Turgaus prekybininkai sako, kad lietuviai vis dar mėgsta žiemai atsargų prisiruošti patys, todėl jei neturi savo, didesnius kiekius tam reikalui perka turguje, rašoma pranešime žiniasklaidai. Dietologė Daiva Markauskaitė priduria, kad įvairiais būdais žiemai paruoštos daržovės ir vaisiai išsaugo nemažai vitaminų, todėl verta jas konservuoti.
Laukia derliaus piko
Agurkų ir pomidorų bumą turguose po truputį jau keičia burokėlių, morkų, kopūstų, bulvių pikas. Daugėja ir obuolių, mat prinoko daugelis vėlesnių veislių vaisių.
„Didysis sezoninis pomidorų, o ypač agurkų derlius jau į pabaigą, todėl kyla jų kaina ir žmonės po truputį atsigręžia į kitas daržoves, kurių masinis kasimas dar tik prasideda. Jau po savaitės kitos bus pasiektas pikas“, – pasakojo prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusiame Centriniame Kauno turguje vaisiais ir daržovėmis prekiaujantis Aurelijus.
Pasak jo, nemažai žmonių daug daržovių ir vaisių vis dar užsiaugina patys, kitiems prireikia nusipirkti tik kai ko, dar kiti neturi visai nieko „Būna, kad žmonės kažko tyčia ar netyčia daug užsiaugina, bet nori paruošti žiemai įdomiau, tai prireikia ir kitokių daržovių. Pavyzdžiui, konservuojant daug kur visur dedama svogūnų, tai jei neturi tiek pats, reikia nusipirkti. Arba užsiaugina daug morkų, bet žiemai nori kokią mišrainę paruošti su kopūstais, o jų beveik neturi. Tada traukia į turgų. Būna ir žmonių, kurie neturi nieko savo ir viską perka, nes įpratę žiemai kažką pasidaryt“, – pasakojo prekybininkas.
Kur dėti cukinijas?
Kita prekybininkė Rima pastebi, kad dažnai žmonės papasakoja, kam perka didesnius kiekius daržovių, vaisių ar uogų, pasidalija savo receptais, paklausia prekybininkų nuomonės. O šie savo ruožtu pasiūlo kažką pridėti, atimti ar tiesiog naują savo išbandytą gėrybių paruošimo žiemai būdą.
„Kai dirbame su daržovėmis, patys daug ko išbandome. Kad būtų įdomiau valgyti, žiemai galima pasidaryti ir užkonservuoti daug visokių mišrainių. Dažnai didelė bėda būna žmonėms, ką padaryti su cukinijom – daug jų prisiaugina, o receptą vieną kitą žino. Arba, sako, pirkčiau, bet nežinau ką daryti. Iš tiesų cukinija yra labai „palanki“ daržovė, nes iš jos gali padaryti beveik bet ką. Gali suteikti jai kokį tik nori skonį: marinuoti kaip agurką arba daryti saldžiai, kaip kokį obuolį. Aš daug kam padiktuoju savo burokėlių su cukinijom receptą. Nedaug kas tokį žino, bet kai pabando, dažniausiai labai patinka“, – pasakojo Centrinio Kauno turgaus prekybininkė.
Pataria konservuoti salotas
Ji sako pastebėjusi, kad dažniausiai žmonės konservuoja pomidorus ir agurkus, o štai kaip elgtis su burokėliais, kopūstais, morkomis daug mažiau žinančių. Ji pati teigia ne tik paveldėjusi receptus iš mamos ar sužinanti iš draugių ir pirkėjų, bet semiasi įkvėpimo internete.
„Dabar ten tokia galybė visokių įdomių receptų, kad tik spėk bandyt. Bet kai kurie žmonės gal nepratę, kitas gal nemoka ieškot ar labiau vertina, kai kažkas papasakoja. Būna, gailisi, kad žiemą nebebus burokų lapų, o mėgsta iš jų sriubą virti. Gi galima užkonservuoti! Morkas įvairiai skaniai galima paruošti – ir saldžiai su obuoliais, ir su svogūnais, su paprikomis, o taip pat aštriai, pavyzdžiui, su česnakais ir čili pipirais. Kopūstus ne tik raugti, bet ir konservuoti galima, kad ir su tomis pačiomis morkomis“, – paruošimo būdus įvairiems skoniams vardijo pašnekovė.
Tiesa, įprastame turguje žiemos atsargoms daržovių perka tie kauniečiai, kurie neruošia labai dideliu kiekių. Mėgstantys prikrauti pilną sandėliuką arba tiesiog turintys didelę šeimyną, traukia į Naktinį turgų, kur vaisiai ir daržovės parduodamos dėžėmis ar maišais, bet maždaug perpus pigiau, nei kitur.
Kalėdoms – sūdyti obuoliai
Naktiniame turguje savo užaugintais obuoliais prekiaujantis ūkininkas Juozas iš Jurbarko sako, kad derlius šiemet išties neblogas.
Žmonės išsiilgę tikrų kaimiškų obuolių, ne visi turi savo sodus ar artimų giminaičių, draugų, kur galėtų pasirinkti
„Parduodu ir čia, ir paprastame turguje – žmonės išsiilgę tikrų kaimiškų obuolių, ne visi turi savo sodus ar artimų giminaičių, draugų, kur galėtų pasirinkti. Dar daug lieka ir man pačiam, tai mėgstu žiemai pasūdyt. Taip, taip, obuolius. Dedu į kokį kibirą, ar statinaitę, kubilą. Vienam litrui – šaukštas druskos. Pagardinu aviečių, mėtų, vyšnių lapais, svarainiais. Viršų uždengiu avižų šiaudais arba keliais sluoksniais krienų lapų. Labiausiai tinka saldžiarūgščiai, kietesni obuoliai. Per Kalėdas ragaujam neišpasakytai gardų patiekalą“, – pasakojo ūkininkas.
Mitybos specialistė: ruoškite skaniai
Dietologė D.Markauskaitė sakė, kad daugiausia organizmui naudingų medžiagų išsaugo šaldytos ir raugintos derliaus gėrybės.
„Tačiau, daugelis daržovių šaldytos pakeičia skonines savybes ir atšildytos ištęžta. Raugintos gerai dar ir tuo, kad padeda virškinimui. O termiškai apdorotos konservuotos daržovės ir vaisiai, išsaugo tik apie pusę vitaminų. Kita vertus, kai jos paruošiamos su prieskoniais ar tam tikros įvairių daržovių salotos, jų labiau norisi valgyti, tada ir daugiau naudingų medžiagų gauname. Be to, gerai savijautai labai svarbu valgyti tai, kas skanu“, – akcentavo mitybos specialistė.
Burokėliai su cukinijomis žiemai
Ingredientai:
- 3 kg virtų burokėlių;
- 2 kg cukinijų;
- 1 kg svogūnų;
- apie 200 ml aliejaus;
- 200 g cukraus;
- 2 kupini valg. šaukšt. druskos;
- 200 ml acto;
- 2 česnakai;
- 1 čili pipiras;
- 1 arbat. šaukšt. maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Burokėlius ir cukinijas sutarkuokite burokine tarka. Plonais pusžiedžiais supjaustykite svogūnus.
2. Į didelį puodą supilkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepkite keletą minučių. Tuomet sudėkite burokėlius ir cukinijas, suberkite cukrų, druską ir maišant virkite apie 10 min.
3. Supilkite actą, o dar po 5 min sudėkite smulkiai supjaustytus česnakus ir čili pipirą, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais. Viską patroškinus dar 5 min, dėkite į iškaitintus stiklainius ir užsukite dangtelius.