Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip namuose pasigaminti skanios ir gaivinančios šaltos arbatos? Patarimai ir receptai

Šalta arbata – gaivinantis ir troškulį karštą vasaros dieną malšinantis gėrimas. Jo lengvai galima pasiruošti ir namų sąlygomis, dar puikiau tai, jog būsime ramūs dėl kokybiškų ingredientų ir nepadauginsime saldumo. Tačiau kaip išsirinkti, kokius ingredientus geriausia derinti tarpusavyje?
Šalta naminė arbata su persikais
Šalta naminė arbata su persikais / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi pagrindinėmis taisyklėmis, kaip pasigaminti šaltos arbatos namuose, ir pateikia 3 receptus.

Tinka ne tik žalioji ir juodoji arbatos

Paprastai šalta arbata gaminama žalios ir juodos arbatos pagrindu, tačiau maisto ekspertė pataria nebijoti eksperimentuoti. Išskirtinio skonio gaivinantį gėrimą galima pasigaminti naudojant ir kitas arbatos rūšis – raudoną (angl. rooibos), vaisinę, baltą, žolelių ar net prieskonines. Vienintelė taisyklė, kurios pašnekovė pataria laikytis, – rinktis kokybišką arbatą.

„Šaltos arbatos, kaip ir bet kurio kito gaminamo gėrimo ar patiekalo, skonis priklauso nuo pasirinktų ingredientų kokybės, tad svarbu rinktis kuo kokybiškesnius produktus. Be to, šiam gėrimui gaminti tinka ir arbata pakeliuose, ir biri arbatžolių arbata – tik naudojant pastarąją prireiks sietelio, kad pašalintumėte nuoviro likučius“, – teigia V.Juodkazienė.

Maisto žinovė taip pat atkreipia dėmesį, kad tamsi arbata visada bus intensyvesnio skonio, tad besirenkantiems šviesios spalvos arbatą prieš nusunkiant reikėtų ją palaikyti ilgiau – gėrimas bus sodresnio skonio.

Žolelės – ne tik skoniui

Ieškantiems idėjų, kuo pagardinti šaltą arbatą ir kaip suteikti gėrimui išskirtinę išvaizdą, maisto ekspertė pataria nepamiršti kvapnių žolelių.

„Bene dažniausiai šalti gėrimai gardinami šviežios mėtos lapeliais – jie suteikia ne tik gaivaus skonio, bet ir išskirtinę išvaizdą. Norintiems paįvairinti gėrimo skonį, siūlau išbandyti melisas ar levandas – šios žolelės suteikia švelnesnį skonį bei turi raminančių savybių. Išraiškingesnio skonio mėgėjams turėtų patikti pankolis, peletrūnas, rozmarinas, citrininė katžolė“, – sako V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Šaltos arbatos ruošimas
Vida Press nuotr./Šaltos arbatos ruošimas

Maisto ekspertė primena, kad paskaninti šaltus gėrimus galima ir vaisių griežinėliais, pavyzdžiui, apelsino ar citrinos. Kad išlaikytų savo skonį ir tekstūrą, jais arbatą geriausia gardinti visai prieš patiekiant ant stalo. Tokiu pačiu principu naudoti reikėtų ir ledo kubelius – šie turėtų ne atskiesti gėrimą, bet atgaivinti išlaikant skonio sodrumą.

Vietoje cukraus – sveikesnės alternatyvos

Pasak V.Juodkazienės, šalta arbata – universalus gėrimas, kurį galima pasigaminti pagal kiekvieno poreikius ar mitybos įpročius. Pavyzdžiui, jei norite sveikesnės alternatyvos, vertėtų pagalvoti, kokius saldiklius naudosite.

„Vietoj tradicinio cukraus galima rinktis medų, klevų ar agavų sirupus, kokosų žiedų cukrų. Jei saldinate granuliuotu cukrumi, jį berti reikėtų dar į karštą arbatą ir gerai išmaišyti, kitaip jis neištirps. Be tradicinių cukraus pakaitalų, arbatą galima saldinti ir šviežiai spaustomis vaisių sultimis, rožių limonadu ar vaisių sirupais, kurie taip pat gėrimui suteiks ir išskirtinę spalvą. Nepamirškite ir vaisių – saldumo arbatai suteiks arbūzas, figos, abrikosai“, – sako maisto ekspertė.

Ji priduria, kad vaisius reikėtų dėti visai prieš patiekiant į jau atvėsusį gėrimą – karštoje temperatūroje jie greičiau tęžta, tad gali ne tik prarasti skonį, bet ir sugadinti gėrimo išvaizdą.

Maisto ekspertė V.Juodkazienė dalijasi trimis šaltos arbatos receptais.

Gaivinanti citrusinių vaisių skonio šalta arbata

Ingredientai (4 asm.):

  • 800 ml vandens;
  • 4 juodosios arbatos pakeliai;
  • sauja mėtos šakelių;
  • 1 ⅓ valg. šaukšt. cukraus pudros;
  • 200 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
  • 1/2 žaliosios citrinos sulčių;
  • patiekimui: ledo, šviežios mėtos lapelių, apelsino ar citrinos griežinėlių.

Gaminimas:

1. Arbatos lapelius užpilkite karštu vandeniu, įmaišykite cukraus pudrą, įdėkite mėtos šakelių ir palaikykite 10 minučių. Nusunkite ir atvėsinkite.

2. Atvėsusį gėrimą sumaišykite su apelsinų sultimis, įspauskite žaliosios citrinos sulčių. Pagardinkite apelsino griežinėliais, mėtos lapeliais, ledukais.

Vida Press nuotr./Šalta naminė arbata
Vida Press nuotr./Šalta naminė arbata

Šalta baltoji arbata su karamelizuotais persikais

Ingredientai (4 asm.):

  • 3 pakeliai baltosios arbatos;
  • 2 pakeliai žaliosios arbatos;
  • 1 l ir 125 ml vandens;
  • 2 puodeliai pjaustytų šviežių persikų;
  • 2 valg. šaukšt. granuliuoto cukraus.

Gaminimas:

1. Užvirinkite 1 l vandens ir į jį įmerkite arbatos pakelius. Palaikykite 4 minutes, pakelius išimkite ir leiskite arbatai atvėsti.

2. Į įkaitintą puodą dėkite persikus, cukrų ir pilkite 125 ml vandens. Kai vanduo pradės kunkuliuoti, sumažinkite kaitrą. Lėtai maišydami kaitinkite apie 10 minučių arba kol persikai suminkštės.

3. Karamelizuotus persikus dėkite į atvėsintą arbatos gėrimą ir palikite atvėsti kambario temperatūroje apie pusvalandį. Dėkite į šaldytuvą dar 2–3 valandoms, kol visiškai atvės.

4. Gėrimą į stiklines pilkite naudodami sietelį. Patiekite su ledo kubeliais.

Vida Press nuotr./Šalta naminė arbata su persikais
Vida Press nuotr./Šalta naminė arbata su persikais

Energijos suteikianti šalta raudonoji arbata su imbieru

Ingredientai (4 asm.):

  • 2 pakeliai raudonosios (angl. rooibos) arbatos;
  • 1 l vandens;
  • ¼ puodelio medaus;
  • 0,5 citrinos sultys;
  • ⅔ valg. šaukšt. nulupto ir smulkinto imbiero;
  • sauja mėtos šakelių;
  • patiekimui: šviežios mėtos lapelių, ledo kubelių.

Gaminimas:

1. Į virintą vandenį įmerkite arbatos pakelius ir mėtos šakeles, po 4 minučių viską išimkite.

2. Gėrimą sumaišykite su likusiais ingredientais ir palikite atvėsti šaldytuve 2–3 valandoms.

3. Patiekite su šviežios mėtos lapeliais ir ledo kubeliais.

Vida Press nuotr./Šalta naminė arbata su imbieru
Vida Press nuotr./Šalta naminė arbata su imbieru

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?