Kadangi ruduo – pats derliaus metas, pasidomėjome, kokias gudrybes naudoja tie, kurie mėgsta namuose turėti šiek tiek atsargų.
Karšta vasara labai patiko moliūgams, kurie užderėjo ypatingai dideli. Jeigu gavote tokį pilvočių dovanų, o gal net kelis, siūlome juos laikyti virtuvėje, matomoje vietoje. Bus ir dekoro elementas, ir nesulauksite siurprizo, jei staiga pradės gesti. Kol nėra minusinės temperatūros, moliūgas gali pagyventi ir balkone, tačiau šiukštu ten jo nepamirškite, kai pradės šalti.
Prapjautą moliūgą reiktų suvartoti kuo greičiau, nes jie nelinkę ilgai laikytis – teks arba su draugais pasidalinti, arba moliūgienę visai giminei išvirti. Jeigu šaldiklyje turite vietos, galite užšaldyti supjaustytus gabaliukais moliūgus arba šaldyti jau paruoštą moliūgų tyrę, kurią vėliau galėsite panaudoti pyragams, sriuboms ar košėms gardinti.
Morkas ilgiau išlaikyti yra gana sunku, jei turite jų nemažą kiekį. Kilogramas šių daržovių puikiai tilps ir laikysis šaldytuve, daržovėms skirtame stalčiuje. Sudėkite jas į polietileninį maišelį, tačiau jo neužriškite, kad cirkuliuotų oras. Didesnius kiekius morkų sodininkai laiko rūsiuose, sukišę jas į drėgną smėlį – taip daržovės ilgiau nesuvysta, tačiau gali pradėti pūti. Todėl jei turite morkų perteklių, galite jų pasidžiovinti, kad turėtumėte po ranka įmesti į sriubą ar troškinį artėjant pavasariui. Dar vienas skanėstas – morkų kava, kurią galite pasigaminti ir skanauti žvarbiais žiemos vakarais.
Be bulvių išgyvena retas lietuvis, bet geriausia jomis mėgautis rudenį, kol yra šviežios ir vertingiausios. Artėjant pavasariui mažėja jų maistinė vertė, jos praranda prekinę išvaizdą, suvysta, pajuoduoja ir ima leisti daigus – ypač jei laikote jas šiltoje patalpoje.
Šios daržovės iš tiesų gana lepios. „Paragavusios“ minusinės temperatūros jos tampa saldžios, kadangi jose esantis krakmolas virsta cukrumi. Tiesa, jos vis dar tinkamos maistui, skirtingai nei pabuvusios saulėje, kai ima žaliuoti ir tampa nuodingos dėl jose atsiradusio nuodo solanino. Taigi patarimas toks – jei neturite vėsaus rūsio – pirkite tiek, kiek suvalgysite per savaitę.
Burokėlius sodininkai bando išlaikyti šviežius įvairiais būdais – „guldo“ į dėžes su pjuvenomis, svogūnų ar česnakų lukštais ir netgi volioja molyje. Vargu ar nors vienas iš šių būdų yra priimtinas šiuolaikiniam miesto gyventojui, kuris skubėdamas dažnai netgi sriubą verdasi iš konservuotų burokėlių. Visgi jei vertinate šviežią maistą, pirkite daržoves nedideliais kiekiais ir laikykite jas šaldytuve, tam skirtame apatiniame stalčiuje.
Obuoliai – dar viena sodo gėrybė, kuria norisi mėgautis kuo ilgiau. Tačiau obuoliams taip pat labai svarbi laikymo temperatūra. Kita svarbi išlaikymo sąlyga – tinkamas išdėliojimas. Žinovai pataria obuolius laikyti kartoninėse ar medinėse dėžėse, sudėjus juos trimis sluoksniais ir būtinai koteliais į viršų.
Jeigu turite laiko, galite kiekvieną obuolį suvynioti į popierių ir išdėlioti dėžėje taip pat būtinai koteliu į viršų. Jokiu būdu nerekomenduojama obuolių laikyti polietileninėje pakuotėje. Labiausiai jiems patiks laukti, kol juos sutriaukšite, šaldytuve, daržovių stalčiuje.