Kai norisi skonių ir sotumo: greitas kokosinis karis su daržovėmis

„Kai manęs paklausia, kodėl verta į savo mitybą įtraukti daugiau augalinės kilmės produktų, turiu kelis labai aiškius argumentus. Visų pirma – nes tai tiesiog skanu. Antra, nes tavo kūnas tau padėkos“, – pasakoja augalinės mitybos atstovė Malvina Beniušytė.
Indiškas karis su daržovėmis
Indiškas karis su daržovėmis / Shutterstock nuotr.

Neseniai ji tapo prekybos centro „Iki“ klientų valdybos nare ir nuo šiol dalinsis naudinga informacija bei receptais, skatinančiais pamėgti augalinę mitybą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pasak M.Beniušytės, augalinės kilmės produktai yra lengviau virškinami, suteikia daugiau energijos ir dažnai būna turtingi skaidulomis, kurios užtikrina sklandų skrandžio darbą.

Be to, augalinis maistas natūraliai prisideda prie geresnės odos būklės, emocinės savijautos ir netgi kūrybinio įkvėpimo – kai jautiesi lengvesnis, net ir idėjos ateina greičiau. Žinoma, yra ir etinis bei ekologinis aspektas – augalinė mityba leidžia būti sąmoningesniu vartotoju.

Kviečiame pasigaminti M.Beniušytės pamėgtą karį: užtruksite trumpai, o skonį prisiminsite ilgai.

Greitas kokosinis karis su daržovėmis

Reikės:

  • 1 cukinijos,
  • 1 morkos,
  • 1 paprikos,
  • 1 svogūno,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 200 ml kokosų gėrimo,
  • 1 a. š. kario prieskonių, ½ a. š. rūkytos paprikos, druskos ir pipirų, alyvuogių aliejaus kepimui.

Gaminame:

  1. Keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepinkite smulkintą svogūną ir česnaką.
  2. Sudėkite supjaustytas daržoves, pabarstykite kario prieskoniais ir rūkytos paprikos milteliais.
  3. Kai daržovės suminkštėja, supilkite kokosų gėrimą ir troškinkite dar 5–7 minutes.
  4. Patiekite su ryžiais arba pilno grūdo duona.
Geltonųjų žirnelių karis
Receptas: Geltonųjų žirnelių karis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Žirniai: 1.00 st. (gliaudytų geltonųjų, tiks ir skaldyti)
Aliejus: 2.00 valg. š. (plius dar šiek tiek baklažanams kepti;)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Prieskoniai Garam masala: 0.50 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Baklažanai: 2.00 vnt. (nedideli)
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (indelis; konservuotų savo sultyse (labiausiai tiks smulkinti))
Kaip gaminti

1. Žirnius nuplaukite, tada išbrinkinkite keletą valandų (arba per naktį).

2. Supilkite išbrinkusius žirnius kartu su vandeniu, kuriame jie mirko, ir pasūdę išvirkite, kol taps minkšti, tačiau nesubirs visiškai. Išvirus neturėtų likti daug skysčio (ne daugiau nei 4-5 šaukštai), tad jei liko skysčio daugiau – jį nupilkite.

3. Baklažanus supjaustykite storomis riekelėmis ir pabarstykite šiek tiek rupios druskos. Palikite taip pastovėti apie 15-20 minučių, kol virsite karį.

4. Dideliame puode arba keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus ir česnakus. Tada suberkite visus prieskonius ir dar pakepinkite apie pusę minutės, kad pasklistų aromatas. Supilkite visą konservuotų pomidorų turinį (kartu su skysčiu), įberkite druskos ir pakepinkite maišydami apie 5 minutes. Pabaigoje suverskite į šį puodą virtus žinelius su visu skysčiu, kuriame jie virė, ir dar patroškinkite apie 3 minutes.

5. Baklažanus nuplaukite šaltu vandeniu ir gerai nusauskinkite (gerai išspausdami susidariusį skystį, suspaudžiant baklažanų riekeles tarp dviejų lakštų virtuvinio popieriaus).

6. Įkaitinkite keptuvę (geriausia, jei turite grilinę keptuvę), švelniai pašlakstykite aliejumi ir kepkite baklažanų riekeles iš abiejų pusių, kol gražiai paskrus, suminkštės. Pabaigoje galite šiek tiek pabarstyti druska ir pipirais.

7. Patiekite su virtais ryžiais ir šviežiomis kalendromis.

Suskleisti
Avinžirnių ir špinatų karis
Receptas: Labai greitas avinžirnių ir špinatų karis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 1.00 vnt. (skardinė arba 240 g virtų)
Pomidorų tyrė: 200.00 g (arba pomidorų savo sultyse (tinka ir smulkinti, ir nesmulkinti))
Svogūnai: 0.50 vnt.
Kokosų pienas: 0.50 st. (pilno riebumo)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kokosų aliejus: 1.00 valg. š. (arba lydyto sviesto ghi)
Pankolių sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų arba nesmulkintų)
Kalendros sėklos: 1.00 žiupsnelis (maltų arba nesmulkintų)
Kario prieskoniai: 1.00 arbat. š. (galima berti ir 2)
Kajeno pipirai: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 0.50 st.
Špinatai: 150.00 g (šviežių)
Jogurtas: 3.00 valg. š. (graikiško; arba kokosų jogurto veganinei alternatyvai)
Lavašas: 2.00 vnt. (papločiai)
Kalendros: 2.00 valg. š. (smulkintos šviežios)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite prikaituvį arba keptuvę, dėkite sviestą ghi arba kokosų aliejaus, suberkite visus prieskonius. Berkite smulkintą česnaką bei svogūną, pakepinkite keletą minučių arba kol svogūnas taps permatomas ir švelniai apskrus.

2. Supilkite kokosų pieną, pomidorų tyrę, berkite avinžirnius ir dosnų žiupsnį druskos. Troškinkite uždengę maždaug 25 minutes, tuomet įmaišykite jogurtą ir špinatus (jei troškinys darosi per tirštas, bet kada galite įpilti šiek tiek vandens).

3. Troškinkite ant nedidelės ugnies dar 5 minutes arba kol špinatai suminkštės. Troškiniui pravėsus, pasūdykite pagal skonį.

4. Patiekite su skrudinta duonele. Aš naudojau lavašą, bet čia puikiai tiks ir pita duonelė arba indiškas naan’as. Jei kvietinių produktų vartoti nenorite, patiekite šį troškinį su virtais lęšiais bei kynva ar ryžiais.

5. Dekoruokite sausoje keptuvėje paskrudintais anakardžiais ir šviežia kalendra.

Pastabos:

  • Veganinei versijai graikišką jogurtą keiskite kokosų jogurtu arba jogurto nenaudokite.
  • Šis troškinys yra be glitimo.
  • Problemų sprendimas: jei nenorite naudoti kokosų pieno, keiskite jį grietinėle arba augalinės kilmės grietinėlės alternatyva, pvz.: anakardžių arba ryžių grietinėle. Jei šiam troškiniui nenaudosite kreminės konsistencijos švelniai saldaus ingrediento, jis bus skystas ir ganėtinai rūgštus. Jei troškinys jums šiek tiek per rūgštus nors viską darėte pagal receptą, galite įmaišyti šaukštą klevų sirupo arba įpilkite truputį daugiau kokosų pieno ar grietinėlės. Taip pat galite nedėti jogurto, nes šis irgi prisideda prie patiekalo rūgštumo.
Suskleisti
Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
Receptas: Tailandietiškas karis su moliūgais, pupelėmis ir avinžirniais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 17
Receptas
Ingredientai
Avinžirniai: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Pupelės: 0.50 vnt. (indelio konservuotų)
Kokosų pienas: 200.00 ml
Raudonojo kario pasta: 1.00 arbat. š. (jei neturite, pakeiskite šaukšteliu tarkuotos imbiero šaknies ir šaukšteliu trinto česnako)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, smulkiai supjaustytas)
Moliūgai: 300.00 g (supjaustyto mažo kąsnio kubeliais)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Sultinys: 0.50 st. (arba vandens)
Čili pipiras: 1.00 g (pagal skonį)
Žuvies padažas: 1.00 valg. š. (arba pagal skonį)
Špinatai: 1.00 sauja (didelė; jaunų)
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu arba gilesnėje keptuvėje pakaitinkite 2 šaukštus kokosų pieno kartu su raudonojo kario pasta (arba, jei neturite – tarkuotą imbiero šaknį ir trintus česnakus).

2. Suberkite svogūnus ir moliūgus, ir maišydami kaitinkite porą minučių. Suberkite ciberžoles ir papriką, supilkite likusį kokosų pieną, suberkite konservuotus avinžirnius ir pupeles, įpilkite sultinio, ir virinkite ant nedidelės ugnies, kol moliūgas taps minkštas (priklausomai nuo moliūgo rūšies, užtruksite apie 8-15 minučių). 

3. Pačioje pabaigoje sudėkite špinatus, sumaišykite, ir nukelkite nuo ugnies. Jei trūksta sūrumo, įpilkite žuvies padažo (arba įberkite druskos).

4. Patiekite su virtais ryžiais, pabarstę čili pipirais, kalendrų lapeliais, ir pašlakstę laimo sultimis.

*Jei naudosite ne konservuotas pupeles ir avinžirnius, o džiovintas, jas užmerkite iš vakaro, o tada išvirkite pasūdytame vandenyje, kol taps minkštos.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
LEA kviečia seną katilą keisti nauju šilumos siurbliu. Pasinaudojus skiriamomis dotacijomis galima sutaupyti net iki 90 proc. šilumos siurblio kainos
Reklama
6 Juodkalnijos perlai – kurį kurortą rinksitės jūs?
Reklama
Geras regėjimas be akinių ir kontaktinių lęšių – tik 699 Eur abiems akims, operaciją atliekant Vilniaus klinikoje „Naujas regėjimas“
Reklama
Gyvenimas ant upės kranto – Nemuno vingyje iškilo 38 sklypų kvartalas „Druskininkų slėnis“