Mūsų pasiūlymas – rinktis ne greito paruošimo, bet klasikinius, kiek ilgiau verdančius avižinius dribsnius. Dar geriau, jei jie bus viso grūdo, t.y. su sėlenomis. Vieni dribsnius verda vandenyje, kiti vandenį perpus maišo su pienu, jei nė sykio nebandėte, įprastą karvės pieną galite keisti ir augaliniu, įsitikinsite, kaip maloniai kinta ir pačios košės skonis.
O kol košė virs ir dar šiek tiek pabrinks sandariai uždengtame puode, metas ruošti priedus. Vieniems priedų deriniams užteks tik panaršyti spinteles ir/ar šaldytuvą, o tada suberti-užpilti-uždėti, kitus teks paruošti, kad jie geriau „susigrotų“ su koše. Šiaip ar taip, nieko sudėtingo!
1. Karamelizuoti bananai + klevų sirupas + ispaninio šalavijo (chia) sėklos
Karamelizuoti bananai skamba sudėtingai? Nieko panašaus! Kol košė verda ir bręsta, mažoje keptuvėje išlydykite gabaliuką sviesto, dėkite gerai sunokusį, nuluptą ir išilgai perpjautą bananą, pabarsykite žiupsneliu rudojo cukraus ir pakepkite kiekvieną pusę po minutę-dvi, kol ims darytis auksinė plutelė. Dėkite į lėkštę bananų, užpilkite šaukštelį klevų sirupo ir užberkite ispaninio šalavijo sėklų.
2. Bananai + graikiški, karijų arba migdolų riešutai + skystas medus
Bananą supjaustykite, dėkite ant košės (yra, kas mėgsta banano įdėti į bręstančią košę, tada jie sušyla), berkite kapotų riešutų ir užpilkite šaukštelį skysto medaus.
3. Keptas kiaušinis + čederio sūris + svogūno laiškai arba laiškinis česnakas
Kiaušinį iškepkite (kad trynys dar liktų skystas) ir dėkite ant paruoštos košės, pabarstykite šiek tiek sūrio, kapotų laiškų, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir druskos.
4. Minkštai virtas kiaušinis + kepta šoninė + pipirnės daigai
Išvirkite kiaušinį (galite virti garuose), pakepinkite iki traškumo šoninę, dėkite dar šiltus priedus ant paruoštos košės, pabarstykite pipirnės daigais.
5. Mėgstami riešutai ir sėklos + klevų sirupas ar skystas medus
Iki auksinės spalvos pakepinkite mėgstamų kapotų riešutų ir sėklų, berkite ant paruoštos košės, užpilkite šaukštelį klevų sirupo ar medaus.
6. Džiovintos figos + skaldytos kakavos pupelės
Figas supjaustykite ketvirčiais, dėkite ant paruoštos košės, užberkite skaldytų kakavos pupelių (jų dairykitės ekologiškų maisto prekių lentynose).
7. Graikiškas jogurtas + uogų ar vaisių džemas + cinamonas
Ant paruoštos košės dėkite porą šaukštų jogurto ir šaukštą mėgstamo džemo (labiau tinka jogurto rūgštumą atsveriantys saldesni – slyvų, aviečių, abrikosų). Užberkite cinamono.
8. Šviežios mėlynės ar šilauogės + rudasis cukrus + cinamonas
Ant paruoštos košės berkite uogų (tinka ir atšildytos), žiupsnelį rudojo cukraus ir šiek tiek cinamono.
9. Karamelizuotos slyvos + migdolai
Šviežias slyvas karamelizuokite taip pat, kaip bananus (žr. pirmąjį receptą), mažoje keptuvėje sausai pakepinkite migdolų drožles ar skaldytus migdolus (ir vienų, ir kitų rasite pirkti mažučiuose maišeliuose, ieškokite kepinių priedų lentynose). Ant košės dėkite slyvų puseles, berkite migdolų.
10. Linų sėmenys + saulėgrąžos + skystas medus
Ant paruoštos košės berkite šaukštelį linų sėmenų, šiek tiek pakepintų saulėgrąžų, užpilkite šlakelį skysto medaus.
11. Kakavos milteliai + bananai + karijų riešutai
Bręstančią košę pabarstykite žiupsniu kokybiškos nesaldintos kakavos, o prieš patiekiant uždėkite pjaustytų bananų ir šiek tiek kapotų riešutų.
12. Žalieji žirneliai + pekorino sūris + malti juodieji pipirai
Šviežius (tinka ir atšildyti) žirnelius berkite ant bręstančios košės, kad sušiltų. Ant jau paruoštos košės patarkuokite sūrio ir negailėdami užberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų.