Kaip pratęsti vasaros malonumus? Uogų ir daržovių šaldymo subtilybės

Liaudies išmintis byloja – roges ruošk vasarą. Šis posakis puikiai tinka uogų ir daržovių, sveiko maisto atsargų, ruošai šaltajam laikotarpiui apibūdinti. Ar jau pasiruošėte vasaros gėrybių žiemai? Jei ne, verta būtų įsigilinti į keletą esminių patarimų, kaip geriausia šaldyti uogas ir daržoves, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Šaldytos uogos
Šaldytos uogos / Vida Press nuotr.

Vasara mus aprūpina vitaminais, mineralais ir įvairiomis maistingomis medžiagomis, tačiau kaip nestokoti jų žiemos metu? Tinkamai užšaldytos daržovės yra puikus būdas išsaugoti ne tik vasaros derliaus maistines medžiagas, bet ir jų spalvą bei skonį.

Žinoma, šaldymui, pirmiausia, naudokite tik šviežias ir kokybiškas daržoves. Prieš šaldant būtinai atlikite mini ritualą: nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite.

Kaip išsaugoti estetinį vaizdą?

Turbūt niekas nesiginčija, jog didelę dalį skonio maistui priduoda jo estetinis pateikimas. Kaip nesugadinti šaldytų daržovių išvaizdos ir valgymo malonumo? Atsakymas – blanširavimas.

Blanširavimas yra sodo gėrybių nuplikymas karštu vandeniu ar garais tam, kad ir atšaldžius jos išsaugotų savo spalvą bei palengvintų skaidulų struktūrą: blanširuotos daržovės ir po atšaldymo būna minkštesnės bei malonesnės kramtyti.

Paruoštas daržoves įdėkite į verdantį vandenį kelioms minutėms (morkos – 3-5 min., žirniai 1-2 min.). Šiukštu nepervirkite! Blanširavimas nėra daržovių virimas, tik lengvas nuplikymas. Nuplikytas daržoves greitai perkelkite į ledinį vandenį, kad sustabdytumėte virimo procesą. Tuomet nusausinkite ir paruoškite šaldymui.

Ko dažnai nežinome apie užšaldymo procesą?

Užšaldymui reikėtų naudoti sandarias dėžutes arba specialiai šaldymui skirtus maišelius, iš kurių galima išstumti kuo daugiau oro. Nesuklyskite – dėl paprastų, šaldymui nepritaikytų maišelių naudojimo galite ir apsirgti. Tik specialus plastikas yra tinkamas liestis su daržovėmis ir jų neužteršti toksiškomis medžiagomis.

Vida Press nuotr./Šaldytos uogos
Vida Press nuotr./Šaldytos uogos

Tiesa, siekiant nepažeisti šaldomo maisto ląstelių ir nesugadinti sultingumo, rekomenduojamas greitas užšaldymo procesas. Mat lėtai šaldant randasi dideli, maistą iš vidaus ardantys ledo kristalai, kurie pažeidžia ir daržovėse esančias vertingas maisto medžiagas.

Prekybos centro internete „Varle.lt“ ekspertė Alina Kazakevič pataria: „Tobulu atveju maistas turėtų būti užšaldomas per 2 val., todėl greito užšaldymo technologijas naudojantys šaldytuvai idealiai tinka daržo gėrybių maistingumui išsaugoti iki pat kitos vasaros.“

Uogų šaldymo subtilybės – ką verta įsidėmėti?

Erzina sulipusių uogų luitai po užšaldymo? Pirmiausia uogas išdėliokite vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir tik tuomet padėkite į šaldiklį. Uogoms užšalus perkelkite jas į šaldymo maišelius ar dėžutes. Tada jau be nerimo galite talpinti gausius uogų kiekius – jos tikrai nesulips

Uogos – natūralus desertas. Kodėl tuomet nepasistengus maksimaliai išsaugoti jų skonį ir tekstūrą? Tam reikalui gali būti panaudotas nedidelis cukraus kiekis: prieš šaldant uogas tiesiog apibarstykite jas šiek tiek cukraus. Uogienės čia išgauti nereikia, bet nedidelis kiekis cukraus padės sukurti sveiko ir skanaus vasaros deserto balansą.

Tiek šaldytas uogas, tiek ir daržoves rekomenduojama suvartoti per 8 – 12 mėn. laikotarpį, todėl verta pasirūpinti dėžučių ar maišelių su gėrybėmis žymėjimu: pažymėkite atšaldymo datą, kad žinotumėte, kiek laiko produktai praleido šaldymo kameroje. Tokiu atveju nepavėluosite laiku jais pasimėgauti.

Beje, užšaldytas uogas galite vartoti tiek ką tik išimtas iš šaldiklio, tiek ir atšildytas. Tačiau venkite pakartotinai užšaldyti jau atšildytus produktus. Toks maistas praranda visas gerąsias savybes.

Taigi, išnaudokime vasaros teikiamas gėrybes taip, kad galėtume jomis mėgautis ir žiemą. Truputėlis pastangų dabar ir žiemą patys sau padėkosite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų