Jautienos kepsnys tešloje
Ingredientai:
- 800-900 g jautienos nugarinės arba išpjovos;
- 400 g pievagrybių;
- 200 g plonai pjaustyto vytinto kumpio;
- 2 skiltelės česnako;
- 200 ml balto vyno;
- 250 g bemielės sluoksniuotos tešlos;
- 1 kiaušinis;
- druskos;
- pipirų;
- persilado prieskonių;
- alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Nugarinę nuvalyti, kad neliktų plėvelės ir kremzlių. Gerai įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepinti iš visų pusių, kad jautiena viduje liktų sultinga.
2. Stambiai supjaustyti pievagrybius ir apkepinti keptuvėje kartu su česnaku. Supilti vyną, pagardinti druska, pipirais, persilado prieskoniais ir patroškinti, kol nugaruos skystis. Grybus su česnaku (be skysčio) sudėti į trintuvą ir susmulkinti.
3. Ant sluoksniuotos tešlos lakšto dėti vytinto kumpio riekeles, paliekant tešlos šonus tuščius. Ant kumpio paskleisti grybus. Ant viršaus dėti jautienos nugarinę ir uždengti tešla. Mėsa turi būti visiškai padengta ir vytintu kumpiu su grybais. Kad tešla neatliptų, kraštus aptepti kiaušinio plakiniu ir užlipdyti. Tešlos perteklių nupjauti. Viršų galima dekoruoti tešlos juostelėmis bei aptepti kiaušinio plakiniu.
4. Kepti iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 35-45 min. (priklausomai nuo mėsos gabalo dydžio). Jei kepate naudodami termometrą, kepti reikia tol, kol mėsos temperatūra pasiekia 58°C.
Tradiciniai meduoliai
Ingredientai:
tešlai:
- 4 anyžiaus žvaigždelių;
- 2 lazdelės cinamono;
- 6-8 gvazdikėliai;
- 70 g medaus;
- 5 valg. šaukšt. cukraus;
- 50 g sviesto;
- 2 kiaušiniai;
- 320 g miltų;
- 12 g sodos;
- 20 g acto.
glajui:
- cukraus pudros;
- citrinos sulčių.
Gaminimas:
1. Kad meduoliai būtų ypatingo skonio, rekomenduojama prieskonių mišinį susimalti patiems. Malimui geriausia naudoti kavamalę. Joje reikia sumalti anyžių, cinamoną ir gvazdikėlius. Gautus prieskonius būtina persijoti, kad liktų kuo smulkesni milteliai.
2. Medų šiek tiek pašildyti su cukrumi ir sviestu. Masę atvėsinti, kad būtų kambario temperatūros. Į ją įmušti du kiaušinius ir gerai išmaišyti šluotele. Actą sumaišyti su soda ir įmaišyti į tešlą.
3. Miltus sumaišyti su žiupsneliu prieskonių, supilti į skystą masę ir gerai išminkyti tešlą, kol nelips prie rankų.
4. Kočioti maždaug 4-5 mm storio lakštą ir išspausti norimomis formelėmis meduolius. Dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
5. Kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 12 min.
6. Norimą kiekį cukraus pudros sumaišyti su citrinos sultimis, kol gausis tiršta masė, tinkama glazūravimui. Ją supilti į konditerinį maišelį, nukirpti viršūnėle ir dekoruoti atvėsusius meduolius.