Jeigu reiktų sudaryti produktų – „gelbėtojų“ sąrašą, majonezas, ko gero, būtų pirmoje vietoje. Iš tiesų indelis majonezo šaldytuve gali padėti sukurti aibę patiekalų – netgi panaudojant maisto likučius.
Tad pradėkime nuo to, kas dažniausiai lieka nuo mūsų vakarienės. Tai bulvės. Mes jas labiau įpratę valgyti karštas, o štai daugelyje šalių labai populiarios šaltos bulvių salotos. Parsigabenkime keletą receptų!
Gaivios bulvių ir daržovių salotos
Į šias salotas galite įkomponuoti ir daugiau mėgstamų daržovių. Juk mūsų skoniai skiriasi ir gal jūs norėsite salierą pakeisti brokoliu ar obuoliu. Laisvė rinktis!
Reikės:
- 800 g bulvių,
- 2 valg. š. obuolių acto,
- 4 kiaušinių,
- 1 saliero stiebo,
- 1 saldžiosios paprikos,
- 1 raudonojo svogūno,
- 5 ridikėlių,
- ½ st. „Obelių“ majonezo,
- po žiupsnelį petražolių, krapų ir svogūnų laiškų.
Gaminimas:
Kiaušinius kietai išvirkite ir atšaldykite, nulupkite ir supjaustykite į 4 dalis.
Bulves nulupkite, išvirkite ir supjaustykite griežinėliais arba kubeliais – kaip jums labiau patinka.
Nuvalykite ir susmulkinkite likusias daržoves: papriką, svogūną, saliero stiebą ir ridikėlius.
Žalumynus – petražoles, krapus ir svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite.
Bulves, žalias daržoves ir žalumynus apšlakstykite obuolių actu ir sumaišykite dubenyje, apipilkite majonezu ir patiekite.
Šakninių daržovių salotos
Jeigu nuo vakarienės liko virtų bulvių, galite paieškoti joms kitų šakninių daržovių kompanijos ir pasigaminti puikias salotas, šiek tiek primenančias baltą mišrainę.
Reikės:
- 2 morkų,
- 1 pastarnoko,
- 1 nedidelio saliero,
- 2 didelių bulvių,
- 3 kietai virtų kiaušinių,
- 3 nedidelių marinuotų arba raugintų agurkų,
- 1 obuolio,
- 1 skardinės konservuotų žirnelių,
- 1 raudonojo svogūno,
- po žiupsnelį druskos, cukraus ir maltų juodųjų pipirų.
Užpilui:
- ¾ st. „Obelių“ majonezo,
- 1/3 st. neriebios grietinės,
- 2 valg. š. dižono garstyčių.
Papuošimui:
- 1 kietai virto kiaušinio,
- 5 vyšninių pomidoriukų.
Gaminimas:
Morkas, bulves, salierą ir pastarnoką išvirkite ir susmulkinkite kubeliais. Kietai išvirkite kiaušinius. 3 iš jų susmulkinkite kubeliais. Taip pat susmulkinkite marinuotus agurkėlius ir nuluptą obuolį bei svogūną.
Dubenyje sumaišykite visas susmulkintas daržoves ir kiaušinius, konservuotus žirnelius, pagardinkite druska, cukrumi ir pipirais.
Atskirai sumaišykite padažui skirtą majonezą, grietinę ir garstyčias. Užpilkite ant daržovių ir gerai išmaišykite. Ant viršaus išdėliokite skiltelėmis supjaustytą kietai virtą kiaušinį ir vyšninius pomidoriukus.
Makaronų ir daržovių salotos
Makaronai – dar vienas dažnai puode liūdintis produktas, likęs nuo pietų ar vakarienės. Tačiau makaronai gali tapti puikių rytojaus pietų dalimi. Išbandykite šį receptą ir įsitikinsite!
Reikės:
- 300 g virtų makaronų,
- pusės galvutės brokolio,
- 1 nedidelės morkos,
- ½ st. konservuotų žaliųjų žirnelių,
- ¼ st. juodųjų alyvuogių be kauliukų,
- ¼ st. tarkuoto Parmezano,
- žiupsnelio česnakinės druskos,
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
- ½ st. „Obelių“ majonezo.
Gaminimas:
Brokolį suskirstykite žiedynėliais, gerai nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Morką nuskuskite ir sutarkuokite šiaudeliais. Alyvuoges supjaustykite riekelėmis.
Dubenyje sumaišykite makaronus, brokolius ir morkas, žirnelius bei alyvuoges. Pagardinkite druska ir pipirais, supilkite majonezą ir išmaišykite. Patiekite pabarstę tarkuotu Parmezanu.
Gaivios ir sočios vištienos salotos
Visai nesvarbu, kas liko šaldytuve – pusė orkaitėje keptos vištos ar gabaliukas krūtinėlės, viską galima paversti nauju patiekalu. Šios salotos labai sočios ir gaivios, tad pavalgę užkandžiauti nenorėsite iki vakaro.
Reikės:
- 4 st. smulkintos virtos arba keptos vištienos,
- 1 st. besėklių vynuogių,
- ½ st. smulkintų migdolų,
- 2 saliero stiebų,
- 3 svogūnėlių su laiškais,
- po saujelę krapų ir petražolių,
- 1 st. „Obelių“ majonezo,
- 1 citrinos sulčių,
- 1 valg. š. Dižono garstyčių,
- po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite susmulkintą vištieną, per pusę perpjautas vynuoges, migdolus, supjaustytus saliero stiebus bei krapus su petražolėmis, pagardinkite druska bei pipirais. Atskirame inde paruoškite užpilą: sumaišykite majonezą, citrinos sultis, garstyčias. Užpilkite ant vištienos, išmaišykite ir padėkite valandai šaltai, kad susigertų skoniai.
Patiekite su duona, pomidorais ir avokadais.
Vištienos, makaronų ir daržovių salotos
Šiame recepte puikiai dera ir makaronai, ir vištiena. Suraskite šiek tiek daržovių, „gelbėtojo“ majonezo ir skanaukite!
Reikės:
- 500 g virtų makaronų,
- 2 st. virtos smulkintos vištienos,
- 200 virtų šparaginių pupelių,
- 1 st. konservuotų kukurūzų,
- 10 vyšninių pomidoriukų,
- saujos petražolių,
- 1 st. „Obelių“ majonezo,
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite makaronus, vištieną, šparagines pupeles, pomidoriukus, susmulkintas petražoles ir kukurūzus. Pagardinkite druska bei pipirais, sudėkite majonezą ir išmaišykite. Valandai padėkite šaltai ir galite skanauti.
Jautienos salotos su krienų majonezu
Nesuvalgėte jautienos kepsnio? O gal liko virtos mėsos? Atnaujinkite meniu, nevalgykite antrą dieną to paties. Dėžutė su jautienos salotomis maloniai nustebins jus darbe.
Salotoms reikės:
- 600 g virtos jautienos,
- saujos gražgarstės,
- 1 agurko,
- 250 g vyšninių pomidoriukų,
- 1 avokado,
- 1 raudonojo svogūno,
- saujos svogūnų laiškų,
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Užpilui reikės:
- 60 ml „Obelių“ majonezo,
- 1,5 valg. š. krienų,
- 2 valg. š. citrinos sulčių,
Gaminimas:
Jautieną supjaustykite plonomis juostelėmis. Į lėkštę sudėkite gražgarstes, pjaustytą avokadą ir svogūną, agurko riekeles. Ant viršaus sudėkite jautieną. Majonezą sumaišykite su citrinos sultimis ir krienais ir užpilkite ant jautienos. Užbarstykite svogūnų laiškus, suberkite pomidoriukus ir patiekite.
Šiltos itališkos kiaulienos salotos
Net jeigu tai vakarykštis karbonadas, pabandykite jį „atnaujinti“ su daržovių kompanija ir gardžiu majoneziniu padažu.
Salotoms reikės:
- 300 g keptos kiaulienos,
- 1 valg. š. aliejaus,
- 1 nedidelės cukinijos,
- 200 g vyšninių pomidoriukų,
- 100 g salotų lapų,
- 2 st. smulkinto brokolio.
Užpilui:
- ½ st. „Obelių“ majonezo,
- ½ st. pasukų,
- 1 česnako skiltelės,
- 1 valg. š. smulkinto svogūno,
- žiupsnelio druskos,
- 1 arb. š. garstyčių,
- 2 valg. š. susmulkintų svogūnų laiškų,
- po žiupsnelį smulkintų petražolių ir krapų,
- žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Dubenyje sumaišykite majonezą, pasukas, garstyčias, susmulkintą svogūną ir česnaką, žalumynus, pagardinkite druska ir pipirais. Gerai išmaišykite.
Lėkštėje išdėliokite lapines salotas, riekelėmis pjaustytą cukiniją, brokolio žiedynėlius, pomidoriukus.
Kiaulieną supjaustykite siauromis juostelėmis ir pakepinkite aliejuje. Suberkite ant salotų. Užpilkite pasigamintu padažu ir patiekite.
Kaip matote, daugelį produktų galima paversti visiškai naujais patiekalais – tereikia turėti majonezo indelį šaldytuve ir šiek tiek fantazijos.
Linkime gardžių eksperimentų!