Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išvirti skaniausią sriubą iš žuvies?

Sriubos – vienas populiariausių pietų ar vakarienės valgių visame pasaulyje. Garuojanti sriuba sušildo, pamalonina skrandį, suteikia organizmui reikalingų medžiagų bei suteikia sotumo jausmą. Žuvies sriubos, arba kitaip – žuvienės – yra mėgstamos visame pasaulyje. Joms gaminti naudojamos įvairiausių rūšių žuvys bei jūros gėrybės. Aptarsime, kodėl šios sriubos yra naudingos mūsų organizmui ir kaip išsivirti pačią skaniausią žuvies sriubą.
Žuvienė
Žuvienė / Fotolia nuotr.

Žuvies sriuba – vitaminų ir mineralų šaltinis

Žuvies sriuba – skanus, skrandį sušildantis patiekalas, išsiskiriantis gausiomis skoninėms savybėmis. Be to, daugelyje žuvų rūšių yra daug organizmui būtinų maistinių medžiagų, tokių kaip omega-3 riebalų rūgštys ir aukštos kokybės baltymai. Omega-3 riebalų rūgštys – nepakeičiamo stiprinant imunitetą. Šios ypatingos rūgštys ne tik gerina bendrą organizmo būklę, stiprina kaulus, mažina nuovargį, silpnumą, bet ir padeda išvengti uždegimų organizme ir juos sumažinti. Omega-3 riebalų rūgštys padeda organizmui kovoti su įvairiais virusais ir infekcijomis, taip pat apsaugo nuo širdies ligų. Žuvyse taip pat yra vitaminų A, B ir D, kurie vaidina svarbų vaidmenį kovojant su infekcijomis ir virusais. Žuvies produktuose galima rasti ir mikroelementų, tokių kaip jodo, magnio, seleno bei kalio ir kalcio, stiprinančių kaulus, plaukus, nagus, taip pat apsaugančių organizmą nuo įvairių ligų.

Sriuba taip pat turi sveikatai naudingų savybių, ypač kuomet sriubos ingredientai, tokie kaip žuvis, turi daug vitaminų ir mineralų. Įprastai sriubos – liesas, vitaminingas maistas, tinkamas tiek pietums, tiek vakarienei. Nors kai kurie sriubos ingredientai gali turėti įtakos sriubos liesumui (grietinėlės pagrindu pagamintose sriubose gali būti ypač daug riebalų ir kalorijų), dauguma jų yra puiki priemonė norint lengvai pavalgyti, neapkrauti skrandžio ir palaikyti gražias kūno formas. Be to, sriuba suteikia sotumo jausmą ir apsaugo žmones nuo persivalgymo. Kadangi sriuboje yra tiek daug vandens, vanduo užpildo skrandį, bet neapdovanoja kūno papildomais kilogramais. Daktarė Barbara Rolls atliko tyrimus Penn State universitete, kurie įrodė, jog žmonės, kurie valgė didesnį kiekį kalorijų turintį troškinį ir žmonės, kurie valgė mažiau kalorijų turinčią sriubą, jautė lygiai tokį patį sotumo jausmą*.

Fotolia nuotr./Žuvienė su ryžiais ir salierais
Fotolia nuotr./Žuvienė su ryžiais ir salierais

Sriuba (jei ji nėra pernelyg karšta) yra tinkama skrandžiui, lengvai virškinasi. Taip pat sriubos padeda palaikyti hidrataciją. Žiemos metu neretai geriame mažiau skysčių, nei reikėtų. Nors lauke gali būti nekaršta ir mes neprakaituojame, vis tiek prarandame skysčius kasdienės veiklos metu. Kadangi sriubos dažniausiai yra skysto pavidalo, jas valgant išliekame hidratuoti ir kartu sotūs. Beje, sriubos ne tik apsaugo nuo dehidratacijos, bet daro gerą darbą mūsų imuninei sistemai. Sriubos gali padėti išvengti peršalimo ir gripo, taip pat jos yra puikios pagalbininkės jau susirgus. Tyrimai* rodo, kad sriubos gali padėti išvengti peršalimo, ypač jei jose yra šviežio česnako, svogūnų, salierų ir morkų.

Gardžios žuvienės paslaptys

Žuvies sriubos yra lengvai gaminamos ir turi vieną didelį pliusą: žuvies sriubos ir sultiniai yra puikus būdas panaudoti likusias žuvies dalis po žuvies virimo ar kepimo: kaulus, galvas, uodegas. Paruoškite žuvies sultinį naudodami šias žuvies dalis pavirindami jas prieš įdedant į vandenį kitus ingredientus. Žuvies atsargos užtikrina, kad iš žuvies ar jūros gėrybių išgautumėte ne vieną, o kelis patiekalus ir taip sutaupytume bei neišmestume maisto.

Prieš ruošiant žuvies sriubą, reikia žinoti keletą pagrindinių sriubos ruošimo gudrybių, kurios padės paruošti puikaus skonio sriubą.

Visų pirma, pradėkite nuo žuvies sriubos pagrindų. Praktiškai bet kokios sriubos (ar troškinio) pagrindas yra tas pats – mėsa arba žuvis. Norint paruošti puikią žuvies sriubą, galima naudoti tiek žuvies filė, tiek, kaip minėjome anksčiau, kitas žuvies dalis. Tiesa, prieš apverdant tokias žuvies dalis būtina įsitikinti, jog jos – tinkamai išdarinėtos ir nesuteiks žuvies sultiniui kartumo ar kitų nemalonių skonių. Žuvies sultiniui labai tinka įvairios smulkios žuvelės, pavyzdžiui, ešeriai, raudės, stintos ir panašiai. Jei pasirinkote virti sriubą su žuvies filė, neįtikėtiną skonį žuvies sriubai suteiks žuvies filė pakepimas. Apkepkite žuvies filė (lašišos, menkės, ešerio, upėtakio ir kitų žuvų filė) aliejuje ir tik tuomet įdėkite gabalėlius į verdantį vandenį. Jeigu žuvys yra riebesnės (pavyzdžiui, unguriai, lašiša), vandens galima įpilti daugiau, nes žuvų skonis yra intensyvesnis.

Užvirus vandeniui su žuvimi, pradėkite ruošti kitus sriubos ingredientus. Jei tai daržovės, visas daržoves supjaustykite kubeliais ir prieš dedami į sriubos vandenį patroškinkite svieste ar alyvuogių aliejuje, kol jos suminkštės. Maisto ekspertė, kulinarijos knygų autorė Molly Watson teigia, jog vienas iš pagrindinių darbų norint išvirti bet kokio tipo sriubą (taip pat ir žuvienę), yra suteikti sriubai aromatingumo, pasitelkus įvairias daržoves.*

Fotolia nuotr./Soti žuvienė
Fotolia nuotr./Soti žuvienė

,,Pasirūpinkite, kad jūsų sriuboje būtų svogūnų, porų, česnakų, salierų ir morkų – šios daržovės kiekvienai sriubai priduos gardaus, kiek aštresnio skonio bei užburiančio aromato“, – atkreipia dėmesį specialistė. Pasūdykite vandenį, kuriame verda žuvis bei daržovės (nepersistenkite, nes druska turi daug natrio, kuris nėra naudingas organizmui), įmeskite lauro lapelį, kelis pipirus. Įmeskite nedideliais gabaliukais pjaustytas bulves ar saują ryžių ir pavirkite, kol jie dar bus minkšti, bet dar kiek kietoki. Daržoves pavirti reikėtų apie 10 minučių.

Paskutiniai akcentai

Pridėkite į sriubą ką nors netikėto, paeksperimentuokime. Sriubos slaptuoju ginklu gali tapti net ančiuvių filė, suteiksianti sriubai unikalaus, pikantiško skonio. Žuvienė gali būti originali, todėl norint jai suteikti išskirtinio skonio, galima panaudoti įvairius egzotiškumo suteikiančius ingredientus: karį, imbierą, peletrūną, rozmariną, sojos padažą bei kitus produktus. Atminkite, kad turite būti kantrūs ir virti žuvies sriubą tik ant nedidelės ugnies, kad žuvies sriuba nepradėtų putoti ir kad sriuba išliktų kuo švaresnė, skaidresnė. Išvirtą ir uždengtame puode jau pastovėjusią žuvienę tiekite nedelsiant, nes pasistovėjusi sriuba gali tapti pernelyg tiršta.

Nepamirškite pabaigoje papuošti žuvies sriubos. Vienas iš pavojų gaminant ką nors ilgesnį laiką yra tai, kad verdami galite prarasti keletą ryškiausių skoninių savybių. Norėdami sriubai suteikti skonių, prieš pat tiekdami sriubą, būtinai įdėkite ką nors, kas papuoštų patiekalą ir suteiktų ryškesnį skonį. Puikūs variantai: šviežios petražolės, skrudintos duonos trupiniai, citrinos sulčių spaudimas, o galbūt net, pagal poreikį, keli šaukšteliai grietinės. Leiskite savo vaizduotei būti jūsų vadovu, ir tikrai mėgausitės gardžia žuvies sriuba.

Siūlome jums išbandyti vieną iš šių dviejų žuvienių receptų:

Tradicinė žuvienė tradicinis žuvies sriubos variantas, kuris negali nepavykti

Ingredientai:

  • 300-500 g žuvies filė;
  • 1 kg smulkios žuvies;
  • 1-2 svogūnai;
  • Petražolės šaknis;
  • 1-2 lauro lapai;
  • 5-6 žirneliai;
  • Pipirai;
  • Druska;
  • Morkos;
  • Bulvės;
  • Peletrūnas;
  • Bazilikas.

Gaminimo būdas:

Geriausia žuvienė gaunasi iš: а) šviežios, b) upinės, c) smulkios žuvies. Sultiniui galima naudoti ir smulkią jūrinę žuvį. Šią žuvį reikia virti iki visiško suvirimo – skaičiuojant 1 kg žuvies 1-1,5 litrų vandens – po to ją negailestingai išmesti. Gautą viralą perkošti ir pastatyti ant mažos ugnies, įdėjus svogūną, petražolės šaknį, lauro lapus, pipirų žirnelius, druską.

Po 20-30 minučių įdėkite supjaustytas šiaudeliais morkas ir bulves, peletrūną ir baziliką (šviežius ar džiovintus). Dar po 5-7 minučių sudėkite žuvies filė gabalus. Čia galite naudoti menkę, upėtakį, sterką. Filė virkite kelias minutes. Kuo daugiau ir įvairesni prieskoniai, tuo geresnė žuvienė. Ir filė neturi būti per mažai; po du gabalus į kiekvieną lėkštę.

Atskirame inde karštu sultiniu užpilkite kelis šafrano siūlelius ir supilkite į nuo ugnies nuimtą puodą. Žuvienė taps aromatinga ir auksinės spalvos. Įmeskite į puodą gabalą sviesto, leiskite viralui pastovėti 3-4 minutes ir patiekite, užbarstę krapų ir svogūnų laiškų.

Pikantiška žuvienė kiek pikantiškesnis žuvies sriubos variantas, kuriame atsiskleidžia netikėti patiekalo deriniai

Ingredientai:

  • Morkos, 1 vnt.;
  • Pankolio šaknis, 2 v. šaukštai;
  • Salieras, 3 v. šaukštai;
  • Svogūnas, 1 vnt.;
  • Pomidoras, 2 vnt.;
  • Česnakas, 1 skiltelė;
  • Daržovių sultinys, 1 l;
  • Alyvuogių aliejus, pagal skonį;
  • Citrinos sultys, 2 v. šaukštai;
  • Jūrinė lydeka, 150 g;
  • Pupelės, 200 g;
  • Karis, 1 a. šaukštelis;
  • Malti pipirai, pagal skonį;
  • Žuvies padažas, 1 v. šaukštas;
  • Druska (pagal skonį).

Gaminimo būdas:

Keletas pastabų prieš pradedant virti žuvienę: verdame keturiems asmenims pavalgyti; receptui reikės virtų baltųjų pupelių. Pirmiausia paruošiame daržoves – smulkiai supjaustome. Šiuokart nusprendėme susmulkinti daržoves tiesiog skustuku (daržoves supjaustyti plonomis riekelėmis taip pat galima specialios pjaustyklės pagalba). Taip susmulkiname morką ir keletą šaukštų pankolio šaknies, saliero stiebelį supjaustome šiaudeliais, svogūną ir skiltelę česnako susmulkiname įprastai, pomidorą – kubeliais.

Puode užverdame apie 1l l daržovių sultinio (žinoma taip pat puikiai tinka ir žuvies sultinys). Į įkaitintą keptuvę pilame šlakelį alyvuogių aliejaus, suberiame smulkintus sovgūną ir česnako skiltelę, Nedelsiant sudedame ir kitas smulkintas daržoves: morką, pankolio šaknį, salierą. Patroškiname 5 min.

Tuomet pridedame pomidorą ir žiupsnelį šviežiai tarkuotos apelsino žievelės, daržoves patroškiname dar 4 min. Keptuvės turinį sudedame į puodą su daržovių sultiniu, pagardiname citrinos sultimis, druska, šviežiai maltais pipirais, žuvies padažu, arbat. šaukšteliu kario, verdame dar 4 min.

Tuomet į sriubą sudedame virtas pupeles ir gabalėliais pjaustytą žuvies filė, virsime vos 5 min., kadangi žuvis puikiausiai išverda per šį trumpą laiką. Pagardiname sriubą šviežiomis petražolėmis ir krapais.


Šaltiniai:

Cyntia Myers, ,,What Are the Benefits of Eating Soup?“, Livestrong, https://www.livestrong.com/article/254373-what-are-the-benefits-of-eating-soup/

Molly Watson, ,,7 Secrets to Simple, Slurpable Soups“, Thespruceaats, paskelbta 2019 m. birželio 27 d. https://www.thespruceeats.com/secrets-to-simple-slurpable-soups-4012573

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas