Išsirinkite sūrius
♦ Sūrių pasirinkimas vakarienę gali pakreipti norima linkme: nuo paprasto pasisėdėjimo su draugais iki prabangaus retų rūšių degustavimo. Sūrius rinkitės dėmesingai, negriebkite to, kas paklius po ranka. Atkreipkite dėmesį ir į svečių pomėgius.
♦ Daugumai progų pakaks nuo trijų iki penkių sūrių rūšių. Rinkitės tuos, kurių skonis ir turinys kontrastingi. Tarkime, saldžiuosius derinkite su pikantiškaisiais, kietuosius su kremo konsistencijos.
♦ Išsirinkite vieną iš šviežių sūrių, pavyzdžiui, ožkų sūrį arba mocarelą (Mozzarela), rikotą (Ricotta) arba maskarponę (Mascarpone). Taip pat kažką, kurie turėtų pelėsio žievelę – bri (Brie) arba kamamberą (Camembert). Padėkite kažką ir iš kietųjų sūrių. Iš švelnesniųjų galite rinktis griujerą (Gruyere), jei norite stipresnio skonio – pekoriną (Pecorino Romano) arba parmezaną (Parmigiano Reggiano). Patiekite ir mėlynųjų sūrių, pavyzdžiui, kreminį rokforą (Roquefort). Iš brandintų sūrių galite ragauti čederį (Cheddar), gaudą (Gouda) ir, žinoma, dar daugelį kitų.
♦ Jei sūriais vaišinate prieš pagrindinį valgį, parinkite lengvesnius, pavyzdžiui, ožkų pieno sūrį su žolelėmis arba šviežią mocarelą. Jei sūriais gardžiuositės po vakarienės, galite patiekti tik vieną turtingo skonio riebų sūrį (pvz., St. Andre) arba patiekti keletą stipraus skonio sūrių, tokių kaip gauda, čederis ir / arba mėlynųjų pelėsių sūrių.
♦ Gražiai atrodys, jei prie kiekvieno sūrio parašysite jo pavadinimą. Gal kai kam tai atrodys akivaizdu, tačiau jei koks svečias ragaus sūrį pirmą kartą ir liks juo sužavėtas, jis bus dėkingas už brūkštelėtą pavadinimą. Be to, jums nereikės kaskart to kartoti kiekvienam pasiteiravusiam asmeniui.
Shutterstock nuotr. / Užkandžiai su sūriu |
Išsirinkite priedus
♦ Būtinai prie sūrio patiekite ir priedų. Dalis džiaugsmo, ragaujant sūrius, atsiskleidžia derinant juos su skirtingais skoniais.
♦ Papjaustykite prancūziškojo batono. Traškios jo riekelės itin tiks su minkštais sūriais, tokiais kaip bri. Leiskite kiekvienam pačiam nuspręsti, ar rinktis duoną, ar duonos lazdeles, ar sūrius sausainiukus... Skirtingos tekstūros duonos gaminiai praturtins sūrių įvairovę. Duona ir krekeriai turėtų būti atskirame inde – krepšelyje ar lėkštėje. Šie priedai turėtų būti neutralaus skonio. Sausainėlių, keptų tik iš miltų ir vandens, grynumas leidžia sūriams atsiskleisti visu grožiu. Įvairūs priedai, tarkime, sezamų sėklos, česnakas ar žolelės, gali užgožti subtilesniųjų skonį. Tačiau nebijokite duonos, keptos su riešutais, džiovintais vaisiais ar alyvuogėmis, – ji tiks puikiai.
♦ Natūralus vaisių saldumas papildo sūrio sūrumą. Šviežios vynuogės, kriaušės ar figos atskleis skonių paletę. Tinka ne tik švieži, bet ir džiovinti vaisiai. Prie bri ir kamambero puikiai derės obuolių riekelės arba saulėje džiovinti pomidorai, pistacijos. Klevų sirupas ir medus tiks su šviežiais minkštais sūriais, tarkime, feta. Plonai supjaustytas svogūnas derės prie mėlynųjų sūrių. Jei turite laiko ir įkvėpimo, paruoškite karamelizuotų svogūnų, kurie yra dažni svečiai sūrių lėkštėje. Patiekite kartu kumpio, čatnių, uogų ar džemų. Taip pat tiks ir marinuotos daržovės. Alyvuogės yra įprastas ir paprastas pasirinkimas, bet fantastiškai tinkantis ir neprastas. O jei dar kelias minutes skirsite alyvuogėms pamarinuoti... Priedų išdėstymas ant padėklo gali svečiams sufleruoti, ką su kuo tinka derinti.
♦ Tiekiant sūrius prieš vakarienę, labiau tiks pikantiški pagardai: alyvuogės, vytintas kumpis, riešutai ar čatniai. Po vakarienės sūrius valgykite su saldžiaisiais priedais: džemais, medumi, džiovintais vaisiais. Priedai gali sustiprinti ir netgi visiškai pakeisti sūrio skonį. Na ir, žinoma, nepamirškite vyno.
Shutterstock nuotr. / Užkandžiai su sūriu |
Nuspręskite, kiek ir kaip patieksite
♦ Kiek sūrio patiekti? Svarbu, ar sūrius patieksite kaip pagrindinį patiekalą, ar kaip užkandį? Jei valgysite sūrius desertui, tuomet vienam asmeniui skaičiuokite po 30–40 gramų. Jei tai užkandis prieš pagrindinį patiekalą ir vėliau bus valgoma lengva vakarienė, asmeniui skaičiuokite po 60–80 gramų. Jei sūris yra pagrindinis vakarėlio patiekalas, skaičiuokite maždaug 1400 g aštuoniems žmonės. Jei jis tiekiamas kaip užkandis, o vakarėlio metu bus ir daugiau užkandžių, žmogui turėtų pakakti 100 g sūrio.
♦ Sūriai valgomi kambario temperatūros, tad iš šaldytuvo juos išimkite likus pusvalandžiui ar valandai iki svečių atėjimo. Jei jie bus šalti, jų skonis neatsiskleis iki galo. Kad sūriai, kol bus patiekti, neapdžiūtų, galite lengvai juos pridengti.
♦ Sūrius galite patiekti ant padėklo, paprasčiausios medinės pjaustymo lentelės ar netgi ant marmurinių plytelių, kurios iš tiesų skirtos namams papuošti. Paberkite saujelę uogų ar riešutų galutiniam vaizdui sukurti. Tiks ir kaparėliai ar mažyčiai marinuoti agurkėliai.
♦ Paprastai serviruojamas nelyginis skaičius sūrio rūšių. Tai, žinoma, tik rekomendacija, galite rinktis kiek tinkami. Sūriai dažniausiai išdėliojami nuo švelniausio iki stipriausio pagal laikrodžio rodyklę. Aitraus kvapo pikantiškus sūrius patiekite ant atskiro padėklo, kad jie neužgožtų švelnesniųjų. Jei jų patiekiate daugiau, galite skirtingus padėklus padėti tolėliau vieną nuo kito, jog svečiams nereikėtų grūstis vienoje vietoje.
♦ Neperkraukite sūrių padėklo. Jis privalo ne tik gražiai atrodyti, bet turi būti patogu ir norint atsipjauti sūrio. Kiekvienam sūriui padėkite po atskirą peilį. Jei pjausite visus sūrius vienu peiliu, visi jie greitai taps vieno skonio. Jei neturite specialaus peilio, minkštiesiems sūriams tiks sviesto peilis.
♦ Galite netgi sugalvoti temą. Galbūt ragausite tik tam tikro regiono ar šalies sūrių? Arba tik vienos pieno rūšies (avių, karvių ar ožkų) sūrių? Tai padės atkreipti dėmesį į skonio niuansus, kurie nepriklauso nuo pieno. Galite ragauti ir vienos rūšies, t. y. kietuosius arba mėlynųjų pelėsių, sūrius, bus įdomu pajusti panašių sūrių subtilius skonio atspalvius.
Atsipalaiduokite ir mėgaukitės!
Tekstas Linos Tuskėnaitės