Pasak Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjo, KTU prof. Prano Viškelio, dabar pats metas ne tik džiovinti savąjį derlių – obuolius ir kriaušes, bet ir pasirūpinti įvairiais džiovintais vaisiais, kurie iki kitos vasaros bus itin naudingi tiek virtuvėje ruošiant įvairius patiekalus, tiek norint praturtinti visos šeimos mitybą vitaminais ir mineralais, rašoma pranešime spaudai.
Džiovinant skubėti neverta
Profesorius atkreipia dėmesį, kad patiems paprasčiausia sudžiovinti obuolius ir kriaušes, tačiau svarbu neskubėti. Jei vaisius greitai džiovinsime aukštoje temperatūroje, nuo išorės drėgmė nugaruos, vaisius apdžius ir susidarys plėvelė, sulaikanti drėgmę viduje.
Tačiau klaida ir džiovinti pernelyg lėtai, pavyzdžiui, palikus vaisius ant stalo keletui dienų ar net savaičių. Tai, P.Viškelio teigimu, neatitinka higienos bei maisto saugos reikalavimų, nes tokiu būdu džiovinant vaisius dauginasi mikroorganizmai. Tad saugiausia džiovinti 40–60 °C temperatūroje.
Vida Press nuotr./Džiovinti obuoliai
Išlieka ir vitaminai, ir mineralai
Kalbėdami apie šviežius vaisius visuomet pabrėžiame, kad būtent juose, o ne džiovintuose – gausu vitaminų. Tačiau P.Viškelis akcentuoja, kad džiovinant vaisius išgaruoja vanduo, bet visos žmogaus sveikatai reikalingos mineralinės medžiagos išlieka. Iki 50 procentų sumažėja tik vitamino C kiekis.
Naudingųjų medžiagų koncentracija džiovintuose vaisiuose, palyginti su šviežiais, yra keliskart didesnė.
„Džiovintuose vaisiuose išliekančio vitamino C visiškai pakanka mūsų organizmui. Noriu pabrėžti, kad naudingųjų medžiagų koncentracija džiovintuose vaisiuose, palyginti su šviežiais, yra keliskart didesnė: pavyzdžiui, jei suvalgysime šimtą gramų razinų ar obuolių, toks kiekis atstos tų pačių vaisių kilogramą. Tad ruošti džiovintų vaisių atsargas ir juos vartoti tikrai verta ir sveikatai naudinga“, – pataria profesorius.
Nuo anemijos prevencijos iki virškinimo gerinimo
Džiovintų vaisių naudą patvirtina ne tik profesorius P.Viškelis, bet ir įvairūs šaltiniai. Štai Anthony Komaroffo, „Harvardo sveikatos laiško“ vyr. redaktoriaus, teigimu, džiovintuose vaisiuose esančios skaidulos ir antioksidantai fenoliai padeda kovoti su širdies ligomis, nutukimu, gali padėti sumažinti širdies, diabeto, degeneracinių smegenų ligų riziką.
Štai dėl kokių sveikatai naudingų savybių yra vertinami šie džiovinti vaisiai:
Džiovintos slyvos – dėl jose esančių skaidulų, kurios gerina virškinimą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Šis vaisius – puikus vitamino K šaltinis. K vitaminas svarbus kraujo krešėjimui, normaliai kaulų būklei palaikyti, gali sumažinti osteoporozės riziką.
Vida Press nuotr./Džiovintos slyvos
Džiovintų obuolių pagrindinis privalumas yra juose esančios skaidulos. Pusėje puodelio džiovintų obuolių yra 3,7 g skaidulų. Jos padeda palaikyti gerą virškinimo sistemos veiklą, greitina medžiagų apykaitą. Džiovinti obuoliai yra kalio šaltinis. Kalis svarbus normaliai raumenų ir nervų sistemos veiklai, padeda palaikyti normalų kraujospūdį.
Džiovintos datulės – ne tik skanus, daugelio mėgstamas, bet ir naudingas desertinis vaisius. Datulės taip pat yra kalio šaltinis. Jos gali būti vartojamos vidurių užkietėjimo, žarnyno bei širdies sutrikimų prevencijai. Datulės kartu su razinomis rekomenduojamos anemijos prevencijai. Šis džiovintų vaisių derinys padeda efektyviau organizmui įsisavinti datulėse esantį geležį. Tereikia kasdien suvalgyti po saujelę razinų kartu su keliomis datulėmis.
Datulėse ir figose yra gausu fenolio – antioksidanto, itin naudingo sergant širdies ligomis, osteoporoze, diabetu.
Vida Press nuotr./Datulės
Džiovinti abrikosai – puikus vitamino A šaltinis. Vitaminas A padeda išsaugoti normalų regėjimą, yra svarbus normaliai imuninės sistemos veiklai, geležies apykaitai, gerai gleivinių ir odos būklei palaikyti. Džiovintuose abrikosuose taip pat yra ir geležies. Ji svarbi normaliai imuninės sistemos veiklai, deguonies pernešimui organizme, anemijos prevencijai, padeda sumažinti nuovargį. Abrikosuose taip pat yra daug maistinių skaidulų.
Šventinių ir kasdienių patiekalų ingredientas
Džiovintais vaisiais itin tinka įdaryti pyragus, apkepus. O juos sumalus galima įberti į įvairias košes, pudingus, kitus desertus. Iš jų galima gaminti net ir arbatą.
Džiovinti abrikosai, slyvos, obuoliai nuo seno yra vienas iš mėsos kepinių, troškinių ingredientų, be kurių neįsivaizduojamos žiemos šventės. Įvairiais džiovintais vaisiais gardinami ir Kalėdų bei Velykų pyragai, įvairūs desertai.
Vida Press nuotr./Džiovintų vaisių kompotas
Be to, džiovinti obuoliai, abrikosai, datulės, figos, slyvos ir kiti vaisiai – puikus užkandis, tinkantis tiek pasiimti kartu su savimi į darbą, tiek vaikams užkandžiauti mokykloje. Dėl juose esančio natūralaus cukraus džiovinti vaisiai yra puiki alternatyva nesveikiems, riebiems desertams, kuriais kartais taip norisi pasmaližiauti. Džiovinti vaisiai ne tik patenkina saldumo poreikį, bet ir praturtina organizmą vitaminais ir mineralais, suteikia sotumo bei energijos.
Jūsų dėmesiui – keli įdomūs receptai su džiovintais vaisiais:
Ingredientai
Aliejus:
4.00 valg. š. (tyro - tiks ir moliūgų sėklų ar saulėgrąžų)
Sultys:
1.00 valg. š. (citrinų)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Burokėlius nestambiai sutarkuokite.
- Slyvas pamirkykite arba jei neturite laiko mirkyti ilgiau, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 1-2 minutes.
- Tada perskalaukite po šaltu vandeniu. Kai slyvos bus gana minkštos, jas susmulkinkite ir suberkite į burokėlius.
- Į salotas taip pat suberkite smulkintus graikinius riešutus, pipirus, trint česnakus, pasūdykite.
- Galiausiai salotas apšlakstykite citrinų sultimis ir aliejumi. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.
Suskleisti
Ingredientai
Paprikos:
20.00 g (1 valg. š. - rūkytos)
Sezamų druska Gomasio:(0,5) 1.00 arbat. š.
Spanguolės:
1.00 st. (sauja džiovintų arba vyšnių - įdarui)
Raugeršknės: (džiovintų - įdarui) 1.00 valg. š.
Druska:
2.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Vyšnios:
300.00 g (be kauliukų - padažui)
Medus:
1.00 arbat. š. (padažui)
Actas:
1.00 valg. š. (ryžių - padažui)
Apelsinai:
2.00 vnt. (70 ml - sulčių - padažui)
Kaip gaminti
Sezamų druska „Gomasio“ – tai japoniški prieskoniai, susidedantys vos iš 2 ingredientų – sezamų ir druskos. Maišoma santykiu 20:3 (recepto autorė maišė 100 g sezamų su 15 g druskos). Sezamai pakepinami ir sugrūdami su druska (geriausia – jūros).
Gaminimas:
- Mėsą įpjaukite, šiek tiek pamuškite, kad ji būtų gana plona ir būtų lengva susukti.
- Prieskonius sumaišykite su aliejumi ir jais įtrinkite mėsą.
- Palikite bent valandai marinuotis.
- Vaisius ir česnakus susmulkinkite, sumaišykite su pomidorais ir maskarpone, pagardinkite druska ir pipirais.
- Gauta mase įdarykite mėsą, susukite ir apsukite virvele, kad kepant neišsiskleistų.
- Mėsą kepkite ~1 valandą, 200 laipsnių orkaitėje.
- Mangą supjaustykite, apkepkite su cukrumi, tada įdėkite medaus, jam išsilydžius sudėkite vyšnias ir gerai įkaitinus supilkite brendį.
- Viską pavirkite porą minučių ir sutrinkite trintuvu.
- Apelsinų sultis sumaišykite su krakmolu ir atsargiai, nuolat maišydami supilkite į padažą, viską pavirkite dar porą minučių.
- Padažas, pagal skonį, pagardinamas druska ir šviežiai maltais pipirais.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Ingredientai
Veršiena:
800.00 g (vientisas gabalas kokybiškos mėsos gabalas)
Imbieras:
1.00 vnt. (šviežio, pusės nykščio dydžio gabalėlis)
Kaip gaminti
1. Veršieną nuplaukite, nusausinkite, giliai įpjaukite ir išskleiskite. Iš visų pusių įtrinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.
2. Pusę džiovintų slyvų smulkiai supjaustykite. Imbiero šaknį nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, sumaišykite su pjaustytomis džiovintomis slyvomis ir šia mase prikimškite veršienos įpjovą. Mėsos įpjovą tankiai sukabinkite arba apvyniokite storu medvilniniu ar lininiu siūlu.
3. Kepimo inde įkaitinkite aliejų ir apkepinkite jame mėsą iš visų pusių.
4. Svogūnus nulupkite, stambiai supjaustykite, suberkite į indą su mėsa ir lengvai paskrudinkite. Suberkite likusias džiovintas slyvas, supilkite obuolių sultis ir daržovių sultinį. Uždenkite indą dangčiu ir troškinkite veršieną 40 minučių, vis palaistydami susidariusiomis sultimis.
6. Troškinimo metu susidariusį skystį su slyvomis naudokite kaip padažą.
7. Labai skanu su bulvių koše ir trumpai virtais žiediniai kopūstais, paskanintais muskato riešutu.
Suskleisti
Ingredientai
Sausainiai:
200.00 g (recepto autorė naudojo „Gaidelis su aguonomis“)
Sviestas:
90.00 g (kambario temperatūros)
Sultys:
2.00 valg. š. (citrinų)
Kaip gaminti
- Naudosime 26 cm skersmens tortinę. Jei turite laiko, slyvas užpilkite brendžiu ir palaikykite nors ir per naktį, recepto autorė taip jas „brandino“ vos kelias valandas.
- Džiovintas slyvas pasmulkinkite peiliu, užpilkite vaniliniu cukrumi, citrinos sultimis ir negailėdami apšlakstykite brendžiu.
- Atidėkite slyvas į šoną kelioms valandoms.
- Sausainius sumalkite ir sumaišykite su minkštu sviestu.
- Gautą masę suberkite į kepimo popieriumi išklotą tortinę ir rankomis išlyginkite, prislėkite paviršių. Pastatykite į šaldytuvą.
- Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, kad vos apsemtų ir palikite išbrinkti.
- Maskarponę iki vientisos masės išplakite su kondensuotu pienu.
- Šiek tiek brendyje pasigėrusias slyvas sumalkite iki norimos konsistencijos (aš pamaliau taip, kad liktų vienas kitas sveikas gabalėlis).
- Želatiną ištirpinkite (tik jokiu būdu neužvirkite) ir greitai įplakite į kreminio sūrio masę, kurią supilkite ant atšalusio sausainių pagrindo.
- Ant viršaus, šaukštu išdėliokite slyvų masę ir paskirstykite ją po visą, dar nesustingusio pyrago plotą.
- Pastatykite pyragą į šaldytuvą ir pjaukite mažiausiai po 4–5 valandų.
Receptas iš: g-blogas.lt
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
1.00 st. (0,5 - pagal skonį)
Kaip gaminti
- Džiovintus obuolius nuplaukite ir pamirkykite , kol suminkštės.
- Išmirkytus obuolius suberkite į verdantį vandenį, įmeskite gvazdikėlius ir išvirkite.
- Pertrinkite obuolius per sietelį. Skysčio, kuriame virė, neišpilkite.
- Pertintus obuolius supilkite į skystį, kuriame virė, įpilkite dar apie litrą vandens. Supilkite citrinos sultis, suberkite cinamoną. Pagal skonį pasaldinkite. Galiausiai intensyviai maišydami pamažu supilkite su šlakeliu vandens sumaišytą krakmolą.
- Maišydami virkite kisielių, kol užvirs ir sutirštės. Patiekite atvėsusį.
Suskleisti