Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Kaip daržoves per žiemą laikydavo mūsų senoliai ir ko galime iš jų pasimokyti

Turbūt esate matę kaime rūsius, kurių tik stogeliai kaip kepurėlės kyšo iš žemės. Tokiuose rūsiuose mūsų protėviai daugybę amžių laikydavo daržoves iki pat vėlyvo pavasario. Miestiečiai šiais laikais tokios prabangos neturi, net jei užsiaugina savo daržovių soduose. Daugiabučių rūsiuose pabuvę bulvės, morkos ar obuoliai pavasario sulaukia susiraukšlėję kaip pintys. Tad kartais geresnis sprendimas yra tam kartui nusipirkti šviežių parduotuvėje.
Burokėliai
Burokėliai / 123RF.com nuotr.

Kadangi ruduo – pats derliaus metas, pasidomėjome, kokias gudrybes naudoja tie, kurie mėgsta namuose turėti šiek tiek atsargų.

Karšta vasara labai patiko moliūgams, kurie užderėjo ypatingai dideli. Jeigu gavote tokį pilvočių dovanų, o gal net kelis, siūlome juos laikyti virtuvėje, matomoje vietoje. Bus ir dekoro elementas, ir nesulauksite siurprizo, jei staiga pradės gesti. Kol nėra minusinės temperatūros, moliūgas gali pagyventi ir balkone, tačiau šiukštu ten jo nepamirškite, kai pradės šalti.

Prapjautą moliūgą reiktų suvartoti kuo greičiau, nes jie nelinkę ilgai laikytis – teks arba su draugais pasidalinti, arba moliūgienę visai giminei išvirti. Jeigu šaldiklyje turite vietos, galite užšaldyti supjaustytus gabaliukais moliūgus arba šaldyti jau paruoštą moliūgų tyrę, kurią vėliau galėsite panaudoti pyragams, sriuboms ar košėms gardinti.

Morkas ilgiau išlaikyti yra gana sunku, jei turite jų nemažą kiekį. Kilogramas šių daržovių puikiai tilps ir laikysis šaldytuve, daržovėms skirtame stalčiuje. Sudėkite jas į polietileninį maišelį, tačiau jo neužriškite, kad cirkuliuotų oras. Didesnius kiekius morkų sodininkai laiko rūsiuose, sukišę jas į drėgną smėlį – taip daržovės ilgiau nesuvysta, tačiau gali pradėti pūti. Todėl jei turite morkų perteklių, galite jų pasidžiovinti, kad turėtumėte po ranka įmesti į sriubą ar troškinį artėjant pavasariui. Dar vienas skanėstas – morkų kava, kurią galite pasigaminti ir skanauti žvarbiais žiemos vakarais.

Be bulvių išgyvena retas lietuvis, bet geriausia jomis mėgautis rudenį, kol yra šviežios ir vertingiausios. Artėjant pavasariui mažėja jų maistinė vertė, jos praranda prekinę išvaizdą, suvysta, pajuoduoja ir ima leisti daigus – ypač jei laikote jas šiltoje patalpoje.

Šios daržovės iš tiesų gana lepios. „Paragavusios“ minusinės temperatūros jos tampa saldžios, kadangi jose esantis krakmolas virsta cukrumi. Tiesa, jos vis dar tinkamos maistui, skirtingai nei pabuvusios saulėje, kai ima žaliuoti ir tampa nuodingos dėl jose atsiradusio nuodo solanino. Taigi patarimas toks – jei neturite vėsaus rūsio – pirkite tiek, kiek suvalgysite per savaitę.

Burokėlius sodininkai bando išlaikyti šviežius įvairiais būdais – „guldo“ į dėžes su pjuvenomis, svogūnų ar česnakų lukštais ir netgi volioja molyje. Vargu ar nors vienas iš šių būdų yra priimtinas šiuolaikiniam miesto gyventojui, kuris skubėdamas dažnai netgi sriubą verdasi iš konservuotų burokėlių. Visgi jei vertinate šviežią maistą, pirkite daržoves nedideliais kiekiais ir laikykite jas šaldytuve, tam skirtame apatiniame stalčiuje.

Obuoliai – dar viena sodo gėrybė, kuria norisi mėgautis kuo ilgiau. Tačiau obuoliams taip pat labai svarbi laikymo temperatūra. Kita svarbi išlaikymo sąlyga – tinkamas išdėliojimas. Žinovai pataria obuolius laikyti kartoninėse ar medinėse dėžėse, sudėjus juos trimis sluoksniais ir būtinai koteliais į viršų.

Jeigu turite laiko, galite kiekvieną obuolį suvynioti į popierių ir išdėlioti dėžėje taip pat būtinai koteliu į viršų. Jokiu būdu nerekomenduojama obuolių laikyti polietileninėje pakuotėje. Labiausiai jiems patiks laukti, kol juos sutriaukšite, šaldytuve, daržovių stalčiuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos