Jei esate šeimininkė
- Patiekalų pirmiausia pasiūlykite vyresniems svečiams.
- Sriubos ir gėrimų pilkite iš kairės sėdinčiojo pusės, kitų patiekalų paduokite iš dešinės.
- Švarias lėkštes dėkite iš dešinės, o nešvarias nuimkite iš kairės sėdinčiojo pusės.
Jei esate viešnia
- Nesiremkite į stalą alkūnėmis, tik riešais. Valgydama nesilenkite virš lėkštės.
- Servetėlę tieskite ant kelių, o pavalgiusi sulankstykite ir padėkite ant stalo.
- Duonos kąskite ne nuo visos riekės, bet laužkite po gabaliuką.
- Nepjaustykite bulvių peiliu, o atsignybkite šakute.
- Padažo pilkite ne ant garnyro, bet ant mėsos ar žuvies.
- Paukštieną valgykite peiliu ir šakute, spagečius – šakute ir šaukštu, laikomu kairėje rankoje.
- Prieš valgydama citrusinį vaisių, nulupkite jį ir išdalykite skiltelėmis, obuolį, kriaušę, persiką, nektariną pirmiausia supjaustykite skiltelėmis (jas galite imti rankomis), bananą nulupkite ir valgykite peiliu bei šakute, ananasų gabaliukus – šaukštu ir šakute.
Kaip laikyti taurę
- Taurė šampano, baltojo vyno ar vermuto laikoma už kojelės, kad gėrimas tarp delnų nesušiltų.
- Taurę raudonojo vyno galima laikyti taip, kad pirštai liestų stiklą – kūno temperatūros raudonasis vynas skaniausias.
- Taurę brendžio ne tik galima, bet ir reikia apglėbti delnu – tik taip šis taurus gėrimas atskleis visą savo kvapų puokštę.