Kaip pastebi prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, kai kurie maisto produktai mūsų visuomenėje per daug demonizuojami, tačiau per šventes nereikia bijoti paragauti baltos mišrainės ar liežuvio su majonezu.
Į ką atkreipti dėmesį perkant?
Pasak jos, maistas, nors ir riebesnis už kasdienį, ant velykinio stalo neturėtų gąsdinti net tų, kurie itin skrupulingai riboja savo mitybą: „Visais laikais majonezo ingredientai buvo natūralūs produktai, kurių kiekvienas atlieka tam tikrą funkciją. Aliejaus (iki 80 proc.) dedama, kad produktas būtų stabilus, kiaušinio trynio – tam, kad aliejus gerai pasiskirstytų, o actas reikalingas rūgštingumui sureguliuoti.“
Reikia įvertinti, ar majoneze nėra labai daug sudėtinių dalių, svarbu, kad būtų kuo mažiau maisto priedų.
Žinoma, vartojant majonezą, kaip ir visus riebius produktus, pageidautinas saikas. „Rečiau juo mėgautis turėtų sergantys nutukimu, cukriniu diabetu ar turintys polinkį sirgti širdies bei kraujagyslių ligomis, nes majonezas – kaloringas produktas. Jei pasirenkamas pamažinto riebumo majonezas, vertėtų atidžiai paskaityti jo etiketę, nes dažnai tokiuose pramoniniu būdu gamintuose padažuose gali būti nemažai priedų: skonio stipriklių, konservuojančių komponentų. Todėl reikia įvertinti, ar majoneze nėra labai daug sudėtinių dalių, svarbu, kad būtų kuo mažiau maisto priedų“, – pataria gydytoja dietologė.
Ji priduria, kad naudingiau būtų saikingai vartoti nepamažinto riebumo majonezą , kuris pagamintas iš tradicinių ingredientų, išskyrus tuos atvejus, kai žmogui yra griežtai draudžiamas didesnis riebalų kiekis.
Naminio majonezo variantai
Beje, ar žinojote, kad majonezo nesunkiai galima pasigaminti patiems? O ieškantys naujų skonių ar besimaitinantys veganiškai, gali jį ruošti iš avokadų, turinčių daug augalinės kilmės riebalų, kuriuose daug polinesočiųjų omega-3 rūgščių, itin naudingų organizmui.
Pasak dr. E.Gavelienės avokadai yra puikus karotenoidų, svarbių mūsų regėjimui, šaltinis. Taip pat juose gausu vitaminų C ir E, mineralų: kalio, cinko, mangano, seleno, folio rūgšties, kuri svarbi baltymų apykaitai – ji būtina ne tik besilaukiančioms moterims, bet ir vaikams, kitiems suaugusiems. Be to, avokaduose yra augalinių sterolių – tai medžiagos, svarbios lėtinių uždegimų organizme slopinimui. „Tiesa, dėl kryžminės alerginės reakcijos pavojaus avokadų reikėtų vengti žmonėms, kurie yra alergiški melionams, arbūzams ar moliūgams“, – pastebi ji.
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo namie pasigaminti klasikinio ir veganiško majonezo – jie pavyks net nemėgstantiems gaminti ar neturintiems patirties. „Tik svarbu naudoti vienodos temperatūros komponentus, be to, geriau, kad aliejus būtų neutralaus skonio. Pasigamintą majonezą reikėtų suvartoti per 2–3 dienas.“ - pastebi ji.
Naminis klasikinis majonezas
Ingredientai:
- 1 kiaušinio trynys;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 200 ml aliejaus (švelnaus skonio);
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių miltelių;
- po žiupsnelį druskos ir pipirų.
Gaminimas:
Viską sudėkite į indą ir išplakite rankiniu trintuvu iki grietinės tirštumo konsistencijos.
Veganiškas avokadų majonezas
Ingredientai:
- 2 prinokę avokadai;
- 2 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- 1 arbat. šaukšt. garstyčių miltelių;
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Visus komponentus, išskyrus aliejų, sutrinkite trintuvu iki kreminės konsistencijos, tada pilkite aliejų ir dar kartą neilgai paplakite, kad viskas gerai susimaišytų.