Kaip šaldyti žalius rabarbarus
1. Nupjaukite rabarbarų lapus, palikdami tik švarius, gražius stiebus. Gerai juos nuplaukite po tekančiu vandeniu;
2. Supjaustykite stiebus maždaug 1,5–2 cm ilgio gabaliukais, žinoma, galite rinktis norimą dydį, tačiau būtent tokie nedidukai bus patogūs, jei kepsite pyragą, virsite džemą ar pan.
3. Plačią kepimo skardą, didelę lėkštę ar pjaustymo lentą išklokite kepimo popieriumi, vienu sluoksniu berkite rabarbarų gabaliukus, dėkite į šaldiklį ir šaldykite nuo 4 iki 12 val.
4. Sušalusius rabarbarų gabaliukus suberkite į šaldytiems produktams skirtus užsisandarinančius maišelius, išspauskite tiek oro, kiek tik pavyksta, o tada uždarykite, užrašykite ant maišelio, koks tai produktas ir kada užšaldytas ir dėkite į šaldiklį.
Kaip šaldyti trumpai apvirtus rabarbarus
1. Pirmiausia paruoškite rabarbarus taip pat, kaip ir ruošiatis šaldyti žalius, tik gabalėliai gali būti ir ilgesni.
2. Užkaiskite didelį puodą vandens, kai jis užvirs, berkite rabarbarų gabaliukus, pavirkite minutę, o tada nusunkite ir iškart suberkite į didelį dubenį šalto vandens su ledukais (pasiruoškite iš anksto) – taip iškart sustabdysite rabarbarų virimą.
3. Išdėkite ant virtuvinių rankšluostukų, kad apdžiūtų. Tada berkite ant lentos, lėkštės ar skardos, išklotos kepimo popieiumi, dėkite į šaldiklį ir šaldykite nuo 4 iki 12.
4. Sušalusius gabaliukus berkite į specialius maišelius, išspauskite orą, suplokite ir dėkite ilsėtis į šaldiklį, kol prireiks.
Kaip šaldyti išvirtus rabarbarus
1. Rabarbarus paruoškite, kaip ir prieš šaldant kitais formatais – nupjaukite lapus, nuplaukite, supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
2. Berkite gabaliukus į storadugnį puodą ir užpilkite norimu skysčiu – tinka vanduo, taip pat apelsinų ar kokios kitos mėgstamos sultys. Galima įberti ir šiek tiek cukraus.
3. Kaitinkite ant nedidelės kaitros, stebėdami, ar skystis neišgaravo ir neima svilti. Virkite iki norimos konsistencijos – nuo dar matomų gabaliukų iki visiškos tyrės konsistencijos.
4. Atvėsinkite, supilstykite į indelius, tinkamus šaldyti, užrašykite, kas viduje, o tada dėkite į šaldiklį.
Pastabos:
- Jei kepate pyragą ar keksiukus, galite berti į tešlą dar neatšilusius rabarbarų gabaliukus.
- Šaldyti rabarbarai išbus tinkami vartoti iki metų.