Taip pat skaitykite: Kalėdų eglutės iš „Kit Kat“ šokoladukų: išbandykite!
- Džiovintus vaisius sukarpykite žirklėmis, kad būtų apie 1 cm. dydžio.
- Sviestą išsukite su cukrumi iki purumo, sudėkite kiaušinius ir gerai viską išplakite.
- Supilkite visus skystus produktus ir vėl išplakite.
- Galiausiai suberkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir prieskoniais. Viską išmaišykite kol gausis vientisa masė.
- Į ją suberkite vaisius.
- Kepimo skardą ar torto formą (22cm.) išklokite dvigubu kepimo popieriumi, paliekant aukštus popieriaus kraštus.
- Sukrėskite viską, vis šaukštu paspaudant, kad nepalikti oro tarpų. Išlyginkite paviršių ir krestelkit kelis kartus visą formą į stalą.
- Orkaitėje, įkaitintoje iki 150 C temperatūros, pyragą reikia kepti 2,5 val.
- Iškeptą pyragą palikite skardoje iki visiško atvėsimo.
- Tada išimkite iš formos ir su visu kepimo popieriumi dėkite į politileno maišą.
- Maišelį užsukite, kad neprieitų oras ir padėkite vėsiai. Taip laikykite bent savaitę ar dvi, kad subręstų pyrago skonis.
- Švenčių metu pyragą galite laikyti sandarioje dėžuteje ant stalo.
Gražių ir šiltų švenčių jums!
Receptą atsiuntė Dalia Raimonda Mačenskienė
1. Tešlai skirtą sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, prieskonius.
3. Į miltų mišinį supilkite atvėsusį tirpintą sviestą, pieną, įmuškite kiaušinius, sudėkite bruknių uogienę ir gerai išmaišykite. Kiaušinius išplakite su cukrumi, sudėkite į paruoštą tešlą ir lengvai išmaišykite.
4. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje ant apatinės lentynos valandą. Palikite formoje 20 minučių aušti, tada išimkite.
5. Glajui kiaušinio baltymą šluotele išplakite su išsijotu milteliniu cukrumi. Įpilkite citrinų sulčių ir plakite, kol masė sutirštės ir pasidarys blizgi. Ja apipilkite atvėsusį keksą. Viršų pabarstykite milteliniu cukrumi, bruknėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Sviestą atšildykite iki kambario temperatūros ir labai gerai išsukite su cukrumi.
2. Kiaušinius gerai išplakite ir pildamos plonyte srovele po truputį įmaišykite į sviestą.
3. Šluotele įplakite jogurtą, pieną, šakute sutrintus bananus, viską gerai išmaišykite.
4. Vanilės ankštį perpjaukite per pusę, peilio galu išskobkite sėklytes, suberkite į tešlą. Tuomet suberkite nutarkuotas citrinos žieveles.
5. Miltus persijokite, sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį įmaišykite į tešlą. Kai neliks miltų gumulėlių, suberkite šokoladą ir atsargiai išmaišykite.
6. Kekso formą patepkite riebalais ir supilkite tešlą. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus. Sviestą gerai ištrinkite su cukrumi, įpilkite vanilės ekstrakto ir įtarkuokite žiupsnelį citrinos žievelės. Viską gerai išmaišykite.
- Muškite į masę po vieną kiaušinį ir gerai išmaišykite. Įmušus paskutinį ketvirtą kiaušinį, įdėkite šaukštą miltų ir vėl išmaišykite.
- Atskirame dubenyje išsijokite kartu miltus, smulkiai sutarkuotų (kuskuso dydžio) lazdynų riešutus ir kepimo miltelius. Išsijotus miltus supilkite į sviesto su kiaušiniais masę ir gerai išmaišykite.
- Supilkite masę į sviestu išteptą ir miltais apibarstytą kekso formą. Kepkite apie 1 val. Jei įsmeigus medinį pagaliuką jis lieka sausas, vadinasi, pyragas jau yra iškepęs!
- Palikite 15 min. atvėsti formoje. Su konditeriniu švirkštu kas du centimetrus, šachmatine tvarka įšvirkškite šokoladinio kremo „Nutella“ į visą pyrago pagrindą naudojant ilgą švirkšto antgalį. Išimkite pyragą iš formos.
- Ištirpinkite šokoladą ir apliekite pyrago viršų. Kol šokoladas nesukietėjo, apibarstykite stambiai kapotais lazdynų riešutais.
Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė
1. Į dubenį sudėkite mieles, įberkite šaukštą cukraus ir šaukštu patrinkite, kol masė suskystės. Supilkite maždaug 30°C šiltumo vandenį, įberkite apie 100 g miltų ir išmaišykite. Paviršių apibarstykite miltais, dubenį uždenkite švaria šluoste ir palikite šiltoje vietoje pakilti.
2. Po 2–3 val. į pakilusią masę suberkite likusį cukrų, miltus, įmuškite 2 kiaušinius, pasūdykite ir gerai išmaišykite. Galiausiai supilkite lydytą sviestą ir išminkykite tešlą. Ją vėl uždenkite ir palikite pakilti.
3. Paruoškite įdarą: aguonas suberkite į verdantį vandenį ir ant labai mažos ugnies virkite apie 1 val. Paskui sukrėskite į labai smulkų sietelį ir palikite, kol nutekės skysčio perteklius. Sausas aguonas sumalkite mėsmale, sumaišykite su cukrumi arba karšto vandens vonelėje suskystintu medumi, razinomis ir išplaktu kiaušiniu.
4. Pakilusią tešlą dar kartą išminkykite, padalykite į dvi dalis ir plonai iškočiokite du keturkampius lakštus. Jų paviršių patepkite išplaktu kiaušiniu, sukrėskite įdarą, plačiu peiliu jį išlyginkite ir suvyniokite volelius. Abiejų volelių galus gerai užspauskite.
5. Kiekvieną vyniotinį susukite į atitinkamo dydžio kepimo popieriaus lakštą. Popierių reikėtų patepti aliejumi, o vyniotinius į jį susukti ne per daug standžiai, kad būtų vietos tešlai kilti.
6. Į popierių susuktus vyniotinius dėkite į skardą „siūle“ į apačią ir dar pusvalandžiui palikite pakilti.
7. 230°C karštumo orkaitėje kepkite apie 30 min. Iškepusius vyniotinius praaušinkite, išvyniokite iš popieriaus ir aptepkite glajumi.
8. Glajų gaminkite taip: cukraus pudrą užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 10 min. Prieš tepant glajų gerai išplakite ir pašildykite iki 50°C.
- Iš vakaro džiovintus vaisius ir riešutus nuplaukite ir supjaustykite. Nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite sultis, sumalkite, jei reikia, prieskonius. Viską sumaišykite su vaisiais ir riešutais, užpilkite brendžiu ir palikite per naktį.
- Sumaišykite džiūvėsius ir miltus, sudėkite sviestą ir masę ištrinkite, kad susidarytų riebūs trupiniai.
- Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, sumaišykite, sudėkite mirkytus vaisius ir riešutus. Viską išmaišykite ir supilkite į sviestu suteptą kekso formą ar kelias formas. Viršų gerai uždenkite folija ir apriškite.
- Toks pudingas gaminamas garuose gana ilgai, net 4–6 val., paskui atvėsinamas ir, suvyniotas į foliją, laikomas 3–4 savaites. Prieš patiekiant, vėl atšildomas garuose.
1. Džiovintus vaisius ir riešutus užpilkite verdančiu vandeniu ir mirkykite, kol jis atvės. Nusunkite ir paberkite ant virtuvinio rankšluosčio apdžiūti.
2. Sviestą su cukrumi išsukite elektriniu maišytuvu. Sukant po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, medų, įberkite imbiero.
3. Atskirai sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, apelsinų žieveles ir maišydami po truputį suberkite į sviesto masę. Sudėkite džiovintus vaisius ir riešutus, išmaišykite.
4. Tešlą sukrėskite į sviestu pateptą ir maltais džiūvėsiais pabarstytą kekso formą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Ataušinkite formoje ir pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Supilkite ištirpintą sviestą, aliejų ir grietinę. Kepimo miltelius suberkite į miltus ir viską gerai sumaišykite.
2. Sudėkite tarkuotą citrinos žievelę, razinas, supilkite citrinos sultis ir viską maišykite iki vientisos masės.
3. Gautą tešlą supilkite į sviestu pateptą kepimo formą ir apie 40–50 min. kepkite 175 °С temperatūros orkaitėje.
Receptą atsiuntė Audra S.
1. Susmulkinkite džiovintus vaisius ir užpilkite brendžiu. Palikite kelioms valandoms.
2. Minkštą sviestą išplakite su cukrumi. Plakdamos po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite išspaustas apelsino ir citrinos sultis, suberkite žieveles, cinamoną ir miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Visą šią masę užpilkite ant smulkintų džiovintų vaisių ir gerai sumaišykite.
3. Kepimo formas išklokite kepimo popieriumi. Supilkite į jas tešlą ir 2 val. kepkite 140 °C orkaitėje.
Vaisių galite nemirkyti brendyje – iškepusios pyragą aplaistykite jį brendžiu. Bet tai nebūtina.
Pyragą reikėtų kepti likus dviem mėnesiams iki Kalėdų arba mažiausiai iki jų likus dviem savaitėms. Kai pyragas atvės, suvyniokite ir paslėpkite jį, kad nekiltų noras paskanauti.
Skanaus :)
Receptą atsiuntė Agnė Bertašienė
- Plakikliu apie 2–3 min. plakite grietinę, supilkite į cukrų ir toliau plakite masę dar apie 5–6 min., kad cukrus visiškai ištirptų.
- Sausoje keptuvėje lengvai apkepkite susmulkintus graikinius riešutus.
- Kiekvieną biskvitinį sausainį panardinkite į grietinės ir cukraus masę ir dėliokite ant tortui paruoštos lėkštės.
- Tarp sausainių dėliokite ananasų gabaliukus.
- Kai visi sausainiai ir ananasų gabaliukai bus sudėti, puoškite tortą.
- Ištirpdykite dvi plyteles šokolado (geriausiai – juodojo), semkite šokoladą arbatiniu šaukšteliu ir šlakstykite tortą.
- Tortą porą valandų palaikykite šadytuve, kad susitingtų.
SKANAUS!!!
Receptą atsiuntė Evelina Daukševič
1. Kambario temperatūros sviestą ištrinkite mediniu šaukštu su cukrumi.
2. Įmuškite kiaušinius, įpilkite vanilės ekstraktą.
3. Kitame inde išmaišykite miltus su kepimo milteliais. Supilkite į bendrą masę ir palengva maišykite. Kai tešla taps vientisa, po truputį pilkite pasukas.
4. Supjaustykite šokoladuką „Mars“ mažais gabaliukais, sudėkite į tešlą, viską išmaišykite ir dėkite į formeles.
5. Dėkite keksiukus į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min.
6. Atvėsusius keksiukus papuoškite cukraus glajumi ir apipilkite karameliniu sirupu (jei jo neturite, galite pasigaminti ir patys).
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
- Mieles išleiskite šiltame vandenyje, įberkite 100 g miltų, sumaišykite, uždenkite indą ir palikite šiltai 3 valandoms.
- Paskui įpilkite šiek tiek šilto vandens, suberkite dar 100 g miltų, leiskite pastovėti 2 valandas.
- Likusius miltus supilkite į kauburėlį su įduba, ten supilkite 140 g ištirpinto sviesto, cukraus, trynius, kiaušinį, pabarstykite druska ir suminkykite. Paskui sumaišykite šią tešlą su iškildinta tešla, sudėkite džiovintus vaisius, vėl išminkykite.
- Tešlą sudėkite į gilią apvalią formą, prieš tai išteptą sviestu, ir palikite kilti 4 valandas. Tešlos turėtų padvigubėti.
- Tešlą perbraukite skersai ir išilgai, tarsi darydama kryžiaus ženklą, ir centre įspauskite likusį sviesto gabalėlį.
- Kepkite 45 min. 220 °C temperatūroje.
Kalėdinis keksas |
- Ištirpinkite šokoladą, sviestą ir kavą metaliniame inde virš garų vonelės. Atvėsinkite.
- Įmuškite kiaušinį ir išplakite su mikseriu, įdėkite cukrų ir išplakite iki vientisos masės.
- Sudėkite išsijotus miltus, kakavą ir kepimo miltelius, viską išmaišykite, supilkite pieną ir dar kartą gerai išmaišykite, masė išeina gana tiršta, ją sudėkite į sviestu pateptą ir miltais pabarstytą kekso skardą ir kepkite 40-45 min 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
- Keksą ištraukite iš orkaitės ir atvėsinkite.
- Gaminame glazūrą: pakaitinkite grietinėlę, ir sviestą, kol pradės burbuliuoti, gauta mase užpilkite labai smulkiai susmulkintą šokoladą (aš smulkinau blenderiu, galima tarkuoti) ir paliekite maždaug minutei, tada išmaišykite ir atvėsinkite.
- Glazūra būna pakankamai tiršta, todėl lengva pritvirtinti papuošimus: kapotus riešutus, kokosą, cukatas ir kt.
- Keksas drėgnas, tirpstantis burnoje ir greitai bei lengvai pagaminamas, skanaus!
Receptą atsiuntė Gytė
- Sutrupinkite mieles į dubenį ir užpilkite pakaitintu pienu.
- Maišykite, kol mielės ištirps.
- Nuolat maišydami supilkite cukrų, išplaktą kiaušinį, šviesųjį sirupą ir druską.
- Lėtai įmaišykite miltus ir sudėkite sviestą. Minkykite tešlą apie 5–10 minučių.
- Tešla turi būti glotni ir kiek lipni. Uždenkite dubenį ir palikite kilti 1 valandą.
- Visus įdaro produktus sumaišykite atskirame dubenyje ir palikite.
- Pakilusią tešlą padėkite ant miltais apibarstytos lentos. Padalykite į dvi dalis ir kiekvieną iškočiokite į 18 x 13 cm stačiakampį.
- Tepkite įdarą ant tešlos, kraštus palikite neapteptus.
- Susukite kiekvieną stačiakampį ir padėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
- Padarykite įpjovas vainikuose – perpjaukite tešlą palikdami 1 cm tarp kiekvienos juostelės. Išvyniokite juosteles.
- Palikite kilti 30 minučių. Ištepkite pyragą kiaušinio plakiniu ir apibarstykite cukranendrių cukrumi.
- Kepkite ant vidurinės orkaitės lentynėlės, 175 °C temperatūroje apie 20 minučių.
Receptas DANSUKKER
1. Šokoladą ir sviestą ištirpinkite.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi.
3. Sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską.
4. Visas paruoštas tris mases supilkite į vieną indą ir gerai sumaišykite.
5. Į sviestu išteptą skardą supilkite masę ir, pasitelkdamos vaizduotę, šaukšteliu liekite „Rududu“ ir riešutų sviestą. Pyragą apie 25 min. kepkite iki 170 ºC įkaitintoje orkaitėje.
Iškepsite gardų Kalėdomis kvepiantį pyragą. :)
Receptą atsiuntė Greta
- Tešlai kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išsukite su 100 g miltelinio cukraus, suberkite išsijotus miltus, sumaišytus su krakmolu, viską gerai sumaišykite.
- Baltymus išplakite, suberkite likusį miltelinį cukrų, atsargiai įmaišykite į tešlą.
- Išteptą riebalais formą pabarstykite miltais ir supilkite biskvito tešlą. Kepkite ją 10–15 min. 180 °C temperatūroje.
- Iškeptą biskvitą paguldykite ant kepimo popieriaus ir pridenkite rankšluostėliu. Atvėsinkite.
- Gaminkite kremą: šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje, suberkite kavos miltelius. Trynius išsukite su cukrumi. Šiltą šokoladą sumaišykite su sviestu ir kiaušinių tryniais, supilkite romą arba brendį.
- Biskvitą plonai aptepkite kremu ir pabarstykite smulkintais migdolais. Suvyniokite jį į ritinėlį, įsukite į foliją ir 30 min. padėkite į šaldytuvą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų formeles.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite trintų bananų tyrę, cukrų ir aliejų. Į plakinį po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakite.
- Į paruoštą plakinį suberkite miltų mišinį. Viską gerai išmaišykite.
- Į kiekvieną keksiukų formelę įdėkite po gabalėlį šokolado ir pilkite paruoštą tešlą.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30min. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
- Iškepusius keksiukus išimkite iš orkaitės ir leiskite, kad pilnai atvėstų.
Pasiruoškite kremą keksiukų dekoravimui:
- Tirpią kavą užpilkite verdančiu vandeniu ir išmaišykite.
- Dubenyje išplakite kambario temperatūros sviestą.
- Palaipsniui, nenustodami plakti, pilkite kavą į sviestą.
- Plakite porą minučių, kol gausite purią masę.
- Sumažinkite plaktuvo greitį ir palaipsniui suberkite miltelinį cukrų. Berkite ją po kelis šaukštus, vis lėtai išplakdami masę iki vientisos konsistencijos. Masė turi būti tiršta.
- Jeigu matote, kad kremas yra per skystas, įberkite daugiau cukraus pudros – tiek, kad gautumėte tinkamą konsistenciją.
- Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį ir dekoruokite visiškai atvėsusius keksiukus pagal savo fantaziją.
Keksiukai |
Receptą atsiuntė Ilona Stonkutė
1. Miltus, druską ir kepimo miltelius išsijokite ir sumaišykite su cukrumi.
2. Įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite, kad nebeliktų sausos masės. Supilkite pieną ir aliejų. Tešla neturi būti skysta, todėl jei reikia, galima pridėti dar šiek tiek miltų.
3. Sudėkite braziliškus riešutus, irisus, spanguoles. Atrodo keistas derinys, bet tikrai skanu!
4. Kepimo skardą ištepkite sviestu. Pabarstykite skrudintais žemės riešutų gabaliukais ir užpilkite tešlą.
5. Kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 50 min.
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
- Sulaužykite duonos gabalėlius į kepimo skardą, apšlakstykite duoną tirpintu sviestu.
- Jei mėgstate, įberkite razinų.
- Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, cukrų, cinamoną ir vanilę.
- Plakite, kol viskas gerai susimaišys.
- Duoną apipilkite gautu plakiniu ir lengvai šakute paspauskite duonos gabalėlius, kad mišinys susigertų.
- Kepkite apie 45 minutes, kai apskrus, išimkite.
Taip pat skaitykite: Mažos gudrybės sumaniai šeimininkei: kaip suminkštinti kotletus ar pagaminti skaidrią šaltieną?