Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karamelizuotas juodos duonos desertas – gaivumo ir nuotaikos šventiniam stalui šaltinis

Duonelė kasdieninė tinkama ne vien sumuštiniams ir kaip palydovas iš karštos sriubos dubenėlio kylančiam šaukštui. Ar žinojote, kad juoda ruginė duona gali būti idealus deserto akcentas? Skanėstas žada būti ne tik gaivus, bet ir ekonomiškas. O svarbiausia tai, kad bemaž visus ingredientus nesunkiai rasite savo šaldytuve ir... duoninėje.
Druska ir Pipirai 10
Daiva Selilė ir Dainius Martinaitis

Ryškų karamelizuotos juodos duonos desertą 15min auditorijai pristato konditerijos technologė Daiva Selilė ir renginių vedėjas Dainius Martinaitis.

Šiam karamelizuotui desertui rekomenduojama naudoti kuo ilgiau pastovėjusią duoną – tokia ji bus traškesnė.

Tobuliausiai tinka sandariai uždarytoje pakuotėje savaitę palaikytas duonos kepaliukas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Desertas su karamelizuota juoda duona
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Desertas su karamelizuota juoda duona

Ingredientai:

  • 500 g kefyro „RIMI BASIC“
  • 100 g cukraus „RIMI BASIC“
  • 10 g želatinos „RIMI BASIC“
  • 50 g šalto vandens
  • mandarino žievelė
  • 200 g šaldytų braškių „RIMI“
  • 40 g cukraus „RIMI BASIC“
  • 130 g tamsios ruginės duonos
  • 150 g cukraus „RIMI BASIC“
  • 25 g sviesto

Gaminimas:

Kefyro želė:

  • Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite apie 5 min. išbrinkti. Į kefyrą supilkite cukrų, įtarkuokite mandarino žievelės ir išmaišykite.
  • Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ir „sujunkite“ su kefyru: pradžioje kelis šaukštus kefyro supilkite į želatiną, masę išmaišykite, tuomet supilkite į likusį kefyrą.
  • Viską išmaišykite ir išpilstykite į stiklines – užpildykite daugmaž pusę stiklinės. Stiklines kelioms valandoms palikite šaldytuve tam, kad sustingtų.

Braškių padažas:

  • Braškes atitirpinkite. Suberkite jas į maisto smulkintuvą ir su cukrumi sumalkite iki vientisos masės.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Desertas su karamelizuota juoda duona
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Desertas su karamelizuota juoda duona

Karamelizuota duona:

  • Tamsią duoną supjaustykite nedideliais kubeliais. Keptuvėje arba plačiame puode kaitinkite cukrų iki gražios gintarinės spalvos. Svarbu: nesudeginkite, nes bus kartu. Geriau pasirinkite nedidelę kaitrą ir kaitinkite lėčiau.
  • Ištirpus kristalams, cukrui tapus gintarinės spalvos, dėkite sviesto gabaliuką ir išmaišykite, kad sviestas ištirptų ir susilietų su cukrumi.
  • Į keptuvėje paruoštą karamelę sudėkite tamsią duoną ir maišykite, kol visi gabaliukai pasidengs.
  • Indą vis dar laikykite ant nedidelės kaitros. Duoną išpilkite ant kepimo popieriaus ir palikite atvėsti. Visiškai atvėsusią duoną maisto smulkintuve susmulkinkite iki norimos konsistencijos.

Deserto surinkimas:

  • Ant kefyro želė pilkite norimą kiekį braškių padažo ir pabarstykite karamelizuota duona.

Valgykite iš karto. Skanaus!

VIDEO: „Druska ir pipirai“: kaip kieta ruginė duonelė tapo puriu karamelizuotu desertu

Daugiau kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizodų bei receptų rasti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?