Kaip gaminti naminę karamelę ir 2 pyragai su ja – obuolių ir sūrio

Karamelė – vienas mėgstamiausių ingredientų, naudojamų desertuose. Ypač tų, kurie mėgsta saldesnį ir intensyvesnį skonį. Karamelė daugeliui asocijuojasi su vaikyste, juk jos pagrindu gaminami ne vieni legendiniai saldainiai. Be to, tikriausiai ne vienas vaikystėje esame bandę ją gaminti ir patys – naminę karamelę valgėme šaukštais, tiesiai iš keptuvės, ar iš jos darydavome naminius saldainius.
Karamelinis biskvitinis pyragas su graikiniais riešutais
Karamelinis biskvitinis pyragas su graikiniais riešutais / Ievos Jonelytės nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, norint namuose pasigaminti karamelės įmantrių ingredientų neprireiks.

„Karamelei pagaminti užtenka vos kelių produktų: cukraus, sviesto bei riebios grietinėlės. Na, o jeigu ieškote įdomesnių skonių arba mėgstate ne tokius saldžius desertus, į karamelę įberkite žiupsnelį druskos. Tokiu būdu gausite pastaruoju metu pasaulyje itin pamėgtą sūdytą karamelę“, – teigia T.Lauvray.

Pasak jo, paprastai skiriamos dvi karamelės rūšys: kieta ir kreminė, skysta karamelė. Gaminant skystą karamelę – kepinant cukrų yra įpilama šiek tiek vandens, tuo tarpu ruošiant kietą karamelę šis ingredientas nereikalingas.

Vida Press nuotr./Tešla tepama karamele
Vida Press nuotr./Tešla tepama karamele

Gaminant svarbu atidumas

„Ruošiant klasikinę kreminę karamelę pirmiausiai keptuvėje ant nedidelės ugnies reikėtų pakaitinti cukrų. Tuomet į keptuvę įpilti šiek tiek vandens, padidinti ugnį iki vidutinės ir viską apie 4-5 minutes pakaitinti, kol gautas mišinys įgaus sodrią vario spalvą. Galiausiai į keptuvę pilama grietinėlė ir dedama sviestas. Supylus šiuos ingredientus viską nuolat maišykite, kai karamelė taps vientisos konsistencijos. Tuomet nukelkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite jai atvėsti“, – pasakoja ekspertas.

Vida Press nuotr./Karamelė
Vida Press nuotr./Karamelė

Kaip teigia T.Lauvray, karamelę gaminti reikėtų puode ar keptuvėje su storesniu dugnu – mat tokiu būdu kaitinamas cukrus nesudegs. Anot eksperto, gaminant karamelę nepatartina eksperimentuoti ir su cukrumi. Geriausią rezultatą gausite pasirinkę tradicinį baltąjį, rafinuotą cukrų. Jis pagamintas iš cukranendrių arba cukrinių runkelių, todėl lengvai tirpsta ir karamelės masė tampa itin tolygi. Neatsiejama karamelizacijos proceso dalis yra būtent cukrus. Šis procesas vyksta lėtai jį kaitinant.

Jei cukrų iškart tirpdysite aukštoje temperatūroje, jis degs.

Kaitinant cukrų galima ne tik pasigaminti karamelę, bet ir karamelizuoti įvairiausius kitus desertams ar pikantiškiems patiekalams reikalingus ingredientus: obuolius, apelsinų griežinėlius ir net svogūnus. Būtent dėl šios priežasties didelį dėmesį reikėtų skirti temperatūrai – jei cukrų iš karto tirpdysite aukštoje temperatūroje, jis degs, todėl karamelė ar kiti karamelizuojami ingredientai gali įgauti kartaus skonio.

Kur panaudoti karamelę?

„Naminę karamelę galima naudoti praktiškai visur: ja gardinti ledus, netgi pusrytinį jogurtą, granolą ar vaflius. Karamelė puikus ingredientas ir pertepant įvairiausius tortus, gardinant pyragus, keksiukus. Karamelės įmaišyti galima įmaišyti ir į creme brulee, panna cotta masę arba ja pagardinti braunius, įvairiausius kavos desertus. Karamelė puikiai dera prie riešutų, spragintų kukurūzų, obuolių, kriaušių, bananų, netgi moliūgų. Jeigu norite dar įmantresnio karamelės skonio ją galite pagardinti cinamonu ar anyžiumi“, – teigia ekspertas.

g-blogas.lt nuotr./Datulių pyragas su namine karamele
g-blogas.lt nuotr./Datulių pyragas su namine karamele

Galbūt skamba keistai, tačiau karamelei dar ypatingesnio skonio suteikia čiobreliai ar rozmarinas. Taip pagardinta karamelė puikiai dera prie įvairiausių desertų su riešutais. O jeigu karamelę pagardinsite į ją įtarkuodami šiek tiek apelsino žievelės, ji puikiai tiks skanauti su vaniliniais ledais.

T.Lauvray siūlo su šiuo ingredientu paeksperimentuoti namuose bei dalijasi keliais pora nuostabių receptų.

Karamelinis obuolių pyragas

Ingredientai:

tešlai:

  • 5 kiaušiniai;
  • 80 g cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 160 g miltų;
  • 10 g kepimo miltelių;
  • ½ arbat. šaukšt. sviesto.

pieniškam užpilui:

  • 150 ml pieno;
  • 200 ml plakamosios grietinėlės;
  • 200 ml kondensuoto pieno;
  • 1 valg. šaukšt. vanilės ekstrakto.

karameliniam užpilui:

  • 100 g cukraus;
  • 20 g sviesto;
  • 120 ml plakamosios grietinėlės.

obuolių įdarui:

  • 300 g obuolių;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus;
  • 20 g sviesto;
  • 300 ml plakamosios grietinėlės.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai paruoškite tešlą. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir išplakite iki standžių putų. Į plaktus baltymus suberkite cukrų ir švelniai, kad nesusprogdintumėte susidariusių oro burbuliukų, pamaišykite. Bemaišydami vieną po kito supilkite kiaušinių trynius bei vanilės ekstraktą.

2. Atskirame inde miltus sumaišykite su kepimo milteliais, suberkite mišinį į kiaušinius ir švelniai maišykite medine mentele, kol masė taps vientisa.

3. Apvalią, maždaug 26 cm skersmens, kepimo formą ištepkite sviestu, apibarstykite miltais ir supilkite paruoštą tešlą. Kepimo formą pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180°C, ir kepkite 25 minutes. Iškepusį pyrago pagrindo paviršių subadykite dantų krapštuku ir palikite atvėsti.

4. Dideliame dubenyje gerai išmaišykite visus pieniškam užpilui skirtus ingredientus: pieną, kondensuotą pieną, plakamąją grietinėlę bei vanilės ekstraktą. Paruošta mase padenkite atvėsusią tešlą ir šaldykite šaldytuve, kol užpilas sustings – mažiausiai 5 valandas.

5. Kol pyragas stingsta, paruoškite karamelės užpilą. Į nedidelę keptuvę suberkite cukrų ir pakaitinkite ant vidutinės kaitros. Kai cukrus visiškai ištirps, sudėkite sviestą ir pamaišykite. Sviestui ištirpus, keptuvę nukelkite nuo kaitros ir neskubėdami supilkite plakamąją grietinėlę. Pamaišykite, perkelkite keptuvę atgal ant viryklės ir maišydami kaitinkite dar 3 minutes. Kol susidariusi karamelė atvės, nulupkite obuolius, išpjaukite sėklas ir supjaustykite vaisius plonais griežinėliais.

6. Didelėje švarioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite paruoštus obuolius, viską apibarstykite cukrumi ir kepkite apie 2–3 minutes, kol obuoliai suminkštės, tačiau neperkepkite, kad neištižtų.

7. Plakamąją grietinėlę išplakite iki standumo, padenkite ja sutvirtėjusį pyrago pagrindą, ant viršaus išdėliokite keptus obuolius ir viską apšlakstykite karamele.

Soulfood.lt nuotr./Karamelinis obuolių pyragas su graikiniais riešutais
Soulfood.lt nuotr./Karamelinis obuolių pyragas su graikiniais riešutais

Nekeptas sūrio pyragas su karamele ir graikiniais riešutais

Ingredientai:

  • 200 g graikinių riešutų;
  • 180 g datulių be kauliukų;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto.

kremui:

  • 500 g kreminio sūrio;
  • 2 valg. šaukšt. medaus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
  • 50 g smulkintų graikinių riešutų;
  • 100 g saldžios grietinėlės;
  • 10 g želatinos.

karamelei:

  • 100 g cukraus;
  • 20 g sviesto;
  • 120 ml plakamosios grietinėlės.

pabarstymui:

  • 1 valg. šaukšt. smulkintų graikinių riešutų;
  • 2 valg. šaukšt. migdolų drožlių.

Gaminimas:

1. Iš vakaro užpilkite datules vandeniu ir palikite brinkti per naktį. Kitą dieną vandenį nupilkite ir gaminkite pyragą.

2. Graikinius riešutus apie 5-8 minutes paskrudinkite sausoje keptuvėje, o po to leiskite jiems atvėsti.

3. Skrudintus riešutus ir išbrinkusias datules sudėkite į elektrinį trintuvą, įpilkite šaukštelį vanilės ekstrakto ir viską sutrinkite. Paruošta mase išklokite apvalios kepimo formos dugną bei sieneles ir dėkite į šaldytuvą.

4. Želatiną užpilkite vandeniu ir palaukite, kol išbrinks.

5. Pakaitinkite saldžią grietinėlę, supilkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina ištirps.

6. Kreminį sūrį sumaišykite su medumi bei vanilės ekstraktu, tuomet suberkite smulkintus graikinius riešutus, grietinėlę ir viską gerai išmaišykite.

7. Paruoštą kremą supilkite ant atšaldyto ir sustingusio pyrago pagrindo ir vėl dėkite į šaldytuvą.

8. Nedideliame puodelyje išlydykite karamelei skirtą cukrų, tuomet įdėkite sviesto ir atsargiai išmaišykite. Kai sviestas išsilydys, nukelkite puodą nuo viryklės, įpilkite dalį plaktos grietinėlės, pamaišykite ir tik tuomet supilkite likusią plaktą grietinėlę. Puodą vėl uždėkite ant viryklės ir maišydami virkite apie 5 minutes.

9. Kai karamelė atvės, užpilkite ją ant atšalusio pyrago ir apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais bei migdolų drožlėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų