„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Kalėdų vaišės, kai už stalo susirenka skirtingų tautybių giminaičiai

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2014 m. iš Lietuvos emigravo 36,6 tūkst. gyventojų. Mamos, išlydėjusios savo dukteris ar sūnus į platų pasaulį, per didžiąsias šventes suka galvą, kokias vaišes reikės patiekti iš svetur atvykusioms marčioms ar žentams, kurie ne lietuviai.
Kalėdinis keksas.
Kalėdinis keksas. / Fotolia nuotr.

Jeigu dukros sužadėtinis iš saulėtosios Graikijos, nepamirškite ant stalo padėti Kristaus duonos, jeigu sūnaus draugė iš Italijos – ant stalo turi būti kalėdinio pyrago „Panettone“. O kokie patys populiariausi kalėdiniai patiekalai kitose šalyse?

Pranašingas Anglijos pudingas

Tradiciškai šv. Kalėdos Anglijoje prasideda nuo vaikų laiškų rašymo Kalėdų seneliui, kurie metami į židinį, kad vaikų norai tokiu būdu išskristų pro kaminą ir pasiektų senelį. Vaikai laukdami dovanų iš vakaro kojūgalyje kabina kojines. Kalėdų rytą visi išvynioja dovanas, o šventė prasideda per pietus. Paskui visi per televizorių žiūri reportažą, kuriame britų karalienė skaito savo sveikinimo kalbą. Po išklausyto sveikinimo, Anglijos žmonės sėdasi skanauti valgių.

Kalėdinis pudingas (Anglija).
Kalėdinis pudingas (Anglija).

Kūčių stalas neapsieina be saldumynų, vienas iš jų – kalėdinis pudingas. Desertas gaminamas iš džiovintų vaisių, sirupo, cinamono, muskato riešutų, gvazdikėlių, imbiero. Gaminant tradicinį kalėdinį pudingą įprasta į jo vidų įdėti monetą ar kokį niekutį, tikima, kad šeimos nariui atitekusi pudingo porcija, su paslėpta moneta, atneš sėkmę.

Angliškas kalėdinis pudingas
Receptas: Angliškas kalėdinis pudingas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 st.
Džiūvėsiai: 1.00 st. (duonos džiūvėsiai)
Sviestas: 175.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Razinos: 300.00 g (100g šviesių ir 200g tamsių)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys ir 1 valg. š. nutarkuotos žievelės)
Apelsinai: 1.00 vnt. (2 valg. š. žievelės ir 4 valg. š. sulčių)
Vyšnios: 150.00 g (cukruotos vyšnios)
Migdolai: 50.00 g
Cinamonas: 1.00 valg. š.
Gvazdikėliai: 1.00 valg. š. (malti)
Brendis: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Iš vakaro džiovintus vaisius ir riešutus nuplaukite ir supjaustykite. Nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite sultis, sumalkite, jei reikia, prieskonius. Viską sumaišykite su vaisiais ir riešutais, užpilkite brendžiu ir palikite per naktį.
  2. Sumaišykite džiūvėsius ir miltus, sudėkite sviestą ir masę ištrinkite, kad susidarytų riebūs trupiniai.
  3. Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, sumaišykite, sudėkite mirkytus vaisius ir riešutus. Viską išmaišykite ir supilkite į sviestu suteptą kekso formą ar kelias formas. Viršų gerai uždenkite folija ir apriškite.
  4. Toks pudingas gaminamas garuose gana ilgai, net 4–6 val., paskui atvėsinamas ir, suvyniotas į foliją, laikomas 3–4 savaites. Prieš patiekiant, vėl atšildomas garuose.
Suskleisti

Gurmaniška prancūzų Kalėdų vakarienė

Prancūzijoje vaikai batus palieka prie židinio, kad „Pere Noel“ (liet. Kalėdų senelis) iki šv. Kalėdų ryto galėtų į juos prikrauti dovanų. Šventinei vakarienei susirenkama po vidurnakčio mišių. Skirtinguose Prancūzijos regionuose patiekiami skirtingi patiekalai. Elzaso regione kaip pagrindinis patiekalas valgoma kepta žąsis, o Burgundijos – keptas kalakutas su kaštonais. Paryžiečiai šį vakarą mėgsta valgyti austres ir žąsų kepenėlių paštetą.

„Kalėdų rąstas“ („Buche de noel“, Prancūzija).
„Kalėdų rąstas“ („Buche de noel“, Prancūzija).

Desertui prancūzai kepa į medį panašų kalėdinį pyragą, vadinamą „Buche de Noel“ (liet. „Kalėdų rąstas“). Desertas atrodo kaip biskvitinis vyniotinis, tačiau jo forma primena medinį rąstą. Pyragas valgomas vėlai, po vidurnakčio mišių.

Prancūziškas kalėdinis vyniotinis
Receptas: Prancūziškas kalėdinis vyniotinis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 34
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 10.00 vnt. (4 vnt. tešlai ir 6 tryniai kremui)
Miltai: 100.00 g
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Miltelinis cukrus: 150.00 g
Cukrus: 100.00 g
Šokoladas: 150.00 g
Sviestas: 200.00 g
Kava: 2.00 arbat. š.
Romas: 4.00 arbat. š.
Migdolai: 2.00 valg. š. (smulkinti)
Kaip gaminti
  1. Tešlai kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išsukite su 100 g miltelinio cukraus, suberkite išsijotus miltus, sumaišytus su krakmolu, viską gerai sumaišykite.
  2. Baltymus išplakite, suberkite likusį miltelinį cukrų, atsargiai įmaišykite į tešlą.
  3. Išteptą riebalais formą pabarstykite miltais ir supilkite biskvito tešlą. Kepkite ją 10–15 min. 180 °C temperatūroje.
  4. Iškeptą biskvitą paguldykite ant kepimo popieriaus ir pridenkite rankšluostėliu. Atvėsinkite.
  5. Gaminkite kremą: šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje, suberkite kavos miltelius. Trynius išsukite su cukrumi. Šiltą šokoladą sumaišykite su sviestu ir kiaušinių tryniais, supilkite romą arba brendį.
  6. Biskvitą plonai aptepkite kremu ir pabarstykite smulkintais migdolais. Suvyniokite jį į ritinėlį, įsukite į foliją ir 30 min. padėkite į šaldytuvą.
Suskleisti

Kalėdos pagal stačiatikius

Jei per Kalėdas atsidurtumėte Graikijoje, nenustebkite, jei aplink nematysite gausiai papuoštų eglučių. Graikai eglutės simbolį yra išmainę į medinį dubenį su vandeniu, apjuostą baziliku, į kurį merkiamas kryželis ir juo šlakstomi namų kambariai. Nustebintų ir tai, jog Kalėdų dieną dovanėlių nedalijama – tam skirta sausio pirmoji, šv. Baziliko diena. 

Graikijos Kalėdų stalas neapsieinamas be kalėdinės Kristaus duonos (gr. Christopsomo), tai namuose kepta su kryžiaus ornamentu dekoruota duona, graikų valgoma kaip desertas. Manoma, kad gamindami šią duoną graikai užtikrina savo ir visos šalies gerovę kitiems metams.

Taip pat skaitykite: 35 būdai, padėsiantys atsikratyti išsipūtusio pilvuko

Kristaus duona (Graikija).
Kristaus duona (Graikija).

Prakartėlė, užimanti visą namą

Italijoje šv. Kalėdoms pradedama puoštis nuo gruodžio 8-osios, kuomet švenčiama nacionalinė  Nekalto prasidėjimo šventė. Kalėdinės dovanėlės įteikiamos per Kūčias arba Kalėdų dieną. Italijos tradicija – patiems daryti prakartėles, kai kuriuose namuose prakartėlės užima net pusę kambario.

Tradicinis kalėdinis itališkas gardumynas „Panettone“. Tai pyragas, į kurio tešlą įmaišomos razinos ir cukatai. Saldėsis valgomas, tiesiog, plėšant rankomis, nes yra labai purus ir drėgnas.

Itališkas kalėdinis pyragas („panettone“)
Receptas: Itališkas kalėdinis pyragas („panettone“)
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 44
Receptas
Ingredientai
Miltai: 850.00 g
Vanduo: 300.00 ml
Sviestas: 180.00 g
Cukrus: 180.00 g
Razinos: 150.00 g
Cukatai: 70.00 g
Mielės: 25.00 g (sausos)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (1 kiaušinis ir 4 kiaušinių tryniai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Mieles išleiskite šiltame vandenyje, įberkite 100 g miltų, sumaišykite, uždenkite indą ir palikite šiltai 3 valandoms.
  2. Paskui įpilkite šiek tiek šilto vandens, suberkite dar 100 g miltų, leiskite pastovėti 2 valandas.
  3. Likusius miltus supilkite į kauburėlį su įduba, ten supilkite 140 g ištirpinto sviesto, cukraus, trynius, kiaušinį, pabarstykite druska ir suminkykite. Paskui sumaišykite šią tešlą su iškildinta tešla, sudėkite džiovintus vaisius, vėl išminkykite.
  4. Tešlą sudėkite į gilią apvalią formą, prieš tai išteptą sviestu, ir palikite kilti 4 valandas. Tešlos turėtų padvigubėti.
  5. Tešlą perbraukite skersai ir išilgai, tarsi darydama kryžiaus ženklą, ir centre įspauskite likusį sviesto gabalėlį.
  6. Kepkite 45 min. 220 °C temperatūroje.
Suskleisti

Tradicinės katalikiškos Kalėdos

Kalėdas ispanai švenčia itin religingai. Kalėdų naktį lankosi vidurnakčio mišiose, vadinamose „Gaidžių mišiomis“. Jos aukojamos Monserato vienuolyne, ant aukšto kalno. Kūčių vakaras vadinamas „Nochebuena“ (liet. Geroji naktis). Tai laikas, kai visi šeimos nariai drauge susirenka pasidžiaugti Kalėdų vakariene, kuri valgoma tik po vidurnakčio.

Nugos saldainiai (Ispanija).
Nugos saldainiai (Ispanija).

Tradicinės Kalėdų vaišės yra šventiniai migdoliniai saldainiai (geriau žinomi nugos pavadinimu), kurie gaminami iš cukraus arba medaus, kiaušinių baltymų ir kepintų riešutų.

Estiškos Kalėdos

Prieš šv. Kalėdas estų vaikai ant palangių palieka savo batus, kuriuos saldumynais užpildo kalėdiniai elfai. Gruodžio 24 d. dovanas dalina Kalėdų senelis. Vakarienės valgiai būna paliekami ant stalo visai nakčiai – užkąsti apsilankysiančioms artimųjų dvasioms. Tą dieną taip pat įprasta aplankyti artimųjų kapus, uždegti žvakelę.

Gruodžio 25 d. vadinama – „Jõulupüha“ (liet. Kalėdų diena) ir yra skiriama atsipalaidavimui, giminių, draugų lankymui. Eidami į svečius estai nešasi tradicija tapusių kalėdinių marcipaninių saldainių. Marcipaninių saldainiai – tai iš migdolų ir miltinio cukraus pagaminta saldi masė, aplieta šokoladu.

Marcipaniniai saldainiai
Receptas: Marcipaniniai saldainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 36
Receptas
Ingredientai
Marcipanų masė: 200.00 g
Šokoladas: 100.00 g (pieniško)
Saulėgrąžų aliejus: 1.00 arbat. š.
Papuošimai: (įvairių) 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Visų pirma rankomis suformuokite norimo dydžio marcipanų masės rutuliukus, taip pat galima pasinaudoti sausainių formelėmis.
  2. Išlydykite pienišką šokoladą karšto vandens vonelėse.
  3. Išlydytą šokoladą iškart sumaišykite su saulėgrąžų aliejumi.
  4. Mirkykite suformuotą marcipanų masę į išlydytą šokoladą ir papuoškite.
  5. Įdėkite saldainius į šaldytuvą 30 min.
  6. Skanaus!

Receptą atsiuntė Ieva Bagdonaitė

Suskleisti

Visiems po dvylika dovanų

Latvijoje Kalėdų senelis neša dovanas net 12 dienų, pradedant Kūčių vakaru. Kūčių vakaras vadinamas „Bluka vakars“ (liet. Rąsto vakaras), kai nuo namo prie namo traukiamas medinis rąstas, kuris paskutiniame kieme sudeginamas, kad būtų sunaikintas blogis. Išskirtinė Latvijos tradicija – karnavalas „Kekatas“, kai vaikai ir suaugę, persirengę žvėrimis, saule ar mirtimi, eina nuo durų prie durų, kad nuvytų piktąsias dvasias.

Imbierinė duona (Latvija).
Imbierinė duona (Latvija).

Latvijoje tikima, kas per vakarienę paragauja bent 9 patiekalų, kitais metais bus laimingas. Per pastarąjį šimtmetį Latvijoje per šv. Kalėdas tapo populiaru valgyti imbierinę duoną, kuri išsiskiria savo sodria ruda spalva ir imbiero kvapu.

Pagoniška Kalėda

Raštuose, gruodžio 25-oji, Kristaus gimimo šventė, visuotinai pripažinta tik VII a. Senovėje Kalėdos buvo švenčiamos tris dienas: pirmą Kalėdų dieną žmonės būdavo rimtai nusiteikę, niekur neidavo ir nieko nedirbdavo, bet burdavo ateinančių metų derlių bei orą. Antrąją dieną Seniu Kalėda apsirengęs kaimynas vaikams atnešdavo dovanų. Trečioji Kalėdų diena vadinama Ledų diena, šią dieną vengta didesnių darbų, nes tikėta, kad tokie darbai, kaip kūlimas, malimas, malkų kapojimas, pavasarį prišauks ledus ir javus niokojančias audras.

Taip pat skaitykite: Kepimo pamokėlė: tikrų lietuviškų kūčiukų receptas

Šių laikų lietuviškos Kalėdos

Iki šių dienų lietuvių šeimose yra likusi tradicija ant Kūčių stalo dėti 12 valgių. Dažniausi patiekalai: silkė, aguonų pienas, kisielius, grybai, įvairios mišrainės, virtos bulvės, rauginti kopūstai, duona. Stalo pažiba – kūčiukai, kurie kepami tik šiai šventei.

Tradiciniai kūčiukai yra su aguonomis, kurios įmaišomos į tešlą, tačiau ar mėginote kada pagaminti kūčiukus su aguonų įdaru viduje? Jeigu ne, pateikiame jums receptą.

Kūčiukai, pagardinti saldžiu aguonų įdaru

Kūčiukai, pagardinti saldziu aguonu idaru (Lietuva).
Kūčiukai, pagardinti saldziu aguonu idaru (Lietuva).

Ingredientai:

  • 150 ml šilto vandens,
  • 3,5 g sausų mielių,
  • 6 valg. š. cukraus,
  • 250 g „Kauno Grūdų“ miltų „Ekstra“,
  • 1 valg. š. aliejaus,
  • 70 g aguonų.

Gaminimas:

  • Į puodelį su šiltu vandeniu suberkite mieles ir šaukštą cukraus, išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 5 minutes, kol ims lengvai putoti.
  • 250 g miltų persijokite į gilesnį dubenį, sumaišykite su 15 g aguonų, supilkite mielių mišinį, aliejų, suberkite 4 šaukštus cukraus ir užminkykite tešlą. Dubenį pridenkite rankšluosčiu ir palikite šiltai, kad pakiltų.
  • Pakilusią tešlą minkykite ant miltais pabarstyto stalo, kol ji taps elastinga ir nebelips prie rankų.
  • Jei tešla atrodys per minkšta, įsijokite į tešlą šiek tiek miltų. Iš vienos tešlos dalies rankomis suformuokite piršto storio volelius.
  • Likusias aguonas nuplikykite karštu vandeniu, nukoškite nuspausdami ranka, kad kuo daugiau vandens pasišalintų, ir dubenėlyje sumaišykite su likusiu šaukštu cukraus.
  • Kitą tešlos dalį plonai iškočiokite ant miltais pabarstyto stalo, šaukšteliu sudėkite siaurą eilutę aguonų, suvyniokite volelį, nupjaukite tešlos likutį.
  • Supjaustykite nedideliais gabaliukais ir sudėkite į miltais pabarstytą kepimo skardą.
  • Iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite 10–15 minučių pavartydami mediniu šaukštu, kol pagels. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs