Kaip pasigaminti marcipanų masės ir kokiems skanėstams naudoti? Receptai

Jei šokoladinių ar karamelinių priruošėte iki soties, metas išbandyti skanėstų su kvapniuoju marcipanu receptus. Tai išties ypatingi desertai, net aprašyti pasakose. Visgi, nors šie skanėstai išsiskiria užburiančiu skoniu, juos paprastai pagaminsite ir namuose.
Marcipanai
Marcipanai / Fotolia nuotr.

Marcipanais pagardinti įvairiausi desertai visuomet nustebina, net sunku rasti žmogų, kuris nemėgtų šio skanėsto. Kaip teigia pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, marcipinai yra tokie ypatingi, kad net turi savo dieną. Pavyzdžiui, JAV sausio 12-ąją švenčiama Nacionalinė marcipanų diena.

Nepaprasto skonio marcipanai gaminami visai nesudėtingai, o jiems paruošti reikalingi vos keli ingredientai: sutrinti migdolai, cukraus pudra, kiaušinio baltymai bei šiek tiek citrinos sulčių.

„Norėdami marcipanų pasigaminti namuose, pirmiausia sumaišykite cukraus pudrą ir maltus migdolus. Kiaušinio baltymą išplakite su citrinos sultimis. Supilkite pusę kiaušinio baltymo į dubenį su cukrumi ir gerai išmaišykite. Palaipsniui supilkite likusį, kad masė taptų gana tvirta. Gauta marcipanų masė puikiai tinka įvairiausiems kepiniams pagardinti arba saldainiams gaminti“, – sako ekspertas.

„Scanpix“ nuotr./Marcipanas
„Scanpix“ nuotr./Marcipanas

Marcipanai itin pamėgti Italijoje ir Vokietijoje, tačiau taip pat šis nuostabus saldumynas jau šimtmečius gyvuoja ir Lietuvoje.

Manoma, kad marcipanai į LDK galėjo atkeliauti jau XII–XIII a., šie skanėstai dažnai atsidurdavo ant didikų stalo įvairiausių švenčių metu.

Iš kur kilo šis skanėstas – nėra visiškai aišku. Vieni mano, kad marcipanai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kiti šaltiniai teigia, kad šis skanėstas pirmiausia atsirado Kinijoje, iš kurios receptas ilgainiui nukeliavo į Artimuosius Rytus, o netrukus ir į Europą. Pasakojama, kad marcipanus nuo seno mėgo ir lietuviai.

Marcipaniniai saldainiai
Receptas: Marcipaniniai saldainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 36
Receptas
Ingredientai
Marcipanų masė: 200.00 g
Šokoladas: 100.00 g (pieniško)
Saulėgrąžų aliejus: 1.00 arbat. š.
Papuošimai: (įvairių) 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Visų pirma rankomis suformuokite norimo dydžio marcipanų masės rutuliukus, taip pat galima pasinaudoti sausainių formelėmis.
  2. Išlydykite pienišką šokoladą karšto vandens vonelėse.
  3. Išlydytą šokoladą iškart sumaišykite su saulėgrąžų aliejumi.
  4. Mirkykite suformuotą marcipanų masę į išlydytą šokoladą ir papuoškite.
  5. Įdėkite saldainius į šaldytuvą 30 min.
  6. Skanaus!

Receptą atsiuntė Ieva Bagdonaitė

Suskleisti

Naudojami skirtingi ingredientai

„Marcipanai daugelyje šalių išties yra neatsiejama įvairiausių švenčių dalis. Pavyzdžiui, Italijoje, Graikijoje ir Kipre marcipaniniai skanėstai valgomi per vestuves arba įvairiausias religines šventes. Prancūzijoje, Austrijoje ar Vokietijoje iš marcipanų pagaminti desertai yra neatsiejama kalėdinio laikotarpio dalis: Vokietijoje ir Austrijoje – tai Kalėdų šventės desertas, o Prancūzijoje – marcipanai yra tradicinio per Trijų Karalių šventę valgomo pyrago ingredientas“, – teigia ekspertas.

Didžiausiais marcipanų gerbėjais laikomi vokiečiai, o Vokietijos šiaurėje esantis Liubeko miestas net vadinamas „pasauline marcipanų sostine“.

Marcipaniniai blynai
Receptas: Marcipaniniai blynai
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kaimiškų)
Pienas: 150.00 ml (1 % riebumo)
Marcipanų masė: 50.00 g
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Miltai: 150.00 g
Rikotos sūris: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Sutirštintas pienas: 3.00 valg. š. (papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius išplakite su milteliniu cukrumi.
  2. Ant silpnos ugnies užkaitinkite pieną ir jame išlydykite marcipano masę, kad neliktų gumulėlių. 
  3. Kepimo miltelius išmaišykite su miltais ir suberkite į kiaušinių masę.
  4. Sudėkite Ricotta varškės sūrį ir viską gerai išmaišykite.
  5. Jei  nepatinka blynai kepti ant aliejaus, galite aliejų pilti į pačią tešlą, o keptuvėje nenaudoti.
  6. Pilkite iš akies kokius 3-4 šaukštus ir kepkite ant vidutinės ugnies.
  7. Iškeptus blynus apipilkite kondensuotu pienu ir jau galite mėgautis saldumu

Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“

Suskleisti

Įdomu dar ir tai, kad skirtingose šalyse marcipanams gardinti naudojami skirtingi ingredientai. Pavyzdžiui, Ispanijoje į marcipanus dedama kedro riešutų, austrai juos pagardina citrinos žievelėmis. O Lotynų Amerikoje yra į marcipanus panašus desertas, kuris gaminamas ne iš migdolų, o pistacijų ar kitos rūšies riešutų.

Iš marcipanų dažniausiai gaminami saldainiai, pyragai, keksiukai, sausainiai, įvairiausi desertams skirti papuošimai.

„Iš marcipanų dažniausiai gaminami saldainiai, pyragai, keksiukai, sausainiai, įvairiausi desertams skirti papuošimai – pradedant gėlytėmis ar lapeliais ir baigiant jaunavedžių figūrėlėmis, naudojamomis tortui papuošti. Šis skanėstas dažniausiai derinamas su kitais intensyvaus skonio ingredientais arba vaisiais. Marcipanai itin dera su šokoladu, vanile, įvairiausi desertai su marcipanais dažnai pagardinami ir vaisiais, tokiais kaip apelsinai, obuoliai, kriaušės, vyšnios, spanguolės ar abrikosai“, – sako ekspertas.

Trapios tešlos pyragas  su marcipano ir obuolių įdaru
Receptas: Trapios tešlos pyragas su marcipano ir obuolių įdaru
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.0 / 4
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 340.00 g (280 g šalto tešlai ir 60 g kambario temperatūros įdarui)
Cukrus: 260.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušinių tryniai: 6.00 vnt. (tešlai)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Miltai: 360.00 g (tešlai)
Obuoliai: 3.00 vnt. (įdarui)
Marcipano masė: 130.00 g (įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (įdarui)
Grietinėlė: 70.00 g (įdarui)
Kukurūzų krakmolas: 2.00 arbat. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite šaltą sviestą ir suberkite cukrų. Sumalkite iki vientisos masės. Įberkite druskos, sudėkite kiaušinių trynius ir vėl viską permalkite. Suberkite miltus ir kepimo miltelius. Permalkite iki vientisos masės.

2. Gautą tešlą dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų. Geriausia pasiruošti ją iš vakaro.

3. Obuolius nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.

4. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite marcipaną, kukurūzų krakmolą, kambario temperatūros sviestą, įmuškite kiaušinius ir sumalkite iki vientisos kreminės masės. Iš lėto supilkite grietinėlę ir nuolat plakite iki vientisos masės.

5. Sustingusią tešlą padalinkite į dvi dalis ir iškočiokite 5 mm storio apskritimus. Pirmuoju apskritimu išklokite kepimo formos dugną. Palikdami po 3 cm nuo krašto, ant apskritimo vidurio sudėkite marcipano kremą, ant jo viršaus – obuolius. Viršų uždenkite antruoju tešlos apskritimu ir sandariai užspauskite tešlos kraštus.

6. Kepkite iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.

Suskleisti

Marcipanų ir šokolado saldainiai

Ingredientai:

  • 70 g pieniško šokolado;
  • 120 g tamsaus šokolado;
  • 40 g sviesto;
  • 80 g riebios grietinėlės;
  • 250 g marcipanų.

mirkymui:

  • 300 g tamsaus šokolado.

Gaminimas:

1. Susmulkinkite šokoladą ir sviestą.

2. Į puodą supilkite grietinėlę ir ją užvirkite, sudėkite sviestą ir šokoladą. Kai šokoladas ir sviestas ištirpsta gautą masę atvėsinkite, o jai atvėsus padėkite valandai į šaldytuvą.

3. Galiausiai gautą kremą sumaišykite su marcipanais, viską įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 3–4 valandoms.

4. Supjaustykite sustingusią masę kvadratėliais ir pamirkykite ištirpintame tamsiame šokolade. Palikite, kol šokoladas atvės ir sustings, o tada mėgaukitės.

Marcipanų pyragas su šokoladu

Ingredientai:

  • 80 g juodojo šokolado;
  • 200 g marcipanų masės;
  • 100 g cukraus;
  • 4 ketvirčiais supjaustytos kriaušės;
  • 40 g kubeliais supjaustyto sviesto;
  • 375 g šaldytos sluoksniuotos tešlos;
  • miltų (pabarstymui);
  • plaktos grietinėlės arba ledų (patiekimui).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.

2. Susmulkinkite šokoladą ir sumaišykite su marcipanu, tada suvyniokite į maistinę plėvelę ir pašaldykite šaldytuve.

3. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite orkaitėje naudoti tinkamą apvalų indą ir suberkite cukrų. Ištirpusį cukrų kaitinkite tol, kol pasikeis jo spalva ir jis taps karamelinis. Tai užtruks 5–8 minutes. Tuomet į cukrų sudėkite sviestą ir galiausiai ant jo gražiai išdėliokite kriaušes.

4. Iškočiokite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto darbastalio, tada iš jos išpjaukite apie 26 cm skersmens apskritimą.

5. Iš šaldytuvo ištraukite marcipanus. Juos supjaustykite ir sudėkite ant kriaušių.

6. Galiausiai ant viršaus uždėkite tešlą ir gražiai sulipdykite jos kraštus aplink apvalų indą.

7. Kepimo formą su pyragu kiškite į orkaitę ir kepkite 30 minučių, kol viršus taps auksinis.

8. Palikite atvėsti 5 minutes, tada atsargiai apverskite pyragą į lėkštę. Patiekite su grietinėle arba ledais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų