„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Ką valgyti po 18 valandos? 16 pasirinkimų

Kiekviena moteris yra girdėjusi šią lieknėjimo taisyklę: jei nori numesti vieną kitą kilogramą, nevalgyk po 18 val. Tačiau naudos ir tiesos tame mažai, kadangi rizikuojame prieš pat naktį prisikirsti neiškentusios alkio. Verčiau jau vakarui rinktis lengvus patiekalus, kurie numalšins alkį, tačiau išsaugos dailią figūrą. Kokius?

Menkė

Tai neriebi žuvis, kurioje gausu baltymų ir mažai riebalų. O baltymai tiesiog idealiai tinka vakarienei. Ką jau kalbėti apie tai, kad dietologai pataria žuvies skanauti bent kelis kartus per savaitę.

Menkė su rozmarinais
Receptas: Menkė su rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.0 / 27
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Menkė: 700.00 g (šviežia filė)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sezamų aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoti, švieži)
Vynas: 4.00 valg. š. (sausas baltas)
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Rozmarinai: 10.00 g (šviežios šakelės)
Druska: 1.00 žiupsnelis (rupi, jūros)
Kaip gaminti

1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir stambiai supjaustykite.

2. Smulkintus svogūnus ir česnakus suberkite ant žuvies. Sumaišykite aliejų, sojų padažą, vyną, tarkuotus imbierus ir miltelinį cukrų. Gautu mišiniu apliekite žuvį ir palikite pusvalandžiui pasimarinuoti.

3. Žuvų gabalėlius išdėliokite ant aliejumi išteptų kepimo grotelių ir apie 10 minučių kepkite virš karštų žarijų.

4. Iškepusią žuvį apibarstykite paruoštu kvapniu mišiniu: specialiu smulkintuvu susmulkinkite rozmarinų lapelius bei rupią jūros druską ir sumaišykite su tarkuota apelsino žievele.

Suskleisti

Kriaušės

Kriaušėse atrasime vitaminų C, P, B grupės mikroelementų. Pektinai, esantys šiuose vaisiuose, padeda atsikratyti toksinų, o fruktozė pasižymi antistresiniu efektu. Įdomu, kad dėl jau minėtos fruktozės ir maistinių skaidulų, kriaušės rekomenduojamos valgyti netgi sergantiems diabetu, o kinų medicinoje jos, tikinama, neutralizuoja neigiamą alkoholio poveikį, taip pat mažina karštį.

Sumuštiniai su kriaušėmis
Receptas: Sumuštiniai su kriaušėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Baltos duonos džiūvėsėliai (apvalūs) 4.00 vnt.
Kriaušės: 1.00 vnt. (didelė prinokusi)
Tepamas baltųjų pelėsių sūrelis 4.00 valg. š.
Salotos: 4.00 vnt. (lapeliai)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Medus: 2.00 valg. š.
Vynas: 50.00 ml (baltojo sauso)
Grietinėlė: 50.00 ml
Sviestas: 1.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Graikiniai riešutai: 4.00 vnt. (puselės)
Kaip gaminti

1. Kriaušę nuplaukite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius ir dar kartą skilteles perpjaukite pusiau.

2. Keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite kriaušes, jas apšlakstykite citrinų sultimis, sukrėskite medų, supilkite vyną, suberkite cinamoną ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių.

3. Kai kriaušės suminkštės, supilkite grietinėlę ir dar patroškinkite 3 minutes.

4. Kiekvieną duonos skrebutį aptepkite tepamuoju baltųjų pelėsių sūreliu, ant viršaus dėkite po gerai nuplautą ir nusausintą salotų lapelį, tada – po nuvarvintą kriaušės skiltelę.

5. Ant kiekvienos kriaušės puselės dėkite po sausoje keptuvėje skrudintą graikinį riešutą.

Suskleisti

Kiviai

Šie vaisiai greitina medžiagų apykaitą, degina riebalus ir netgi gelbsti nuo sunkumo skrandyje, kai persivalgote. Verta paminėti, kad kiviai padeda iš organizmo pašalinti natrio perteklių, tad jeigu sunku atsisakyti sūrių patiekalų, valgykite daugiau kivių.

Kivių kokteilis su ledu
Receptas: Kivių kokteilis su ledu
6 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt.
Kiviai: 8.00 vnt. (8-10)
Cukrus: 6.00 arbat. š.
Sultys: 600.00 ml (obuolių)
Ledas: 12.00 vnt.
Kaip gaminti

1. 2 kivius supjaustykite griežinėliais, o kitus su cukrumi dėkite į plaktuvą. Supilkite išspaustas citrinų sultis ir viską kelias sekundes paplakite.

2.  Supilkite obuolių sultis, pridėkite ledukų ir dar kartą gerai išplakite. Į taures pridėkite kivių griežinėlių ir užpilkite paruoštu kokteiliu.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti

Taip pat skaitykite: Geriausi sezono vaisiai ir daržovės – sveikatai stiprinti ir išvaizdai gražinti

Burokėliai

Nuostabi rudens daržovė – būtinai skanaukite tiek šviežius, tiek virtus. Greičiausiai žinote, kad burokėliai gerina kraują ir kepenų veiklą, mažina kraujo spaudimą, reguliuoja medžiagų apykaitą, saugo nuo aterosklerozės rizikos. O ir kalorijų juose atrasime visai nedaug.

Burokėlių karpačas
Receptas: Burokėlių karpačas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.0 / 25
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 5.00 vnt. (dideli virti)
Salotos: 200.00 g (kelios saujelės įvairių smulkių žalumynų (salotinių sultenių, gražgarsčių, pipirnių))
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai sulčių)
Medus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Pesto padažas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite labai plonais, kone perregimais griežinėliais, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išdėliokite pailgame plokščiame dubenyje.

2. Atskirame indelyje paruoškite marinatą: sumaišykite smulkintus česnakus, aliejų, citrinų sultis ir medų. Gautu mišiniu apšlakstykite burokėlių griežinėlius ir bent dviem valandoms palikite, kad pasimarinuotų.

3. Marinuotus burokėlių griežinėlius dailiai susukite ir išdėliokite lėkštėse.

4. Ant viršaus dėkite po saujelę žalumynų, šalia pašlakstykite pesto padažo.

Kulinaro patarimas. Šias salotas galite valgyti ir su ožkų, fetos tipo arba fetos sūriu. Burokėlių karpačą skanu valgyti ir su apelsinų ar mandarinų skiltelėmis, taip pat su kedrinėmis pinijomis.

Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Suskleisti

Salierai

Kuo ypatingi salierai? Salierai skatina šlapimo išsiskyrimą, ramina, mažina pilvo pūtimą. Deja, salierus dažniausiai vartojame tik kaip prieskonį. O juk iš šių daržovių galima paruošti skanių ir sveikų patiekalų. Pavyzdžiui, lapkočiai su jogurto padažu – nekaloringas, virškinimą gerinantis užkandis. Gabalėliais supjaustytų salierų galima dėti į daržovių salotas, o jų sultis maišyti su kitų daržovių sultimis.

Salierų sriuba su sojomis
Receptas: Salierų sriuba su sojomis
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (stiebas)
Sojų faršas 100.00 g
Daržovių sultinys: 1500.00 ml
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g
Sojų pupelių daigai (indelis) 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų pagal skonį)
Laurų lapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Grietinėlė: 200.00 ml
Kaip gaminti

1. Bulves nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite gabalėliais ir suberkite į puodą su sultiniu. Sudėkite sojų faršą.

2. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite svieste, kol apskrus.

3. Salierą nuplaukite, supjaustykite griežinėliais, sudėkite į svogūnų masę ir vis pamaišydama kepkite apie 15 min.

4. Keptas daržoves suverskite į puodą su bulvėmis ir sojų faršu, įmeskite kelis laurų lapelius ir virkite ant vidutinės ugnies apie 25 min., tada sriubą nukelkite nuo ugnies, išgriebkite laurų lapelius ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.

5. Galiausiai supilkite sojų padažą, grietinėlę ir sriubą dar kartą pakaitinkite. Tiekite su sojų pupelių daigais.

Suskleisti

Plekšnė

Mažai kalorijų, degina riebalus, neriebi, turi daug baltymų, kuriuos greitai įsisavinina mūsų organizmas, lengvai virškinama. Štai tik dalelė privalumų. Pridėkite puikų skonį ir tai, kad joje gausu kalio, fosforo, organizmui naudingų riebalų rūgščių. Net dietologai sako, kad žuvis kur kas geriau įsisavinama nei mėsa, todėl įtraukę į valgiaraštį tikrai nesigailėsite. 

Grietinėje troškintos plekšnės
Receptas: Grietinėje troškintos plekšnės
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (nedidelės plekšnės)
Grietinė: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š. (susmulkintų lapelių)
Krapai: 1.00 valg. š. (susmulkintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Išdarinėtas žuvis pabarstykite druska, pipirais (taip pat ir vidų).

2. Į puodą sudėkite grietinę, paruoštas žuvis ir ant mažos ugnies troškinkite 10 min. Supilkite iš pusės citrinos išspaustas sultis, suberkite susmulkintus žalumynus ir troškinkite dar 5 min.

3. Likusios citrinos griežinėliais papuoštas žuvis patiekite su virtomis bulvėmis.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Varškė ir tofu sūris

Varškė – puikus pasirinkimas sveikiems ir sotiems pietums bei vakarienei. Šis produktas idealiai tinka gyvenantiems aktyviai. Be to, varškėje gausu kalcio, geležies, fosforo, vitaminų A, D, C, B grupės vitaminų. Varškė stiprina kaulus, žarnyną, virškinamąjį traktą, teigiamai veikai kepenis, saugo nuo aterosklerozės. Ir dar – jeigu lieknėjate, varškė jums tikrai pravers dėl savo sudėties ir ypatingųjų savybių.

Na, o tofu sūryje, kurį, beje, galite pasiruošti patys, gausu įvairių vitaminų ir mikroelementų (kalcio netgi daugiau nei piene). Šį nekaloringą produktą organizmas lengvai pasisavina ir ilgam suteikia sotumo jausmą. Dietologai teigia, kad sojų baltymai net dešimt kartų naudingesni organizmui nei vištienos. Taigi sveikas, sotus ir nekaloringas tofu sūris vertas atsidurti kiekvieno savo sveikata ir išvaizda besirūpinančio žmogaus valgiaraštyje. Šio produkto nesunku rasti mūsų parduotuvėse. Iš tofu galima pasigaminti įvairiausių patiekalų: pjaustyti kubeliais ir berti į salotas, dėti į troškinius, paprasčiausiai su prieskoniais kepti keptuvėje ar valgyti vieną.

Varškės „ežiukai“
Receptas: Varškės „ežiukai“
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 295
Receptas
Ingredientai
Miltai: 280.00 g
Varškė: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 1.00 l
Kaip gaminti
  1. Iš miltų, varškės, žiupsnio druskos ir vandens išminkykite kietoką, pakankamai tvirtą tešlą.
  2. Tešlą tarp delnų suvyniokite į piršto storumo volelius.
  3. Volelius supjaustykite 3–4 cm gabalėliais. Kiekvieną gabalėlį braukite per tarkos antrą pusę, taip suformuodami raštuotus vamzdelius.
  4. Kol formuojate „ežiukus“, vidutinio dydžio puode užvirkite žiupsneliu druskos pagardintą pasūdytą vandenį.
  5. Vandeniui užvirus, sudėkite į jį „ežiukus“ ir virkite apie 8–10 minučių, kol išvirs ir bus minkšti, tačiau nepraras savo formos.
  6. Išvirusius „ežiukus“ išgriebkite ir nuvarvinkite.
  7. Patiekite su saldžiais priedais (pvz., uogomis ar uogiene) arba nesaldžiais pagardais (pvz., grietinėlės ir spirgučių padažu ar grietine). 

 

Suskleisti
Kiniškos sojų varškės salotos
Receptas: Kiniškos sojų varškės salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 18
Receptas
Ingredientai
Pievagrybiai: 200.00 g
Morkos: 100.00 g
Moliūgai: 100.00 g
Porai: 2.00 vnt. (nedideli)
Varškė: 200.00 g (sojų)
Sezamų aliejus: 2.00 valg. š.
Sojų padažas: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti

1. Sojų varškę supjaustykite didesniais kubeliais. Panardinkite juos 1–2 min. į verdantį vandenį. Išgriebkite, nusausinkite ir berkite į keptuvę su 2 šaukštais įkaitinto sezamo aliejaus. Kepkite, kol gražiai apskrus.

2. Pievagrybius ir porus susmulkinkite, morkas ir moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais, berkite į gilią keptuvę su įkaitintu aliejumi. Kepkite, kol daržovės suminkštės ir gražiai apskrus.

3. Tada supilkite sojos padažą, cukrų ir druską, gerai išmaišykite, suberkite skrudintus sojų varškės kubelius, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite dar apie 2 min.

4. Patiekti galite vienas arba su ryžiais bei saldžiarūgščiu padažu.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs