Kaip tik vakar minėta Pasaulinė burbulinės arbatos diena, tad šis savaitgalis gali tapti gera proga virtuvėje išbandyti šį tą naujo. Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, tai yra lengviau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.
„Į burbulines arbatas, siekiant suteikti joms ryškesnį įvairių vaisių ar uogų skonį, dažniausiai pilami saldūs sirupai. O namuose galima pasigaminti mažiau kalorijų ir saldiklių turintį gėrimą. Jam paruošti yra naudojama juodoji ar žalioji arbata. Dėl ir vienos, ir kitos rūšies arbatos tonizuojančių savybių šis gėrimas gali tapti puikiu energijos šaltiniu“, – sako B.Baratinskaitė.
Be abejo, pagrindinis burbulinės arbatos išskirtinumas yra burnoje sproginėjantys boba perlai. Jie gaminami iš tapijokos miltų, o šie savo ruožtu gaunami iš manijokos augalo šaknies. Ruošiant burbulinę arbatą namuose galima naudoti iš anksto arbatos gamybai parengtus tapijokos perlus arba iš šių miltų pasigaminti jų patiems.
Naminė burbulinė arbata su pienu
Ingredientai (2 stiklinėms):
- 2 ¼ stiklinės virinto vandens;
- 2 ¼ arbat. šaukšt. mėgstamos juodosios arba žaliosios arbatos arbatžolių;
- 0,5 stiklinės rudojo cukraus;
- 0,25 stiklinės vandens (sirupui);
- šlakelis pieno;
- pora saujų ledukų.
tapijokos perlams (jei gaminsite juos patys):
- 1 puodelis tapijokos miltų;
- ⅓ puodelio vandens;
- ¼ puodelio rudojo cukraus;
- ¼ arbat. šaukšt. juodų valgomųjų dažų.
Gaminimas:
1. Arbatinuke ar prancūziškame prese užpilkite arbatžoles šiek tiek žemesnės nei 100 °C temperatūros vandeniu ir palikite 5–6 minutėms. Tuomet arbatą nupilkite į atskirą indą ir palikite atvėsti šaldytuve.
2. Kol arbata vėsta, pradėkite gaminti tapijokos perlus. Supilkite vandenį į iki vidutinės kaitros įkaitintą keptuvę, įberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite. Kol masė kaista, supilkite maistinius dažus ir dar kartą pamaišykite. Kai viskas užvirs, suberkite pusę puodelio tapijokos miltų – maišykite juos, kol masė sutirštės ir taps lipni. Išjunkite ugnį ir suberkite į tešlą likusius miltus – šiuos tolygiai paskirstykite mentele.
3. Tuomet gautą tešlą dėkite ant švaraus stalviršio ir gerai išminkykite, kol iš jos bus galima suformuoti lygų rutuliuką. Tada iš jo suvoliokite pailgą virvelę ir perpjaukite ją pusiau. Šias dvi dalis išminkykite į dar plonesnes ir ilgesnes virvutes. Tuomet supjaustykite jas smulkiais gabalėliais. Vėliau kiekvieną iš jų suvoliokite iki rutuliuko.
4. Paruoštus tapijokos perlus suberkite į verdantį vandenį ir virkite apie 15 min. Išjunkite kaitrą ir leiskite jiems dar pastovėti vandenyje apie 5 min. Tada kiaurasamčiu ištraukite juos ir leiskite jiems atvėsti.
5. Kai arbata ir tapijokos perlai paruošti, galima pasigaminti sirupą. Keptuvėje ant vidutinės ugnies supilkite ketvirtadalį stiklinės vandens bei kartu ištirpinkite rudąjį cukrų. Cukraus masei užvirus, maišydami sirupą pavirkite jį dar 2–3 minutes. Tuomet keptuvę nuo ugnies nukelkite ir leiskite sirupui šiek tiek atvėsti – tačiau ne per daug. Vėliau sudėkite į jį atvėsintus tapijokos perlus ir gerai išmaišykite, kol šie aplips sirupo mase.
6. Galiausiai belieka arbatą patiekti. Tam į stiklinę ar puodelį galite įdėti sirupu pasidengusių tapijokos perlų, o jeigu norisi saldžiau – įpilkite dar šiek tiek daugiau sirupo. Tuomet suberkite ledukus, viską užpilkite atvėsinta arbata ir šlakeliu pieno. Šios burbulinės arbatos ruošimas gali tapti raminančiu ritualu, po kurio belieka smagiausia dalis – mėgautis gaiviuoju gėrimu.