Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip namie pasigaminti armėniško delikateso basturmos?

Noras išbandyti mėsos delikatesus lietuvius skatina paragauti įvairių šalių kulinarinio paveldo patiekalų. Vienas tokių yra armėniška vytinta jautiena - basturma. Jos paruošimui naudojama daug druskos, aštrių prieskonių, o rezultatas stebina išorėje kieta, gausiai prieskoniuota mėsos plutele, saugančia minkštą, aromatingą ir burnoje tirpstančią mėsą.
Armėniška vytinta jautiena basturma
Armėniška basturma / Vida Press nuotr.

Kaip teigiama prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, vien jame per pirmąjį 2021-ųjų pusmetį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šio delikateso parduota net 45 proc. daugiau.

„Tai senovės armėnų patiekalas, kurio istorija skaičiuoja daugiau nei 2 tūkst. metų. Jis buvo skirtas ilgose jūrų kelionėse ar karo žygiuose kuo ilgiau išlaikyti mėsą šviežią. Tam puikiai tiko druska. Ne veltui delikateso gamybai jos bei kitų aštrių prieskonių naudojama itin daug. Taip mėsa apsaugoma nuo sudžiūvimo, o jautieną pabrandinus savaitę ar ilgiau, galima skanauti išorėje kietą, o viduje minkštą, gardžią ir be galo aromatingą basturmą“, – sako maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Ji drąsina pabandyti šio delikateso pasiriuošti namuose, šiek tiek kantrybės prireiks, bet rezultatas viską atpirks.

Tradicinė armėniška basturma

Ingredientai:

  • 1 kg jautienos kumpio ar filė;
  • 200 g druskos;
  • 3 pakuotės kaukazietiškų prieskonių;
  • 60 g maltos paprikos miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 valg. šaukšt. malto kumino;
  • 1 valg. šaukšt. maltų kvapiųjų pipirų;
  • 5 skiltelės česnako;
  • šiek tiek vandens.
Vida Press nuotr./Armėniška vytinta jautiena basturma
Vida Press nuotr./Armėniška vytinta jautiena basturma

Gaminimas:

1. Mėsą perpjaukite išilgai, 3–4 cm storio juostelėmis. Tuomet supjaustykite tokio pločio gabalėliais, kad būtų patogiau valgyti. Mėsos gabalėlius sudėkite į indą, gausiai apipilkite druska. Labai svarbu ja gerai ištrinti mėsą, nepalikti nė vienos nepadengtos vietos.

2. 3 paras sūdykite. Kasdien mėsą apverskite, o išsisūdžius, kruopščiai nuplaukite, užmerkite į indą su šaltu ir švariu vandeniu, palaikykite dar 10–12 valandų. Taip nebeliks druskos pertekliaus. Tada nuplautą ir nusausintą mėsą suvyniokite į audeklą, suslėkite, palaikykite dar 3 paras.

3. Pasigaminkite prieskonių mišinio pastą. Visus turimus prieskonius sumaišykite su smulkintu česnaku, įpilkite šlakelį vandens, viską gerai išmaišykite. Šia pasta ištrinkite mėsos gabalėlius, vėl suvyniokite į audeklą ir, apvynioję virvele, pakabinkite vėsioje, drėgnoje vietoje. Taip basturmą pakabinę palaikykite dar 2 savaites.

Išlaukti tikrai verta, nes mėsa taps nepaprasto skonio, o supjaustyta plonomis juostelėmis tobulai tiks mėgautis viena arba pagardins, pavyzdžiui, kiaušinienę. Patys armėnai basturmą valgo su tradicine ovalo formos duona matnakaš, patiekia su čečilu – virveliniu sūriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas