Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kad vasaros dienos neapkarstų: kaip atpažinti, ar ledai kokybiški?

Vasara ir ledai – du neatsiejami dalykai. Dažniausiai šis skanėstas yra viskas, kuo norisi atsigaivinti karštomis dienomis. Prekybos vietose ledų pasirinkimas milžiniškas. Dažnai sustojus prie ledų šaldytuvo parduotuvėje – sunku net išsirinkti iš siūlomos gausos.
Ledai
Ledai / 123RF.com nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešime žiniasklaidai ragina atkreipti dėmesį ne tik į ledų skonį ar pakuotės išvaizdą – bet ir į kokybę. Specialistai dalinasi patarimais, kaip įvertinti ledų kokybę ir saugą:

  • Atkreipkite dėmesį į ledų formą. Jei ledai praranda formą, tai gali reikšti, kad jie buvo atšildyti, o tai daro juos nesaugiais vartoti.
  • Renkantis pastebėkite, kad jie nebūtų deformuoti, ledų masė neturi būti sukritusi, neturi matytis aiškių pakartotinio užšaldymo požymių – šerkšnu pasidengusios pakuotės ir/ar ledų paviršiaus. Valgant neturėtų būti jaučiami maži ledo kristaliukai, šalutinis prieskonis ar kvapas.
  • Visada patikrinkite ledų galiojimo terminą.
  • Renkantis ledus, svarbu atkreipti dėmesį į naudojamas žaliavas. Pavyzdžiui, plombyras, grietininiai ir pieniški ledai gaminami iš pieno ir jo sudedamųjų dalių, o vaisiniai ledai ar sorbetas – iš vaisių ar jų sulčių.
  • Valgomieji ledai gali būti laikomi žemoje temperatūroje, iki dvejų metų. Tačiau, jei temperatūra svyruoja, gali pakisti baltymų ir riebalų struktūra, kas paveikia produkto saugumą. Greitas ledų užšaldymas iki –18 °C padeda išvengti bakterijų dauginimosi ir prailgina ledų saugojimo laiką iki 70 procentų.
  • Renkantis ledus, verta atkreipti dėmesį į jų pavadinimą ir sudėtį. Aukštos kokybės ledai paprastai turi daugiau riebalų (grietinėlės), kas suteikia jiems kreminę tekstūrą ir turtingą skonį, o ledų spalva vartotojui primena skonio pavadinimą. Jei norite riebių ledų – rinkitės plombyrą, vidutinio riebumo ledų – grietininius, o mažiau riebių – pieniškus ledus. Sorbete nėra naudojamas pienas ar jo sudedamosios dalys. Kiti ledai, kuriems nėra nustatyti konkretūs sudėties reikalavimai, vadinami „valgomaisiais ledais“. Tokių ledų sudėtyje gali būti nurodytos papildomos medžiagos, informuojančios apie produkto sudėtį, kokybę ar juslines savybes.

Specialistai primena pirkėjams, kad įsigijus prekes, kurios kelia pagrįstų abejonių dėl maisto saugos ir kokybės, reikėtų kreiptis į pardavėją ar paslaugos teikėją. Jis turėtų prekes pakeisti ar kitais būdais kompensuoti žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas