, tad suvalgyti kažką greito – itin aktualu. Iš namų atsineštos ar parduotuvėje nusipirktos bento dėžutės, kuriose komponuojama daug įvairių karštų ir šaltų ingredientų (ryžiai, fermentuotos ir šviežios daržovės, jūržolės, žuvis ir pan.), taip pat ramenas – patys populiariausi pasirinkimai visoje Japonijoje.
Kenija: žuvis, kopūstai, kukurūzų miltų gaminys ugali
Kenijoje per pietus darbuotojai mėgsta pavalgyti sočiai ir dažniausiai tai būna kepta ar rūkyta žuvis, patiekiama su standžiu kukurūzų miltų gaminiu ugali, kiek primenančiu savotišką spurgą. Kad būtų gaiviau, šalia dažnai valgoma ir truputis patroškintų kopūstų.
Olandija: sūrio sumuštinis, obuolys, vynuogės
Olandai visame pasaulyje garsėja savo meile sūriui – vienam gyventojui per metus tenka net 17 suvalgyto sūrio kilogramų. Taigi, nieko nestebina, jog ir sumuštiniai su sūriu – gaminti namie ar nusipirkti – dažnai traukiami pietaujant darbe. Toks paprastas užkandis derinamas su vaisiais, dažnai – obuoliais ar vynuogėmis.
Ispanija: mėsos ar jūros gėrybių tapas, bulvės patatas bravas, duona
Ispanai pietų pertraukai vis dar dažnai skiria porą-trejetą valandų, kai saulė karščiausia, metas atsipūsti nuo darbų. Per tokią pertrauką nemažai dirbančiųjų keliauja namo papietauti ir nusnūsti. Kai laikas nespaudžia, valgyti galima įvairiau, tad ruošiami mėsos ir žuvies užkandžiai, populiariosios patatas bravas, salotos.
Švedija: Fika pertraukėlių tradicija su karštais gėrimais ir kepiniais
Švedai raginami ne tik išnaudoti pietų pertraukos laiką, tačiau ir daryti trumpesnes, vadinamąsias fika pertraukėles, per kurias geriami karšti gėrimai – kava, arbata ir skanaujama bandelių, sausainių.
Turkija: turkiška duona pide, kava
Turkiška ovalo formos duona pide, įdaryta padažu, sūriu ir mėsa, kiek primena itališką picą. Tai populiarus gatvės maistas, ragaujamas turistų, taip pat ir dažnas pietaujančių dirbančiųjų pasirinkimas. Ši duona taip pat gali būti kepama ir su špinatais bei feta arba lėtai kepta aviena.
Anglija: sumuštinis, sriuba, saldainiai „Maltesers“
Kaip rodo apklausa, pastaraisiais metais populiariausias britų pietų pasirinkimas yra tuno sumuštinis, porų ir bulvių sriuba, o šiuos rimtuosius patiekalus lydi saldainiai „Maltesers“ ir kava.
JAV: pepperoni pica, šokoladiniai ledai, saldainiai „Skittles“, „Coca-Cola“
Nors įpročiai skirtingose valstijose, akivaizdu, skiriasi, apibendrinus duomenis išaiškėjo, jog daug amerikiečių renkasi gana kaloringą pietų rinkinį, čia figūruoja pica, sumuštiniai, o norint paskanauti dar valgomi ir ledai, saldainiai, siurbčiojami gėrimai su burbuliukais. Be to, daugiau kaip pusė darbuotojų prisipažino, jog pietaudami net nepakyla nuo kompiuterio.