Kaip taisyklingai džiovinti vaisius ir kuo jie naudingi? Komentuoja specialistas

Ruduo – pokyčių metas ne tik gamtoje, bet ir virtuvėje. Neseniai tikra atgaiva buvę švieži vaisiai rudenį įgaus kitą atspalvį, dar ryškesnį skonį. Kuriuos iš jų ir kaip verta džiovinti bei kokiais būdais panaudoti, pataria specialistas.
Džiovinti vaisiai
Džiovinti vaisiai / Vida Press nuotr.

Pasak Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjo, KTU prof. Prano Viškelio, dabar pats metas ne tik džiovinti savąjį derlių – obuolius ir kriaušes, bet ir pasirūpinti įvairiais džiovintais vaisiais, kurie iki kitos vasaros bus itin naudingi tiek virtuvėje ruošiant įvairius patiekalus, tiek norint praturtinti visos šeimos mitybą vitaminais ir mineralais, rašoma pranešime spaudai.

Džiovinant skubėti neverta

Profesorius atkreipia dėmesį, kad patiems paprasčiausia sudžiovinti obuolius ir kriaušes, tačiau svarbu neskubėti. Jei vaisius greitai džiovinsime aukštoje temperatūroje, nuo išorės drėgmė nugaruos, vaisius apdžius ir susidarys plėvelė, sulaikanti drėgmę viduje.

Tačiau klaida ir džiovinti pernelyg lėtai, pavyzdžiui, palikus vaisius ant stalo keletui dienų ar net savaičių. Tai, P.Viškelio teigimu, neatitinka higienos bei maisto saugos reikalavimų, nes tokiu būdu džiovinant vaisius dauginasi mikroorganizmai. Tad saugiausia džiovinti 40–60 °C temperatūroje.

Vida Press nuotr./Džiovinti obuoliai
Vida Press nuotr./Džiovinti obuoliai

Išlieka ir vitaminai, ir mineralai

Kalbėdami apie šviežius vaisius visuomet pabrėžiame, kad būtent juose, o ne džiovintuose – gausu vitaminų. Tačiau P.Viškelis akcentuoja, kad džiovinant vaisius išgaruoja vanduo, bet visos žmogaus sveikatai reikalingos mineralinės medžiagos išlieka. Iki 50 procentų sumažėja tik vitamino C kiekis.

Naudingųjų medžiagų koncentracija džiovintuose vaisiuose, palyginti su šviežiais, yra keliskart didesnė.

„Džiovintuose vaisiuose išliekančio vitamino C visiškai pakanka mūsų organizmui. Noriu pabrėžti, kad naudingųjų medžiagų koncentracija džiovintuose vaisiuose, palyginti su šviežiais, yra keliskart didesnė: pavyzdžiui, jei suvalgysime šimtą gramų razinų ar obuolių, toks kiekis atstos tų pačių vaisių kilogramą. Tad ruošti džiovintų vaisių atsargas ir juos vartoti tikrai verta ir sveikatai naudinga“, – pataria profesorius.

Nuo anemijos prevencijos iki virškinimo gerinimo

Džiovintų vaisių naudą patvirtina ne tik profesorius P.Viškelis, bet ir įvairūs šaltiniai. Štai Anthony Komaroffo, „Harvardo sveikatos laiško“ vyr. redaktoriaus, teigimu, džiovintuose vaisiuose esančios skaidulos ir antioksidantai fenoliai padeda kovoti su širdies ligomis, nutukimu, gali padėti sumažinti širdies, diabeto, degeneracinių smegenų ligų riziką.

Štai dėl kokių sveikatai naudingų savybių yra vertinami šie džiovinti vaisiai:

Džiovintos slyvos – dėl jose esančių skaidulų, kurios gerina virškinimą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Šis vaisius – puikus vitamino K šaltinis. K vitaminas svarbus kraujo krešėjimui, normaliai kaulų būklei palaikyti, gali sumažinti osteoporozės riziką.

Vida Press nuotr./Džiovintos slyvos
Vida Press nuotr./Džiovintos slyvos

Džiovintų obuolių pagrindinis privalumas yra juose esančios skaidulos. Pusėje puodelio džiovintų obuolių yra 3,7 g skaidulų. Jos padeda palaikyti gerą virškinimo sistemos veiklą, greitina medžiagų apykaitą. Džiovinti obuoliai yra kalio šaltinis. Kalis svarbus normaliai raumenų ir nervų sistemos veiklai, padeda palaikyti normalų kraujospūdį.

Džiovintos datulės – ne tik skanus, daugelio mėgstamas, bet ir naudingas desertinis vaisius. Datulės taip pat yra kalio šaltinis. Jos gali būti vartojamos vidurių užkietėjimo, žarnyno bei širdies sutrikimų prevencijai. Datulės kartu su razinomis rekomenduojamos anemijos prevencijai. Šis džiovintų vaisių derinys padeda efektyviau organizmui įsisavinti datulėse esantį geležį. Tereikia kasdien suvalgyti po saujelę razinų kartu su keliomis datulėmis.

Datulėse ir figose yra gausu fenolio – antioksidanto, itin naudingo sergant širdies ligomis, osteoporoze, diabetu.

Vida Press nuotr./Datulės
Vida Press nuotr./Datulės

Džiovinti abrikosai – puikus vitamino A šaltinis. Vitaminas A padeda išsaugoti normalų regėjimą, yra svarbus normaliai imuninės sistemos veiklai, geležies apykaitai, gerai gleivinių ir odos būklei palaikyti. Džiovintuose abrikosuose taip pat yra ir geležies. Ji svarbi normaliai imuninės sistemos veiklai, deguonies pernešimui organizme, anemijos prevencijai, padeda sumažinti nuovargį. Abrikosuose taip pat yra daug maistinių skaidulų.

Šventinių ir kasdienių patiekalų ingredientas

Džiovintais vaisiais itin tinka įdaryti pyragus, apkepus. O juos sumalus galima įberti į įvairias košes, pudingus, kitus desertus. Iš jų galima gaminti net ir arbatą.

Džiovinti abrikosai, slyvos, obuoliai nuo seno yra vienas iš mėsos kepinių, troškinių ingredientų, be kurių neįsivaizduojamos žiemos šventės. Įvairiais džiovintais vaisiais gardinami ir Kalėdų bei Velykų pyragai, įvairūs desertai.

Vida Press nuotr./Džiovintų vaisių kompotas
Vida Press nuotr./Džiovintų vaisių kompotas

Be to, džiovinti obuoliai, abrikosai, datulės, figos, slyvos ir kiti vaisiai – puikus užkandis, tinkantis tiek pasiimti kartu su savimi į darbą, tiek vaikams užkandžiauti mokykloje. Dėl juose esančio natūralaus cukraus džiovinti vaisiai yra puiki alternatyva nesveikiems, riebiems desertams, kuriais kartais taip norisi pasmaližiauti. Džiovinti vaisiai ne tik patenkina saldumo poreikį, bet ir praturtina organizmą vitaminais ir mineralais, suteikia sotumo bei energijos.

Jūsų dėmesiui – keli įdomūs receptai su džiovintais vaisiais:

Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis
Receptas: Burokėlių salotos su džiovintomis slyvomis
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 52
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt. (virtų)
Džiovintos slyvos: 100.00 g (jas iš anksto šiek tiek pamirkykite)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 4.00 valg. š. (tyro - tiks ir moliūgų sėklų ar saulėgrąžų)
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Burokėlius nestambiai sutarkuokite.
  2. Slyvas pamirkykite arba jei neturite laiko mirkyti ilgiau, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 1-2 minutes.
  3. Tada perskalaukite po šaltu vandeniu. Kai slyvos bus gana minkštos, jas susmulkinkite ir suberkite į burokėlius.
  4. Į salotas taip pat suberkite smulkintus graikinius riešutus, pipirus, trint česnakus, pasūdykite.
  5. Galiausiai salotas apšlakstykite citrinų sultimis ir aliejumi. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.

 

Suskleisti
Kalakutienos vyniotinis su džiovintais vaisiais ir vyšniniu mango padažu
Receptas: Kalakutienos vyniotinis su džiovintais vaisiais ir vyšniniu mango padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 700.00 g (didelės krūtinėlės)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (sausų)
Paprikos: 20.00 g (1 valg. š. - rūkytos)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (0,5 - džiovintos)
Sezamų druska Gomasio:(0,5) 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Džiovinti abrikosai: 1.00 sauja (įdarui)
Spanguolės: 1.00 st. (sauja džiovintų arba vyšnių - įdarui)
Džiovintos slyvos: 1.00 st. (sauja - įdarui)
Raugeršknės: (džiovintų - įdarui) 1.00 valg. š.
Džiovinti pomidorai: 2.00 vnt. (2 valg. š. - įdarui)
Maskarponės sūris: 150.00 g (įdarui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Vyšnios: 300.00 g (be kauliukų - padažui)
Mangas: 1.00 vnt. (padažui)
Medus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (padažui)
Actas: 1.00 valg. š. (ryžių - padažui)
Brendis: 30.00 ml (padažui)
Apelsinai: 2.00 vnt. (70 ml - sulčių - padažui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti

Sezamų druska „Gomasio“ – tai japoniški prieskoniai, susidedantys vos iš 2 ingredientų – sezamų ir druskos. Maišoma santykiu 20:3 (recepto autorė maišė 100 g sezamų su 15 g druskos). Sezamai pakepinami ir sugrūdami su druska (geriausia – jūros).

Gaminimas:

  1. Mėsą įpjaukite, šiek tiek pamuškite, kad ji būtų gana plona ir būtų lengva susukti.
  2. Prieskonius sumaišykite su aliejumi ir jais įtrinkite mėsą.
  3. Palikite bent valandai marinuotis.
  4. Vaisius ir česnakus susmulkinkite, sumaišykite su pomidorais ir maskarpone, pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Gauta mase įdarykite mėsą, susukite ir apsukite virvele, kad kepant neišsiskleistų.
  6. Mėsą kepkite ~1 valandą, 200 laipsnių orkaitėje.
  7. Mangą supjaustykite, apkepkite su cukrumi, tada įdėkite medaus, jam išsilydžius sudėkite vyšnias ir gerai įkaitinus supilkite brendį.
  8. Viską pavirkite porą minučių ir sutrinkite trintuvu.
  9. Apelsinų sultis sumaišykite su krakmolu ir atsargiai, nuolat maišydami supilkite į padažą, viską pavirkite dar porą minučių.
  10. Padažas, pagal skonį, pagardinamas druska ir šviežiai maltais pipirais.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Veršienos kepsnys
Receptas: Džiovintomis slyvomis įdarytas veršienos kepsnys
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.8 / 32
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 800.00 g (vientisas gabalas kokybiškos mėsos gabalas)
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Imbieras: 1.00 vnt. (šviežio, pusės nykščio dydžio gabalėlis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Obuolių sultys: 125.00 ml
Daržovių sultinys: 150.00 ml (tinka ir gamintas iš ekologiško sultinio kubelio)
Kaip gaminti

1. Veršieną nuplaukite, nusausinkite, giliai įpjaukite ir išskleiskite. Iš visų pusių įtrinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

2. Pusę džiovintų slyvų smulkiai supjaustykite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, sumaišykite su pjaustytomis džiovintomis slyvomis ir šia mase prikimškite veršienos įpjovą. Mėsos įpjovą tankiai sukabinkite arba apvyniokite storu medvilniniu ar lininiu siūlu.

3. Kepimo inde įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame mėsą iš visų pusių.

4. Svogūnus nulupkite, stambiai supjaustykite, suberkite į indą su mėsa ir lengvai paskrudinkite. Suberkite likusias džiovintas slyvas, supilkite obuolių sultis ir daržovių sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir troškinkite veršieną 40 minučių, vis palaistydami susidariusiomis sultimis.

6. Troškinimo metu susidariusį skystį su slyvomis naudokite kaip padažą.

7. Labai skanu su bulvių koše ir trumpai virtais žiediniai kopūstais, paskanintais muskato riešutu.

Suskleisti
Sūrpyragis su džiovintomis slyvomis
Receptas: Sūrio pyragas su džiovintomis slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 200.00 g (recepto autorė naudojo „Gaidelis su aguonomis“)
Sviestas: 90.00 g (kambario temperatūros)
Maskarponės sūris: 500.00 g (kambario temperatūros)
Kondensuotas pienas: 390.00 g (saldinto)
Želatina: 10.00 g (miltelių)
Džiovintos slyvos: 150.00 g
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų)
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š.
Brendis: 20.00 ml (keli šlakeliai)
Kaip gaminti
  1. Naudosime 26 cm skersmens tortinę. Jei turite laiko, slyvas užpilkite brendžiu ir palaikykite nors ir per naktį, recepto autorė taip jas „brandino“ vos kelias valandas.
  2. Džiovintas slyvas pasmulkinkite peiliu, užpilkite vaniliniu cukrumi, citrinos sultimis ir negailėdami apšlakstykite brendžiu.
  3. Atidėkite slyvas į šoną kelioms valandoms.
  4. Sausainius sumalkite ir sumaišykite su minkštu sviestu.
  5. Gautą masę suberkite į kepimo popieriumi išklotą tortinę ir rankomis išlyginkite, prislėkite paviršių. Pastatykite į šaldytuvą.
  6. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, kad vos apsemtų ir palikite išbrinkti.
  7. Maskarponę iki vientisos masės išplakite su kondensuotu pienu.
  8. Šiek tiek brendyje pasigėrusias slyvas sumalkite iki norimos konsistencijos (aš pamaliau taip, kad liktų vienas kitas sveikas gabalėlis).
  9. Želatiną ištirpinkite  (tik jokiu būdu neužvirkite) ir greitai įplakite į kreminio sūrio masę, kurią supilkite ant atšalusio sausainių pagrindo.
  10. Ant viršaus, šaukštu išdėliokite slyvų masę ir paskirstykite ją po visą, dar nesustingusio pyrago plotą.
  11. Pastatykite pyragą į šaldytuvą ir pjaukite mažiausiai po 4–5 valandų.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Džiovintų obuolių kisielius
Receptas: Džiovintų obuolių kisielius
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 30
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 1.00 l
Obuoliai: 300.00 g (džiovintų)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (nebūtina)
Cukrus: 1.00 st. (0,5 - pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Krakmolas: 4.00 valg. š. (bulvių)
Kaip gaminti
  1. Džiovintus obuolius nuplaukite ir pamirkykite , kol suminkštės.
  2. Išmirkytus obuolius suberkite į verdantį vandenį, įmeskite gvazdikėlius ir išvirkite. 
  3. Pertrinkite obuolius per sietelį. Skysčio, kuriame virė, neišpilkite.
  4. Pertintus obuolius supilkite į skystį, kuriame virė, įpilkite dar apie litrą vandens. Supilkite citrinos sultis, suberkite cinamoną. Pagal skonį pasaldinkite. Galiausiai intensyviai maišydami pamažu supilkite su šlakeliu vandens sumaišytą krakmolą.
  5. Maišydami virkite kisielių, kol užvirs ir sutirštės. Patiekite atvėsusį.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis