Pranešime spaudai cituojama maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė dalijasi patarimais, kaip nusipirkti ar pasigaminti sveikesnių desertų.
Pirmasis specialistės patarimas: gamindami desertus namuose, verčiau naudokite ne rafinuotą cukrų, o tiesiog šviežius, šaldytus ar džiovintus vaisius (bananus, obuolius, kriaušes, slyvas), daržoves (morkas, moliūgą), uogas (avietes, šilauoges, braškes).
Medus labiau tinka žaliavalgiškų desertų gamybai, nes terminio apdorojimo metu gerąsias jo savybes prarandame.
Dažnam kyla klausimas, ar kepant pyragą cukrų galima keisti nerafinuotu cukrumi, medumi, klevų sirupu ir pan.? Nors profesionalūs konditeriai tam bent iš dalies prieštarautų, R.Bogušienės teigimu, tai galima daryti. Pasak jos, nerafinuotas cukrus, medus, klevų sirupas yra mažiau perdirbti, praėję mažiau technologinių operacijų, su natūraliomis skoninėmis savybėmis, bet jų kiekį taip pat reikia riboti. Jei pyrago recepte nurodyta 200 g cukraus, dėkite – 50 g nerafinuoto cukraus ir kitą saldumą išgaukite iš vaisių ar uogų, pataria ji. Tiesa, medus labiau tinka žaliavalgiškų desertų gamybai, nes terminio apdorojimo metu gerąsias jo savybes prarandame.
Bandantieji maitintis sveikiau saldžius kepinius neretai keičia desertiniais batonėliais, kurių prekybos centruose galima rasti pačių įvairiausių. Mitybos specialistės teigimu, vis tik jei etiketėje nurodoma pirma sudėtinė tokio skanėsto dalis yra cukrus, tokio verčiau nesirinkti. Ji taip pat primena, kad tokie pieno produktai, kaip jogurtai su saldžiais priedais, varškytės, irgi yra desertai.
Verta vengti rafinuotų ir hidrintų riebalų
Riešutai (anakardžių, migdolų, lazdynų ir t.t.), sėklos (sezamo, linų sėmenų, aguonų ir t.t.) – puikus pasirinkimas gaminant žaliavalgiškus, t.y. termiškai nepadorotus desertus. Puiku tai, kad juose išsaugomos visos vertingos maistinės medžiagos. Riešutus ir sėklas patartina pamirkyti bent keletą valandų, kad susiskaidytų fermentų inhibitoriai, kurie slopina virškinimą, o sėklas vertėtų smulkinti, nes jas sukramtyti gana sudėtinga, o nesuvirškintos jokios naudos organizmui neduoda, tikina specialistė.
Gaminant desertus riebumą ir tinkamą konsistenciją padeda išgauti avokadas. Kepant pyragus, sausainius galima naudoti nerafinuotus aliejus, kurie atlaiko terminį apdorojimą (ypač tyrą alyvuogių aliejų, saulėgrąžų ir pan.), tačiau kepimo temperatūra turi būti ne aukštesnė nei 180 laipsnių, kad nesusidarytų kancerogeninės medžiagos.
R.Bogušienė pataria perkant parduotuvėje sausainius, tortus, saldainius, atsisakyti tų, kuriuose yra iš dalies hidrintų ar visiškai hidrintų riebalų. Šie riebalai, neturintys nei skonio nei kvapo, patrauklūs maisto pramonei, bet žmogaus organizmui neduoda jokios naudos. Transriebalai – „tuščios“ kalorijos, kurios siejamos su šio laikmečio pagrindinėmis ligomis.
Kuo keisti rafinuotus miltus?
Dar vienas mitybos specialistės patarimas – tortams, pyragams, keksiukams naudoti mažiau rafinuotų kvietinių miltų ir juos keisti viso grūdo miltais: speltos, ruginiais, avižų, kukurūzų, grikių, verta naudoti ir avižų sėlenas, kviečių gemalus. Dalį miltų galima pakeisti maltais riešutais, sėklomis ar maltomis kruopomis (pavyzdžiui, soromis). Žaliavalgiškiems desertams galima rinktis ir daigintus, brinkintus grikius, stambius avižinius dribsnius.
Pilnavertės grūdinės kultūros palankesnės žmogaus sveikatai, nes padeda išvengti cukraus šuolių kraujyje, išlieka ilgesnis sotumo jausmas.
Skonį ir kvapą suteiks natūralūs ingredientai
Kai norisi saldžiarūgščio, spalvingo deserto, ypač jei jis dar ir žaliavalgiškas, puikiai tinka citrinos ir jų sultys, obuoliai ir jų tyrės, taip pat liofilizuotų vaisių ir uogų milteliai (pavyzdžiui, juodųjų serbentų, aviečių).
Kad pyragai, tortai būtų puresni, pravers jogurtas, kefyras. O štai kondensuotas pienas, anot R.Bogušienės, nėra geras pasirinkimas, nes faktiškai pusę jo sudaro rafinuotas cukrus, o kitą cukrų dalį – pieno cukrus laktozė.
Jei susidomėjote sveikesniais desertais, išbandykite vieną iš tokių, turintį daug skaidulinių medžiagų, vitaminų, antioksidantų, termiškai neapdorotą, be pridėtinio cukraus ir riebalų.
Saulėgrąžų batonėliai
Ingredientai:
- 2 stiklinės sausai orkaitėje pakepintų saulėgrąžų, sumaltų kavamale;
- 1 stiklinė smulkių viso grūdo avižinių dribsnių;
- 35 vnt. smulkintų šviežių datulių (išimkite kauliukus);
- 1 sauja džiovintų juodųjų serbentų;
- 1 citrinos sultys.
Gaminimas:
Visus ingredientus dėkite į dubenį, išmaišykite ir suminkykite. Iš gautos masės formuokite norimos formos desertus. Laikykite juos šaldytuve iki 7 dienų.
Dar daugiau patarimų apie sveiką mitybą, naujų receptų bus galima išgirsti Sveiko maisto šventėje Pažaislyje, kuri vyks rugsėjo 24 d. Vyks sveikų užkandžių degustacija, vaikų edukacinės programos, sveikatai palankių produktų mugė ir dar daug kitų atrakcijų.