Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip įtikti net išrankiausiems valgytojams? „Maximos“ maisto gamybos ekspertė įvardijo, kaip sumaniai ir nebrangiai paruošti vaiko užkandžius ekskursijai

Daugelio mokyklinukų mokslo metai simboliškai užbaigiami bendraklasių išvykomis – mažyliai arčiau, vyresni tolėliau, tačiau bet kokio amžiaus vaikus auginantiems tėvams ramybės neduoda klausimas – kaip sumaniai sudėti užkandžių dėžutę, kad išalkęs vaikas galėtų pasistiprinti ne tik skaniai, bet ir subalansuotai, maistingai bei įvairiai?
Didesnę pietų dėžutės dalį turėtų sudaryti daržovės, vaisiai ir grūdiniai produktai
Didesnę pietų dėžutės dalį turėtų sudaryti daržovės, vaisiai ir grūdiniai produktai / 123RF.com nuotr.

Juk ne paslaptis, kad dažnu atveju vaikai – išrankūs valgytojai. Kaip jiems įtikti ir neturint didelių išlaidų atrasti aukso viduriuką – pataria „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Nuo tradicinių iki madingų skonių

Klasės išvykų sezonas jau įgauna pagreitį, o daugelio mokyklinukų tėvams tenka sukti galvas, kaip tinkamai suruošti vaiką į kelionę, kad išalkęs šis galėtų pavalgyti ne tik skaniai, bet ir sveikai bei sočiai.

„Pradinių ir baigiamųjų klasių vaikų ekskursijų krepšeliai gali gerokai skirtis. 4-toko ir 10-toko skonio suvokimas yra skirtingas. 4-tokas labiau įpratęs valgyti namuose ir tik pradeda pažinti skonių pasaulį. Tokio amžiaus vaikai dažniausiai net neparagavę maisto sako, jog jo nemėgsta. Tuo tarpu 10-tokas jau linkęs eksperimentuoti, jam patinka nauji „madingi“ skoniai“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos vadovė Brigita Baratinskaitė.

Kelionės nėra tinkamiausia vieta eksperimentams.

Kelionės nėra tinkamiausia vieta eksperimentams. Jei atvykę į parduotuvę išvydote naujų, viliojančių išbandyti maisto produktų, reikėtų tai pasilikti kasdienai. Vaikams į kelionę patartina suruošti tokį maistą, kurį jie jau yra įpratę valgyti. Jei užkandžiai dar neragauti, mažieji keliautojai gali likti ir be pietų, taip pat išlieka alerginių reakcijų rizika.

Vengti greitai gendančių užkandžių

Yra tokių maisto produktų, kurie, ypač esant labai aukštai oro temperatūrai autobuse ar lauke, išvykos metu gali sugesti ir per kelias valandas. Net jei kartais gali atrodyti, kad kelionė truks labai neilgai – iki pusdienio, kai kuriems pieno ar mėsos produktams tai gali būti jau per daug.

„Nepirkite ir nedėkite vaikams greitai gendančio maisto t. y. tokio, kurio laikymo sąlygos svyruoja nuo 0 iki 6 °C. Toks maistas net ir kelias valandas laikomas aplinkos temperatūroje gali sukelti virškinimo sutrikimų“, – paaiškino B.Baratinskaitė.

123RF.com nuotr./Užkandžių dėžutė
123RF.com nuotr./Užkandžių dėžutė

„Maximos“ gamybos vadovė vaikams patarė vengti ir rūkytų gaminių, saldumynų – viso greito maisto. Kaip pigią, bet maistingą alternatyvą geriau rinktis tokius sveikus užkandžius kaip lėtai gendančias daržoves ir vaisius.

Prie šviežių morkų, agurkų ar kitų daržovių, supjaustytų šiaudeliais, puikiai tinka humusas - pirktinis ar gamintas namuose su įvairiais priedais. Tai ne tik maistingas, skanus užkandis, bet juo smagu dalintis su klasės draugais ir mirkant valgyti lazdelę po lazdelės.

Kelionei labai tinkami ir vaisiai, iš jų galima būtų išskirti obuolius, apelsinus, bananus ar kitus, gendančius ne itin greitai vaisius. „Visas šviežias daržoves, vaisius iš anksto nuplaukite ir nusausinkite, jeigu reikia supjaustykite, jog vaikui būtų patogu valgyti ir pavaišinti draugus“, – atkreipė dėmesį pašnekovė.

Suprantama, kad vaikai dažnai į keliones nori pasiimti bulvių traškučių, sausainių ar kitų užkandžių, pagamintų iš kvietinių miltų. Jie skanūs, todėl vaikų laibai mėgstami.

Tokių užkandžių maistinė vertė yra maža, juose gausu cukraus, druskos, riebalų

Vis tik, kaip atkreipia dėmesį B.Baratinskaitė, tokių užkandžių maistinė vertė yra maža, juose gausu cukraus, druskos, riebalų: „Kelionių metu užkandžiavimas prasideda palyginti anksti, todėl vartojant minėtus produktus dažnai susiduriama su virškinimo problemomis.

Norint to išvengti, rekomenduojame užkandžiams geriau įdėti riešutų, duonos lazdelių. Džiovintų vaisių batonėliai – taip pat tinkamas pasirinkimas, tik reikia atkreipti dėmesį į sudėtį, kadangi juose gali būti pridėtinio cukraus“.

Daugiau ar mažiau?

B.Baratinskaitė pastebi, kad kelionės metu ne tik vaikai, bet ir patys suaugę dažnai noriai užkandžiauja. Kartais per tą patį laiką suvalgo net daugiau maisto nei įprastą dieną, gyvenant įprastu – ne kelionės – režimu.

Tai suprantama, nes išvykoje maistas – proceso dalis. Galiausiai, kelionėse vaikai mėgsta užkandžiais dalintis ir su draugais, todėl pašnekovė pataria, vaikui į ekskursiją įdėti tokius produktus, kurie netepa rankų, juos lengva valgyti.

„Ruošiant vaiką į ekskursiją, derėtų nepamiršti, kad maistą jis valgys įvairiausiose vietose – autobuse, o gal ir ramiai prie iškylos stalo miške. Maistas turėtų būti suruoštas įvertinus visus atvejus.

Svarbiausia patogiai supakuokite maistą taip, kad vaikas lengvai išsipakuotų ir neišsiteptų. Geriausiais spendimas yra specialios maisto dėžutės, o skirtingus užkandžius rekomenduojama sudėti į atskiras dėžučių skyrelius. Aišku, nepamirškite įdėti ir servetėlių“, – patarė pašnekovė.

Taip pat, ypač kelionės užkandžius ruošiant mažiems vaikams, reikėtų gerai apgalvoti ir susiplanuoti apsipirkimą – taip ne tik išvengsite nereikalingų išlaidų, bet ir neprikrausite per sunkios kurpinės.

Sultys ar vanduo?

Visi žinome, kad daugumos vaikų akys prekybos centrų lentynose krypsta į sultis, o ne į vandenį. Tėvams nereikėtų pamiršti, kad sultys ir kiti saldinti gėrimai nenumalšina troškulio, o tik mažina apetitą. „Jeigu visgi norime palepinti savo vaiką ir į kelionę įdėti sulčių, renkantis reikėtų atkreipti dėmesį į sulčių ženklinimą.

Tėvams nereikėtų pamiršti, kad sultys ir kiti saldinti gėrimai nenumalšina troškulio, o tik mažina apetitą.

Šviežiai spaustos sultys yra natūralesnės, bet jos skirtos greitam suvartojimui. Kad sultys ilgiau išliktų tinkamos vartoti, jos būna pasterizuojamos, t. y. kaitinamos aukštoje temperatūroje. Pasterizuotos sultys turi būti laikomos sausoje vėsioje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių.

Jei prieš vartojimą pamatote, jog sulčių pakuotė išsipūtusi tikėtina, kad sultys netinkamos vartoti“, – perspėjo „Maximos“ gamybos vadovė.

Tiesa, net ir įdėjus mokyklinukui sulčių, jokiu būdu nereikėtų pamiršti vandens – vis tik tai sveikiausias ir pigiausias gėrimas. Ypač svarbu užtikrinti, kad vaikas gautų pakankamą kiekį skysčių karštomis vasaros dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas