Grybai
Grybuose naudingų mikroelementų su kaupu. Ar girdėjote mitą, neva grybuose daug kalorijų? Tuose apkepintuose aliejuje su grietine, sviestu ir svogūnais – tikrai taip, tačiau troškintuose ar virtuose toms kalorijoms nėra kur dėtis. Be to, dabar puikus metas valgyti grybus – juk ruduo savo gėrybes žeria tiesiai į rankas.
Ingredientai
Krapai:
1.00 sauja (ryšulėlis)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Bulves nuvalykite, nuplaukite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Krapus ir svogūnus smulkiai supjaustykite. Šviežius grybus (baravykus, kazlėkus, rudmėses) nuvalykite, nuplaukite, apipilkite verdančiu vandeniu, sudėkite į keptuvę ir kartu su svogūnais ir miltais apkepkite svieste.
- Po to grybus sudėkite į molinius indelius, įpilkite karšto mėsos sultinio, sudėkite bulves, pašaukite į orkaitę ir troškinkite 20-25 minutes.
- Įdėkite grietinės, laiškinių svogūnų, pasūdykite ir išpilstykite į lėkštes.
- Užbarstykite krapais.
Suskleisti
Daržovių užtepėlės
Cukinijų, baklažanų, grybų ir kitų daržovių užtepėlės – puikus pasirinkimas. Sotus, skanus ir naudingas – galite valgyti su paukštiena ar tepti ant viso grūdo duonelės.
Ingredientai
Alyvuogės:
50.00 g (žaliosios (gali būti įdarytos))
Kaip gaminti
1. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, pašalinkite odeles, sėklalizdžius ir supjaustykite kubeliais.
2. Avokadą nulupkite ir susmulkinkite.
3. Visas sudedamąsias dalis (avokadą, pomidorus, žalią aitriąją papriką, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, žaliąsias alyvuoges) sudėkite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
4. Galite pagardinti druska ir juodaisiais pipirais. Skanaukite su balta duonele.
Taip pat skaitykite:
Susipažinkite su aitriosiomis paprikomis!
Suskleisti
Kukurūzai
Dėkite į salotas arba valgykite vienus. Svarbiausia ruošti be papildomų riebalų. Gera žinia – kukurūzai padeda iš organizmo pašalinti cholesterolį, tad triaukškite į sveikatą.
Kaip gaminti
- Pripilkite daug vandens į tokio dydžio puodą, kad jame tilptų visos burbuolės ir nebūtų išlindusios iš vandens.
- Puodą užvirinkite, įberkite šaukštelį cukraus ir sudėkite kukurūzus, virkite lygiai 4 min. (ne ilgiau, nes kuo ilgiau kukurūzai verda, tuo darosi kietesni).
- Ką tik iš puodo ištrauktus sultingus kukurūzus aptepkite sviestu ir pabarstykite druska.
- Valgykite iškart.
Suskleisti
Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria: kaip paversti patiekalą sveiku?
Abrikosai
Juose yra vos 42 kcal (100 g). Šie vaisiai – tai kalcio, magnio, natrio, geležies, fosforo šaltinis, tačiau bene daugiausia juose yra kalio. Pastarasis mineralas padeda reguliuoti vandens ir druskų pusiausvyrą organizme, išvengti patinimų, sumažinti kraujospūdį, užtikrinti normalų širdies ir kraujagyslių sistemos darbą, apsaugo nuo aterosklerozės rizikos. Abrikosuose gausu ir pektinų, kurie reguliuoja ir normalizuoja virškinimo procesą, pagerina mikroflorą, pašalina toksinus, padeda atsikratyti cholesterolio pertekliaus.
Ingredientai
Bruknių uogienė: 100.00 g
Kaip gaminti
1. Šaldytos tešlos lakštus atšildykite ir iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo.
2. Abrikosus nusunkite, truputį sirupo palikite. Apskritą išardomą skardą išklokite kepimo popieriumi, dugną ir kraštus apdėkite tešlos stačiakampiais (turi nebūti tarpų). Kepti 200 laipsnių orkaitėje 10 minučių.
3. Varškę sumaišykite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, krakmolu, kiaušiniais ir keturiais šaukštais abrikosų sirupo.
4. Skardą su apkepusia tešla išimkite iš orkaitės, supilkite varškės masę. Viršų apdėkite abrikosais: pusę jų dėkite duobutėmis į apačią, pusę – į viršų.
5 Abrikosų duobutes pripildykite bruknių uogienės. Kepkite orkaitėje dar 15–20 minučių. Kai pyragas atvės, galite pabarstyti milteliniu cukrumi.
|
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
Suskleisti
Avietės
Gražina odos spalvą, suteikia stangrumo, taip pat avietės puikiai veikia virškinimo sistemą ir gerina žarnyno veiklą. Skaniausia valgyti ką tik nuskintas. Galite maišyti ir su kitomis uogomis, tarkime, šilauogėmis ir pan.
Ingredientai
Mėtos:
1.00 sauja (šviežių lapelių)
Vanilė:
1.00 arbat. š. (ekstraktas)
Kaip gaminti
- Avietes atsargiai nuplaukite ir palikite, kad nusivarvėtų.
- Ledų šaukšteliu išskobkite gražių rutuliukų iš meliono. Ant didelės pjaustymo lentos sudėkite mėtas, užberkite cukraus miltelių ir šiek tiek pakapokite, supilkite vanilės ekstraktą ir kapokite, kol išeis trupiniai.
- Visus paruoštus produktus dėkite į puodą ar sriubos indą, užpilkite jogurtu ir išmaišykite, tuomet supilkite pieną ir dar kartą pamaišykite.
- Patiekite atšaldytą.
Suskleisti
Taip pat skaitykite: Kodėl rytą verta pradėti stikline vandens su medumi?
Nektarinai
Puikus gamtos mums padovanotas antioksidantas – nektarinas gerina medžiagų apykaitą, jaunina organizmą, padeda virškinti sunkų, riebų maistą. Nektarinuose esanti ląsteliena taip pat padeda išvengti vidurių užkietėjimo, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
Ingredientai
Migdolai:
2.00 valg. š. (skrudintų kapotų)
Cinamonas:
1.00 arbat. š. (nubrauktas šaukštelis)
Kaip gaminti
1. Nektarinus aštriu peiliu perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus.
2. Dubenyje gerai išmaišykite rikotą, cukrų, džiūvėsius, migdolus ir cinamoną. Masės su kaupu pridėkite į vaisių puseles.
3. Nektarinų puseles sudėkite į riebalais pateptą kepimo indą. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 6–8 minutes.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ropės
Egzotika lieka egzotika, o juk mes turime ne taip jau ir mažai puikių lietuviškų daržovių. Tarkime, ropės. Jos valo kepenis, turi medžiagų, kurios greitai sudoroja mikrobus, todėl neveltui šios daržovės dar vadinamos natūraliu gamtos antibiotiku. Beje, ropės saugo odą ir nuo spuogų susidarymo ir dargi stiprina imunitetą.
Moliūgas
Be kalbų – moliūgai puiki daržovė. Patiekalai iš moliūgų lengvai virškinami, gerina žarnyno veiklą ir greitina medžiagų apykaitą. O ir paruošti galite iš jų įvairias sriubas, kepti blynus, gaminti sveikus ir gardžius desertus.
Ingredientai
Pipirai:
1.00 vnt. (gabalėlis čili)
Karis:
1.00 arbat. š. (0.5 - (curry masala))
Indiški priekoniai: (0.5 garam masala) 1.00 arbat. š.
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą, suberkite moliūgą, supjaustytą česnaką, cukrų, karį ir garam masala.
- Viskas pakepinkite ~5~7 minutes kol moliūgas suminkštės. Supilkite sultinį, įdėkite imbiero, susmulkintą čili.
- Viską virkite ~20 min, kol moliūgas pilnai suminkštės. Imbierą išimkite ir viską sutrinkite elektriniu plakikliu.
- Įberkite saują parmezano ir dar kelias minutes pakaitinkite.
- Sriuba puikiai tinka patiekti su grietinėle (tai ne tik skanu, bet ir labai gražu).
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Kopūstai
Įvairių rūšių kopūstai įtiks ir išrankiausioms. Juk galite rinktis ne tik lapinius, bet ir spalvotus, briuselinius, žiedinius. Kopūstai, visų pirma, puikiai valo organizmą nuo šlakų ir toksinų, todėl juos pataria valgyti visi mitybos specialistai. Galite rinktis tiek troškintus, tiek žalius, tiek raugintus.
Kaip gaminti
1. Vištienos kumpelius švariai nuplaukite ir įtrinkite druska, kmynais, česnaku ir pipirais. Palaikykite kelias valandas, kad pasimarinuotų.
2. I kepimo maišą dėkite kopūstus ir mėsą, užriškite ir kepkite 190 °C temperatūros orkaitėje apie 1 val.
Kopūstai išeina labai skanūs, viskas išsitroškina savose sultyse.
Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė
Suskleisti
Taip pat skaitykite: Žuvies dieta: padeda išvengti raukšlių ir atsikratyti kilogramų