Ką veikti su mandarinų pertekliumi? 9 receptai: nuo salotų iki torto

Kiek kilogramų mandarinų ateidami į svečius per šventes atnešė draugai ir giminaičiai? O kiek jų nusipirkote patys? Jei mandarinai liūdi nebesulaukdami dėmesio, pats metas pagalvoti, ką gi iš jų (ir su jais) paruošus. Štai keli mūsų pasiūlymai.
Salotos su mandarinai ir mandarinų gėrimas
Salotos su mandarinai ir mandarinų gėrimas / Vida Press nuotr.
Vištų kepenėlių ir mandarinų salotos
Receptas: Vištų kepenėlių ir mandarinų salotos
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 24
Receptas
Ingredientai
Salotos: 200.00 g (ledkalnio salotų gūžė)
Mandarinai: 6.00 vnt. (6 arba 7)
Sezamo sėklos: 50.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml (padažui)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (skysto - padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (padažui)
Kaip gaminti

1. Salotas nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suplėšykite. Sudėkite į dubenį. Nuluptus mandarinus išskirstykite skiltelėmis ir suberkite ant salotų. Sausoje keptuvėje maišydama paskrudinkite sezamus. Išgriebusi palikite atvėsti.

2. Nuo nuplautų ir nusausintų kepenėlių nupjaustykite plėves. Apibarstykite maltais pipirais, druska, išmaišykite ir iškepkite svieste (iš abiejų pusių kepkite maždaug po 3 min.). Kai atvės, sudėkite ant salotų.

3. Paruoškite padažą: aliejų gerai išsukite su citrinos sultimis, skystu medumi ir trintais česnakais. Pagal skonį pasūdykite. Apliekite salotas.

4. Tiekite apibarsčiusi skrudintais sezamais.

Suskleisti
Burokėlių ir mandarinų salotos
Receptas: Burokėlių ir mandarinų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.5 / 93
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 8.00 vnt. (4 didesni ar 8 maži)
Mandarinai: 10.00 vnt. (8-10)
Balzaminis actas: 3.00 valg. š. (padažui)
Medus: 3.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (padažui grūdėtosios)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (padažui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (padažui)
Kaip gaminti

1. Burokėlius sudėkite į 160 laipsnių orkaitę ir kepkite 20–30 minučių arba kol suminkštės. Tada nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Mandarinus nulupkite ir sumaišykite su burokėlių griežinėliais bei žiedais pjaustytais svogūnais.

2. Atskirai išplakite visas padažo sudedamąsias dalis ir juo užpilkite daržoves. Gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite bent 20 minučių pastovėti.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Salotos su mandarinais
Receptas: Salotos su mandarinais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 30
Receptas
Ingredientai
Salotos: 100.00 g (gūžė)
Mandarinai: 400.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės sultys)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Riešutai: 3.00 valg. š. (kapoti)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Salotų lapus supjaustyti juostelėmis. Mandarinus nulupti, išskirstyti skiltelėmis ir sudėti ant salotų (kelias skilteles palikti salotoms papuošti). Salierus supjaustyti kubeliais.

2. Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir sudėti į salotas.

3. Aliejų sumaišyti su citrinų sultimis, imbierais, pipirais, pasūdyti. Šiuo padažu užpilti salotas ir apibarstyti riešutais. Puošti mandarinų skiltelėmis.

Suskleisti
Makaronų apkepas su vištiena ir mandarinais
Receptas: Makaronų apkepas su vištiena ir mandarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Vištienos krūtinėlė: 500.00 g (virta)
Makaronai: 150.00 g (spiraliniai)
Ananasai: 4.00 vnt. (konservuotų griežinėliai)
Mandarinai: 2.00 vnt.
Razinos: 4.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 arbat. š. (kapotos)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (padažui)
Pienas: 100.00 ml (padažui)
Grietinė: 200.00 ml (padažui)
Sojų padažas: 1.00 valg. š. (padažui)
Karis: 3.00 g (padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1.Makaronus išvirkite, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite. Vištieną supjaustykite juostelėmis. Razinas pamirkykite šiltame vandenyje ir nuvarvinkite sietelyje.

2.Mandarinus nulupkite, išskirstykite skiltelėmis. Ananasų griežinėlius nuvarvinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Viską sumaišykite su makaronais ir sukrėskite į sviestu pateptą karščiui atsparų kepimo indą.

3.Kiaušinį išplakite su pienu, grietine, sojų padažu, kariu, druska ir pipirais. Paruoštą masę užpilkite ant makaronų.

4.Kepkite 20 minučių 180 laipsnių orkaitėje. Apkepą tiekite pabarstytą kapotomis petražolėmis.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Vištiena su mandarinais
Receptas: Vištiena su mandarinais
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 15
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 400.00 g (krūtinėlės)
Mandarinai: 5.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Medus: 2.00 valg. š.
Apelsinų skonio balzaminis padažas 1.00 valg. š.
Imbieras: 10.00 g (gabalėlis šaknies)
Rozmarinai: 20.00 g (kelios šakelės)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - džiovintų)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (ant peilio galo - miltelių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Vorčesterio padažas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite marinatą vištienai: 3 šviežiai spaustų mandarinų sultis sumaišykite su visais padažais, prieskoniais (išskyrus cinamoną) ir tarkuota imbiero šaknimi.

2. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite gabalėliais, apibarstykite pipirais, druska, užpilkite marinato, tada vištieną labai gerai įtrinkite ir bent 3–4 val. marinuokite.

3. Marinuotą vištienos krūtinėlę iškepkite karštame svieste, tada išgriebkite ir padėkite šiltai, o į keptuvę supilkite likusį marinatą, apelsino sultis ir, uždengusi dangčiu, kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 12–15 min. Galiausiai sudėkite likusias nuluptas mandarinų skilteles, pagal skonį įberkite cinamono.

4. Vištienos gabalėlius tiekite apliejusi paruoštu mandarinų padažu.

Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Desertas su aguonomis ir mandarinais
Receptas: Desertas su aguonomis ir mandarinais
2 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 9
Receptas
Ingredientai
Pienas: 2.00 st.
Cukrus: 150.00 g
Vanilinis cukrus: 2.00 valg. š.
Aguonos: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (išplakti)
Mandarinai: 4.00 vnt.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Nedideles kepimo formeles ištepkite riebalais.

2. Puode pakaitinkite pieną, suberkite 100 g cukraus, vanilinį cukrų, aguonas ir maišykite, kol ištirps cukrus. Kai užvirs, iškart nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

3. Paruoškite karamelę: likusius 50 g cukraus kaitinkite keptuvėje, kol cukrus taps skystas. Išpilstykite į paruoštas formeles.

4.Į atvėsusį pieną supilkite kiaušinius ir gerai išplakite. Plakinį pilkite į formeles su karamele.

5. Formeles statykite į kitą indą ir iki pusės jų pripilkite vandens. Šaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite 40–55 minutes arba kol kremas sustings. Išimkite iš orkaitės ir vėsinkite mažiausiai 2 valandas.

6. Mandarinus nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir apkepkite su ruduoju cukrumi, atvėsinkite. Kai kremas atvės, sukrėskite jį į lėkštutes, mandarinus sudėkite ant kremo.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Jogurto tortas su mandarinais
Receptas: Jogurto tortas su mandarinais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 175
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 200.00 g (avižiniai)
Sviestas: 120.00 g
Aguonos: 25.00 g (maltos)
Pienas: 80.00 ml
Želatina: 20.00 g (pakelis)
Jogurtas: 250.00 g (natūralus)
Varškė: 400.00 g (liesa)
Cukrus: 100.00 g
Vanilinis cukrus: 32.00 g (2 pakeliai)
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuotos žievelės)
Sultys: 40.00 ml (citrinų)
Grietinėlė: 200.00 ml (plakama)
Mandarinai: 3.00 vnt. (3-4 vnt. be kauliukų)
Džemas: 150.00 g (mandarinų)
Kaip gaminti

1. Sausainius sudėkite į tvirtą polietileninį maišelį ir kočėlu sutrinkite. Išmaišykite su tirpintu sviestu.

2. Sausainių masę sudėkite į kepimo popieriumi išklotą apskritą skardą, tolygiai paskirstykite, suspauskite ir padėkite šaltai.

3. Aguonas įmaišykite į pieną, užvirinkite ir atvėsinkite. Želatiną 10 minučių brinkinkite šaltame vandenyje.

4. Jogurtą, varškę, cukrų, vanilinį cukrų išsukite elektriniu maišikliu.

5. Į varškės masę supilkite aguonas su pienu, suberkite citrinos žieveles ir gerai išmaišykite.

6. Puode įkaitinkite citrinų sultis, supilkite ir ištirpinkite išbrinkusią želatiną (neužvirinkite). Mišinį atsargiai įmaišykite į varškės masę ir padėkite šaltai. Kai pradės stingti, įmaišykite plaktą grietinėlę.

7. Varškės ir jogurto masę sukrėskite ant avižinių sausainių papločio ir 4 valandoms dėkite į šaldytuvą.

8. Mandarinus nulupkite, skersai supjaustykite griežinėliais ir jais gražiai apdėkite sustingusį pyragą.

9. Pakaitintą abrikosų džemą ištrinkite pro sietelį ir atvėsinkite. Apliekite torto viršų.

Pagaminsite per 1 val. neskaičiuojant šaldymo laiko.

 

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

 

Suskleisti
Mandarinų drebučiai
Receptas: Mandarinų drebučiai
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 33
Receptas
Ingredientai
Želė: 1.00 vnt. (pakelis citrinų skonio)
Vynas: 400.00 ml (balto, pusiau saldaus)
Mandarinai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Želė miltelius užpilkite vynu, palikite 15 min., kad išbrinktų ir pakaitinkite, kol ištirps.
  2. Mandarinus nulupkite ir išdėliokite į formeles, kuriose stings želė, pripilkite želė ir padėkite į šaldytuvą maždaug šešioms valandoms.
Suskleisti
Vyniotinis su mandarinais
Receptas: Vyniotinis su mandarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 20
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai pagrindui ir 4 baltymai morengui)
Sviestas: 75.00 g (pagrindui)
Miltai: 140.00 g (pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (pusė šaukštelio pagrindui)
Cukrus: 100.00 g (pagrindui)
Miltelinis cukrus: 200.00 g (morengui ir 2 valg. š. įdarui)
Riešutai: 2.00 valg. š. (malti morengui)
Grietinėlė: 300.00 ml (riebi įdarui)
Mandarinai: 5.00 vnt. (4-5 įdarui)
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, maišydami po vieną sudėkite trynius. Miltus su kepimo milteliais persijokite ir suberkite į sviesto masę. Viską gerai išmaišykite.

2. Į kepimo popieriumi išklotą skardą sudėkite tešlą ir rankomis (kad būtų lengviau, rankas sušlapinkite) išlyginkite, sluoksnis neturi būti storas.

3. Baltymus iki standžių putų išplakite su cukraus pudra ir riešutais. Masę paskleiskite ant išlygintos tešlos ir kepkite 175 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.

4. Iškeptą pagrindą apverskite ant drėgno lininio rankšluosčio ir nuimkite popierių.

5. Grietinėlę ir cukraus pudrą išplakite, kad būtų standi. Gauta mase aptepkite pravėsusį pyrago pagrindą, apdėkite mandarinų skiltelėmis ir naudodami rankšluostį suvyniokite. Neišsigąskite, jei pyrago pagrindas sutruks, – sustingusi grietinėlė jį sutvirtins. Vyniotinį įsukite į foliją ar kepimo popierių ir kelioms valandoms (geriausia visai nakčiai) įdėkite į šaldytuvą.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis