Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai norisi naminės duonos, bet žaisti su mielėmis – ne: 7 receptai

Gana grubiai, duoną galima skirstyti į 4 grupes: kepta su raugu, užmaišyta su mielėmis, kildyta soda ar kepimo milteliais ir visai nekildyta. Pasišovus iškepti duonos su raugu ar mielėmis, reikės atseikėti kelias valandas. O štai panorus greičiau gardžiuotis namine duona, verta rinktis iš kitų receptų. Grupę tokių šį sykį ir siūlome – pagal kai kuriuos jų spėsite iškepti duonos net darbo dienos vakarą!
Duona su įvairiomis sėklomis
Duona su įvairiomis sėklomis / „Scanpix“ nuotr.
Duona su alyvuogėmis ir rozmarinais
Receptas: Greita duona su alyvuogėmis ir rozmarinais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 16
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 30.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogės: 0.50 st. (juodųjų, be kauliukų)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (šviežio smulkinto)
Parmezano sūris: 0.50 st. (smulkinto; ir dar šiek tiek pabarstymui)
Pienas: 0.50 st. (ir dar šiek tiek viršaus patepimui)
Vanduo: 0.25 st.
Kaip gaminti

1. Miltus gerai sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Sukapokite sviestą ir sudėkite į mišinį. Pirštų galiukais ištrinkite sviestą, kol mišinys bus purus.

2. Susmulkinkite alyvuoges ir kartu su sūriu sudėkite į mišinį. Gerai išmaišykite.

3. Sumaišykite pieną su vandeniu ir supilkte į mišinį. Minkykite, kol tešla taps tąsi. Ant lygaus paviršiaus paberkite miltų ir ant jų iškočiokite tešlą iki 2 cm storio apskrito gabalo.

4. Kepimo indą (jei reikia) ištrinkite sviestu ir įdėkite paruoštą tešlą į jį. Įpjaukite peiliu kelis rėžius, apšlakstykite paviršių pienu ir apibarstykite parmezano sūriu.

5. Pašaukite į iki 210 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25 minutes arba kol paviršius paruduos.

Suskleisti
Duona
Receptas: Ryžių duonelė su sėklomis ir riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.6 / 12
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 2.00 puodelis
Saulėgrąžos: 2.00 puodelis
Ryžiai: 0.50 puodelis (nešlifuotų)
Lazdynų riešutai: 1.00 puodelis (tinka ir kokosų drožlės)
Chia sėklos: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (labiausiai tinka Himalajų)
Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės: 3.00 valg. š. (galima nupirkti vaistinėje, šis produktas labai svarbus, nes „suriša“ visus ingredientus)
Kaip gaminti

1. Sumalkite ryžius iki miltų, sumalkite ir sėklas. Visus produktus suberkite į dubenį.

2. Lėtai pilkite vandenį ir maišykite. Tešla turi būti drėgna. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite „pailsėti“ mažiausiai 1 val., galima net iki 24 val.

3. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dėkite tešlą į formą šaukštu paspausdami (ji turi išlikti lipni). Dėkite formą į įkaitusią orkaitę ir kepkite 45–60 min., kol viršus gražiai paruduos. Valgykite tik atvėsusią.

Suskleisti
Kukurūzų duona su karamelizuotais svogūnais
Receptas: Kukurūzų duona su karamelizuotais svogūnais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.1 / 7
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Kukurūzai: 150.00 g (150 - kukurūzų ir sauja konservuotų kukurūzų)
Miltai: 200.00 g (kvietinių)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Grietinėlė: 200.00 ml (liesos)
Kėlimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Sviestą išlydykite karšto vandens vonelėje, supilkite į keptuvę.
  2. Kai įkais, suberkite smulkintus svogūnus, maišydama kaitinkite, kol pasidarys skaidrūs. Suberkite cukrų, sumažinkite ugnį, maišydama kaitinkite, kol svogūnai pasidengs karamele (apie 5 min.). Palikite atvėsti.
  3. Į dubenį persijokite abiejų rūšių miltus. Suberkite druską, kėlimo miltelius, gerai sumaišykite. Kitame dubenyje konditerine šluotele suplakite kiaušinius ir aliejų.
  4. Plona srovele supilkite šiltą grietinėlę (žiūrėkite, kad nebūtų karšta, antraip sutrauks kiaušinius).
  5. Į gautą masę maišydama suberkite miltų, kėlimo miltelių ir druskos mišinį. Įmaišykite karamelizuotus svogūnus, konservuotus kukurūzus. Sukrėskite į nepridegantį stiklinį stačiakampį kepimo indą.
  6. Viršų apšlakstykite lydytu sviestu, šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 35–40 min.

 

Suskleisti
Airiška šviesi  duona  su soda
Receptas: Airiška šviesi duona su soda
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.0 / 42
Receptas
Ingredientai
Miltai: 240.00 g (kvietiniai)
Soda: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Druska: 3.00 g (0,5 arbat. š.)
Jogurtas: 180.00 ml (natūralus)
Kaip gaminti

1. Miltus sumaišykite su druska.

2. Sodą suberkite į jogurtą ir įpilkite vandens (2:1). Viską sumaišykite į lipnią tešlą ir ant stalo, pabarstyto miltais, minkykite apie 1 minutę.

3. Iš tešlos padarykite maždaug 15 cm skersmens ir 5 cm storio apvalų paplotį.

4. Jį pasidėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi.

5. Paplotėlyje nuo vieno krašto iki kito įpjaukite maždaug 1 cm gylio kryžių.

6. Duoną 35 minutes kepkite 225 laipsnių orkaitėje.

7. Prieš išimdami iš skardos ir pjaustydami, kepiniui turite leisti visiškai atvėsti.

Patarimas. Kai kepsite šią duoną, atminkite, kad sumaišius sodą su kitais produktais, tešlą būtina kuo greičiau pašauti į orkaitę, kitaip kepinys neiškils ir bus kietas.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Nomedos riešutų duona
Receptas: Nomedos riešutų duona
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 29
Receptas
Ingredientai
Moliūgo sėklos: 100.00 g
Saulėgrąžos: 100.00 g (išlukštentos)
Migdolai: 100.00 g
Žemės riešutai: 100.00 g
Linų sėmenys: 100.00 g
Sezamo sėklos: 100.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (arba 5)
Aliejus: 2.00 valg. š. (saulėgrąžų arba alyvuogių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (Nomeda mėgsta įmaišyti žolelių, dažniausiai renkasi rozmariną)
Kaip gaminti

1. Trečdalį pasirinktų riešutų ir sėklų sumalkite smulkintuvu.

2. Malimui tinkamiausi saulėgrąžų ir moliūgų sėklos, žemės riešutai, taip pat linų sėmenys. Jie, beje, suteikia masei kibumo ir lipnumo.

3. Malkite tol, kol masė pasidarys lipni, kibs prie indo sienelių.

4. Migdolus ir likusius nuo malimo žemės riešutus tik truputį pasmulkinkite peiliu, o likusias moliūgų sėklas ir saulėgrąžas išvis palikite sveikas.

5. Maltus, smulkintus ir sveikus riešutus bei sėklas suberkite į vieną indą.

6. Kiaušinius suplakite ir įmaišykite su aliejumi į bendrą masę.

7. Įberkite druskos, cukraus, prieskoninių žolelių ir viską sumaišykite.

8. Išmaišytą masę sukrėskite į duonai kepti skirtą formą.

9. Kepimo indą su duona pašaukite į iš anksto iki 150 °C įkaitintą orkaitę ir apie valandą kepkite.

10. Iškeptą duonelę įvyniokite į drėgną rankšluostėlį ir palikite valandžiukei atvėsti.

Skanaus!

Luko Balandžio nuotr. / Nomeda Marčėnaitė
Luko Balandžio nuotr. / Nomeda Marčėnaitė

Receptas Nomedos Marčėnaitės

 

 

 

 

 

Suskleisti
Sodos duona
Receptas: Sodos duona
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 47
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Rupių miltų (viso grūdo) 250.00 g
Sviestas: 60.00 g (nesūdyto šalto)
Jogurtas: 300.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (3/4 šaukštelio)
Soda: 2.00 arbat. š. (1 1/2 šaukštelio)
Kaip gaminti

1. Abiejų rūšių miltus, dribsnius, sodą ir druską sumaišykite giliame dubenyje.

2. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais su miltais trinkite tol, kol gausite birius it smėlis trupinius.

3. Supilkite jogurtą, išmaišykite mediniu šaukštu ir greitai užminkykite tešlą. Ją išverskite ant miltais pabarstyto stalo, suformuokite 6 bandeles arba vieną didelį kepalą, sudėkite ant miltais pabarstytos kepimo skardos, aštriu peiliu įpjaukite pliuso ženklą ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 30-35 minutėms.

4. Jei kepsite bandeles, stebėkite kepimo laiką – joms prireiks apytikriai 20-25 minučių.

Duoną geriausia suvalgyti per kelias dienas.

Skanaus!

Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

Suskleisti
Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų
Receptas: Sėklų, kruopų ir riešutų duona be miltų
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 160.00 g
Grikiai: 150.00 g (neskrudintų)
Chia sėklos: 50.00 g
Sezamo sėklos: 80.00 g
Saulėgrąžos: 120.00 g (ir dar šiek tiek pabarstyti viršui)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kokosų aliejus: 60.00 ml (tirpinto)
Vanduo: 875.00 ml (625 ml sėklų mirkymui ir 250 ml kynvai virti)
Kaip gaminti

Ne, ši duona tikrai nesipjaustys tobulomis riekelėmis, kaip mums įprasta juoda duona. Ji trapesnė, šlapesnė ir minkštesnė. Tačiau palikus duoną ant darbastalio kelias dienas, ji padžiūsta, tampa mažiau biri. Be to, supjausčius riekelėmis, šias galima iškepti (išdžiovinti?) orkaitėje, ir gausite sveikuoliškus traškučius!

Jei duona pernelyg subyrės pjaustant, taip pat nenusiminkite: sužerkite šiuos trupinius (kurie yra ne kas kita, kaip sveikuoliškų sėklų rinkinys), pašlakstykite juos šlakeliu aliejaus su jame sumaišytu sutrintu česnaku ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 120 °C maždaug 45 minutėms. Kepant kaskart maišykite, kad sėklos nesudegtų. Ką gausite? Ogi traškius pabarstus kasdienėms salotoms!

Išmirkusios sėklos ir ypač riešutai – lengviau virškinami, be to, jie tampa saldesni. Jau nekalbant apie tai, kad kiekvienas šios sveikuoliškos duonos ingredientas pats savaime yra perpildytas vitaminais, mineralais ir sveikais riebalais. Tad jei esate pasiruošę, namuose turite pakankamai migdolų riešutų, saulėgrąžų, bolivinių balandų (kynvos) ir neskrudintų grikių, griebkitės darbo nedelsdami.

1. Į dubenį suberkite migdolus, grikius, chiapsylium husks, sezamus, saulėgrąžas, druską, kokosų aliejų ir vandenį ir viską sumaišykite. Palikite išbrinkti mažiausiai 6 valandas (geriausia – pernakt)

2. Kol mišinys brinksta, išvirkite kynvas. Suberkite kruopas į puodą, užpilkite vandeniu, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite uždengę apie 15 min., kol kruopos visiškai sugers vandenį. Palikite visiškai atvėsti.

 

3. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Sudėkite virtas kynvas į išbrinkusį mišinį ir gerai išmaišykite, suskaldydami visus susidariusius gumulėlius. Visą šią masę sudėkite į pailgą (11x21cm) kepimo indą, šiek tiek pateptą riebalais ir išklotą pergamentiniu popieriumi, gerai paspauskite tešlą, kad visos ertmės visiškai užsipildytų. Ant viršaus užberkite saulėgrąžų ir švelniai įspauskite jas į tešlos paviršių. Kepkite 1 val. 30 min.

4. Atsargiai išimkite duoną iš kepimo formos, nuimkite kepimo popierių ir atsargiai perkelkite kepaliuką ant grotelių (tik labai atsargiai, nes duona bus labai trapi!), padėtų virš kepimo skardos (kad į ją, jei ką, nubyrėtų atskilusios saulėgrąžos). Sugrąžinkite į orkaitę ir toliau kepkite tokioje pat temperatūroje dar 1 valandą ir 15 minučių, arba kol visas kepaliukas gražiai paruduos.

5. Palikite visiškai atvėsti prieš pjaustydami.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs