► MĖSA
♦ Sultinį vertėtų sūdyti likus 30 min. iki virimo pabaigos.
♦ Kepamus mėsos gabaliukus reikia sūdyti prieš pat dedant į keptuvę.
♦ Kepenėles pageidautina pabarstyti druska jau iškeptas ar ištroškintas – antraip bus kietos.
► ŽUVIS
♦ Verdant žuvienę, į verdantį vandenį pirmiausia sudedamos daržovės. Kai jos bus beveik išvirusios, ateis žuvies, druskos ir prieskonių eilė.
♦ Kepamą žuvį reikia pasūdyti iš karto. Arba galima įtrinti druska bei prieskoniais ir palikti bent 15 min., kad įsigertų druskos skonis ir prieskonių kvapas.
► DARŽOVĖS
♦ Daugumą šviežių ar šaldytų daržovių rekomenduojama virti ar troškinti jau pasūdytame vandenyje. Negalima sūdyti tik verdamų kukurūzų burbuolių – jos druska pabarstomos jau išvirtos.
♦ Skrudintas bulves sūdome jau beveik iškepusias, o ankštines daržoves – baigiančias virti.
Jei daržoves troškiname garuose, jas pasūdome, kai suminkštėja.
► KRUOPOS
♦ Makaronus, ryžius, grikius, kvietines kruopas košei beriame į verdantį pasūdytą vandenį.
♦ Jei kruopos verdamos sriuboje, sūdyti reikia tik joms suminkštėjus.
► KIAUŠINIAI
♦ Kiaušinius taip pat verta virti stipriau pasūdytame vandenyje. Sakoma, tada jie rečiau skilinėja ir lengviau lupasi.
Beje, pasūdžius vandenį, galima atlikti ir kiaušinių šviežumo testą. Plačiau apie tai skaitykite straipsnyje KIAUŠINIŲ ŠVIEŽUMO TESTAS.
Dar vienas dalykas: druska tinkama sūdyti ne tik maistą. Joje galima kepti ir įvairius patiekalus. Atrodo egzotiškai ir patiekalų skonis būna išties nuostabus. Išmėginkite!
Plačiau apie tai skaitykite straipsnyje ĮDOMU IŠBANDYTI: KEPINIAI DRUSKOJE.