Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, greitai gendančius maisto produktus ir žaliavas (pieną, mėsą, žuvį, paukštieną, jūros gėrybes, konditeriją, ypač su varškės ar kremo įdaru) reikia laikyti tik šaldymo įrenginiuose. Geriausia, kai šaldytuvo temperatūra yra nuo 1 °C iki 5 °C, o šaldiklio – nuo –18 °C iki –22 °C.
Atšildžius sušaldytus produktus juos reikia laikyti šaldytuve ne aukštesnėje kaip 6 °C temperatūroje ir per 24 valandas būtina perdirbti (virti, troškinti, kepti). Jau pagamintus patiekalus rekomenduojama suvartoti per 12 valandų.
Ši taisyklė negalioja tik vienu atveju – kai produktus įpakuojate į specialią vakuuminę pakuotę, leidžiančią juos šaldytuve laikyti kur kas ilgiau.
Šviežia mėsa išsilaiko iki savaitės
Turime dėkoti vokiečių išradėjui Karlui Buschui už jo sukurtą vakuumavimo prietaisą – vakuumatorių, kuris iš pakuotės išsiurbia orą, todėl bakterijos joje neturi terpės daugintis.
„Lietuvoje vakuumatorius pirmieji pradėjo naudoti aukštos klasės restoranų šefai. Šiandien ši technologija tampa vis populiaresnė ir tarp paprastų vartotojų.
O Vokietijoje vakuumatorius jau daugelį dešimtmečių naudoja kone kiekviena šeima“, – pasakoja „ACC Distribution“ produktų ir rinkodaros departamento vadovas Marijus Miceika.
Jo teigimu, šviežia jautiena, įpakuota į vakuuminį maišelį ir laikoma šaldytuve, gali išlikti nepakitusi 6–7 dienas, o paukštiena išsilaiko net iki devynių dienų; fermentinis sūris nesukietėja ir lieka šviežias iki 60 dienų, vietoje įprastų dvidešimties.
Rūkyta mėsa – iki pusantrų metų
„Kas aktualu rudenį – tai vaisiai, uogos ir daržovės. Naudojant vakuumatorių, daržovės išlieka šviežios iki 7–10 dienų, kai, laikant įprastai, jos vysti pradeda jau kitą dieną. Vakuumuojant vaisius, jie išlieka šviežiais iki dvidešimties dienų – tai tris kartus ilgiau nei neapdoroti“, – pasakoja „ACC Distribution“ produktų ir rinkodaros departamento vadovas.
Tokiu būdu galima saugoti ne tik grynus produktus, bet ir paruoštus patiekalus – kepsnius ar troškinius, kuriuos šaldytuve galima laikyti iki savaitės. „Tai ypač patogu, jeigu turite vaikų, kuriems maistą galite išdalyti porcijomis kiekvienai dienai, ar laikotės specialaus mitybos plano ir ruošiate viską kelioms dienoms į priekį“, – pastebi pašnekovas.
Apdoroti mėsos gaminiai, vaisiai ir daržovės gali išsilaikyti ne dienomis, o metais. Pavyzdžiui, rūkytos ar džiovintos mėsos gaminiai gali būti saugomi iki pusantrų metų, žuvis iki metų (įprastai tris kartus trumpiau). Iki dvejų kartų prailginamas galiojimo laikas ir tokių birių produktų, kaip ryžiai ar makaronai.
Leidžia eksperimentuoti
Dar viena priežastis išmėginti šį prietaisą – naujos kulinarinės galimybės. Užvakuumuotą maistą galima lėtai virti savose sultyse, palaikant nuolatinę temperatūrą.
„Tai puikus būdas gaminti jautienos kepsnį, lašišą ar antienos krūtinėlę. Užvakumuotą šviežią mėsą ar žuvį dedame į vandens talpyklą, kurioje palaikoma nuolatinė temperatūra bei vandens cirkuliacija, ir verdame 60 °C temperatūroje 1–1,5 val. Tuomet ištraukiame, išpakuojame ir kelias minutes apkepame keptuvėje“, – kulinarines gudrybes atskleidžia M.Miceika.
Tokiu būdu pagamintas patiekalas iškepa tolygiai, išsaugo savo skonį ir sultis, išlieka minkštas. Be to, prieš vakuumuojant mėsą ar žuvį, į tą patį maišelį galima sudėti visus norimus prieskonius ir pagardus, suteikiančius patiekalui norimą skonį.
„Ilgą laiką šią technologiją galėjo leisti tik aukščiausios klasės restoranai, o šiandien namuose taip gaminti patiekalus gali kiekvienas žmogus“, – pastebi „ACC Distribution“ produktų ir rinkodaros departamento vadovas.
Kaip šis gaminimo būdas atrodo praktikoje – žiūrėkite vmgonline.lt vaizdo įraše, kuriame Alfas Ivanauskas demonstruoja, kaip pasigaminti lašišą su mėtomis, naudojant vakuumatorių:
Kaip išsirinkti?
Prekybos centruose gausus įvairių vakuumavimo prietaisų, turinčių skirtingas galimybes, pasirinkimas. „Kuo prietaisas brangesnis, tuo jis turi daugiau atskirų funkcijų. Patirtis rodo, kad ir ekonominis prietaiso variantas puikiai atlieka savo funkcijas, tad galite savo pažintį su vakuumatoriumi pradėti nuo jo“, – sako „ACC Distribution“ atstovas.
Svarbu pastebėti, kad vakuumuoti galima ne tik maisto produktus, bet ir daiktus. Pavyzdžiui, rūbus bei patalinę, kai juos norime sandėliuoti, transportuoti ar atidėti iki kito sezono. Tai leidžia sutaupyti vietos bei apsaugoti juos nuo dulkių ar dėvėjimosi net ir kasdienėje spintoje.
Kartu šis įrenginys pasitarnauja keliautojams – vakuumuodami daiktus kelionei jie sutaupo vietos lagamine, ypač kai keliaujama tik su rankiniu bagažu ar nedidele kuprine. Be to, tai patogus būdas apsaugoti daiktus tuomet, kai yra tikimybė juos sušlapinti, pavyzdžiui, plaukiant baidarėmis.
Todėl rinkdamiesi tiek vakuumavimo prietaisą, tiek įmautes (standartinio dydžio maišelius, plastikinius rulonus ar vakuumavimo dėžutes) iš anksto apgalvokite, ką ketinate vakuumuoti.