Visgi optimistiškai tikimės, kad jūsų šaldytuve galima rasti ir daugiau gėrio – gabaliuką sūrio, skardinę tuno ir alyvuogių bei vieną kitą daržovę. Na, ir pažiūrėkime, kaip pasitelkę išmonę galime pavaišinti netikėtus svečius, taip, kad visiems patiktų ir jūs nesugaištumėte daug laiko.
Čederis ir Parmezanas – skirtingu charakteriu pasižymintys, bet puikiai draugaujantys sūriai. Praturtinus jų kompaniją majonezu ir alyvuogėmis gausite puikų pagardą šalia skrebučių ar krekerių.
Sūrio ir alyvuogių užtepėlė
Reikės:
- 1 st. tarkuoto Čederio sūrio,
- 1 st. tarkuoto Parmezano sūrio,
- 120 g juodųjų alyvuogių,
- 100 g Kalamata alyvuogių,
- ½ st. majonezo,
- 2 pomidorų,
- 1 nedidelio svogūno,
- krekerių.
Gaminimas:
Svogūną ir juodąsias alyvuoges susmulkinkite ir suberkite į dubenį su tarkuotu abiejų rūšių sūriu. Sudėkite majonezą ir gerai viską išmaišykite. Gautą masę dėkite po šaukštelį ant krekerių. Papuoškite uždėdami po Kalamata alyvuogę ir gabaliuką pomidoro.
Tikriausiai teko ragauti keturių sūrių picos? Kiekvienas iš jų patiekalui padovanoja savo aromatą, na, o sujungus kelias sūrio rūšis užtepėlėje gaunasi unikalus ir turtingas skonis.
Šventinė sūrio užtepėlė
Reikės:
- 250 g sūrio „Philadelphia“,
- 2 st. tarkuoto Čederio sūrio,
- ½ st. tarkuoto Parmezano sūrio,
- 1 st. majonezo,
- ½ st. pakepintų ir sumaltų graikinių riešutų,
- ¼ arb. š. kajeno pipirų padažo.
Gaminimas:
Į smulkintuvo įndą sudėkite visus produktus ir dideliu greičiu išsukite iki vientisos masės. Padėkite į šaldytuvą bent valandai. Atšalusį tepkite ant ant krekerių ar duonelės trapučių ir ragaukite.
Marinuotos paprikos ir sūris sudaro puikią skonių komandą daugelyje patiekalų. Užtepėlė – ne išimtis.
Sūrio ir paprikų užtepėlė
Reikės:
- 400 g Čederio sūrio,
- 120 g konservuotų paprikų,
- 1/3 st. majonezo,
- 1 mažo svogūno,
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Sūrį sutarkuokite. Svogūną ir paprikas smulkiai supjaustykite. Visus produktus sumaišykite su majonezu, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir tepkite ant krekerių, duonelių, trapučių ar vaflių.
Jeigu šaldytuve turite kale lapinių kopūstų, užtepėlė yra dar vienas būdas panaudoti šį labai vertingą daržovę. Juk ne veltui kale kopūstai vadinami maistinių medžiagų bomba ar vegetarų jautiena.
Užtepėlė su lapiniais kopūstais ir majonezu
Reikės:
- 150 g lapinių kopūstų,
- 2 kiaušinių,
- žiupsnelio druskos,
- 2 skiltelių česnako,
- 1 st. majonezo,
- ½ citrinos sulčių.
Gaminimas:
Lapinius kopūstus nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Supjaustykite ir sudėkite į smulkintuvą kartu su majonezu, druska, citrinos sultimis bei česnaku. Išplakite iki vientisos masės. Sumaišykite su smulkiai kapotais kiaušiniais ir tepkite ant baltos duonos ar krekerių.
Kiaušiniai, avokadas ir majonezas – visada draugaujantis derinys. Ir šaldytuve šių produktų dažniausiai galima rasti. Tad pasiūlę tokią užtepėlę svečiams neprašausite.
Avokado ir kiaušinių užtepėlė
Reikės:
- 3 kiaušinių,
- 1 avokado,
- 3 valg. š. majonezo,
- 1 valg. š. citrinos sulčių,
- žiupsnelio krapų,
- mažo žiupsnelio česnakų miltelių,
- mažo žiupsnelio kajeno pipirų,
- druskos pagal skonį.
Gaminimas:
Kiaušinius kietai išvirkite ir dėkite į smulkintuvą su avokadu, majonezu bei visais prieskoniais. Išplakite iki vientisos masės. Skanaukite su trapučiais.
Špinatų užtepėlė
Reikės:
- 1 st. majonezo,
- 1 st. grietinės,
- 300 g šaldytų arba šviežių špinatų,
- po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Špinatus suberkite į maisto smulkintuvą, sudėkite majonezą bei grietinę, pagardinkite prieskoniais ir išplakite iki vientisos masės. Patiekite su baltos duonos skrebučiais.
Kaip paprastą duonos skrebutį paversti traškančiu gardėsiu? Jungtinės prieskoninių žolelių ir majonezo pajėgos gali padaryti tikrus stebuklus. Plonai užtepkite gardžiai kvepiantį žalią kremą ant duonos ir mėgaukitės!
Prieskoninių žolelių užtepėlė
Reikės:
- 1/2 st. majonezo,
- saujos šviežio baziliko,
- saujos šviežių petražolių,
- saujos krapų,
- žiupsnelio mėtų,
- 1/2 arb. š. tarkuotos citrinų žievelės,
- 1 arb. š. citrinų sulčių,
- druskos pagal skonį,
- maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Visas prieskonines žoleles sudėkite į maisto smulkintuvą kartu su majonezu bei likusiais ingredientais ir išplakite iki vientisos masės. Ragaukite su krekeriais ar skrebučiais.
Net neabejojame, kad visiems patiks - skanaus!