Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karantininė pauzė žinomą šefą paskatino imtis naujo formato – gamins makaronus

Kol restoranai užverti ir maistas tiekiamas tik išsinešti arba pristatomas į namus, šefai sukasi iš padėties kaip kas išmano. Vieni siaurino meniu, kiti bando gaminti viską, ką gamino ir iki karantino, treti, trumpiau ar ilgiau delsę, nutarė valgytojus vilioti naujais formatais. Vienas tokių – klaipėdietis žinomas šefas Vytautas Samavičius.
Virtinių gaminimas
Virtinių gaminimas / Andriaus Vengalio nuotr.

Restoranus Klaipėdoje, Kaune bei Vilniuje valdantis V.Samavičius yra vienas žymiausių šefų Lietuvoje, ir jo „Momo grill“, ir „Monai“ kasmet patekdavo į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų reitingą. Ir per pirmąjį karantiną, ir prasidėjus antrajam šefas buvo kategoriškas ir visus savo restoranus užvėrė – negamino jokių patiekalų nei išsinešti, nei išvežti.

Visgi užsitęsusi pauzė, panašu, paskatino ieškoti išeičių – tokio maisto formato, kuris leistų ir valgytojams būti patenkintiems, ir šefui neiti į kompromisus su savo restoraninių patiekalų kokybe.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Samavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Samavičius

Gana netikėta, kad šis virtuvės virtuozas nutarė pasukti Italijos link – gaminti šviežią pastą, lietuvių paprastai vadinamą tiesiog makaronais. „Kodėl Italijos? Juk tai, ką italai vadina pasta – šviežius makaronus ir virtinukus, namuose gamindavo ir mano teta“, – replikuoja šefas pranešime žiniasklaidai, kuriame ir pristatoma ši naujiena.

V.Samavičius prisipažįsta, jog ir jis pats, ir jo komanda suko galvą, kokių naujų galimybių ir alternatyvų radus uždarytiems restoranams. Vieną kartą ir šovė į galvą mintis apie šviežią pastą. „Makaronai man skanu, pastebėjau, skanu ir mūsų svečiams, tai kodėl nepamėginus viso to sujungti į makaronų gerbėjų klubą“, – savo idėją aiškina šefas.

Kaip jau minėta, per karantiną jo restoranai nedirbo visai. Buvo nuspręsta, kad nei „Monų“, nei „Momo grill“ restoranų maistas nėra pritaikytas išsinešti. „Visai nenorėjome, kad mūsų svečiai gautų prastesnius patiekalus, nei galėtų gauti restorane“, – sako virtuvės šefas ir priduria, kad būtent šis sustojimas ir privertęs juos sukurti naują, šviežių makaronų į namus pristatymo projektą „Makaronistai“.

Valgytojams tereikės pagal instrukciją išvirti šviežius makaronus ir pasišildyti padažą.

Jo idėja tokia, jog į namus atvažiavus „Makaronistų“ produktams, valgytojams tereikės pagal instrukciją išvirti šviežius makaronus ir pasišildyti padažą.

„Gerai prisimenu, kaip namuose mano teta rankomis darydavo makaronus, koldūnus ir virtinukus su visokiais įdarais“, – pasakoja V.Samavičius. Beje, skaniausi virtiniai pačiam šefui – su trumais pagardintų virtų bulvių įdaru. Tokie virtiniai atsirado ir „Makaronistų“ meniu.

„Be abejo, bus ir klasikos, tačiau norime skonių, kurie praplėstų požiūrį į pastą“, – sako V.Samavičius ir pasakoja, ką su kuo patieks. „Pappardelle“ – ilgus ir plačius makaronus – su jautienos ragu padažu. Mažus špinatinius makaronus ruoš su lašiša ir grietinėle. „Fettuccine“ – itališkus ilgus, plonus, suspaustus makaronus – gardins sūrio ir juodųjų pipirų padažu.

Andriaus Vengalio nuotr./„Casarecce“ formato pasta su rūkyta lašiša
Andriaus Vengalio nuotr./„Casarecce“ formato pasta su rūkyta lašiša

Smagiai, linksmai ir net šiek tiek įžūlokai skambančio „Makaronistų“ pavadinimo komanda nesibaido. „Man jie tokie laisvi ir su kaprizu, – juokiasi V.Samavičius. – O jei kam nors kils noras pasišaipyti, tegu, juk šiandien šypsenų trūksta. Svarbiausia, kad makaronų mes nekabiname, mes juos gaminame.“

V.Samavičiaus mėgstamas pesto padažas makaronams

Ingredientai:

  • 80 g šviežių bazilikų;
  • 60 g svogūnų laiškų;
  • 80 g anakardžių riešutų;
  • 150 g alyvuogių aliejaus;
  • 40 g parmezano sūrio;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje, atvėsinkite ir susmulkinkite elektriniu trintuvu.

2. Nuplaukite svogūnų laiškus ir bazilikus, nuo kotų nuskabykite bazilikų lapelius.

3. Į trintuvą sudėkite svogūnų laiškus ir bazilikų lapelius, supilkite alyvuogių aliejų, sutrinkite.

4. Sudėkite trintus riešutus, lengvai išmaišykite.

5. Sutarkuokite parmezaną, dėkite jo po truputį į svogūnų laiškų, bazilikų ir riešutų masę. Stebėkite konsistenciją. Pasirinkite, kokio tirštumo padažo pageidaujate. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas