Bėda tik ta, jog vertingiausi lapiniai kopūstai tada, kai valgomi termiškai neapdoroti – tuomet gauname daugiausia vitaminų ir kitų naudingų maistinių medžiagų. Tačiau jei tokių bandėte ragauti, visai gali būti, jog pasirodė kietoki, sprangoki ir dar karstelėję. Vienas variantas – kepti iš jų traškučius, kitas – labai trumpai pavirti.
Tačiau yra viena gudrybė, kuri padės gerokai pakeisti šviežių lapinių kopūstų nemaloniąsias savybes. Pirmiausiai juos reikia nuplauti, tada atsikratyti kietųjų dalių, trečias žingsnis – gerai išmasažuoti, leisti atsikvėpti, o jau tada naudoti salotoms.
Štai visas procesas žingsnis po žingsnio:
- Labai kruopščiai po tekančiu vandeniu nuplaukite kiekvieną lapą. Nupurtykite vandens perteklių, tada apsausinkite popieriniais rankšluosčiais.
- Pašalinkite storus lapų kotelius ir net kietas, stambesnes gyslas.
- Dėkite po kelis lapus vienas ant kito, o tada susukite juos į tamprų ritinėlį. Šiuos ritinėlius ant medinės lentelės supjaustykite plonyčiais griežinėliais – bus labai daug siaurų juostelių. Suberkite visas jas į erdvų dubenį.
- Į dubenį su susmulkintais lapiniais kopūstais pilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, berkite žiupsnelį druskos, tuomet itin kruopščiai nusiplaukite rankas ir gniaužykite, masažuokite kopūstus dubenyje porą trejetą minučių. Pajusite, kaip greitai standžios juostelės minkštėja.
- Palikite dubenį su išmasažuota daržove 10–12 min. pailsėti, per tą laiką išsiskirs daugiau sulčių ir dar labiau suminkštės. O tuomet jau galima galvoti, su kuo šią naudingą gėrybę maišyti.
Siūlome ir vieną paprastą receptą:
Lapinių kopūstų (kale) salotos su apelsinais (arba greipfrutais)
Ingredientai:
- 5–6 dideli lapinio kopūsto lapai;
- žiupsnis druskos (papildomai prie to, kurį naudosite masažui);
- 1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių (arba naudokite paprastą citriną, išspauskite pusę jos);
- 1 arbat. šaukšt. balzaminio acto (arba perpus kitokio acto ir medaus);
- 1 mažas raudonasis svogūnas, labai smulkiai supjaustytas;
- 1 apelsinas (arba greipfrutas), nuluptas ir supjautytas nedideliais gabaliukais.
Gaminimas:
Paruoškite lapinį kopūstą taip, kaip rašyta aukščiau. Tuomet į dubenį suberkite ir supilkite likusius produktus, išmaišykite, leiskite 10 min. pasimarinuoti, o tada ragaukite.