15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti

Kai braškių netrūksta: kaip ir kur ilgiau išlaikyti jas šviežias ir skanias?

Prieš kelias savaites pasipylė atvežtinės braškės, o šią savaitę parduotuvėse, turgavietėse ir kitose prekyvietėse jau gausu ir lietuviškų uogų. Visi žinome, jog tai gana trumpo galiojimo uogos, taip kaip mėlynių ar šilauogių savaitę šviežių braškių niekaip neįmanoma išlaikyti. Tačiau yra gudrybių, kurias verta žinoti.
Braškės
Braškės / Vida Press nuotr.

Kur laikyti?

  • jei valgysite tą pačią dieną, laikykite uogas kambario temperatūroje, tik ne tiesioginiuose saulės spinduliuose, nėra jokio reikalo dėti jų į šaldytuvą;
  • jei valgysite kitą dieną, dėkite uogas į šaldytuvą, geriausiai į apatinį stalčių, ir pridenkite indą, kuriame jos yra, vos vos drėgna skepetaite ar popierinio rankšluosčio skiaute;
  • jei valgysite po kelių dienų, savaičių ar mėnesių, tuomet uogas belieka nuskabyti, nuplauti ir visas, supjaustytas ar sutrintas, užšaldyti.
Vida Press nuotr./Braškės ant stalo lauke
Vida Press nuotr./Braškės ant stalo lauke

Kaip išlaikyti šviežias kuo ilgiau?

  • nesvarbu, ar uogas laikote kambario temperatūroje ir valgysite tą pačią dieną, ar dedate nakčiai į šaldytuvą, plaukite braškes tik prieš pat valgymą. Akivaizdu, jog tai gana trapios, drėgmę sugeriančios uogos, todėl nuplautų braškių kokybė valanda po valandos vis prastėja;
  • nenuskabykite braškių kotelių, jei nesiruošiate jų tuojau pat plauti ir valgyti – jie irgi padeda ilgiau išlaikyti uogas šviežias;
  • perrinkite braškes, kad supuvėlės ir patęžėlės nesugadintų gerų uogų. Tą verta padaryti vos tik uogas parsinešus, nes gal neatidus pardavėjas visai ne iš blogos valios įmetė jums ir vieną kitą nekokios formos uogą;
  • laikykite braškes plačiai paskleidę, o ne keliais aukštais, taip jos mažiau trinsis, slėgs viena kitą ir ilgiau išliks standžios ir gražios. Geriausiai išvis nelaikyti braškių plastikinėse dėžutėse, kuriose pirkote, bet perdėti į plačią lėkštę aukštesniais krašteliais ar pan.
VIDEO: Ant prekystalių jau raudonuoja lietuviškos braškės: kiek kainuoja, kaip pirmąsias uogas vertina pirkėjai?

O dabar metas skanėstų iš braškių receptams:

Vanilinė panna cotta su braškių putėsiais ir braškių žele
Receptas: Vanilinė „Panna cotta“ su braškių putėsiais ir braškių žele
3 asmenims
Pagaminsite per 8 val.
3.4 / 33
Receptas
Ingredientai
Pienas: 200.00 ml (vanilinei „panna cottai“)
Grietinėlė: 350.00 ml (200 – (35–36 % riebumo) - vanilinei „panna cottai“ ir 150 – braškių putėsiams)
Cukrus: 130.00 g (80 - vanilinei „panna cottai“ , 20 - braškių putėsiams ir 30 - braškių želė)
Želatina: 20.00 g (3,5 arbat. š. granulių - vanilinei „panna cottai“ , 4 g (2,5 vnt. želatinos lapelių) - braškių putėsiams ir 5 g (3 lapeliai) - braškių želė)
Vanilė: 1.00 vnt. (0,5 ankšties - vanilinei „panna cottai“)
Braškės: 500.00 g (200 - tyrės - braškių putėsiams ir 300 - tyrės - braškių želė)
Kaip gaminti
  1. Vanilinė panna cotta: želatiną užpilkite šiltu vandeniu, išbrinkinkite, o vėliau pašildykite, kad ištirptų (tai galima daryti garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje).
  2. Pieną, grietinėlę ir cukrų sumaišykite nedideliame puode.
  3. Vanilės ankštis perpjaukite išilgai, iš jos išimkite sėklytes. Sėklytes ir perpjautą vanilės ankštį dėkite į puodą su pieno mišiniu.
  4. Puodą statykite ant nedidelės ugnies ir kaitinkite beveik iki virimo (jokiu būdu neužvirkite!).
  5. Į įkaitusį mišinį, nuolat maišydami, plona srovele supilkite ištirpintą želatiną. „Panna cotta“ išpilstoma į stiklines ir dedama į šaldytuvą stingti (priklausomai nuo stiklinių dydžio stings nuo 1 iki 2–3 val.)
  6. Braškių putėsiai: jei braškių tyrę ruošiate patys, braškes sutrinkite virtuviniu trintuvu ir perkoškite  per sietelį, kad neliktų sėklyčių.
  7. Želatinos lapelius pamerkite į ledinį vandenį.
  8. Pusė braškių tyrės sumaišykite su cukrumi ir pašildykite (kol tyrė bus beveik karšta, o cukrus ištirpęs). 
  9. Į šiltą tyrę sudėkite nuo vandens lengvai nuspaustus, suminkštėjusius želatinos lapelius.
  10. Viską gerai išmaišykite, kol visa želatina ištirps. Įmaišykite likusią braškių tyrę ir viską palikite atvėsti.
  11. Grietinėlę suplakite iki lengvų, bet gana standžių putų ir atsargiai įmaišykite į braškių mišinį.
  12. Putėsius supilkite ant sustingusios „panna cottos“ ir palikite stingti (priklausomai nuo stiklinių dydžio stings nuo 0,5 iki 1–2  val.)
  13. Braškių želė: jei braškių želę ruošiate patys, braškes sutrinkite virtuviniu trintuvu ir perkoškite per sietelį, kad neliktų sėklyčių.
  14. Želatinos lapelius pamerkite į ledinį vandenį.
  15. Pusė braškių tyrės sumaišykite su cukrumi ir pašildykite (kol tyrė bus beveik karšta, o cukrus ištirpęs). 
  16. Į šiltą tyrę sudėkite nuo vandens lengvai nuspaustus, suminkštėjusius želatinos lapelius.
  17. Viską gerai išmaišykite, kol visa želatina ištirps. Įmaišykite likusią braškių tyrę ir viską palikite atvėsti.
  18. Želę supilkite ant sustingusių putėsių ir palikite stingti (priklausomai nuo stiklinių dydžio stings nuo 0,5 iki 1–2  val.)
 
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Baltojo šokolado pudingas su braškėmis
Receptas: Baltojo šokolado putėsiai su braškėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.3 / 27
Receptas
Ingredientai
Šokoladas: 115.00 g (baltojo)
Sviestas: 115.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Likeris: 60.00 g (kreminio kavos)
Grietinėlė: 250.00 g (riebios)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Džemas: 200.00 g (tiršto braškių)
Juodasis šokoladas: 1.00 vnt. (gabalėlis - patiekimui)
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių lapelių - patiekimui)
Kaip gaminti
  1. Baltąjį šokoladą, sulaužytą gabalėliais, ir sviestą sudėkite į nedidelį dubenėlį. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, patikrindami kas pusę minutės ir pamaišydami, kol gausite vientisą masę. Neperkaitinkite. Atidėkite į šalį.
  2. Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
  3. Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, suberkite miltelinį cukrų ir supilkite kreminį kavos likerį (jei norite, galite jį pakeisti kitu mėgstamu likeriu ar vietoje alkoholio naudoti saldų sutirštintą pieną). Plakite elektriniu plaktuvu iki vientisos tirštos masės.
  4. Vidutinio dydžio puode užvirkite vandenį. Ant jo dėkite kitą mažesnį puodą ar didesnį dubenėlį (padarykite „garų vonelę“) ir į jį supilkite išplaktą kiaušinių, miltelinio cukraus ir likerio masę.
  5. Nuolat maišydami šluotele, kaitinkite kelias minutes, kol masė taps tiršta.
  6. Perpilkite tirštą masę į didelį dubenį. Supilkite tirpinto šokolado ir sviesto masę. Išmaišykite iki vientisos konsistencijos ir atvėsinkite.
  7. Riebią grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
  8. Dar kitame inde elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki minkštų putų. Palaipsniui berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas.
  9. Iš pradžių į šokolado masę lengvai įmaišykite plaktus kiaušinių baltymus, tuomet – plaktą grietinėlę.
  10. Į norimus indelius ar stiklines dėkite po 2–3 šaukštus tiršto braškių džemo.
  11. Ant viršaus paskirstykite paruoštus baltojo šokolado putėsius.
  12. Dėkite į šaldytuvą ir pašaldykite mažiausiai 3 valandas ar per naktį.
  13. Prieš patiekdami, papuoškite smulkintu šokoladu ir mėtų lapeliais.
Suskleisti
Panna cotta su braškėmis
Receptas: Jogurtinė „panna cotta“ su braškėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 39
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 250.00 ml (35 proc. riebumo)
Jogurtas: 200.00 ml (natūralaus)
Cukrus: 60.00 g
Želatina: 3.00 vnt. (lapeliai)
Braškės: 2.00 sauja
Kaip gaminti

Tiesa, labai svarbus šio deserto išvertimo momentas, tad indelį šiek tiek palaikome karštame vandenyje – tiek, kad atliptų nuo sienelių, bet ne per ilgai, kad nepradėtų tirpti. Paprastas patarimas: įdėjus indelį į karštą vandenį skaičiuoti reikia iki 7!

1. Naudoju beržų cukrų, kuris turi mažiau kalorijų nei įprastas cukrus, bet yra labai panašaus saldumo. Jeigu neturite, galite naudoti įprastą baltą cukrų arba skystą šviežią medų – pastarasis nežymiai pakeis deserto spalvą ir skonį.

2. Į puodą supilame grietinėlę su cukrumi ir užverdame. Paverdame kelias minutes ir išjungiame.

3. Dubenėlyje su šaltu vandeniu 5 minutes palaikome visiškai pamerktus želatinos lapelius. Išbrinkus juos nusunkiame ir sudedame į šiltą grietinėlę. Išmaišome, kol ištirpsta.

4. Kai grietinėlė tampa vos vos šilta, įmaišome jogurtą. Gerai išmaišome ir išpilstome į indelius (7,5 cm skersmens, 4,5 cm aukščio) ir dedame į šaldytuvą, kad per naktį visiškai atvėstų.

5. Prieš patiekiant, užverdame vandenį, pilame į dubenėlį, o tada statomepanna cotta indelį ir skaičiuojame iki 7. Traukiame ir verčiame į paruoštą lėkštę. Ant viršaus dedame sezoninių uogų, šįkart naudojome braškes.

Suskleisti
 Jogurtinis kokteilis su braškėmis
Receptas: Jogurtinis kokteilis su braškėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.7 / 86
Receptas
Ingredientai
Braškės: 125.00 g
Vanilės ekstraktas: 0.50 arbat. š.
Jogurtas: 0.50 st. (lieso graikiško natūralaus skonio)
Pienas: 1.00 st.
Klevų sirupas: 1.00 valg. š. (arba šiek tiek daugiau, jei mėgstate saldžiau arba jei uogos labai rūgščios)
Ledo kubeliai: 0.50 st.
Kaip gaminti

1. Į plaktuvą sudėkite braškes ir vanilę. Plakite kol gausite vientisą masę. Išpilstykite į dvi ilgas ir siauras stiklines.

2. Į švarų plaktuvą supilkite jogurtą, pieną, klevų sirupą ir ledukus, ir plakite, kol gausite tirštą suputojusią masę. Supilkite į tas pačias stiklines, ant braškių masės viršaus. Galite šiek tiek pamaišyti, kad stiklinės atrodytų gražiau, tačiau galite šį menišką „darbą“ palikti kokteilio gėrėjams!

Suskleisti
Braškių šaltsriubė
Receptas: Pikantiška braškių šaltsriubė
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.6 / 17
Receptas
Ingredientai
Braškės: 500.00 g (gerai prinokusių)
Pomidorai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio, supjaustytas kubeliais)
Agurkai: 0.50 vnt. (supjaustytas kubeliais)
Paprikos: 0.50 vnt. (raudonosios, supjaustytas kubeliais)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sutrinta)
Čiobreliai: 0.50 arbat. š. (šviežių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Daržovių sultinys: 0.50 puodelis (atvėsinto; tinka ir paruoštas iš ekologiško sultinio kubelio)
Kaip gaminti

Procesas toks, jog paprasčiau nebūna: dėkite, pilkite, berkite visus ingredientus į elektrinį trintuvą ir įjungę didžiausią galingumą sutrinkite iki vientisos tyrės. Palikite šaldytuve porai valandų, kad atšaltų.

Supilstykite į dubenėlius ar stiklines, galite papuošti braškių ketvirčiais, šviežių mėtų, bazilikų ar petražolių lapeliais. Prie sriubos idealiai tiks traškus prancūziškas batonas.

Suskleisti
Perlinio kuskuso salotos su kaulavaisiais ir braškėmis
Receptas: Perlinio kuskuso salotos su kaulavaisiais ir braškėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 10
Receptas
Ingredientai
Kuskusas: 1.00 puodelis (perlinio)
Apelsinų sultys: 1.00 puodelis
Vanduo: 0.50 puodelis
Kuminai: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (perpus kuskusui ir padažui)
Persikai: 2.00 vnt.
Nektarinai: 2.00 vnt.
Braškės: 1.00 sauja
Bazilikai: 1.00 sauja
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š. (2 kuskusui paruošti ir 4 padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (padažui)
Žalioji citrina: 2.00 valg. š. (sulčių padažui)
Kaip gaminti

1. Į puodą supilkite apelsinų sultis, vandenį, suberkite cinamoną, kuminą ir druską. Užvirkite, tuomet suberkite perlinį kuskusą. Virkite apie 10 minučių, nukaiskite ir palaikykite uždengę dar penkias minutes.

2. Dabar galite iškart maišyti su kitais ingredientais ir valgyti šiltas salotas, arba atvėsinkite ir turėsite šaltas.

3. Persikus ir nektarinus nukaulinkite ir supjaustykite gan stambiais gabalėliais. Keptuvę su dviem šaukštais aliejaus įkaitinkite ir apkepkite kaulavaisių gabalėlius.

4. Braškes nuplaukite ir supjaustykite ketvirčiais, baziliką sukapokite.

5. Dubenyje sumaišykite visus padažo ingredientus, tuomet suberkite išvirusį kuskusą, keptus kaulavaisius, braškes bei bazilikus. Paragaukite, ar pakanka prieskonių.

 

Kruopos: galite naudoti smulkų kuskusą, jį pakanka užpilti verdančiu skysčiu ir palikti pastovėti 10 minučių. Vienam puodeliui smulkaus kuskuso pakanka vieno puodelio skysčio. Galite naudoti bulgurą, miežines ar kitas mėgstamas kruopas.

Kaulavaisiai: tinka visi kaulavaisiai, taip pat vyšnios, trešnės. Koreguokite žaliosios citrinos sulčių kiekį padaže priklausomai nuo vaisių ar uogų rūgštumo. Uogų (braškių, šilauogių) aš niekuomet nekepu, man jos skanesnės neapdorotos.

Žolelės: čia tiktų šviežios mėtos arba šiek tiek šviežio šalavijo. Viskas priklauso nuo jūsų fantazijos.

Suskleisti
Biskvitinis pyragas su grietinėlės-šokolado kremu ir braškėmis
Receptas: Pasakiškas biskvitinis pyragas su braškėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 24
Receptas
Ingredientai
Baltasis šokoladas: 70.00 g (smulkiai sukapoto; kremui)
Grietinėlė: 190.00 ml (plakamosios; kremui)
Braškės: 400.00 g (250 g troškinimui ir 150 g papildomai)
Cukrus: 170.00 g (70 g troškintoms braškėms ir 100 g biskvitui)
Citrinos sultys: 1.50 arbat. š. (troškintoms braškėms)
Cukraus pudra: 1.00 valg. š. (pabarstymui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli; biskvitui)
Vanilės lazdelė: 0.50 vnt. (biskvitui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė; biskvitui)
Sviestas: 60.00 g (biskvitui)
Miltai: 100.00 g (biskvitui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pradėkite gaminti kremą. Smulkintą šokoladą sudėkite į vidutinio dydžio dubenį ir atidėkite į šalį. Į storadugnį nedidelį prikaistuvį supilkite 70 ml grietinėlės ir užkaitinkite beveik iki virimo. Tuomet supilkite karštą grietinėlę ant šokolado, leiskite kokias 3 min. ramiai jam tirpti, o tada švelniai išmaišykite iki vientisos masės. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir statykite į šaldytuvą, kad visiškai atvėstų (ne mažiau kaip 1 val.). Kremą baigsite gaminti ir likusios grietinėlės prireiks kiek vėliau.

2. Braškių troškiniui skirtas uogas dėkite į nedidelį puodą, ten pat berkite ir jam skirtą cukrų, pilkite citrinos sultis, dėkite vanilės ankštį be sėklyčių (šias iškrapštykite, nes prireiks biskvitui). Užkaiskite ant vidutinės ugnies, kai užvirs, kartais pamaišydami kaitinkite apie 4–5 min., braškės turi šiek tiek apvirti, o sirupas sutirštėti. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kad atvėstų.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C (iki 150 °C, jei naudojate kaitinimą iš viršaus-apačios bei ventiliatorių). Apvalią pyrago formą (20–24 cm skersmens) nuimamais kraštais išklokite kepimo popieriumi.

4. Plačiame puode, ant kurio galės būti uždėtas erdvus plakimui skirtas dubuo, užkaiskite ir užvirkite vandenį. Kai vanduo užvirs, sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos virtų.

 

5. Į plakimui skirtą dubenį muškite kiaušinius, berkite cukrų, vanilės sėklytes bei citrinos žievelę. Dėkite dubenį ant puodo su verdančiu vandeniu, labai svarbu, kad dubens dugnas nesiektų vandens. Plakimo šluotele intensyviai plakite visus ingredientus apie 5 min. – masė turi tapti putota, puri, gana stipriai šilta. Nuimkite dubenį nuo puodo su vandeniu ir toliau intensyviai plakite (galite procesą perleisti ir elektriniam plaktuvui). Masė turi patrigubėti, tapti itin puri, lengva ir visiškai atvėsti.

6. Išlydykite sviestą ir palaukite, kol atvės. Miltus ir druską 2 kartus persijokite. Kai kiaušinių plakinys bus visiškai išplaktas, įsijokite pusę miltų, labai atsargiai, užgriebdami iš kraštų išmaišykite, įsijokite antrąją miltų dalį ir vėl švelniai išmaišykite. Dabar supilkite atvėsusį lydytą sviestą ir atsargiai įmaišykite į masę.

7. Supilkite gautą masę į kepimo formą, dėkite į skardą ir kepkite apie 25 min. Biskvitas turi tapti rusvas, o paspaudus priminti kempinę – bakstelėkite pirštu ir patikrinkite. Išimkite iš orkaitės ir leiskite kiek pastovėti. Tada formos kraštus atsargiai peiliu atskirkite nuo biskvito, nuimkite formos šonus, perkelkite kepinį visiškai atvėsti ant grotelių.

8. Kai ateis laikas konstruoti pyragą, išimkite iš šaldytuvo šokolado-grietinėlės masę, supilkite likusią grietinėlę ir išplakite iki standumo. Būkite atsargūs, nes perplakti labai nesunku, vos tik kremas laikosi ant plakiklio šluotelės, plakti pakanka. Geriau išplakti šiek tiek per mažai, nei perplakti.

9. Perpjaukite biskvitą perpus horizontaliai (sau pagelbėsite, jei ant viršaus uždėsite didelę lėkštę ir ją švelniai prispausite, kol kita ranka darbuositės peiliu). Atsargiai nuimkite viršutinę biskvito dalį. Dėkite ant apatinės biskvito dalies troškintas braškes, tada pusę kremo, kurį švelniai paskirstykite, tada dėliokite šviežių braškių riekeles, o ant jų – likusį kremą. Galiausiai uždėkite viršutinę biskvito dalį ir vos vos, švelniai prispauskite (kremas neturi trykšti per kraštus). Pabarstykite viršų cukraus pudra ir galite kviesti smaližius. Šis pyragas skaniausias vos tik paruoštas, tačiau šaldytuve likučiai sulauks ir kitos dienos.

Suskleisti
Vyniotinis su braškėmis
Receptas: Burnoje tirpstantis vyniotinis su braškėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 29
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tryniai, kruopščiai atskirti nuo baltymų; tešlai)
Cukrus: 180.00 g (160 g tešlai ir 20 g pabarstymui)
Miltai: 120.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Vanduo: 3.00 valg. š. (karšto; tešlai)
Braškės: 350.00 g (įdarui)
Grietinėlė: 200.00 ml (riebios (35 proc.); įdarui)
Kaip gaminti

1. Trynius išplakite su nedidele dalimi cukraus ir druska.

2. Kitame dubenyje baltymus plakite tol, kol pradės putoti, po truputį berkite likusį cukrų ir plakite iki labai standžių putų.

3. Persijotus miltus pakaitomis su baltymais dėkite į trynių masę, supilkite karštą vandenį ir gerai išmaišykite.

4. Sukrėskite masę į kepimo popieriumi išklotą skardą ir išlyginkite. Iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 10 min., kol kepinys įgaus auksinį atspalvį.

5. Kai biskvitas iškeps, iškart išverskite jį ant lygaus paviršiaus patiesto švaraus rankšluosčio, pabarstyto cukrumi. Nuimkite nuo kepinio popierių ir kol jis dar karštas, imdami už rankšluosčio galų, susukite ritinį. Palikite atvėsti.

6. Braškes supjaustykite nedideliais kubeliais ir atidėkite.

7. Giliame dubenyje išplakite grietinėlę su cukrumi.

8. Biskvitą išvyniokite ir palikite ant rankšluosčio. Sukrėskite ant jo plaktą grietinėlę, paskirstykite ją tolygiai per visą kepinį, užberkite pjaustytų braškių. Vėl susukite ritinį, šįkart jau be rankšluosčio – tačiau jį panaudokite kitaip: apsukę rankšluosčiu vyniotinį ir padėję ant lentelės palikite šaldytuve. Idealu, jei šiam desertui leisite šaldytuve „pailsėti“ per naktį.

9. Pjaustykite gabalėliais ir ragaukite!

Suskleisti
Nekeptas braškių tortas
Receptas: Nekeptas braškių tortas
4 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.4 / 125
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 1.00 vnt. („Damų piršteliai“ - tortinei iškloti)
Kokosų pienas: 400.00 g
Cukrus: 200.00 ml
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Želatina: 2.00 valg. š. (miltelių)
Braškės: 500.00 g
Želė: 1.00 vnt. (pakelio - braškinės greitai paruošiamos)
Kaip gaminti
  1. Į tortinę, (recepto autorės 26 cm skersmens), įklokite kepimo popieriaus. Dugne išdėliokite sausainius.
  2. Želatiną užpilkite šiltu vandeniu, kad apsemtų, ir palikite išbrinkti.
  3. Kai išbrinksta, virš karštų garų, ją ištirpinkite iki vientisos masės ir kelioms minutėms atidėkite.
  4. Maskarponę gerai suplakite su kokosų pienu, cukrumi ir vanilės ekstraktu.
  5. Įplakite ištirpintą želatiną. Gautą masę supilkite į tortinę, ant sausainių. Kremas skystokas, o sausainiukai lengvi, nenustebkite, jei keli iškils į paviršių.
  6. Braškes supjaustykite taip smulkiai, kaip tik norite.
  7. Suberkite ant pradėjusio stingti kremo. Pastatykite į šaldytuvą galutinai sustingti.
  8. Greitai paruošiamą želė užpilkite verdančiu vandeniu, maišykite, kol ištirpsta. Palikite atvėsti. Supilkite ant braškių. Pastatykite į šaldytuvą, kad sutvirtėtų ir skanaujame.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Braškių gira
Receptas: Braškių gira
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.4 / 33
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 3.00 l
Braškės: 750.00 g
Medus: 1.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Razinos: 1.00 sauja
Kaip gaminti

1. Gerai prinokusias braškes nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į emaliuotą indą. Užpilkite vandeniu ir kaitinkite, kol užvirs, nuimkite nuo ugnies.

2. Po 10 minučių braškes perkoškite. Į braškių sultis sudėkite medų, cukrų, citrinų rūgštį ir gerai išmaišykite. Paragaukite: jei trūksta saldumo, pridėkite dar cukraus ar medaus. Leiskite 1–2 valandas pastovėti.

3. Tuomet gėrimą išpilstykite į tamsius butelius – neperpildykite, palikite 7–10 centimetrų nuo viršaus. Į butelius įmeskite po kelias razinas ir sandariai užsukite. Laikykite butelius šaltoje vietoje 7–10 parų. Jei norite girą gerti greičiau, butelius pirmas 2 paras laikykite šiltoje, kitas 2 paras – šaltoje vietoje.   

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

 Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais