1. Supjaustykite obuolius skiltelėmis, juos sumaišykite su cinamonu ir ruduoju cukrumi.
2. Išlydykite sviestą, supilkite ant cukraus ir išmaišykite. Įmuškite kiaušinius ir gerai išsukite.
3. Į jau turimą masę suberkite miltus ir „nugesintą“ sodą. Gerai išmaišykite. Pusę tešlos pilkite į sviestu išteptą kepimo indą. Kad masė mažiau liptų prie šaukšto, šaukštą vis pamirkykite šaltame vandenyje.
4. Pusę obuolių kiekio paklokite ant tešlos, o ant viršaus pilkite likusią tešlą (truputį pasilikite pyrago viršui). Tuomet vėl pilkite likusius obuolius ir viską uždenkite tešla. Pyrago viršų galite pabarstyti ruduoju cukrumi.
5. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. Ant karšto pyrago pabarstykite miltelinio cukraus.
- Kepimo formai ~15*15 cm. reikės tiek ingredientų.
- Obuolius nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir tolygiai jais padenkite kepimo indo dugną, kurį prieš tai šiek tiek patepkite aliejumi ir pabarstykite šiek tiek miltų.
- Kiaušinius išplakite kartu su cukrumi, berkite miltus ir maišykite, kol gausis vientisa masė.
- Tešla turi būti kiek tirštesnė nei grietinė. Tešlą pilkite ant obuolių, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 min 180 - 200 C (priklauso nuo orkaitės).
- Iškeptą pyragą esant norui galima pabarstyti milteliniu cukrumi.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Ieva
- Obuolius nuskuskite, išvalykite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, apibarstykite dviejų rūšių cukrumi, cinamonu ir gerai išmaišykite.
- Tešlai kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
- Baltymus gerai išplakite. Susidarius standžioms, baltoms putoms, į juos po truputį, nuolat maišydami suberkite cukrų.
- Viską gerai išmaišykite, į baltymus įmaišykite trynius, po truputį berkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus, įberkite cinamono ir pagardinkite vanile.
- Viską gerai išmaišius, į tešlą plona srovele pilkite ištirpintą, karštą, beveik verdantį sviestą (gali pasirodyti keista, kad į tešlą pilamas karštas sviestas, bet recepte tai ir buvo pabrėžta, pirmą kartą recepto autorė darydama pati labai nerimavo dėl šio gamybos etapo, bet dabar drąsiai pila karštą sviestą ir visada viskas puikiai pavyksta).
- Tešlą gerai išmaišykite (sviestas iš pradžių maišysis gana sunkiai, todėl nebeplakite plakikliu, o tiesiog pasiimkite šaukštą ar mentelę ir viską sumaišykite).
- Į tešlą sudėkite ir gerai išmaišykite obuolius.
- Pyragą sukrėskite į kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 min. (kol patikrinus mediniu pagaliuku, jis liks sausas).
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
1. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C. 23 cm skersmens (arba panašaus dydžio) kepimo skardą ištepkite sviestu tik tiek, kad skarda pasidengtu riebaliniu sluoksniu.
2. Obuolių skilteles ištepkite citrinų sultimis.
3. Sviestą ir cukrų išmaišykite atskirame dubenyje, įmuškite ir išplakite kiaušinius. Suberkite miltus, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite. Neskubėdami supilkite pieną ir viską vėl išmaišykite.
4. Gautą tešlą supilkite į skardą, sudėkite obuolius ir viską pagardinkite cukrumi bei cinamonu. Pyragą kepkite apie 45 minutes.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir paruoškite kepimo indą – ištepkite jį riebalais, pabarstykite šiek tiek miltų ir tuomet padėkite į šalį.
2. Nulupkite obuolius ir supjaustykite juos skiltelėmis.
3. Į atskirą indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, citrinos griežinėlio drožles bei druską ir viską plakite iki vientisos kreminės masės. Vėliau įmaišykite miltus, kepimo miltelius bei pieną ir viską gerai išmaišykite.
4. Į tešlą sudėkite du trečdalius obuolių ir išmaišykite mediniu šaukštu arba mentele.
5. Galiausiai, sudėkite tešlą į kepimui skirtą indą, o likusias obuolių skilteles išdėliokite ant masės viršaus.
6. Pyragą kepkite 35 minutes.
7. Prieš patiekiant šį gardėsį, galite jį apibarstyti cukraus pudra.
1. Sutarkuokite sviestą.
2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
3. Iš sviesto, kiaušinių, 7 šaukštų cukraus sumaišykite tešlą ir padėkite į šaldymo kamerą valandai laiko atšalti.
4. Obuolius supjaustykite gabalėliais.
5. Kiaušinio baltymus suplakite su likusiu cukrumi ir cinamonu.
6. Tešlą sutarkuokite tarka sviestu pateptame kepimo inde. Truputį tešlos pasilikite užtarkuoti ant viršaus. Sutarkavusi tešlą, suberkite obuolių gabalėlius, sukrėskite suplaktus baltymus ir ant viršaus dar užtarkuokite šiek tiek tešlos.
7. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.
Skanaus !
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Sviestą išsukite su stikline cukraus, įdėkite dešimt šaukštų miltų ir minkykite, kol tešla nebelips prie pirštų.
2. Antaninius obuolius (jie labiausiai tinka kepti, nes neištyžta) nulupkite, smulkiai supjaustykite ir apibarsčiusi cukrumi bei cinamonu palikite šiek tiek pastovėti.
3. Į kepimo formą įklokite du trečdalius tešlos suformuodama dubenėlį.
4. Dugną pabarstykite trintais migdolų riešutais ir sudėkite obuolius.
5. Iš likusios tešlos padarykite juosteles ir gražiai išdėliokite ant obuolių.
6. Pyragą pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie valandą.
7. Likus pusvalandžiui, kaitrumą perpus sumažinkite.
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Pristatymo akimirka |
Receptas Audriaus Rakausko - Gustavo
1. Manų kruopas užpilame pienu ir paliekame išbrinkti.
2. Dubenyje iki baltumo išplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Į masę įmaišome varškę, kepimo miltelius, citrinos žievelę ir išbrinkusias manų kruopas. Labai gerai išmaišome.
3. Visą šią masę supilame į sviestu išteptą kepimo indą (naudojau atsegamais kraštais) ir dedame į iki 175 C įkaitintą orkaitę. Kepame 20 min.
4. Tuo metu paruošiame obuolius: nulupame, perpjauname pusiau, išimame sėklalizdžius ir supjaustome riekelėmis, pjaudami ne iki pat galo.
5. Tokias obuolių puseles su įpjovomis dedame ant tešlos, truputį įspaudžiame ir kepame dar apie 40 min.
6. Iškepusį pyragą atvėsiname ant grotelių ir apibarstome cukraus pudra.
1. Pirmiausia paruoškite tešlą, nes ją reikės palaikyti šaldytuve. Elektriniame maišytuve sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite sviestą ir išsukite. Vis pamaišydami, po truputį pilkite šaltą vandenį. Kai masė taps vientisesnė, sulipdykite ją į rutulį ir padalinkite į dvi dalis – viena bus skirta pagrindui, kita – trupiniams. Suvyniokite tešlos rutulius į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent kelioms valandoms.
2. Per tą laiką paruoškite obuolių įdarą. Nulupkite, išvalykite ir plonais griežinėliais supjaustykite obuolius. Skilteles sudėkite į didelį dubenį, į kurį supilkite likusius įdaro ingredientus – cukrų, miltus, cinamoną, muskatą ir citrinos sultis. Gerai išmaišykite.
3. Kai įdaras bus paruoštas, įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių ir ištraukite tešlą iš šaldytuvo. Vieną tešlos rutulį atsargiai išminkykite į tešlos lakštą – juo padenkite kepimo indą. Kitą tešlos dalį sutarkuokite ir sumaišykite su avižiniais dribsniais.
4. Ant pirmojo tešlos sluoksnio užpilkite obuolių įdarą ir ant viršaus užberkite trupinius. Trisluoksnį pyragą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie valandą, kol trupiniai apskrus, o pagrindas bus visiškai iškepęs.
5. Patiekite su ledais arba grietinėle.
Jis keitėsi kartu su manimi, iš seno tradicinio, kepamo su kvietiniais miltais, pavirto į šiuolaikišką ir naudingesnį kepinį, kurio kepimui visiškai nenaudojami kvietiniai miltai. Eksperimento būdu jį kepiau ne vieną ir ne du kartus, kol radau geriausią skirtingų miltų rūšių derinį, galintį pakeisti įprastus miltus. Stiklinę kvietinių miltų jame atstoja malti lazdynų riešutai, ryžių, kukurūzų miltai ir bulvių krakmolas. Taip pyragas išeina be glitimo.
Skoninės pyrago savybės beveik tokios pat, kaip ir tradicinio, tik šis kiek trapesnis. Obuolių pyragas lygiai toks pats skanus ir neatsivalgomas, kaip ir keptas pagal tradicinį receptą. Nei vaikai, nei vyras, kol nepasakiau, nesuprato, jog jis iškeptas kažkaip kitaip nei anksčiau.
Beje, šiam pyragui visiškai nenaudojami riebalai ir kepimo milteliai, o vietoj tradicinių cukraus miltelių, jį papuošti ir apiberti patariu kuo įvairesnėmis sėklomis: aguonomis, sezamais, saulėgrąžomis, riešutais. Gražu, skanu ir sveika!
1. Pyrago kepimo formą ištepkite sviestu, jei reikia, jos dugne patieskite kepimo popieriaus.
2. Obuolius supjaustykite vidutinio storio riekelėmis, prieš tai išpjaukite jų sėklas, bet obuolių nenulupkite. Beje, obuolius galite pjaustyti tiesiai į kepimo formą. Ant obuolių užbarstykite cinamono.
3. Paruoškite pyragui tešlą. Kiaušinius (trynius ir baltymus kartu) labai gerai išplakite su cukrumi, kol net pabals. Tada supilkite po du šaukštus maltų riešutų, kukurūzų, ryžių ir bulvių miltų, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą.
4. Paruoštą tešlą užpilkite ant obuolių, apibarstytų cinamonu. Ant viršaus barstykite aguonas, sezamus, smulkintus riešutus, jie ne tik suteiks skonio, bet ir papuoš.
5. Pyragą dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 minučių. Ar pyragas iškepęs, tikrinkite mediniu pagaliuku – ištraukus jis turi būti sausas, neaplipęs tešla.
6. Iškepusį pyragą palikite, kad praauštų. Jį pjaustykite ir valgykite jau atšalusį.