Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, populiariausi yra didieji persimonai ir ankstyvieji plokštieji, šiek tiek primenantys pomidorus. „Pardavimų piką persimonai pasiekia lapkričio mėnesį. Šie vaisiai – puikus būdas suteikti egzotiško skonio kasdieniam rudens racionui“, – sako J.Sabaitienė.
Sakoma, kad persimonai yra kilę iš Kinijos ir Japonijos, tačiau šiuo metu jie paplitę iki pat Šiaurės Amerikos. Ryškiai oranžinės spalvos vaisiai populiarūs visame pasaulyje. Ir tai lemia ne tik itin savitas jų skonis, bet ir nauda organizmui.
Skanūs vieni ir įvairiuose deriniuose
Persimonus galite valgyti vienus – jie gali tapti puikiu užkandžiu, jei jaučiatės pavargę prie darbo stalo. Taip pat, jei sportuojate, pravartu po treniruotės suvalgyti persimoną – papildysite energijos rezervus ir kartu gausite naudingųjų medžiagų. Persimonai gali būti ir puikus sveikas desertas pietums pabaigti. Dėl jų saldaus skonio tikrai nenorėsite daugiau saldumynų.
Tačiau į kasdienį valgiaraštį persimonus galite įtraukti daugybe skirtingų būdų. Lengvai pasigaminsite egzotiškų vaisių salotas, jei kubeliais supjaustysite ir sumaišysite persimonus, ananasus ir mangus. Ananasų rūgštumas puikiai papildys saldųjį persimoną.
Kaip gaminti
1. Nulupkite ir supjaustykite avokadą kąsnio dydžio kubeliais. Apšlakstykite arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių. Nulupkite persimonus ir supjaustykite tokio paties dydžio kaip avokadas kubeliais. Plonai nuskuskite keletą citrinos žievelės juostelių.
2. Į dubenį kartu sumaišykite likusias citrinų sultis, alyvuogių aliejų, garstyčių miltelius ir druską. Gautu padažu apšlakstykite avokado ir persimono kubelius.
3. Pasiruoškite salotų dubenį, į jį pridėkite mėgstamų salotų lapų, ant viršaus suberkite persimonų ir avokadų kubelius. Ant salotų berkite maltus juoduosius pipirus, gardinkite citrinos žievele ir trupučiu petražolių. Prieš patiekdami, nesusigėrusį salotų padažą nupilkite.
Suskleisti
Galite paruošti ir spalvotą vaisių karpačio. Supjaustykite plonomis skiltelėmis obuolį, melioną ir kietą ankstyvąjį persimoną. Galite papildyti ir kitais mėgstamais vaisiais. Gražiai išdėliokite vaisių juosteles lėkštėje, išspauskite šiek tiek žaliosios citrinos sulčių ir pabarstykite truputį vanilės miltelių. Tik nepamirškite, kad tokiu patiekalu reikėtų mėgautis iš karto, kol neišsiskyrė vaisių sultys.
Ingredientai
Datulės:
4.00 vnt. (be kauliuko; galite dėti daugiau ar mažiau)
Kaip gaminti
Visus ingredientus sudėkite kartu ir suplakite iki vientisos konsistencijos.
Suskleisti
Persimonai taip pat valgomi virti, iš jų galima pagaminti aromatingas uogienes ar džemus. Su persimonais tinka valgyti ir kitus patiekalus, pavyzdžiui, blynelius. Jie puikiai derės su karamelizuotais persimonais. Apkepkite kietesnių persimonų ketvirčius keptuvėje su šiek tiek sviesto, apibarstykite ruduoju cukrumi ir palepinkite savo skonio receptorius.
Kaip išsirinkti tinkamą vaisių
Jei sudvejojote, kaip išsirinkti geriausio skonio persimonus, J.Sabaitienė pataria atkreipti dėmesį į jų rūšį. Mažesni ir plokštesni ankstyvieji persimonai paprastai būna kietesni ir traškesni, tačiau saldesnio skonio. Jis gali turėti ir vanilės poskonį.
Vida Press nuotr./Persimonai
Jei vaisiai ne iki galo sunokę, dėl didelio taninų kiekio valgant apima specifinis jausmas. Didieji persimonai gali turėti ir savotiško karstelėjimo. Tačiau jei juos šiek tiek panokinsite namie, taps itin švelnaus skonio ir minkštos tekstūros.
Sunokinti persimonus nesudėtinga, jei palaikysite juos popieriniame maišelyje kartu su obuoliais.
Sunokinti persimonus nesudėtinga, jei palaikysite juos popieriniame maišelyje kartu su obuoliais. Vis dėlto vaisių ekspertė pataria nelaikyti persimonų kambario temperatūroje ilgiau kaip porą dienų, ypač jei norite mėgautis traškesniu persimonu.
Vaisių ekspertė J.Sabaitienė pateikia ir salotų su persimonais receptą.
Pipirnių salotos su persimonais ir pūstais ryžiais
Ingredientai:
- 2 valg. šaukšt. sojos padažo;
- 2 valg. šaukšt. sezamų aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. medaus;
- 0,5 žaliosios citrinos sulčių;
- 100 g ilgųjų ryžių;
- 50 g lazdynų riešutų;
- sauja pipirnių;
- 1 persimonas;
- druskos.
Gaminimas:
1. Iš sojos padažo, medaus ir sezamų aliejaus sumaišykite padažą.
2. Ryžius per naktį pamirkykite šaltame vandenyje, nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Plonu sluoksniu suberkite ant kepimo skardos ir kepkite 12 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
3. Lazdynų riešutus pakepinkite orkaitėje 7 minutes. Leiskite jiems atvėsti, tuomet perpjaukite per pusę.
4. Nuplaukite pipirnes ir nuskabykite lapelius. Persimoną supjaustykite griežinėliais, o tuomet trikampiais. Pipirnes ir persimoną sudėkite į dubenį.
5. Užberkite lazdynų riešutus ir išpūstus ryžius, pabarstykite druska ir apliekite padažu.
Jūsų dėmesiui – dar keli receptai su persimonais:
Ingredientai
Kokosų drožlės:
1.00 valg. š. (nesaldintų; ir dar trupučio pabarstymui)
Kaip gaminti
1. Kokosų pieną ir vandenį pilkite į nedidelį puodą, įberkite žiupsnelį druskos, suberkite avižinius dribsnius ir kokoso drožles. Kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol užvirs, kartais pamaišydami.
2. Kai užvirs, kaitinkite dar minutę, tada nukelkite nuo ugnies ir leiskite pastovėti minutę.
3. Kol košė brinksta, persimoną supjaustykite smulkiais kubeliais.
4. Košę sukrėskite į dubenėlį, apiberkite persimono kubeliais, trupučiu kokoso drožlių ir mėgaukitės nedelsdami.
Suskleisti
Ingredientai
Salotos:
160.00 g (įvairių rūšių mišinio)
Mandarinai:
0.50 vnt. (išspaustos sultys (apie 1 šaukštas) ir nutarkuota žievelė (apie 1 šaukštelis); padažui)
Garstyčios:
1.00 valg. š. (kupinas; neaštrių; padažui)
Medus:
1.00 valg. š. (padažui)
Druska:
1.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti
1. Persimoną supjaustykite riekelėmis, avokadą supjaustykite plonais griežinėliais, sūrį sutrupinkite.
2. Citrusiniam padažui šluotele sumaišykite aliejų, citrinų ir mandarinų sultis, medų ir garstyčias. Maišykite šluotele iki emulsijos konsistencijos.
3. Lėkštėje sudėliokite salotų lapus, avokado griežinėlius, kumpį*, užberkite uogų ir užberkite sūrio. Jeigu naudojate uogų druską, pabarstykite salotas uogų druska.
4. Salotas pašlakstykite padažu ir pabarstykite turimais žalumynais (aš naudojau builį).
*Esant poreikiui, galima kumpį lengvai pakepti keptuvėje arba ant kepimo popieriumi išklotos skardos orkaitėje. Kad orkaitėje keptos kumpio riekelės būtų lygios ir nesigarbanotų, jas dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, užtieskite kitu kepimo popieriaus lapu ir uždėkite svorio – pvz., skardą.
Suskleisti
Ingredientai
Jogurtas:
300.00 ml (natūralaus, geriausiai – tiršto ir riebaus graikiško)
Medus:
2.00 arbat. š. (arba pagal skonį; skysto)
Pistacijos:
1.00 valg. š. (nesūdytų, stambiai sukapotų)
Kaip gaminti
1. Jogurtą gerai išsukite plakimo šluotele, kad būtų purus ir lengvas, be jokių gumuliukų. Padalinkite jį į 2 dubenėlius.
2. Persimonus nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Dėkite jas ant jogurto.
3. Pašlakstykite jogurtą ir persimonus skystu medumi, pabarstykite pistacijomis, užberkite po mažą žiupsnelį druskos (nebūtina, bet sustiprins skonių derinį).
Valgykite iškart!
Suskleisti
Ingredientai
Persimonai:
4.00 vnt. (dideli, labai gerai sunokę: tamsiai oranžiniai, spustelėjus – minkšti)
Cukrus:
200.00 g (galima naudoti rudąjį)
Brendis:
50.00 ml (arba viskio; galima ir nepilti)
Džiovinti vaisiai:
1.00 sauja (mėgstamų - labiausiai tinka razinos, džiovintos datulės, abrikosai; jei stambūs, susmulkintų)
Kaip gaminti
1. Sviestu ištepkite stačiakampę kepimo formą ir išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.
2. Nulupkite persimonus ir petrinkite minkštimą per sietelį arba sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki tyrės konsistencijos (jei liks gabaliukų, nieko tokio).
3. Sviestą išlydykite ir leiskite pravėsti iki kambario temperatūros.
4. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinius bei cukrų iki baltumo, muškite po vieną visus kiaušinius, kiekvienąsyk išsukdami, kad gautumėte vientisą masę. Supilkite persimonų tyrę bei alkoholį (jei naudojate).
5. Atskirame dubenyje sumaišykite persijotus miltus, prieskonius, kepimo miltelius bei druską. Per 3 kartus visą sudėkite viską į skystųjų ingredientų mišinį, kaskart atsargiai, tačiau gerai išmaišydami.
6. Gautą tešlą sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą arba, kol į pyrago vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
7. Leikite kiek pravėsti, išimkite iš kepimo formos, pjaukite ir skanaukite!
Suskleisti
Ingredientai
Kiaušiniai:
3.00 vnt. (kambario temperatūros, baltymai ir tryniai atskirti)
Sviestas:
1.00 arbat. š. (kepimo formai ištepti)
Kaip gaminti
1. Abu persimonus nulupkite, vieną supjaustykite griežinėliais, kitą nedideliame dubenėlyje sutrinkite šakute iki tyrelės. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros. Apvalią kepimo formą kruopščiai ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais.
2. Dideliame dubenyje išsukite kiaušinių trynius ir cukrų iki baltumo. Įmaišykite ir jogurtą, persimono tyrelę bei vanilės esenciją. Suberkite persijotus miltus, kepimo miltelius ir lengvai išmaišykite, kad neliktų sausų produktų.
3. Atskirame dubenyje iki standumo išplakite baltymus su druska. Šį plakinį dėkite į tešlą ir atsargiai, lengvais judesiais išmaišykite.
4. Dėkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių ir apdėliokite persimono griežinėliais.
5. Kepkite apie 30 min., kol parus, o į pyragą įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas.
6. Atsargiai išimkite iš kepimo formos, atvėsinkite ir pabarstykite cukraus pudra. Skanaus!
Suskleisti
Ingredientai
Muskatas:
0.25 arbat. š. (malto ar tarkuoto)
Persimonai:
3.00 vnt. (jei labai dideli, naudokite 2)
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros. Keksiukų formą ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Į dubenį išsijokite miltus, cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, muskato riešutą, kepimo sodą ir druską.
2. Supilkite aliejų, cukrų, linų sėmenis ir vanilę, plaktuvu plakite maždaug 4–5 minutes. Į gautą plakinį pilkite išsijotus birius produktus. Lengvai sumaišykite visus produktus.
3. Nulupkite ir sutarkuokite persimonus. Juos berkite į tešlą. Galiausiai berkite kviečių gemalus, viską lėtai ir kruopščiai išmaišykite. Tešlą tolygiai paskirstykite į formeles. Kepkite apie 25 min., vis įkišdami medinį pagaliuką ir tikrindami, kada bus sausas.
4. Išimtus iš orkaitės keksiukus palikite 5 min. atvėsti, tada išimkite iš formos ir palaukite kol visai atvės.
Suskleisti
DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA