„Salierai turi būti įtraukti į būtinų daržovių sąrašą ir kasdienės mitybos racioną. Visų pirma, tai – vandenyje tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis. Salieruose gausu antioksidacinių ir priešuždegiminių medžiagų, eterinių aliejų. Šioje daržovėje taip pat yra vitaminų A ir C, įvairių mineralų – magnio, kalio, kalcio ir natrio“, – prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai cituojama gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.
Ji sako, kad valgyti galima tiek salierų stiebus, tiek šakniagumbį ar lapelius, kurie gali tapti itin kvapniu prieskoniu: „Nors maistine verte jie skiriasi nežymiai, bet visapusis daržovės panaudojimas leis atrasti ir geriausiai pajausti gaivų bei turtingą saliero skonį. Su šia daržove reikėtų drąsiai eksperimentuoti, jos gaminimo būdų yra daugybė: nuo garuose virto ar orkaitėje kepto saliero šakniagumbio iki šviežio ir traškaus jo stiebo.“
Kad nusipirkę salierų stiebų ar šakniagumbių ilgiau išlaikytumėte juos šviežius, verta įsiklausyti į kelis patarimus.
Švieži išbus savaitę ir ilgiau
„Norėdami kuo ilgiau išlaikyti salierų stiebus šviežius, parsinešę namo juos kuo greičiau įdėkite į šaldytuvą, kad nesuglebtų. Apvyniokite salierų stiebus sausu rankšluosčiu ir įdėkite į plastikinį maišelį arba sandariai suvyniokite į foliją ir laikykite šaldytuve. Salierai taip gali išsilaikyti švieži ir tinkami vartoti iki dviejų savaičių. Norint, kad salierai būtų dar traškesni ir sultingesni, galima juos pamerkti į vandenį. Tokie jie bus dar gardesni, tiek ruošiant kokteilius, tiek salotas ar užkandžiaujant žaliais salierų stiebais su varškės bei avinžirnių užtepėle“, – patarimais dalijasi vaisių ir daržovių ekspertė Olga Suchočeva
Svarbu neplauti saliero šaknies, kol nesiruošiama iš jos gaminti. Tai padės išsaugoti jų aromatą, skonį ir naudingas medžiagas.
Ji priduria, kad norint kuo ilgiau išlaikyti šviežias salierų šaknis, jas taip pat būtų geriausia laikyti šaldytuve. „Salierų šaknys šaldytuve turėtų būti laikomos sandariame (geriausia plastikiniame) maišelyje. Be to, svarbu neplauti saliero šaknies, kol nesiruošiama iš jos gaminti. Tai padės išsaugoti jų aromatą, skonį ir naudingas medžiagas bent savaitę. Salierų šaknys labiausiai tinka troškiniams, apkepams ir sriuboms“, – teigia pašnekovė.
Salierų šakniagumbių karis su kardamono ryžiais
Ingredientai:
- 500 ml kokosų pieno;
- 1 svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- 25 g šviežio imbiero šaknies;
- 1 didelis saliero šakniagumbis;
- 2 pomidorai;
- 3 šaukštai aliejaus (kepimui);
- 1 arbat. šaukšt. kario miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. geltonojo kario pastos;
- 1 raudonoji paprika;
- 150 g basmati ryžių;
- žiupsnelis kardamono;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Ryžius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės. Virdami įberkite kardamono.
2. Svogūną, česnaką ir imbierą nulupkite ir labai smulkiai supjaustykite. Saliero šaknį nulupkite, nuplaukite ir susmulkinkite. Pomidorus taip pat smulkiai supjaustykite.
3. Įkaitinkite gilią keptuvę su 2 šaukštais aliejaus, sudėkite kario pastą, suberkite smulkintus svogūnus, česnaką ir imbierą. Viską išmaišykite ir pakepkite apie 3 minutes. Sudėkite supjaustytus pomidorus, susmulkintą saliero šaknį, papriką, patroškinkite kelias minutes. Supilkite kokosų pieną, įberkite kario miltelių, druskos ir pipirų. Patroškinkite apie 20 minučių.
4. Salierų karį patiekite su kardamoniniais ryžiais.