„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kalėdų stalui – 5 patiekalų receptai iš tinklaraštininkės „Ant medinės lentelės“

Maistas – vienas svarbiausių šventinių atributų, tačiau jei iki Kalėdų likus kelioms dienoms meniu dar nesusidėliojote – ne bėda. Tiems, kurie laiko apie ypatingus receptus pagalvoti neturėjo, į pagalbą skuba tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Ji dalijasi 5 patiekalų šventiniu meniu ir keliomis taisyklėmis, kuriomis vadovavosi jį kurdama.
Šventiniai „Ant medinės lentelės“ patiekalai
Šventiniai „Ant medinės lentelės“ patiekalai / Tinklaraštininkės nuotr.

Prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojama K.Pišniukaitė-Šimkienė prisipažįsta, kad ne tik kasdieniame gyvenime, bet ir per šventes stengiasi galvoti apie tvarumą ir maisto švaistymą. Be to, sukdamasi virtuvėje ji bando nepervargti, todėl sudėtingais receptais savęs neapkrauna. Ruošdamasi šventėms ji vadovaujasi ir dar keliomis taisyklėmis. Viena jų: geriau mažiau, bet kokybiškai.

„Per Kalėdas visada gaminu 2 užkandžius, karštą patiekalą, prie jo derantį garnyrą ir, žinoma, desertą. Būtent tokį meniu sukūriau ir šiemet: užkandžiams gaminsiu šventiškai atrodančius gurmaniškus ožkų sūrio rutuliukus ir nepaprastai išraiškingo skonio brusketas su burrata, vytintu kumpiu ir ne veltui socialinius tinklus užvaldžiusiais, apskrudintais pomidorais, geriau žinomais anglišku „blistered tomatoes“ pavadinimu“, – pasakoja tinklraštininkė.

Asmeninio albumo nuotr. /Kristina Pišniukaitė-Šimkienė
Asmeninio albumo nuotr. /Kristina Pišniukaitė-Šimkienė

Pagrindinė stalo žvaigžde, ant jos, šiemet taps didelis kiaulienos nugarinės kepsnys su šonine ir figų džemo glajumi, o šalia jo bus patiektos česnakinės traiškytos bulvytės su feta.

„Desertui – pats skaniausias su migdolų miltais gamintas aguonų pyragas, pagardintas kreminio sūrio kremu. Mano galva, šis skonių derinys puikiai tiks šventėms: pyragas ne sausas, o šlapias, sunkus ir turtingas – toks, koks ir turi būti geras aguonų pyragas“, – teigia K.Pišniukaitė-Šimkienė ir dalijasi visais patiekalų receptais.

Receptuose pateikti produktų kiekiai yra skirti 4 asmenims, todėl juos mažinti ar didinti galite atsižvelgiant į reikalingą žmonių kiekį.

Ožkų pieno sūrio rutuliukai, apvolioti riešutuose ir spanguolėse

Ingredientai:

  • 200 g ožkų sūrio (turi būti ne kietasis ir ne kreminis, o tas, kuris būna kaip fetos tekstūros);
  • 100 g kreminio sūrio;
  • 1/2 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
  • 1/4 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1/4 arbat. šaukšt. druskos;
  • 2 saujos graikinių riešutų;
  • 1 sauja lukštentų pistacijų;
  • 1 sauja džiovintų spanguolių;
  • 1 sauja šviežių petražolių;
  • skysto medaus (patiekimui).

Gaminimas:

1. Į dubenį dedame ožkų sūrį, kreminį sūrį, prieskonius ir pusę (1 saują) kapotų graikinių riešutų. Viską išmaišome šaukštu iki vientisos masės ir dedame į šaldytuvą valandai, kad masė sutvirtėtų ir būtų lengviau formuoti rutuliukus.

2. Sukapojame likusius graikinius riešutus, pistacijas, spanguoles ir šviežias petražoles. Viską sumaišome.

3. Drėgnomis rankomis formuojame norimo dydžio sūrio rutuliukus ir juos apvoliojame riešutų ir spanguolių mišinyje. Iki patiekimo laikome šaldytuve.

4. Prieš patiekiant apšlakstome skystu medumi.

Tinklaraštininkės nuotr. /Ožkų pieno sūrio rutuliukai, apvolioti riešutuose ir spanguolėse
Tinklaraštininkės nuotr. /Ožkų pieno sūrio rutuliukai, apvolioti riešutuose ir spanguolėse

Brusketos su buratta, vytintu kumpiu ir skrudintais pomidorais

Ingredientai:

  • 8 riekelės šviežios čiabatos duonos;
  • 1 burratos rutuliukas (galima keisti mozarela);
  • 80 g Prosciutto kumpio (galima keisti Serrano);
  • alyvuogių aliejaus;
  • 250 g vyšninių pomidorų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1/2 arbat. šaukšt. žolelių mišinio;
  • druskos;
  • pipirų;
  • balzaminio acto (patiekimui);
  • šviežio baziliko (patiekimui).

Gaminimas:

1. Duonos riekeles dedame į skardą, lengvai apšlakstome alyvuogių aliejumi ir apskrudiname iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 5 minutes. Apskrudintą duoną įtriname česnaku.

2. Ruošiame pomidorus: keptuvėje stipriai įkaitiname aliejų ir suberiame pomidorus. Kepiname apie 3 minutes ant didelės kaitros, kol pomidorai gerai apskrunda ir vos vos pasileidžia. Įtarkuojame česnaką, beriame druskos, pipirų, žolelių mišinį ir kepiname viską maišydami dar apie minutę. Pomidorai turi būti suminkštėję ir lengvai patižę, bet dar išlaikantys savo formą, nevisiškai „susileidę“.

3. Ant kiekvienos duonos riekės dedame burratos, vytino kumpio ir kepintų pomidorų. Apšlakstome balzaminiu actu ir puošiame šviežio baziliko lapeliais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Brusketos su buratta, vytintu kumpiu ir skrudintais pomidorais
Tinklaraštininkės nuotr. /Brusketos su buratta, vytintu kumpiu ir skrudintais pomidorais

Kiaulienos nugarinės kepsnys su šonine ir figų džemo glajumi

Pastabos:

  • Galite rinktis kokią norite kiaulienos dalį, svarbu didelis, gražus kepsnys. Tinklaraštininkė naudojo kiaulienos nugarinę su kaulu, bet galite rinktis ir kitą dalį. Turėkite omenyje, kad kuo daugiau mėsa išmarginta „riebalukais“ tuo ji bus sultingesnė ir minkštesnė. Pavyzdžiui, sprandinė dėl riebalų iškepa sultingesnė, o nugarinė turi mažiau riebalų, todėl iškepa sausesnė.
  • Marinuokite kiaulieną dieną prieš kepimą.

Ingredientai:

  • 1-1,5 kg kiaulienos (naudojau nugarinę su kaulu);
  • 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. šaukšt. sojos padažo;
  • 2 valg. šaukšt. Dižono garstyčių;
  • 1 valg. šaukšt. Vusterio padažo;
  • 1 valg. šaukšt. obuolių sidro acto;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. maltos paprikos;
  • 1 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1/4 arbat. šaukšt. pipirų;
  • 150 g plonai pjaustytos šaltai rūkytos šoninės;
  • 3 valg. šaukšt. figų džemo;
  • 2 valg. šaukšt. grūdėtųjų garstyčių.

Gaminimas:

1. Ruošiame marinatą: indelyje sumaišome aliejų, sojos padažą, garstyčias, Vusterio padažą, actą, smulkintą česnaką, cukrų, maltą papriką, česnako miltelius, druską ir pipirus.

2. Kiaulieną įtriname paruoštu marinatu, dedame į indą, apvyniojame maistine plėvele, dedame į šaldytuvą ir leidžiame pasimarinuoti 12-24 valandas.

3. Prieš kepimą ant kepsnio viršaus išdėliojame šoninės juosteles.

4. Kepsnį dedame į gilų kepimo indą šonine į viršų, apdengiame folija ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1,5 valandos, periodiškai vis patepdami mėsą išsiskyrusiais riebalais (tik nepamirštame po to ir vėl uždengti folija).

5. Indelyje sumaišome figų džemą ir grūdėtąsias garstyčias. Šiuo mišiniu aptepame kepsnį ir kepame šį kartą jau be folijos dar 15 minučių.

6. Kepsniui iškepus prieš pjaustant leiskite jam pastovėti kambario temperatūroje 15 minučių – tuomet pjaustant mėsa išleis mažiau sulčių, o pati bus sultingesnė.

Tinklaraštininkės nuotr. /Kiaulienos nugarinės kepsnys su šonine ir figų džemo glajumi
Tinklaraštininkės nuotr. /Kiaulienos nugarinės kepsnys su šonine ir figų džemo glajumi

Traiškytos česnakinės bulvytės su feta

Ingredientai:

  • 500 g mažų auksinių arba raudonųjų bulvyčių;
  • 4 valg. šaukšt. sviesto;
  • 3 skiltelės česnako;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 100 g fetos;
  • šviežio rozmarino (papuošimui).

Gaminimas:

1. Bulvytes švariai nuplauname (nenulupame) ir verdame apie 20 min. Svarbu nepervirti, kad bulvytės neištižtų.

2. Virtas bulves dedame ant kepimo popieriumi išklotos formos ir stikline lengvai spaudžiant jas sutraiškome.

3. Indelyje sumaišome lydytą sviestą, smulkintą česnaką, druską ir pipirus. Šiuo mišiniu gausiai aptepame traiškytas bulvytes.

4. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (su „vėjelio“ funkcija) 25 minutes.

5. Patiekiant pabarstome fetos sūriu ir papuošiame rozmarino šakelėmis.

Tinklaraštininkės nuotr. /Traiškytos česnakinės bulvytės su feta
Tinklaraštininkės nuotr. /Traiškytos česnakinės bulvytės su feta

Šlapias aguonų pyragas su kreminio sūrio kremu

Ingredientai (23 cm skersmens kepimo formai):

  • 250 g migdolų miltų;
  • 250 g maltų aguonų mišinio kepiniams;
  • 400 g saldinto kondensuoto pieno;
  • 4 kiaušiniai;
  • migdolų drožlių (papuošimui).

kremui:

  • 150 g kreminio sūrio;
  • 50 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 200 ml cukraus pudros;
  • šlakelis vanilės ekstrakto;
  • šlakelis citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Atskiriame kiaušinio trynius nuo baltymų, baltymus išplakame iki standžių putų.

2. Dubenyje sumaišome kiaušinių trynius su kondensuotu pienu. Į šią masę beriame aguonų mišinį kepiniams (nemaltos aguonos netinka, bet galite jas patys sumalti maisto smulkintuvu) ir migdolų miltus, išmaišome. Neišsigąskite, kad tešla maišosi labai sunkiai, yra kieta. Tokia ji ir turi būti, kad pyragas būtų sunkus ir šlapias. Į masę įmaišome kiaušinių baltymus.

3. Pyrago masę dedame į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 min. Neperkepkite, kitaip pyragas bus sausesnis.

4. Iškepusį pyragą atvėsiname.

5. Ruošiame kremą: inde išplakame kreminį sūrį, sviestą, cukraus pudrą, vanilę ir citrinos sultis iki vientisos masės be gumulėlių. Iki naudojimo laikome šaldytuve.

6. Atvėsusį pyragą aptepame kremu ir pabarstome migdolų drožlėmis.

Tinklaraštininkės nuotr. /Šlapias aguonų pyragas su kreminio sūrio kremu
Tinklaraštininkės nuotr. /Šlapias aguonų pyragas su kreminio sūrio kremu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“