„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kai vėsu, vilioja patiekalai su imbieru...

Vėsiais rudens ir žiemos vakarais nėra nieko geriau už vidinę šilumą „pakurstantį“ imbierą...
Imbieras
Imbieras / Fotolia nuotr.

Šis visur tinkantis, jau nuo senų laikų žinomas ir vertinamas prieskonis – vienas svarbiausių indų ir azijiečių virtuvės elementų. Jis dezinfekuoja, tonizuoja, pasižymi šviežiu ir išskirtiniu skoniu bei aromatu. Net ir prėskiausias patiekalas, pagardintas imbierais, iškart įgauna pikantiško skonio. Žinoma, jei šis prieskonis prie širdies. Tačiau imbieras yra ne tik pagardas – jis turi daugybę kitų puikių savybių.

♦ Imbiero sudėtyje yra gausybė eterinių aliejų, be to, jis turi vitaminų A, С, B1, B2, magnio, fosforo, geležies, kalcio, natrio, cinko ir kalio.

♦ Šiame prieskonyje yra tam tikrų aminorūgščių, kurios teigiamai veikia virškinimo sistemą, stimuliuoja kraujotaką, malšina skrandžio skausmus.

♦ Imbieras dažnai vartojamas vietoj vaistų, neretai maišomas su kitomis žolelėmis, gaminami gydomieji nuovirai. Šviežia kvapiojo imbiero šaknis pasižymi ypatingu, atsikosėjimą lengvinančiu, prakaitą varančiu, skausmą malšinančiu poveikiu, todėl ypač tinka stipriai persišaldžius.

♦ Viena iš pagrindinių imbiero savybių, apie kurią retai kas pagalvoja, – palengvinti maisto virškinimą, ypač riebaus, kepto ir „sunkaus“.

♦ Štai ajurvedos virtuvėje imbieras priskiriamas „ugnies“ maistui ir palaiko vidinį „degimą“. Todėl puikiai pagerina apetitą, sušildo šaltu oru ir gali būti nuostabus prieskonis mėsos ir žuvies patiekalams.

♦ Imbieras puikiai dera su gėrimais: paprasčiausia juodoji arbata su citrina ir imbieru ne tik skani, bet ir naudinga sveikatai. Be to, jis naudojamas kalėdiniam vynui ir punšui ruošti.

♦ Nuostabiai kvepiantys pyragai, pyragėliai, sausainiai ir kiti kepiniai su imbieru padeda lengviau įsisavinti miltinius patiekalus, taip pat šis prieskonis aktyvina skrandžio veiklą.

♦ Jeigu kepdami bersite mažiau cukraus ir naudosite grubesnio malimo miltus, pavyzdžiui, avižinius arba grikių, toks kepinys bus išskirtinio skonio ir sveikesnis. Na, o vietoj cukraus pasirinkę medų, nepadauginsite kalorijų.

♦ Marinuotas imbieras azijiečių virtuvėje tiekiamas tarp skirtingų patiekalų, kad atgaivintų skonio receptorius, taip pat apsaugotų nuo bakterijų ir parazitų, kurių gali būti žaliuose žuvies patiekaluose. Imbieras puikiai gaivina burnos ertmę ir paruošia ją naujiems skonių potyriams.

♦ Šviežias imbieras naudojamas kosmetikoje: jis tonizuoja odą, išlygina nedideles raukšleles ir panaikina pabrinkimus.

Taigi, jeigu skaitydami apie puikiąsias imbierų savybes išalkote, jūsų dėmesiui – puikūs ir nesudėtingi receptai, kurie tiks įvairioms progoms!

Shutterstock nuotr./vilkžuvė
Shutterstock nuotr./vilkžuvė
Vilkžuvės su imbierais ir cukinijomis
Shutterstock nuotr./Marinuoti imbierai
Shutterstock nuotr./Marinuoti imbierai
Marinuoti imbierai
Fotolia nuotr./Kokosų ir garbanotųjų kopūstų sriuba su imbierais
Fotolia nuotr./Kokosų ir garbanotųjų kopūstų sriuba su imbierais
Kokosų ir garbanotųjų kopūstų sriuba su imbierais
Fotolia nuotr./Viatienos vėrinukai su kariu
Fotolia nuotr./Vištienos vėrinukai su kariu
Vištienos vėrinukai su kariu ir imbierais
Fotolia nuotr./Sojų varakės sūrio užkandėlė
Fotolia nuotr./Sojų varškės sūrio užkandėlė
Sojų varškės sūrio užkandėlė
Fotolia nuotr./Imbieriniai sausainukai
Fotolia nuotr./Imbieriniai sausainukai
Imbieriniai sausainukai
Shutterstock nuotr./Cukruoti imbierai
Shutterstock nuotr./Cukruoti imbierai
Cukruoti imbierai
Fotolia nuotr./Salotos su ananasais, krevetėmis ir imbieru
Fotolia nuotr./Salotos su ananasais, krevetėmis ir imbieru
Salotos su ananasais, krevetėmis ir imbieru
Fotolia nuotr./Citrininis pyragas su imbieru
Fotolia nuotr./Citrininis pyragas su imbieru
Citrininis pyragas su imbieru
Shutterstock nuotr./Trinta morkų sriuba su apelsinais ir imbieru
Shutterstock nuotr./Trinta morkų sriuba su apelsinais ir imbieru
Trinta morkų sriuba su apelsinais ir imbieru
Fotolia nuotr./Imbierinė arbata
Fotolia nuotr./Imbierinė arbata
Klasikinė imbierų arbata


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“